3. svetovna vojna?

NeBluzi

Pripravnik
16. okt 2012
169
3
18
IMHO se vse vrti okoli denarja.
Vojne v omejenem obsegu so bistveno cenejše in se jih lahko gredo tudi manjše države.
Pa še tukaj imajo podporo ene ali druge strani.
SV vojne pa so domena bogatih držav.

Čez ene 5-10 let bo po moje zanimivo predvsem kaj se bo zgodilo na relaciji Kitajska ZDA.
ZDA so bile desetljetja ekonomska velesila, trenutno pa je to Kitajska in kot izgleda bo to še nekaj časa.

ZDA imajo trenutno še veliko vojaško moč in velik vpliv v svetu, vendar pa če se bodo njihova vlaganja zmanjšala (ker jih praktično ne bodo zmogli) je vprašanje
kako bo Kitajska skušala realizirati svojo gospodarsko moč. Trenutno na veliko investirajo svoj denar po celem svetu.

Po moje bo še zanimivo. Ne vem pa če bo res šlo za odkrit vojaški spopad, mogoče bo zadeva bolj subtilna...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Še lažje, bo stari v rokah držal džojstik in fural svojega robotka/dron
evil.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Citat:
Uporabnik NeBluzi pravi:
IMHO se vse vrti okoli denarja.
Vojne v omejenem obsegu so bistveno cenejše in se jih lahko gredo tudi manjše države.

Zakaj pa bi naj bili "mi zdaj" izjema, glede na zgodovino? Saj se je vedno vrtelo okoli denarja, oz tega, kar "denar" simbolizira oz predstavlja.

ali se slepimo, da bo tokrat vojna drugačna, ker smo pač tehnološko toliko bolj napredni? IMO pride na koncu vseeno do tega, da se borijo ljudje z mitraljezi v rokah. Na začetku so lahko roboti, pa tehnika, pa ne vem kaj še vse, a pešadija je vseeno pešadija.

NeBluzi

Pripravnik
16. okt 2012
169
3
18
Ja saj tukaj bodo pa Kitajci sploh v prednosti.
Bolj se mi zdi zanimivo kaj se bodo sploh odločili ko / če bodo enkrat tako močni.
Ali bodo zapletali v oborožene konflikte?

NeBluzi

Pripravnik
16. okt 2012
169
3
18
Ne saj ne mislim, da bomo mi izjema oz. da nas bo vojna zaobšla.
Edino upam, da bo Evropa nekako nevtralna. Čeprav dvomim.

Itak, da SV vojna pomeni resnične človeške žrtve.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Nisem tega mislil, da bi nas zaobšla, ampak da bo "naša" vojna kaj drugačna, kot vse do sedaj, ki so se zgodile v človeški zgodovini.

Sranje je sranje, pride samo v različnih oblikah in stanjih.

NeBluzi

Pripravnik
16. okt 2012
169
3
18
Ja se strinjam s tabo.

Jaz si samo želi, da bo ta sprememba "svetovnega reda" prišla z majhnimi koraki in da ne bo prišlo ravno do SV vojne, ampak, da bi se to zgodilo z manjšimi vojnami.

Samo kako se bo to odvijalo v realnosti se bo šele videlo ko bo nova gospodarska sila začela uveljavljati svojo voljo.
Nisem pa preveč optimističen.

NeBluzi

Pripravnik
16. okt 2012
169
3
18
Malo upanja mi daje to da Evropa tokrat ni več v središču pozornosti, samo ne vem če nam bo to kaj pomagalo.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
vojna ki bo v evropi bo približno taklšna kot je sedaj v siriji, iraku, libiji, ukrajini
Najprej nas bo državni aparat nazaj držal , ko pa bo počasi razpadel pa bo tako kot v omenjenih državah

NeBluzi

Pripravnik
16. okt 2012
169
3
18
Vem da je bila tema odprta zaradi ISIS-a in se strinjam, da je to realna grožnja Evropi, vendar pa to ne bo SV vojna.
To za moje pojme spada pod lokalne vojne.
Če pa bi ISIS (ali kdo drug) začel bistveno ogrožati trenutna vplivna območja velesil potem pa vprašanje če bi ga še tako mirno gledali.

dodaske

Pripravnik
18. apr 2013
928
0
16
Citat:
Uporabnik NeBluzi pravi:
Malo upanja mi daje to da Evropa tokrat ni več v središču pozornosti, samo ne vem če nam bo to kaj pomagalo.

Ukrajina?
Severna Afrika, Bližnji V? (Bivše kolonije VB, Francije itd)

Hmmm ne vem no....ampak meni se zdi, da je Evropa še kar v centru. Če še pogledamo malo kar so sjali zadnjih 20 let po padcu SZ, lahko že danes vidimo, da je nacizem zopet vzklil v EU. Še toliko bolj ob pomoči beguncev ki derejo v EU iz držav, ki smo jih s pomočjo USSA uničili v imenu "demokracije".

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
odvisno kako gledaš in koliko strani bo vpletenih. Če je vpletena amerika, afrika, azija in evropa bi to že spadalo pod svetovno . Bojišča pa so lahko omejena samo na en kontinent aio na dele več. Trenutno se vojna z IS odvija v delu afrike in delu azije. Drek pa poleg arabcev mešajo še američani in evropejci.
zaradi migrantov iz everne afrike in bl.vzhoda pa se bodo še EU države med sab skregale
do štale v evripi je mogoše samo še 10 let

NeBluzi

Pripravnik
16. okt 2012
169
3
18
Po moje je, da so vse SVETOVNE VOJNE nastale zaradi vojaške in gospodarske moči držav, ki so si želel to moč udejaniti v praksi in so jih ovirale prejšnje velesile.

EU sicer spada med bogati zahod samo v od II SV naprej nismo več velesila (tudi če se združimo).
Ukrajina, sev. afrika ja tukaj se odvijajo vojne, ki pa niso svetovne.

Tudi razmere za I in II svetovno vojno so se ustvarjale nekaj let in v obeh primerih niso bili vzrok manjši spopadi ali samo verski spopadi.
Tudi če pogledamo nazaj je bilo tako.

dodaske

Pripravnik
18. apr 2013
928
0
16
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
ne bo počilo, danes moramo biti strpni, cigane moraš sprejeti ne glede na to da so znani po svoji asimiliranosti v okolje in spoštovanju države v kateri živijo, multikulturnost je IN, vse kar je novega je IN, vse kar je bizarno je IN, kmalu bodo pedofili in razni Baričeviæi tudi IN, če jih boš samo postrani pogledal boš pa ti kaznovan.

ISIS? Vse je okej, sprejeli jih bomo, dali pravice, zgradili džamijo, priredili ustavo, srali nam bodo na glavo, se razstreljevali na Prešernovem trgu, mi bomo pa grdi če bomo rekli kaj proti njim.

Tak je ta svet, v to smer se vrti. Sprejemanje popolnoma vsega je IN.

Ja ker problem so cigani za vse naše probleme..."kradejo" nam socialno podporo, pa žlebove s streh in nič ne prispevajo v našo skupno blagajno tako , kot "pošteni" Slovenci. Glej ga hudiča.....Izogibanje davkom je nacionalni šport, ki nas košta miljone. Kraja podjetij , pranje dnarja od kreditov in seveda skrivanje le tega po raznih oazah na košta biljone....ampak ja...kriv je cigan...hmmm

Potem se čudimo kako nam "musliči" uničujejo krščanske cerkve po siriji, Iraku, Libiji.....mi pa naj bi jim v naši "strpnosti" zgradili džamijo pri nas!!! Čak čak....Sem rekel v Libiji, Siriji Iraku???? Kva hudiča delajo te cerkve v MUSLIMANSKIH državah???? In to že tisoč in več let, ko pri nas še besede "strpnost" nismo poznali kaj šele njen pomen.

Ja ja....Eni imajo glavo na ramenih samo zaradi izgleda...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik NeBluzi pravi:
Samo kako se bo to odvijalo v realnosti se bo šele videlo ko bo nova gospodarska sila začela uveljavljati svojo voljo.
Saj jo že nekaj časa uveljavlja. Ampak ker je to po Aziji in Afriki, se o tem ne govori kaj dosti.

NeBluzi

Pripravnik
16. okt 2012
169
3
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik NeBluzi pravi:
Saj jo že nekaj časa uveljavlja. Ampak ker je to po Aziji in Afriki, se o tem ne govori kaj dosti.

Ja se povsem strinjam.
Nekaj sta se sedanja in bodoča svetovna velesila začeli ovohavati:
http://www.zurnal24.si/kitajska-in-zda-v-boj-za-nadmoc-v-juzno-kitajskem-morju-clanek-250528

Se bo pa čez nekaj let videlo kako se bo vse skupaj razvijalo.

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
Tretja bo in to najprej v Evropi. brez skrbi. Vse pa je ze zapisano v zvezdah, verjetno sta Nostradamus in Baba Vanga povedala najbolj direkt.