Na antenskem drogu imam halogeni reflektor (300W) s senzorjem, ki osvetli celi parkirni prostor.
Timer je nastavljen na 40 sekund.
Območje snema tudi kamera. Ko hodim po parkirišču, ni videti tako strašno, da bi nesla osvetlitev, čez dovoljene meje. ......
Enkrat sem bil na nočnem sprehodu s pesiko, prek sosednjega brega,. Od zgoraj pogledam dol na hišo, zakaj je celo območje tako močno osvetljeno. Seveda se je to prižgal moj reflektor. Tako daleč je nesel.
Na smrekah parkirišča gnezdijo sove, in je reflektor brez usmiljenja "žgal" po mladičih sove.
Sklenil sem, da bom "eko" in izdelal ščitnik za reflektor iz aluminijaste pločevine. Ščitnik sem tako nastavil, da "nese" do polovice višine smrek, gnezdo ostane neosvetljeno. Ščitnik ima tudi stranske zaslonke, da omeji svetlobo, na levo in desno. Tojeto.
Težave......
Pri nabavi reflektorja sem hotel kupiti takega, ki že ima ščitnik. Ne delajo takšnih. Tisti redki, ki so na trgu, so neuporabni.
Zato sem ščitnik izdelal sam, kar ni preprosto. Moraš ga ustrezno pritrditi na reflektor, vsaki reflektor pa ni primeren za to. Ko je crknil senzor gibanja na reflektorju, bi moral kupiti celo novo luč. Na novo luč ščitnik ne paše. Crknjeni senzor sem odklopil, in prevezal na novi senzor zunaj v bližini luči.
Toliko da vidite, da ni lahko biti "eko".