Na kratko nekaj o tretjem spolu. To ni pogruntavščina zadnjih let, saj trasspolni ljudje živijo med nami že stoletja, če ne celo tisočletja.
Največ Slovencev se je z njimi verjetno srečalo na Tajskem (mnogi niti niso vedeli za to). Imenujejo se kathoey oziroma ladyboy in so moški, ki izgledajo marsikdaj celo lepši od marsikatere Tajke. Če se ne motim, budizem celo priznava štiri spole. Kathoey so v družbi sorazmerno dobro sprejeti napram recimo transspolnim osebam na zahodu.
V Indiji in Bangladešu se imenujejo hijra in so prav tako uradno priznan tretji spol, v Pakistanu kwhaya sara, prav tako je tretji spol že več kot deset let uradno priznan tudi v Nepalu.
Več o tem:
https://en.wikipedia.org/wiki/Transgender
Na Balkanu poznamo ženske, ki so prevzele vlogo moškega. Ta običaj je bil znan v severni Albaniji, v Črni Gori, na Kosovem in v Bosni. Imenovale so se virdžine, ostajnice ali tobelije.
Tukaj berem da so bile celo v Dalmaciji.
Virdžina
Dober članek o tem je bil v Večeru.
virdžine
Virdžine - ženske, ki so moški
Najbolj znana transspolna oseba na Slovenskem je po moje dr. Ljuba Prenner (1906 - 1977), odvetnica in pisateljica. Oblačila se je kot moški in je znana po svoji izjavi Jaz sem dr. Ljuba Prenner, ne moški ne ženska.
Dr. Ljuba Prenner: pozabljena odvetnica
Ljuba Prenner: jeklena odvetnica, ki je pogumno nosila hlače