Življenjsko nevarne situacije

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Eh, takšne dogodivščine, ki jih eni celo življenje nabirate. Eni doživljamo vsak dan. Škoda časa za pisat.

Saj pravim da ima 95% voznikov loterijsko srečko ne izpita.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
imel podobno situacijo pred leti, le da je bil desni ovinek na cesti od jevnice proti litiji. nekdo je nasproti meni prehiteval tovornjak v nepregleden ovinek. jaz sem zapeljal desno na bankino, tovornjak na drugo stran na bankino, tretji avto pa vmes med nama. zgodilo se je tako hitro, da niti ne vem, katere znamke je bil avto, edino to vem, da je bil sive barve

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.803
550
113
42
povsod malo
A s kolesom velja? No potem sem se jaz za mm izognil sekiri in hlodom, ki so padli s kesnona ker se je veriga strgala
crazy1.gif

Ene 10 let nazaj smo se vračali ponoči v nedeljo po AC naprej od Novega Mesta in je eno cestno podjetje ravno pospravljalo in ni bilo več signalizacije in je nakladal bagerist nakladal bager na prikolico in je nekaj obračal na voznem pasu... mati je ustavila 50m pred žlico od bagra
shocked-1.gif
no sekundo za tem se je pa eden zabil v rit in je avto odneslo za 10m naprej pa potem še eden in na koncu je bila cela AC zaprta za par ur, ker so tisti delavci šli z metlo pucat zemljo do bagrovih koles in je bilo uničevanje dokazov al nekaj podobnega potem so pa mogli policaji vse poslikat in zaslišat in je trajal še pa še.
Pa očetu in mati se je že obema naredilo, da je pripeljal en v napačni smeri po AC.

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.134
70
48
123
Jaz in cela familija in bratov prijatelj v multipli:
820479-IMG_1379.JPG

Priponke

• 820479-IMG_1379.JPG
    820479-IMG_1379.JPG
    77,3 KB · Ogledi: 143
Nazadnje urejeno:

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.134
70
48
123
Še ena iz druge strani:

Epilog: jaz in ena oseba pošteno sesuta, 1 lažje, 2 sta šla naprej na letalo, povzročitelju pa ni bilo hujšega. Po 3 letih sodnih postopkov je dobil 1 leto pogojno s 3 leti preizkusne dobe. Pritožil se je in dobil 5 mesecev zapora
smile-1.gif

Še dodatek: Od mesta trka smo končali 1m nazaj.
820481-IMG_1387.JPG

Priponke

• 820481-IMG_1387.JPG
    820481-IMG_1387.JPG
    115,7 KB · Ogledi: 129
Nazadnje urejeno:

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.134
70
48
123
En mrtvo pijan bedak je zapeljal na moj pas. 2 počena križna vretenca, zjeban vrat; problemi z desnimi okončinami so posledica. Glede na to, kaj bi lahko bilo, je sedaj odlično.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.928
113
pri taščici
Doživel, na žalost na motorju, najebal za celo življenje.

Komentarje o inv. vozičkih in podobno bom pa izpustil, ker meni najprej skoraj ni bil usojen(žale), potem sem ga imel pa TRI leta.

Aha še htrost: 50-60 kmh, če nihče od naju ni zaviral

Nazadnje urejeno:

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
situacija 1: začetki nabiranja voznih izkušenj, v ovinku me je zaslepil sonce, puf v skalo na nasprotni strani ceste. nikjer drugje skale, a jst sm ji mogla dat "lupčka" sreča sreča, da ni blo nobenga nasproti.

situacija 2: smer Vrhnika Logatec, na ravnini, kjer je počivališče. Nekdo mi prehiteval v škarje, tako da smo 3 vozil po dveh pasovih. Z mat sva ble tih do Logatca, se ustavim pred štacuno, k me je usekal. Sm se tresla ene 15 min, šele pol sm šla lahko naprej.

situacija 3: neumnost, da je ni večje. Peljem skozi križišče, bila na neprednostni cesti....brez zaviranja, pa 5 nas je blo v avtu. nikjer nobenga, se pa tko zgodi, če pijan folk voziš, k ti nabija radio in pop**š, pa ne misliš več, kaj delaš na cesti.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Porka svet...včeraj zvečer ko sem šel v Portorož na tistem klančku ki je en kup ovinkov.....neki kekec z renojam 19 ,temne barve mi je šel na pol mojega pasa.....sem že peljal po samem robu da nisem razbil desni bok...je šlo za las.

Pa večkrat sem že doživel da so mi prileteli v škarje (relacija Podgrad-Kozina)....enkrat sem kar tiste bele količke zbijal ker ni blo druge izbire.....zdaj se raje za enim šleperjam peljem ko grem ob določeni uri v eno eli drugo smer.

Najhujša je bla pa ta......križišče za črnuče ,sem stal na sredi križišča za zavijat levo in me je tip spregledal in je direktno prbil v moj desni vogal avta.....zaviral je 10m ,mene pa je odneslo nazaj še 11m....motor mi je strgalo ven z avta in mi ga postavilo pred mano pokonci...namesto avtoradija je bil menalnik...sopotnikov zic je bil nabit v mojega...desna vrata sem prijel približno kjer stoji ročna......avto pa zmečkan od prednje leve luči do konca desnih vrat...nič na avtu ni ostalo celo.....samo jaz...niti praske nisem imel.....morem samo še povedat da imam srečo da je bit takrat še pas fiksen in ni bil tritočkovni in me je zadržal na mestu ,ker če ne bi imel zdaj streho v glavi.

je pa blo to pred 16imi leti...en star opel me je rešil.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:morem samo še povedat da imam srečo da je bit takrat še pas fiksen in ni bil tritočkovni in me je zadržal na mestu ,ker če ne bi imel zdaj streho v glavi.

je pa blo to pred 16imi leti...en star opel me je rešil.
Si moreš mislit da sednaji pasovi celo bolje zadržijo telo kot tisti včasih?

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Ja to ja.......tudi zdaj je vse bolj varno.....ampak takrat sem bil dobro fiksiran v sedež in se naprej nisem pomaknil....se je pa rob strehe nad vrati pri moji glavi zvil noter proti meni in je bil le kak centimeter od glave....tritočkovni pas pa te malo spusti naprej in glih tisto malo bi znalo bit problem....se pa zato vedno vežem pa tudi če samo avto premaknem za kak meter.....kot obrnem kluč tako pripnem pas....avtomatsko...ne pozabim nikoli.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
No doživel sem nekaj prehitevanj v škarje, ponavadi mi ne dvignejo utripa ker sem sila miren voznik ko pride do kočljivih situacij,
ponavadi se moja že drži stropa in armaturke, ko sem povsem miren mi je bila pa najhujša ta situacija:

Delal sem nočno v kazinu. Po nočni direkt po starca iz mb na letališče brnik. Odložim in grem do moje ker so doma
zidali ograjo in sem obljubil da bom pomagal. Zazidamo, najemo in še grema na en obisk nato pa proti večeru na Pag.

Že na AC dosti pred senjem se mi je tako dremalo, moja je slapa tak da glasna muzika + odprto okno ni bilo možno,
zato dam svojo klimo na minimum in dvignem hitrost proti 180, tolk da mi dogaja in da mi ni tečno. Dol z AC proti senju
sem popizdeval ker enostavno več nisem bil sposoben, in v tistem delu tut ni delujoče pumpe da bi se založil z rdečimi biki...
V senju se odločim da zacumam vsaj za urco tolko da nato varno pripeljem. Že ko sem iskal parking sem kinkal z glavo...
Najdem parking in se sparkiram na edinga prostega pred nek tovornjak. Pustim prižgan avto da naju klima hladi in zadremam.
Še sanjal sem da vozim. Nato tovornjakar zavergla tovornjak in prižge luči, v tistem se prebudim avto prižgan tovornjak
proti meni jaz proti njemu, z rokami sem se vlekel k volanu in pribijal na bremzo ter motal volan... V tistem se prebudi moja in me prične
nadirat če sme zmešan kaj klomoterim...

To novalije sem pripeljal brez da bi me enkrat kinknilo, niti na trajektu nisem mogo spat. Ko sem se prebudil sem bil prepričan da sem
zaspal med vožnjo in da zdaj grema čelaka v tovornjak... Mislim da sem prvič zaspal tisti dan komaj na plaži po marelo...
821156-untitled.JPG

Priponke

• 821156-untitled.JPG
    821156-untitled.JPG
    9,1 KB · Ogledi: 145

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:
Ja to ja.......tudi zdaj je vse bolj varno.....ampak takrat sem bil dobro fiksiran v sedež in se naprej nisem pomaknil....se je pa rob strehe nad vrati pri moji glavi zvil noter proti meni in je bil le kak centimeter od glave....tritočkovni pas pa te malo spusti naprej in glih tisto malo bi znalo bit problem....se pa zato vedno vežem pa tudi če samo avto premaknem za kak meter.....kot obrnem kluč tako pripnem pas....avtomatsko...ne pozabim nikoli.
Kam te spusti?
Spusti te toliko kot stari fiksni pasovi (ki so, mimogrede, ravno tako tritočkovni kot sedanji, že tam iz 60 let naprej), torej toliko, kolikor se pas raztegne (sam material) in nič več. V 99,9% primerov celo manj, ker si imel pri tastarem pasu ponavadi malenkost lufta ...

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
kako se pripneš v avtu..potegneš pas in ga zaskočiš in to je to...se lahko brez težav premakneš naprej ko se hočeš...jaz sem imel tak pas (original) da si ga naštimal po sebi in ko si ga pripel se nisi mogel premaknit naprej.

Ti pasi kot so sedaj te malo pusti naprej preden se zaskoči ampak moj pa ni bi tak...je bil fiksen.

Konkretno je bil to Opel kadett tic C (letnik 1978) ...in je imel tak pas....pri drugem kadettu ko sem ga kupil pa sem že montiral takega ki se je dal ven potegnit in da si se lahko komot stegnil do sopotnikove police ,kar se na prejšnjem ni dalo in si se moral odpet če si hotel kaj imet kar je blo na polici.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Eh...po moje se ne razumemo.......da razložim kak je bil pas..........če pogledamo današnje avte naprimer...preden se pripneš imaš pas lepo postavljen pri samem boku sedeža in je lepo napet...potem ko ga potegneš ven se pas odvija kot z enega tulca ki je fiksiran na avto.....in ko si pripet se lahko prosto premakneš in dosegaš z roko daleč okrog po avtu....se s takim pasom lahko pripnejo tudi debeli ljudje in to brez da bi kaj štimali s tem pasom.

Tisti pas pa je bil tak.....bil je privijačen na karoserijo...ko si se vsedu u avto je pas visel dol tudi ven z avta in ni bil lepo napet poleg sedeža....ko si se pripel si si ga z eno zaponko napel po telesu ,če pa si hotel kej šarat po avtu pa ni šlo ker te je držalo v sedež brez da bi se kam premaknil....naaprimer moj oče se ni mogu zapet v istem avtu...bi si moral vedno popravljat tisti pas.

Zdaj pa mi ti praviš da imamo že od 60-ih let enake pase kot do sedaj.........sem prepričan da ni isti pas...mogoče materjal ja ampak mehanizem ki ga upravlja pa ne.In tisti star pas sigurno ni tritočkovni....pravzaprav....razloži mi zakaj se mu sploh reče tritočkovni.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Tritočkovni? Ker je vpet na treh točkah ... Na vratih zgoraj in sodaj, pa na notranji strani spodaj. Od začetka 60, do tegaj so obstajali tudi dvotočkovni (samo diagonala ali pa samo čez pas), so vsi pasovi (rezen srednjega zadaj, ta je še dolgo ostal dvotočkovni) tritočkovni.
Število točk vpetja nima zveze z delovanjem pasu (fiksni ali tej sedenji, inercijski). Dirkaški, recimo so pet ali šesttočkovni ... In fiksni.

Fiksni pasovi so OK le dokler si res zategnjen.

Pri tanovih, inercijskih, se tebi scer zdi, da je malo lufta, pa ga v resnici ni, ker imajo pasovi tudi zategovalnke, ki v primeru trka pas dodatno zategnejo (iz lastnih izkušenj vem, da te orenk stisne v sedež) plus nekateri avti še predzategovanike. Predzategovalnik v primeru, da senzorji zaznajo, da bo prišlo do trka (mapak še pred trkom, recimo pri zaviranju v sili) elektrilno navijeo pas, da ni "lufta" (to imajo le nekateri najnovejši avti), zategovalniki pa s pirotehničnim nabojem zategnejo pas na ful (to obstaja že skoraj 20 let in imajo vsi avti) - in potem pas deluje enako kot na ful zategnjen stari, fiksni pas.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.928
113
pri taščici
kazamurnik: tule je razlaga SJTV kar pravilna...
s starim pasem (tistim v kadetu) se ne boš nikdar tako zategnil kot z novim ki ima zategovalnike. KOt pa vem, pa imajo večina avtov z AB tudi zategovalnike.

Na srečo tega še nisem sprobal,