Zdravnica v zapor

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Ko tole berem , vidim, da se zobozdravstvo ne izplača več, biti zdravnik tudi ne?

Ampak, od kod potem zobozdravnikom:
- ML, Q7, A8, 7xx ipd
- apartmaji v Las Vegasu, Floridi ipd?
- vile na Hrvaškem
- jahte blizu teh vil
so vsi zadeli na lotu?

In če si opazila, pisal sem v množini, ker poznam za vsako od teh alinej vsaj tri.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Verjetno so 2x mutili in ponavljali razpis, dvomim, da se 2x ne bi nihče prijavil. Resno dvomim.

Aja, pa dej mi prosim povej kje pri protetiki ima doktor izgubo?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.968
6.585
113
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Ko tole berem , vidim, da se zobozdravstvo ne izplača več, biti zdravnik tudi ne?

Ampak, od kod potem zobozdravnikom:
- ML, Q7, A8, 7xx ipd
- apartmaji v Las Vegasu, Floridi ipd?
- vile na Hrvaškem
- jahte blizu teh vil
so vsi zadeli na lotu?

In če si opazila, pisal sem v množini, ker poznam za vsako od teh alinej vsaj tri.

Nisem rekla, da se ne izplača na splošno. Pravim, da se ne izplača biti splošnjak in da se zobarju ne splača, če je edini income koncesija.

Tisti, ki imajo to kar si gor naštel, tega denarja niso dobili od ZZZS, velika večina (z izjemo Ljubljane) tudi ne od Slovencev. Misliš, da so dentalni turizem iznajdli naše turistične agencije in novinarji v zadnjih 5 letih? Že v času Juge in še danes denar za te hece prihaja od Italijanov in Nemcev. Vsekakor pa gre vedno za denar, ki se ga dobi poleg ZZZS.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.968
6.585
113
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Verjetno so 2x mutili in ponavljali razpis, dvomim, da se 2x ne bi nihče prijavil. Resno dvomim.

Aja, pa dej mi prosim povej kje pri protetiki ima doktor izgubo?

Lahko dvomiš, to ničesar ne spremeni...
En osnovni primer. Za eno prevleko ZZZS nameni 128€. Koliko od tega vzame tehnik - torej ti?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.940
113
v lokalni ostariji
jabe... koncesije se splačajo ker dobi denar od ZZZS IN pacienta. PIKA!
pač imajo določen FIKSEN % prihodka. ter dodatno še kar poberejo pri pacientih (A veste, tole bo treba pa doplačat...) ali pa celo tako, da pacient plača polno ceno, zobar pa zravn zaračuna še zzzzs-ju...

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Aja, pri nas se skoraj nihce ne gre dentalnega turizma. Zakaj? Pojma nimam, ali se jim ne da, ker imajo zadosti. To kar ti smatras pod dentalni turizem pri nas je pa enako tistemu kar se ujame na muholoved, ce razumes prispodobo. Hrvatje nas sisajo po levi in desni, pri nasih pa vse kar slisis, kako odhajajo dol. in? Kaj kdo naredi, da se to ne bi dogajalo? Jah nic, ker imamo dovolj ocitno, s cimer pa spet ni nic narobe, ko to posteno priznas!

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.968
6.585
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
jabe... koncesije se splačajo ker dobi denar od ZZZS IN pacienta. PIKA!
pač imajo določen FIKSEN % prihodka. ter dodatno še kar poberejo pri pacientih (A veste, tole bo treba pa doplačat...) ali pa celo tako, da pacient plača polno ceno, zobar pa zravn zaračuna še zzzzs-ju...

Moj point. Koncesija se lahko vzame kot neka subvencija, ki je komaj, če sploh dovolj za pokrivanje stroškov. Zakaj se jo splača imeti, ker boš ti kot pacient raje plačal za eno prevleko 130€ manj. Torej rabiš prevleko, če greš k svojemu koncesionarji je doplačila 250-300€, če greš samoplačniško je 400€. Kam boš šel? Koliko dobi zobar v enem in drugem primeru? Pa da jit kot pacient rabiš 5, se boš še toliko lažje odločil za koncesionarja...

Kar je v zadnjem stavku je pa pač resnica taka, da zobarji niso verjetno nič drugačni kot ostali Slovenci. Goljufa se pač, kjer se lahko. Eni bolj drugi manj. O tem ve veliko povedati vsak privatnik...

Spet, s tem v glavi, si pa lahko predstavljaš zakaj nobeden noče biti splošni zdravnik. Doplačil ni. Denarja dobiš za 100% normo, oddelaš pa najmanj 20% več vsako leto. V sezoni si lahko malo pomagaš s cepljenji, potem je pa že počasi fertik. Ni slučaj, da medicinci raje sedijo na zavodu pa doma na mamini joški, dokler ne dobijo kake druge specializacije. In ni slučaj, da so najbolj zaželjene tiste, ki obsegajo storitve, ki so dostopne navadnemu smrtniku. Plastična kirurgija, dermatologija, radiologija ipd. Od 100 do par tisoč evrov. Operacije, ki stanejo par deset tisoč evrov pač ne morejo iti od drugje kot iz ZZZSja.

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.968
6.585
113
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Aja, pri nas se skoraj nihce ne gre dentalnega turizma. Zakaj?

Pri nas je dentalnega turizma kolikor hočeš. Cela Primorska živi od Italijanov, zakaj pa misliš da so cene za najmanj 20-30% višje kot v Ljubljani, kaj šele kje drugje? Gorenjci in Štajerci so imeli pa tega včasih res več, zdaj se pa dogaja to, da namesto, da bi Avstrijci in Švabi dol hodili, gredo raje oni 1-2x na teden gor. Ljubljana je edina, ki je cene med višjimi in je ciljala na Slovence. Najbolj nasrkali so pa tisti, ki so ob hrvaški meji, to je pa res. Ker tam pacienti čez mejo hodijo - tako redno, to niti ne štejem kot dentalni turizem, to je pač izbira zobozdravnika čez mejo.

Tistih, ki gredo pa v Bolgarijo ali kam že, se pa tudi naši zobarji ne bojijo. Slej ko prej pridejo nazaj... Saj druge ni, ne moreš redno hoditi v Bolgarijo.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Pa prosim no, kaksno pokrivanje stroskov? Na mojo sreco vem iz prve roke, videno na papirjih koliko je materiala, koliko najemnine, ce jo imajo, koliko stroskov, koliko zaposlen! Nihce ze s samo koncesijo ne dela minusa. Ja, ravno obogati ne, pokrije pa vse nasteto in se nekaj malega ostane.

Priznam, da mesamo v temi ene in druge, pac je bila koncesija nekje sticna tocka.

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
za koncesije v zobozdravstvu so se včasih skoraj klali:) se je že hudo izplačalo; sicer pa iz naših krajev so nekoč hodili na Madžarsko k zobarjem, k nam pa Avstrijci.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
50 eur brez kovine.

Poceni si
smile-1.gif
za e.max plačam jaz 130€ po elementu

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
A to je nezna provokacija?
smile-1.gif

Ja saj, če dobiš za prevleko 128 eurov, slabo polovico daš pa samo tehniku, se ti verjetno zdi drago. Meni se ne zdi, je pa res, da nisem še nikdar samoplačniško pri tehniku fasetirane naročil, ampak najmanj klasično kovinsko keramiko. Pa je potem strošek tehnika manj kot tretjina končne cene, kar se mi zdi fer.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Pac govora je blo o koncesiji. Nekaj se naredi se klasike. Danes je to zato, ker folk nima oz. jih je strah dat denar od sebe ali pa so nekateri prepozresni pri doplacilih.

Mene po pravici en drek briga za koliko nekdo proda prevleko dokler ima dolocene stvari v glavi razciscene. In pa dokler se iz rok dajejo kvalitetne stvari. Ko pa nekdo za napol ali slabo opravljeno delo kasira napolno, mal prek zavarovalnice, mal od pacienta, se mu da polizdelek, na konc se pa pride se k meni jamrat, da ni, da se ne splaca, da sem predrag, takrat pa pikast ratam. Verjetno je drugod podobno, ampak jaz lahko govorim zase.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Se strinjam in te popolnoma razumem, ampak malo smo zalutali s temo.

Da jaz napišem še zadnje glede tega. Če meni kdo ponudi koncesijo jo zagrabim z obema rokama in nogama. Ampak verjamem pa, da gre tistim, ki jo imajo že 20 let zdaj bistveno slabše kot kadarkoli do sedaj. Ker s samo koncesijo prideš na koncu na morda malo boljšo plačo kot v ZD, ampak imaš bistveno več stvari za zrihtat in se sekirat kot pa v enem ZDju, kjer pač prideš in oddelaš in greš domov. Včasih so imeli veliko doplačil in samoplačnikov in se jim je zato splačalo, zdaj pa je dokaj sušno obdobje. Vrnit pa nočejo, ker ne morejo živet samo od samoplačnikov, služba jih pa tudi ne čaka kar povsod...

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Aja, ni provokacija, ampak kaj je pa narobe s tem, da das polovico? Casa za prevleko narest porabim jaz vec kot pa doktor, da jo spravi od zacetka do konca cez? Pri samoplacniskih clenih tudi ves kako zadeva spila pa se vsi samo smehljajo, ko jim to omenim.

Cakam cas, ko bo pacient zahteval kvaliteto in bo doktor ( vecina) sposobna dat iz rok kvaliteto, isto zahtevati od mene in se ne bo cenkalo in jamralo!

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
E vidis, pameten post! Vsaj se nekdo, ki vidi malce realnosti. Tudi jaz razumem poante in care koncesije. Saj je pri nas isto, fantje so harali, delalo se je cele noci, pijaca, zenske, alko in delo. Denarja veliko, danes so pa casi drugi, zapufani in navajeni na bagatelo in jim je tezko. Pa se strokovno so zaspali.

Zdaj pa dost off storij.
smile-1.gif