Zeleni prehod

gr69

Guru
15. dec 2009
11.797
2.817
113
še v SLO - ampak komaj
Ni čisto res … bi/bo moral statik povedati ali je zaradi panelov (nagiba na eno stran) prišlo tudi do premika težišča obremenitve in je tu povzročilo nestabilnost in posledično zrušitev.
Pa seveda je možno, da je bilo snega ravno toliko, da se ne bi - a je teža panelov … ja vem, potem je bi bilo snega bistveno več kot je “osnova” za izračun obtežitve.

Edit: ali pa se niso držali že v osnovi nekih osnovnih pravil - “Novisad.press”

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.542
3.625
113
Zato pa pravim da bi se sesedlo tudi brez panelov (samo s kritino), ker konstrukcija ni bila narejena za obtezbo s snegom
Insajderska informacija je bila, da konstrukcija nebi smela biti vroče cinkana, ker ob tem jeklo zgubi trdnost. Nekateri ključni deli so bili iz tanjše pločevine, te pa potopljeni v vroči cink s temperaturo 450 stopinj niso bili več tako trdni, kot so bili projektirani. Poleg snega je svoje dodala še elektrarna in šlo je v točko brez vrnitve. Uradno poročilo nikoli ni bilo razkrito javnosti.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.400
4.318
113
Projekcijsko je 1cm snega enako 1kg obtežbi na m2, paneli z nosilci imajo pa 25kg/m2, torej enako kot 25cm snega. Streha oz. nadstrešek, ki se podre ob 25cm snega v sloveniji sploh ni možno legalno zgradit. Večina slovenije ima strehe in nadstreške zakonsko projektirane med 150-250kg/m2 (1.5 do 2.5 metra snega), tako da bi paneli doprinesli 10-15% projektirane max. teže/nosinosti.

V primeru "adrie" dvomim da se je kaj delalo na dodatni obtežbi, ker so "nadstreški" bili že iz nule delani direktno za SE kolikor vem in tu je zatajil nadzor ali pa "certifikati" (material). Vsekakor po pravilnikih bi morali ti nadstreški zdržati 10x toliko snega kot je masa panelov, tako da SE ne more bit problem.

(za večino slovenije pozitivna masa itak ni problem zaradi prej omejenih pravilnikov za sneg, bolj je problem negativna obtežba oz. po domače "veter" kjer paneli lahko dodajo kar veliko dinamično obremenitev)

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi