Zavajanje kupca?

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Potrebujem eno mnenje ali se to smatra za zavajanje ali ne.

Primer 1, ki ga vsi poznamo. Prodajalec se zmoti in v reklamnem oglasu napiše nižjo ceno kakor pa ima napisano v trgovini ob izdelku.
Fakt: Prodajalec mora prodati izdelek po tisti ceni, kot je navedel v reklamnem oglasu, v nasprotnem primeru gre za zavajanje kupca.

Primer 2 (moj):

Gre se za nakup pohištva pri dobro znanem velikem prodajalcu pohištvene robe. Prodajalec sestavi ponudbo 2500eur. S to isto ponudbo stopim še do dveh drugih prodajalcev, eden mi sestavi ponudbo 3000eur, drugi prodajalec pa reče ceno 2200eur (dogovor je sklenjen preko telefona, ker je prodajalna zelo oddaljena).

Grem nazaj k prvemu prodajalcu in mu obrazložim situacijo, da se bom odločil za nakup pri cenejšem, konkurenci. Prodajalec reče naj počakam, da bo govoril z nadrejenim.
Zgodi se to, da mi prodajalec po telefonu (imam posnet pogovor) zatrdi, da mi bodo enak izdelek prodali po ceni 2000eur pa četudi oni na ta račun ne bodo imeli nobene marže, vendar pa moram prej zrihtati ponudbo na papirju in izris pohištva od tega prodajalca za 2200eur. Na podlagi tega mi bodo dali ceno 2000eur.
Super, ni problema. Vse to zrihtam, prinesem papirje. Prodajalec mi reče, da morajo kontaktirati svojega dobavitelja v Avstriji. No tukaj se pa "zaplete". Ta dobavitelj namreč reče, da se mu ne izplača prodati po 2000eur, lahko mi pa naredijo po ceni 2200eur kakor so mi ponudili pri konkurenčni firmi.

Ali je zgornji primer zavajanje kupca in primer za kakšen inšpektorat?
Obljubili so mi namreč izdelek po nižji ceni v kolikor bom prinesel ponudbo od drugega prodajalca, to sem storil, zdaj pa trdijo da to ne bo šlo.

Nazaj k prejšnjemu prodajalcu ne bi šel, ker je geografsko zelo oddaljen od mene in bi lahko imel težave v prihodnosti v primeru reklamacij ipd....pač mi ta opcija ne diši več, raje vzamem pri tem "problematičnem" prodajalcu kljub temu, da so me nategovali na dolgo in počez.

Hvala za objektivno-subjektivna mnenja (ne v slogu tipičnih slovencljev).

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
zbil si jim ceno za 300€. kaj bi še rad? pa očitno je drugi toliko bolj oddaljen, da bi se ti splačalo tudi, če jim bi ceno zbil za 200€. bodi vesel in kupi, čene pa kupi pri dražjemu.

Karizma

Pripravnik
28. dec 2012
199
0
16
1. v reklamah skor vedno piše, da za napake v tisku ne odgovarjajo.
2. dejansko vseeno lahko dobiš zadevo za manj, kot je bilo prvotno rečeno ... Pač če ti je ok, vzameš, in je to to. Itak če ti nekdo ustno zatrdi nekaj, to ni obvezujoče ...

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Primer 1:
Narobe si predstavljaš fakt in ne drži, kar si zapisal.

Primer 2:
Dobra poslovna praksa pravi, da bi ti moral prodati za dva jurja. Posnetek ne velja, če sogovornik ni bil opozorjen na drugi strani.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Citat:
Uporabnik Karizma pravi:
2. dejansko vseeno lahko dobiš zadevo za manj, kot je bilo prvotno rečeno ... Pač če ti je ok, vzameš, in je to to. Itak če ti nekdo ustno zatrdi nekaj, to ni obvezujoče ...

Ne drži čisto. Tudi ustna pogodba je lahko zavezujoča. Problem je v dokazovanju vsebine.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Primer 1. Odvisno od trgovca. Zgodilo se mi je, da je bila na izdelku nižja cena, kot na blagajni v računalniku. Dali so mi po ceni, ki je bila na izdelku.

Primer 2. Ni zavajanje. Ponudil ti je pogojno nižjo ceno, za katero se je kasneje izkazalo, da je ne more ponuditi. Že tako ti je šel zelo na roke.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Primer 1:

Primer 2:
Dobra poslovna praksa pravi, da bi ti moral prodati za dva jurja. Posnetek ne velja, če sogovornik ni bil opozorjen na drugi strani.

Okej, popravljam 1. primer, ki se mi je tudi že zgodil in je realen:
v Tušu so imeli napisano pod izdelkom 50% znižano ceno, akcija. Ravno tisti dan se je akcija iztekla ampak tiste reklame niso umaknili in so me zavedli. Njihove napake sem se zavedel na blagajni in so mi brez problema prodali po tisti ceni kakor je napisana na reklami (oziroma vrnili preveč plačan denar).

Primer 2:
Posnetek ne velja na sodišču, velja pa za tržni inšpektorat. Na sodišče ne mislim it, mi bo pa v veliko zadovoljstvo predati primer ustrezni inšpekciji.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83

Citat:
Uporabnik Karizma pravi:
hja... ne vem če je tako. Sej sami dajo reklamo vn...pa naj pregledajo napake. Samo s tem reklamam je zmeraj nekaj narobe.
Ko sem enkrat kupval nov avto, so reklamiral xx popust na gotovinsko plačilo in avtomobili na zalogi. Malo morgen. Ko sem plačal, so pa rekli, da moram 3 mesece čakat. No, mal smo jim J... M... vsem po spisku.... dnar nazaj zahteval..... pol se je pa kr naenkrat našli avti v v zaklenjenem skladišču. Zakaj so hotli tiste 3 mesece vse skupaj zadržat... ne vem.

Citat:
zbil si jim ceno za 300€. kaj bi še rad? pa očitno je drugi toliko bolj oddaljen, da bi se ti splačalo tudi, če jim bi ceno zbil za 200€. bodi vesel in kupi, čene pa kupi pri dražjemu.
to je pa tud res. 300€ si zbil.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Citat:
Primer 1:

Primer 2:

v Tušu so imeli napisano pod izdelkom 50% znižano ceno, akcija. Ravno tisti dan se je akcija iztekla ampak tiste reklame niso umaknili in so me zavedli. Njihove napake sem se zavedel na blagajni in so mi brez problema prodali po tisti ceni kakor je napisana na reklami (oziroma vrnili preveč plačan denar).

Primer 2:
Posnetek ne velja na sodišču, velja pa za tržni inšpektorat. Na sodišče ne mislim it, mi bo pa v veliko zadovoljstvo predati primer ustrezni inšpekciji.

a ni škoda drkat?

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik lanos pravi:

Citat:

Ta trditev je neumnost.

A torej, če bi najprej šel do ponudnika, ki mi je ponudil absurdno ceno 3000eur in bi potem pokazal, da imajo nesramne marže, bi moral tudi bit vesel in ploskat z ušesi, ker bi jo potem zbil za kar 800eur?

Ne rabim odgovora.

Gre se za to, da so mi nekaj obljubili, jaz sem rihtal tiste papirje in ponudbe, na koncu pa rečejo, da mi po tisti ceni ne bodo prodali kakor so obljubili. To je nateg.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
no pa da še jst dodam dve stvari:

Prva:
plakat pravi -50% in na malo zraven piše "na izbrane izdelke". Jaz to razumem, da je na VSE izbrane izdelke -50%. Nikjer ne piše do 50%. V trgovini pa so popusti -20, -30, tistih z -50 je ZELO malo. To je po moje zavajanje zrelo za prijavo.
1730887-photo2.JPG

Priponke

• 1730887-photo2.JPG
    1730887-photo2.JPG
    144,7 KB · Ogledi: 324

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Pa še drugi primer:

V trgovini je zraven izdelka napis "gratis". Gratis jst zastopim kot brezplačno, zastonj, nekaj kar lahko vzameš...
1730894-photo.JPG

Priponke

• 1730894-photo.JPG
    1730894-photo.JPG
    165,2 KB · Ogledi: 319

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.024
-373
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Pa še drugi primer:

V trgovini je zraven izdelka napis "gratis". Gratis jst zastopim kot brezplačno, zastonj, nekaj kar lahko vzameš...

verjetno je gratis ob nakupu enega izdelka drugi zastonj...

Car

POSTman
4. avg 2007
8.502
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Citat:
Primer 1:

Primer 2:

Primer 2:

a ni škoda drkat?
Včasi je boljš drkat kot jebat....

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:

Citat:

Ta trditev je neumnost.

A torej, če bi najprej šel do ponudnika, ki mi je ponudil absurdno ceno 3000eur in bi potem pokazal, da imajo nesramne marže, bi moral tudi bit vesel in ploskat z ušesi, ker bi jo potem zbil za kar 800eur?

Ne rabim odgovora.

Gre se za to, da so mi nekaj obljubili, jaz sem rihtal tiste papirje in ponudbe, na koncu pa rečejo, da mi po tisti ceni ne bodo prodali kakor so obljubili. To je nateg.
glej.... očitno si nezadovoljen, ker je prodajalec, ki je najdalj najcenejši. (sej ponavadi je tako zmeraj)
Če ti je samo telefonsko obljubil možnost enake cene kot najcenejši.... ne boš nič rešil. (zato je pa zahteval izris in kaj ti je najcenejši za ta denar obljubil)
Res je pa tudi, da vse to priskrbiš, na koncu pa izvisiš.
PS. Zelo enostavno bi bilo na ta način zbijati razne cene. Priskrbiš pri prjatlu predračun za smešno nizko ceno.... pa okol hodiš, če drugi naredijo še ceneje.
Pa še to. Kar se teh popustov tiče. že vsaj eno leto gledan na neki trgovinci... popust 70% na vse artikle zaradi zaprtja trgovine. Popust se obračuna na blagajni
Torej zapirajo
stupid-1.gif
že vsaj eno leto, cene so pa tako navite, da je z že 70% popustom drago.
zavajanje kupcev??

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Jaz ti rečem, da ti bom dal 1000eur če skočiš čez kolebnico.

Ti skočiš in preskočiš kakor je dogovorjeno.

Jaz si nato premislim in rečem da ti dam 1 eur, ker skok ni bil tako težaven.

Se počutiš, kot da sem ti dal prst v rit? Sem te zavedel?