Zeleni prehod

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.610
4.568
113
50
Na sončni strani ALP
Torej je po definiciji privat in po novem v prekrsku. Ce je ni, sploh ne vem na temno noc, kdaj k bajti zaviti. Poleg tega je osvetlejno parkirisce in sva lahko eno kamero reciklirala, ki ji je IR crknil. Trajnostno, a prepovedano.

Kar naj posljejo poloznico.
Upam, da pošljejo. :zmaga:

Zakaj bi morala svetit luč 24/7, če se lahko prižge, ko se pripelješ na dvorišče?! Če ne veš kje si doma, pač nisi sposobna hodit po svetu! :oops1:
Tvoje "privat" je zemljišče kjer hodiš, stoji hiša, kjer parkiraš... Boš rekla, da je tudi zrak, ki ga dihaš na tvojem dvorišču privat?

Bo treba malo ločit kaj je zasebno in kaj je javno...

B81

22. jul 2007
37.707
10.970
113

Zakaj bi morala svetit luč 24/7, če se lahko prižge, ko se pripelješ na dvorišče?! Če ne veš kje si doma, pač nisi sposobna hodit po svetu! :oops1:
Tvoje "privat" je zemljišče kjer hodiš, stoji hiša, kjer parkiraš... Boš rekla, da je tudi zrak, ki ga dihaš na tvojem dvorišču privat?

Imas kak dejanski utemeljen razlog za podporo temu?

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: BuDi in jest5

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.042
113

Se pravi zemljisce, hisa in parking pred njo niso moji ali kaj bi rad povedal? Kaj je privat in kaj zasebno?

Tudi ne vem, zakaj bi svetila 24/7, sveti samo ponoci, medtem ko uredba pravi, da lahko sveti cez dan do 22h. Komu na čast?

Sicer je pa tole itak brezveze. Distrakcija od pomembnih zadev. Moja lucka bo gorela in nikomu ništa.

• Všeč mi je
Reactions: 8888, BuDi in B81

B81

22. jul 2007
37.707
10.970
113
Torej ste janšetu delali krivico...pravi princ teme je golob :evil:

Sicer pa je treba malo ljudi iz pravega foha povprašat o tem, kakšne dolgoročne posledice bi to imelo na zdravje ljudi.

1737276320836.png

Enough said

Vadim

Guru
2. jul 2020
5.467
7.086
113
"Ptice so ogrožene...". Vse jasno. Golob je prebral ta članek pa se je zbal za svoje zdravje.

Šalo na stran, pri nas svetlobna onesnazenost ni tak velik problem, spoh ker se je v zadnjih letih javno razsvetljavo nadomestilo z zasencenimi lučmi, katere svetijo v zla. Čez mejo je pravi Las Vegas. Ampak ja, naše osvetlitve fasade in novoletne lučke so problem.

1000012476.jpg

• Všeč mi je
Reactions: 8888

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.457
9.756
113
EU
Na antenskem drogu imam halogeni reflektor (300W) s senzorjem, ki osvetli celi parkirni prostor.
Timer je nastavljen na 40 sekund.
Območje snema tudi kamera. Ko hodim po parkirišču, ni videti tako strašno, da bi nesla osvetlitev, čez dovoljene meje. ......
Enkrat sem bil na nočnem sprehodu s pesiko, prek sosednjega brega,. Od zgoraj pogledam dol na hišo, zakaj je celo območje tako močno osvetljeno. Seveda se je to prižgal moj reflektor. Tako daleč je nesel.
Na smrekah parkirišča gnezdijo sove, in je reflektor brez usmiljenja "žgal" po mladičih sove.
Sklenil sem, da bom "eko" in izdelal ščitnik za reflektor iz aluminijaste pločevine. Ščitnik sem tako nastavil, da "nese" do polovice višine smrek, gnezdo ostane neosvetljeno. Ščitnik ima tudi stranske zaslonke, da omeji svetlobo, na levo in desno. Tojeto.
Težave......
Pri nabavi reflektorja sem hotel kupiti takega, ki že ima ščitnik. Ne delajo takšnih. Tisti redki, ki so na trgu, so neuporabni.
Zato sem ščitnik izdelal sam, kar ni preprosto. Moraš ga ustrezno pritrditi na reflektor, vsaki reflektor pa ni primeren za to. Ko je crknil senzor gibanja na reflektorju, bi moral kupiti celo novo luč. Na novo luč ščitnik ne paše. Crknjeni senzor sem odklopil, in prevezal na novi senzor zunaj v bližini luči.
Toliko da vidite, da ni lahko biti "eko".

mistique

Guru
16. jun 2009
14.073
1.867
113
Emona / Carnium
Hvala, Gonzo !

Ej, sej ni nič narobe, če skozi reševanje svetlobne onesnaženosti, v piko optimiziramo še energetsko intenzivnost :fredi: in obenem dvigamo civilizacijske norme, zavedanje per capita.
Kot vedno, pa bo inšpekcijski nadzor najbrž vršen po principu prijav občanov in tu se odpira priložnost za številne forumaše...

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.457
9.756
113
EU
Boljša varianta bi bila, če bi bil LED reflektor. Pri teh je zaradi oblike ohišja, pritrditev ščitnika še težja. Naslednje je, menjava halogene žarnice, za LED.
Dokler zadeva še dela, kot se spodobi, pustim pri miru.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.631
723
113
Na antenskem drogu imam halogeni reflektor (300W) s senzorjem, ki osvetli celi parkirni prostor.
Timer je nastavljen na 40 sekund.
Območje snema tudi kamera. Ko hodim po parkirišču, ni videti tako strašno, da bi nesla osvetlitev, čez dovoljene meje. ......
Enkrat sem bil na nočnem sprehodu s pesiko, prek sosednjega brega,. Od zgoraj pogledam dol na hišo, zakaj je celo območje tako močno osvetljeno. Seveda se je to prižgal moj reflektor. Tako daleč je nesel.
Na smrekah parkirišča gnezdijo sove, in je reflektor brez usmiljenja "žgal" po mladičih sove.
Sklenil sem, da bom "eko" in izdelal ščitnik za reflektor iz aluminijaste pločevine. Ščitnik sem tako nastavil, da "nese" do polovice višine smrek, gnezdo ostane neosvetljeno. Ščitnik ima tudi stranske zaslonke, da omeji svetlobo, na levo in desno. Tojeto.
Težave......
Pri nabavi reflektorja sem hotel kupiti takega, ki že ima ščitnik. Ne delajo takšnih. Tisti redki, ki so na trgu, so neuporabni.
Zato sem ščitnik izdelal sam, kar ni preprosto. Moraš ga ustrezno pritrditi na reflektor, vsaki reflektor pa ni primeren za to. Ko je crknil senzor gibanja na reflektorju, bi moral kupiti celo novo luč. Na novo luč ščitnik ne paše. Crknjeni senzor sem odklopil, in prevezal na novi senzor zunaj v bližini luči.
Toliko da vidite, da ni lahko biti "eko".

In razni LCD reklamni zasloni. Utripanje, se je videlo 500m stran.

Nekaj v uredbi je nujno potrebno (sploh navajanje neustreznih enot),

drugo je zdrava pamet, ki je kronično primanjkuje (zakaj svetiti sredi noči, ko ni nikogar),

nekaj pa nepotrebni balast (obvezno merjenje in poročanje).

• Všeč mi je

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.810
561
113
42
povsod malo
Za neke extreme bo koristno npr lcd reklame so mi v hotelu celo noč svetile, da sem bil popolnoma neprespan.
Res ne vem komu nabijajo ob 3 zjutraj?
Pa, če je dež se tako blešči da ne vidiš nič.
Iz hribov pa ni potrebno iti visoko se točno vidi kje je civilizacija. Presenetile so me železnice sploh velike postaje ala Jesenice, Kranj to se vidi, da imajo na pavšal elektriko.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.079
883
113
Ugasnejo naj reklame, trgovske centre, cerkve,.. ulicno razsvetljavo (ce ze) lahko zmanjsajo moc (ne vem ce je to povsod izvedljivo) - povsem ugasat pa ne.. pri nas so spet vlomi po bajtah.

• Všeč mi je

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.717
2.797
113
nekaj pa nepotrebni balast (obvezno merjenje in poročanje).
To velja samo za upravljalce razsvetljave, ki sme svetiti več kot minimum - recimo Nigrad v MB za javno razsvetljavo.

Ampak! To je predlog kot mnogo drugih in na koncu se te stvari precej "normalizirajo" - me edino zanima zakaj so v čisto vseh zakonskih predlogih neke nebuloze, kot da bi jih pripravljali ljuidje iz druge "galaksije".

• Objave ne odobravam
Reactions: BuDi

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.404
1.401
113
V ustavo je treba zapisat omejitev števila zakonov in členov ter megabajtov teksta.
Če v parlametnu želijo kaj novega dodat, morajo kaj starega odstranit.

Pa politika tipa Mieli rabimo, dva vzame koso in zniža število državnih birokratov za 65%. Potem preprosto ne bodo imeli časa za izmišljanje bedarij.
Pa gori na strani EU birokracije je treba isto narest.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.708
6.475
113
Meni se zdijo uredbe, ki uvajajo podjetjem neke dodatne obveznosti in visoke kazni, nepotrebni. Država bo morala zaposliti par dodatnih inšpektorjev, vzdrževati neko aplikacijo za poročanje, podjetja bodo izgubila x ur za sestavljanje nekih načrtov osvetlitve.

Naj to napišejo kot priporočila in primere dobrih praks. Naprimer kot predloge, kako zmanjšati višino računa za elektriko.

Pri nas že sedaj ugašamo luči, novoletno razsvetljavo imam nastavljeno časovno, imam par vtičnic, ki so privzeto nastavljene časovno in jih lahko po potrebi vklopim tudi na daljavo.

Osvetlitev sicer odvrača nepridiprave in policisti iz Novega mesta so dobrodelno nameščali senzorske luči po podeželju.