Zaposlitev za določen čas več kot dve leti?

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu

Citat:
Ja pa kaj še:) Nagnal bi vas delat, nesposobneži... Kako si upate kljub krizi kokodakat kaj je prav in kaj ne in kako bi moglo bit pa dve plači gor, pa dol... Odprite s.p.-je in delajte. Dajte si po 21 plač na mesec, če se vam to zdi prav... Lenuhi nesposobni.
Kolk plačaš . tolk lahko dobiš od delavca , če ti kej ne paše , pa delaj sam .
zmaga.gif

Če pa misliš da boš v 21stoletju na račun nekih umetnih kriz in samomorilske globalizacije ,za drobiž dobil sužnja za določen čas ..
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Kar se tiče pogodb za določen čas. Lahko delaš v eni firmi na enem in istem mestu 40 let za določen čas.Ker seveda Slovenclji tako hočejo. Tebi lahko podaljšajo za isto delovno mesto 2x. To pomeni, da dve leti. Potem ti pa samo ime delovnega mesta spremenijo in spet lahko 2 leti podaljšujejo.
To delajo ponavadi izkoriščevalski delodajalci in takih je pri nas veliko. Pač izkoriščajo naivnost delavcev.
Jaz bi prepovedal zaposlitev za določen čas pri enem in istem delodajalcu. Eno leto lahko delaš za določen čas, potem pa te mora vzeti za nedoločen čas.
V Celju imamo tak raj za takšne. Tehnopolis je svetovno znan pri takih zadevah.

I

Izbrisan uporabnik 474

Ne rabi te prerazporedit. Lahko te da za 1 dan na borzo in potem nazaj zaposli...

Ampak dejstvo je, da tisti trenutek, ko delavcu daš pogodbo za nedločen čas, postane slabši delavec. Videno že prevečkrat. Delavci se zavedajo, da ga ne moreš odpustit za boga da ne. Ne gre. Isto kot v Grčiji.

Imam dva primera, ki sem jih izkusil na lastni koži. V podjetju smo morali seliti proizvodnjo iz ene najemniške hale v drugo. Ker je bilo potrebno proizvodnjo čimprej spraviti v tek, smo prosili delavce, če bi delali v soboto pri pripravljanju nobe hale. Šteje se jim v delovni čas, vsaka ura pa bo šteta kot nadura. No en delavec se je pri delu poškodoval (padel je iz druge lestvice na lestvi in si zlomil roko). PO vezah in podkupninah je dobil status invalid III. stopnje. Ker smo firma, ki ima pretežno izdelavo in montažo, nam takšen delavec ne koristi čisto nič. Pa smo mu dali status delovodje brez izhoda na teren, ista plača in ugodnosti, kot jih je imel prej. Pa je zavrnil, ker ni smel na teren (Bosanac, pa še v BiH smo pretežno delali). V glavnem ponudili smo mu xy delovnih mest, nekaj smo jih na novo ustanovili, samo da bo zadovoljen, pa je vse po vrsti zavračal. Na koncu smo mu dali mesto snažilke, pa nas je šel tožit zaradi razžalitve. Tožil nas je, da mu nismo postavili delovnega odra, lagal se je, da je padel iz najvišjega klina na lestvi, da je imel psihične bolečine itd itd. Kakorkoli, zaradi pogodbe za nedoločen čas ga nismo mogli odpustiti. Sodišča pa imajo izhodišče "delavec ima vedno prav". Da zaključim - delavec nas je v 10. letih stal 150.000€, pa v tem času s prstom ni mignil. Se komu to zdi pošteno do delodajalca?

Drugi primer v drugi firmi kjer sem delal - delavka zboli in vzame bolniško (kao psihične težave). Ni je 2 tedna, 3 tedne itd. Medtem jo je par sodelavcev videlo, da se veslo sprehaja po mestu in kafetka, vsa nasmejana. Pošljemo detektiva, ki vse to potrdi. Ampak si gospa hitro uredi potrdilo od zdravnika, ki pravi "nič stresa in veliko gibanja v urbanem okolju" Da popizdiš. Vmes smo še ugotovili, da si je v tem času bolniške odprla podjetje in poleg bolniške fura še lasten biznis. Sevda, ker ima pogodbo za nedoločen čas, je nismo mogli odpustit. Po burni razpravi z direktorjem in verjetno kakšni "finančni stimulaciji" je dala sama odpoved.

Prav tako ima podjetje xyz težave z delavko, ki jim ruši delovno moralo in ugled, pa je ne morejo odpustit. Pravzaprav so jo, ampak jih je tožila, so ji morali plačat odškodnino + vse plače za čas, ko ni delala, ter jo zaposlit nazaj. Zdaj razmišljajo, da bi zaprli celo podružnico v mestu, samo da se je lahko znebijo.

Mi je pa en sodelavec povedal zelo lep pregovor: "Ne morejo me tako malo plačat, kolikor malo lahko jaz delam..."
True...

LP
Gargy

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Danes to ne gre več...
razen če si s.p.

včasih si pa z dobrim zavarovanjem res dobu kredo na lepe oči, pa če tudi približno nisi bil kreditno sposoben.. Danes ne jebejo 567€ ti more ostat ostalo si kreditno sposoben in ja hočejo nedoločen čas....

Sama vrednost hipoteke pa ne vpliva na višino kredita, temveč kreditna sposobnost + dovolj visoka vrednost hipoteke + gledajo v kakšnem podjetju si zaposlen (kar vpliva na višino obresti in pogajanja..)

Res pa je blo še dobr leta ali let in pol tko kot si povedal... dons pa nope...

Pahor je resnično z minimalno plačo 567€ zjebal tričetrt kreditno sposobnih.....

Lahko je seveda drugače, če imaš zadej resnično dobrega poroka (kar je redkost) ali pa veze in poznanstva (kaka NLB)...

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Se pravi zdaj, ker se slučajno lahko zgodi 1/1000, da bo nek zaposleni ratal beden potem, ko dobi nedoločen čas....se pejmo igro, da nobenega ne zaposlimo za nedoločen čas, tudi če že 4 leta dela tukaj in je preverjena roba.

Eeehhhhh....Igračkanje delodajalcev in delanje norca iz zaposlenih.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Ja, ampak če ti veš kaki so pogoji in jih sprejmeš kot kompromis da sploh imaš službo, pol nevem kje je tu nateg.

Sej ko ti nonstop podaljšujejo pa podalšujejo, pa ne dajo za redno, lahko greš kam drugam delat, če ti tako zelo ne paše...

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
nevem kaj se eni tolko obešate na to če je za nedoločen čas ali ne, razen če vam se gre za kredit. namreč jutri si lahko na cesti v obeh primerih.
Delam v eni srednje veliki firmi, ki je nekoč bila jugoslovanski velikan. skozi tranzicijo in vse možne kolobocije je danes firma na dobrih nogah, novim vodstvom,...., ampak delavci...bog pomagaj. od 200 zaposlenih je 3/4 takih ki jim je to prva služba, se pravi so tu že vsaj 20 let, eni celo do 40. mislim da ni odveč povedat da firma ustvarja najnižji dodano vrednost na zaposlenega v branži. Zakaj je temu tako, je vsem jasno. Delavci mislijo da ker so že 100 let tu bi jim direktor moral prepisat firmo, delajo bogo,.., ampak odpustit take pa je jeba. čeprav tudi gre. pred kratkim je en odletel po 30 letih. da vi vidite paniko med tetami po hodnikih
aplauz.gif

da sem jaz direktor in imam dobro zakonsko podlago, vse jih odpustim v roku 2 let in zamenjam z 1/2 novimi, ki bi opravljali isto delo in nebi mislili da jim delovno mesto pripada

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Vsi, ki ste proti delavcem in zaposlitvi za nedoločen čas upam da greste čim prej na beraško palico! Če pa je kateri od vas tajkun pa lahko dela sam in ne da zaje..... deloven narod.

Kriza! Kriza in še večja bo!

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Kvaliteten, sposoben in priden delavec se nima kaj bat, pa ni pomembno, ali ima pogodbo za določen čas, nedoločen čas, avtorsko ali kaj podobnega.
Nesposobnežu, lenuhu oz. kakšnem drugem t.i. šleperju se bo pa itak šlo samo za to, da ima pogodbo za nedoločen čas, z vsemi "pravicami". Odpustit pa ga je itak težko brez kakšnihkoli finančnih posledic...

En kolega je pred leti delal pri eni mariborski firmi, pa je prekinil pogodbo zaradi določenih nesoglasij s takratnim šefom (nesposobnim). Praktično čez noč se je zaposlil v podjetju v Hočah... Sedaj po treh letih ga je vodstvo tiste mariborske firme spet poklicalo, če bi prišel nazaj delat, na mesto nekdanjega njegovega šefa. Sedaj se mora samo še dogovorit za višino plače, če hočejo, da gre nazaj... So pa že skoraj dogovorjeni.
Kaj hočem povedat... Če si sposoben in dodaš "tisto" k podjetju, za kar te plačujejo, te bodo prosili, če ostaneš ali pa prideš delat k njim, ne pa da se boš bal za službo.

Ampak kaj, ko v določenih firmah prevladujejo "šleperji", ki gledajo samo na to, kako bi po liniji najmanjšega upora oddelali šiht in čimprej odbrzeli domov (ali kar je pogosteje, v prvo gostilno na pir). Firma pa posledično životari...

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Vsi, ki ste proti delavcem in zaposlitvi za nedoločen čas upam da greste čim prej na beraško palico! Če pa je kateri od vas tajkun pa lahko dela sam in ne da zaje..... deloven narod.

Kriza! Kriza in še večja bo!
Seveda, ko pa bi narod rad vse imel, pa za to ne bi nič dal...

I

Izbrisan uporabnik 474

Sicer pa, tudi če imaš pogodbo za določen čas in si priden (oz. je firma vesela, da te ima), ti v računovodstvu z veseljem napišejo v kreditne pole, da si za nedoločen čas in da ti ne grozi odpoved delovnega razmerja. Vsaj tako je bilo pri meni, ko sem jemal kredit na pogodbo za določen čas, pa tud v firmi, kjer sem zdaj tako naredimo, pa na osnovnih šolah vem da je tako za mlade učiteljice...

Pogodba za določen čas je samo in le varavolka, da si delavec služi svoj kruh, ne pa da te jebe, kjer te lahko.

LP
Gargy

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
A v Sloveniji ni tako, da tisti, ki v podjetju podpise kreditno polo potem pravno odgovarja za podatke? :S

Ker tega si jaz kot racunovodstvo in firma nikoli ne bi spogal. Ampak, okay, ce lastnik pusti in podpisnika ne moti da lahko najebe, recimo, da razumem (ceprav je se vedno DALEC od "OK"). Ce se pa to "med brati" zmeni, potem pa takoj oba pred vrata - in prosilca in tistega, ki mu je to podpisal.

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
Kvaliteten, sposoben in priden delavec se nima kaj bat, pa ni pomembno, ali ima pogodbo za določen čas, nedoločen čas, avtorsko ali kaj podobnega.
To praviloma drži. Se pa v teh kriznih časih dogaja marsikaj. Poznam dokaj veliko in uspešno podjetje, cca 70% zaposlenih za nedoločen čas,... Uprava je zaradi stanja na trgu sprejela "nujni protikrizni" ukrep, da se naslednje 1/2 leta ne podaljšuje pogodb za določen čas, brez izjem. Direktorji sektorjev so dobili obvestila, da naj ustrezno prilagodijo delo, saj novih zaposlitev ne bo. Na ta način so izgubili nekaj izjemno sposobnih delavcev, ostali pa so vsi delavci s pogodbami za nedoločen čas. Kaj hočem povedati? Ni nujno, da obdržiš delo, ker si nadpovprečno dober delavec, čeprav bi po logiki moglo biti tako. Seveda sem tudi sam za spremembe zakonodaje v tej smeri (bolj fleksibilen trg delovne sile).

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
ksz....
@tisti ki navijaste o ukinitvi pogodb za nedoločen čas.

Nekateri ste z belim kruhom skregani, ko tako navijaste za ukinitev dela za nedoločen čas. A resnično mislite, da bi takšna ukinitev koristila delavcem
confused-1.gif

Saj je ni treba ukinit, samo pogoje za prekinitev je treba zelo liberalizirat. Ker zdaj je to brezveze. Ne moreš človeka zaradi racionalizacije dat ven, ne da bi zaradi tega moral ukinit delovno mesto, recimo ... Bolano. Da bi ga dal ven zaradi slabega dela, je skoraj nemogoče, če ne krade. Bolano. Odpravnine. Bolano.
In potem se pojdi biznis.

No pa mi povej klko je odpravnina pri nekom ki je zaposlen 2 leti in ima 500€ plače.
Da ti pomagam to je 1/5 plače *6

Če pa delavcu nemoreš dat 600€ odpravnine pa je tak bolše da firmo direkt zapreš. Odpravnine so drobiž. Samo so delodajalci škrti in nebi dali če res ni nuja.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
467716-post_slo.gif

No, če si priden in če firma ne more brez tebe te lahko nagradi z pogodbo za nedoločen čas ali ?

Zanima me kdo si v teh časih upa v službi zabušavati? No razen v javni upravi (občine upravne enote, sodišča, parlament, banke) vsi ostali zaposleni mislim da delamo za tri.

Vsi tisti ki ste študirali ekonomijo in podobne vede zato da se zdaj lahko praskate po j..... mi prosim odgovorite na naslednje vprašanje: Kdaj mislite da bo gospodarstvo laufalo zdaj ko ima večina komaj za preživeti, ko je večina kreditno nesposobna, ali pa takrat ko ima vsak zaposlen toliko dohodka, da mu na koncu meseca ostane nekaj in je kreditno sposoben, ko je pripravljen ali varčevati ali pa zapravljati?

Vedno znova sem začuden ko grem mimo velikih trgovskih centrov pri nas v SLO in so parkirišča vedno polna pa naj je to zjutraj, opoldne ali pa popoldne. Pa vsi tarnamo kako nam gre slabo, da je kriza in tako dalje. Če grem recimo že v najbližje Avstrijsko mestece pa so parkirišča vedno prazna oziroma skoraj prazna pa tam nobeden ne jamra da je kriza .....

I

Izbrisan uporabnik 474

Podatke izpolni računovodstvo, podpisnika pa sta računovodja ter direktor (ali prokurist). Kakšne so lahko sankcije zaradi napačnih podatkov ne vem, banki je itak važno, da ti obroke plačuješ, če pa jih ne, pa jih "proda" zavarovalnici. Nisem še slišal, da bi kdo imel zaradi takšnih napačnih podatkov probleme.

Tako so pole podpisali meni (pa sem bil takrat v firmi daleč od "braæa"), pa tudi v JU (točneje šolstvo), pa še kje. Nikoli nobeden od podpisnikov ni rekel, da bi lahko imel zaradi tega kakšne probleme... Mogoče po kakšen pravnik povedal več...

LP
Gargy

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
Kvaliteten, sposoben in priden delavec se nima kaj bat, pa ni pomembno, ali ima pogodbo za določen čas, nedoločen čas, avtorsko ali kaj podobnega. .

Oz po drugi strani.... Če ima podjetje kvalitetnega, pridnega delavca, zakaj ga ne zaposli za nedoločen čas, če je že toliko vseeno.

I

Izbrisan uporabnik 474

Citat:

Zanima me kdo si v teh časih upa v službi zabušavati?

Veliko. Trenutno imamo prostore v obrtni coni TAM, kjer je ogromno malih podjetij. Ne morem verjeti, koliko je zabušavanja in mešanja megle. Večina delavcev, ki je za nedoločen čas in so v kakšnem sindikatu, nekaj muti, pa se premika iz enega konca na drugega. Vedo, da jih šef ne more odpustit.Ko pa šefu dokurči in zapre firmo ter ustanovi drugo (ker drugače se teh lenuhov ne more rešit), pa je jok in stok o grdih šefih in ubogih, pridnih in zatiranih delavcih.

LP
Gargy