Življenjsko nevarne situacije

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Preveč rad gledam na števec..
bonk.gif
Do zdaj na srečo še nič razbil.

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
No, tudi varrnostni pas ni vse oz povod za preživetje. Pred cca 1 letom sem bral nek test, kjer so testirali čelni trk rabljenega Punta Cabrio. Varnostni pas je raztrgalo! Pač, zanemarjanje naredi svoje, varnostni pas je pač le kos 'blaga' v avtu. Zgolj v vednost!

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Tako kot mora bit avto vzdrževan, mora biti tudi pas. To pomeni menjavo po nesreči, menjavo, če ga nacufaš, natrgaš (pripiranje z vrati) ali čem čudnim umažeš (topila itd), pa tudi menjavo vsakih X let (recimo takrat, ko se menja tudi pirotehnika AB) ...

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
zmaga.gif

To je prava razlaga...bolje ne bi mogel napisat.

Ja za nove pase ne morem napisat nič ,ker jih nisem še probal pa upam da jih tudi ne bom.

Samo še nekaj da vprašam....a ti novi pasi ne popustijo ko se zaletiš....mislim na to da ublaži udarec....prvo silo naprimer da zadrži na polno potem pa za malenkost popusti naprej (ker sem videl pri nekaterih razbitih da potegne neko zajlo ven kjer je pas pripet)...ker uni star je zadržal ma te je tudi z glavo zabilo v vzglavnik.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Imajo omejevalnik zatezne sile, kar pomeni, da začnejo popuščat takrat, ko je na njih sila tolikšna, da bi te to poškodovalo (recimo polomljena rebra, kar je bila standardna poškodba pri fiksnem pasu). Potem malo popustijo (ker je itak še AB pred tabo) ...

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Aha....to bo to torej....to sem mislil da popustijo...pol sem pa res imel srečo ,da me ni polomilo.

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Tako kot mora bit avto vzdrževan, mora biti tudi pas. To pomeni menjavo po nesreči, menjavo, če ga nacufaš, natrgaš (pripiranje z vrati) ali čem čudnim umažeš (topila itd), pa tudi menjavo vsakih X let (recimo takrat, ko se menja tudi pirotehnika AB) ...

No ravno danes mi je eden 2x zaloputnil z vrati in ga nacufal.
bonk.gif
Po kolikih letih nej bi se pa pirotehnika zamenjala? Novi airbagi al se jih samo pregleda?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
situacija 2: smer Vrhnika Logatec, na ravnini, kjer je počivališče. Nekdo mi prehiteval v škarje, tako da smo 3 vozil po dveh pasovih.
Vsakodnevna klasika na cesti bratstva in enotnosti, še 10 let nazaj.
grin1.gif

Mislim pa, da je bila ena mojih bolj nevarnih situacij popolnoma nepregledno prehitevanje praznega šleparja s pejčkom v dolg desni ovinek v Karteljevski klanec. Bumtitibum
evil.gif

Letos pa sem na Siciliji bil udeležen v dvojnih škarjah. Prehiteval enega na ravnini, pa pride en nasproti, ter tudi tega še četrti prehitevati začne.
cheer.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

bonk.gif
Po kolikih letih nej bi se pa pirotehnika zamenjala? Novi airbagi al se jih samo pregleda?

ABje in pirotehnike se samo zaradi starosti ne menja. V ZDA so že 10 let nazaj delali paniko, ker sta takrat Volvo in bemfl začela serijsko vgrajevati ABje v nekaj svojih avtov, Volvo pa je v navodila za uporabo napisal, da je vsakih 10 let treba narediti pregled AB sistema. Prišli so do sklepa, da je AB v polivinil zaprta enota in ko taka traja večno. Pregled torej pomeni, da vzameš tester in pogledaš pomnilnik napak, če je kakšna zabeležena v zvezi z ABji. Torej: samo nikar nobene panike...
zmaga.gif

Btw., videl sem slike modela, ki se je z 18 let starim bemflom letos zagonil, pa se mu je AB odprl brez problema
zmaga.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik franci pravi:
No, tudi varrnostni pas ni vse oz povod za preživetje. Pred cca 1 letom sem bral nek test, kjer so testirali čelni trk rabljenega Punta Cabrio. Varnostni pas je raztrgalo! Pač, zanemarjanje naredi svoje, varnostni pas je pač le kos 'blaga' v avtu. Zgolj v vednost!

Tule je bil pomoje problem predvsem to, da je bil avto kabrio. Če polimere, kar je tudi pas v avtu, pridno sončiš, postanejo presenetljivo krhki...

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

bonk.gif

ABje in pirotehnike se samo zaradi starosti ne menja. V ZDA so že 10 let nazaj delali paniko, ker sta takrat Volvo in bemfl začela serijsko vgrajevati ABje v nekaj svojih avtov, Volvo pa je v navodila za uporabo napisal, da je vsakih 10 let treba narediti pregled AB sistema. Prišli so do sklepa, da je AB v polivinil zaprta enota in ko taka traja večno. Pregled torej pomeni, da vzameš tester in pogledaš pomnilnik napak, če je kakšna zabeležena v zvezi z ABji. Torej: samo nikar nobene panike...
zmaga.gif

Btw., videl sem slike modela, ki se je z 18 let starim bemflom letos zagonil, pa se mu je AB odprl brez problema
zmaga.gif

Nič ne traja večno, še vesolje, takšno kot je, ne bo trajalo večno.
wink-1.gif

Več kot 12 let nobeden od avtomobilskih proizvajalcev ne da več roke v ogenj za bilokaj od te varnostne tehnike. Airbag self test ob vklopu vozila, pa preverja le delovanje par sklopov, vse drugo pa se lahko preveri samo tako, da se airbag sproži, torej a bo pravilno počilo ob nesreči ali pa ne bo, ali pa bo komu v glavo navrtalo luknjo.

Tako to je, starejša kot je avtomobilska gara, večja je verjetnost, da bo nekaj šlo narobe. Sicer je pa to univerzalni zakon vesolja. Čisto vse gre prej kot slej v ku....
grin1.gif

Ogo

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

bonk.gif

zmaga.gif

zmaga.gif
Lej, nikjer ni predpisano, je pa to vendarle pametno naredit. Vsakak srtvar ima svojo življensko dobo. Povprša koga ki, dela z ekplozivi ali pirotehniko, koliko zaupanja ima v 18 let star pirotehnični naboj, ki je bil ves čas izpostavljen hudi vročini in mrazu ...
Meni se še 12 let zdi veliko ...

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.554
1.157
113
Par let nazaj sem na nekem preglednem rahlem ovinku, ki ga običajno prevoziš z 80 (omejitev 90), vozil s cca. 60 km/h, saj sem že v prejšnem podobnem ovinku čutil odnašanje riti... No v glavnem, rit mi je ušla, sem jo k sreči nekako z gasom ujel, vendar če bi nadaljeval ovinek, bi sigurno zadel nasproti vozeč avto, tako da sem se odločil zapeljati na urejen travnik ob cesti pri tem pa za 20 cm zgrešil z mojim bokom tiste droge na koncu kozolca...
bonk.gif
Takoj ni bilo nič, ko pa sem čez 5 minut prišel na cilj, so se mi pa kolena tresla še kakih 5 minut...

Aja, pa nasproti vozeč avto je tudi ven letel... Pa ne zaradi mene...

Nazadnje urejeno: