Zapiranje s.p.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Citat:
Uporabnik karamarko pravi:
@KameleON

Če se prvič vpišeš v poslovni register (ne, če si prvič polno zavarovan iz naslova s.p.), potem boš plačeval samo 50% PIZ, naslednje leto 70%.

Kje je osnova za to? (50, 70%)?
Jaz sem prvič vpisan (popoldanc) pa sem zdej prvič plačal prispevke, vendar v polni vrednosti in ne 50% za PIZ, kakor navajaš za 1. leto? Verjetno to za popoldanski s.p. ne velja.

Ping

Pripravnik
10. jul 2014
99
3
8
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
Citat:
Uporabnik karamarko pravi:
@KameleON

Če se prvič vpišeš v poslovni register (ne, če si prvič polno zavarovan iz naslova s.p.), potem boš plačeval samo 50% PIZ, naslednje leto 70%.

Kje je osnova za to? (50, 70%)?
Jaz sem prvič vpisan (popoldanc) pa sem zdej prvič plačal prispevke, vendar v polni vrednosti in ne 50% za PIZ, kakor navajaš za 1. leto? Verjetno to za popoldanski s.p. ne velja.

Kot popoldanski s.p. plačuješ pavšalne prispevke (nekaj čez 60€) - to se ti ne more znižati.
Kot polni s.p. pa plačuješ prispevke glede na lanski dobiček - prvo leto se sam odločiš za zavarovalno osnovo, večina se jih seveda za minimalno dovoljeno kar znese okoli 330€ oz. če si prvič odprl dejavnost je tako kot je napisano zgoraj, prvo leto plačaš le 50% ZPIZ, drugo pa 70% - to velja samo za ZPIZ, tako da plačuješ prvo leto okoli 200€.