Zaostanek Slovenije za zahodno evropo

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Se vam zdi da smo zmožni kdaj ujet razvitost zahodne evrope? Pa s tem ne mislim samo na plače. Kot je znano so le te cca. 3x nižje, hkrati pa je bdp le za 1/3 nižji. Nekaj tu smrdi. Zato se mi zdi da problema ne bomo rešli z več dela, ker več kot zdaj delamo, enostavno ne moremo (vsaj večina).
Seveda ni vse v plačah. Tukaj je še infrastruktura, ki marsikje zaostaja. Birokracija je velika ovira v mnogih sektorjih. Davki so absolutno previsoki, saj ti država hoče požret vse. V mnogih sektorjih vlada monopol in obeti so še slabši. Tudi ko govorimo o odnosih nadrejenih do podrejenih, smo čisti balkan, pa še nižje proti afriki. Če velja pri nas politika, da je delavca treba ožet do konca, ga prikrajšat za vse možne pravice in mu plačat koliko se le da minimalno, je že čez mejo situacija obrnjena. Delavec je sredstvo, v katerega se vlaga, omogočijo se mu optimalni delovni pogoji, da je zadovoljen in s tem več prispeva k podjetju.
Se vam zdi da se bo kdaj zgodil takšen preobrat pri nas? Kulture tukaj nebi omenjal, ker pomoje nima nobene veze z razvitostjo.
Koliko smo za razvito evropo? Po moje vsaj ene 20 let, ta zaostanek pa se prepočasi manjša

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
www.pokerklub.si]www.pokerklub.si
Kapitalizem smo želeli in ga imamo. Glede na tvoj podpis mi je pa jasno iz kje toliko negativnosti in pesimizma.

Meni pa je ok. Sistem je tak, da je predvsem od tebe odvisno kakšno plačo boš imel in kako ti bo v življenju. Marsikdo pa kar še vedno pričakuje, da mu bo država vse uredila, da se bo imel lepo.

S podatki o razvitosti se ne obremenjujem preveč. Smo pa v EU, če kdo misli, da mu bo drugje lepše...go ahead...vrata so odprta. Se je pa treba mal potruditi, pokazati kaj znanja...imeti nekaj jajc nenazadnje.

Ja...seveda je lažje razglabljati kako hudo nam je in kako je drugje lepše in da je glda, glda država mačehovska
rolleyes-1.gif

suicidal

Pripravnik
22. jul 2007
600
1
16
Center
Se strinjam s Steve-om:
vstopili smo v kapitalizem in večina ljudi je postala požrtnih. Zavohali so denar, ustanavljali podjetja, grabili na kup, svoje zaposlene plačevali z mizerijo. V Sloveniji je zelo razpasen fenomen mišljenja; JAZ, JAZ in JAZ ... odgovornosti do družbe ni več, vodilni možje in žene (oblast) nam dajejo pa prav lep zgled: JAZ, JAZ, in JAZ (ter naša stranka) ... posledično si podjetnik lahko misli, če lahko država takole nateguje, lahko tudi jaz, zaposleni v podjetju so pa itak tretirani kot strošek.

Zaradi tega je taka situacija v prometu (JAZ, JAZ in JAZ), zdravstvu (VIP najprej), avtobusu (nihče ne odstopa sedežev starejšim), življenj v bloku (sosed vrta ob katerikoli uri, ko je ON pokonci).

Sloveniji dam 20 - 30 let da se zrihta. Moj namen pa je vsekakor iskat zaposlitev nekje severneje. Da pridem v SLo samo še na penzijo. Al pa še to ne.

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
Imaš možnost, da ustanoviš podjetje, kjer boš svoje zaposlene pošteno plačeval in jih ne boš tretiral le kot strošek...

Imaš možnost, da če nisi zadovoljen z delodajalcem greš k drugemu...kje je problem? Problem je kvečjemu pri tistih, ki zaradi prejšnjega sistema nimajo nobenega potrebnega znanja, ki bi jim omogočalo različne alternative...

Pri mladih, mlajših je pa vse lepo odprto....odvisno predvsem od posameznika. In prav je tako.

...odstopanje sedeža je stvar bontona oz. osebne kulture...misliš, da bo družba urejala tvoje težave s sosedom?

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
1. podpis je čista zajebancija in je brezpredmeten, lahko bi bila tudi zastava burkina faso
2. nikjer nisem napisal da kdo jamra, samo zanima me kaj kdo misli kdaj in kako bomo to dosegli in nisem navedel nobenih negativnih stvari, pač pa dejstva mi vs. z evropa

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
saj je ze vsakemu 5 letniku jasno.

kako bi ujel evropo v placah ce je od leta 91 edino novo delovno mesto - mesto prodajalca v novozgrajeni (švabski) montažni trgovini.

Evropa je nacrtno sprejela dolocene drzave z namenom da ustvari nek umentno "visok" standard ki bo dovolj mocan da bo kupovalo in bilo dezurni odjemalec gospodarstva v "pravi" EU.

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
1. Podpis se precej ujema s kontekstom, kjer je precej kritike sistema, ki je tak tudi zato ker smo v kapitalizmu, ne bi pa tak bi če bi bili še vedno v socializmu.
Ni problem...sem se zmotil...pač je slučaj.

2. Stvari, si prikazoval v izredno negativni luči in pesimistično. Jamraš pa sam. Te morem citirat, da ti pokažem kje si uporabljal navedeno?

suicidal

Pripravnik
22. jul 2007
600
1
16
Center
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:
Imaš možnost, da ustanoviš podjetje, kjer boš svoje zaposlene pošteno plačeval in jih ne boš tretiral le kot strošek...
Nimam ne želje, ne ideje, ne vizije kakšno podjetje bi imel, niti s čim bi se ukvarjalo. Torej ta možnost odpade.

Citat:
Imaš možnost, da če nisi zadovoljen z delodajalcem greš k drugemu...kje je problem? Problem je kvečjemu pri tistih, ki zaradi prejšnjega sistema nimajo nobenega potrebnega znanja, ki bi jim omogočalo različne alternative...
Sem zaradi nezadovoljstva dal odpoved pri prejšnjem delodajalcu in sem trenutno nezaposlen. Prav tako sem si v zadnjem času pridobil nova znanja in dosegel višjo stopnjo izobrazbe, torej nisem miselni dinozaver ali kakorkoli poslovno in opravilno zakrnel. Če pa rečem na razgovoru za službo, da bi rad imel 800€ plače, me pa čukasto gledajo
stupid-1.gif

Citat:
...odstopanje sedeža je stvar bontona oz. osebne kulture...misliš, da bo družba urejala tvoje težave s sosedom?
govorim o odgovornosti posameznika do družbe. in sem spada tudi bonton, ki je izpuhtel. Vem, da se družba ne bo ukvarjala s sosedom, bi se moral pa iz čisto moralnih razlogov sosed ukvarjati z družbo. Tukaj se pokaže splošna miselnost JAZ JAZ in JAZ, kaj me briga za druge! O tem govorim.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Sloveniji ni več pomoči. In isto je vse povsod po svetu. Jaz ne vidim možnosti za izboljšanje dokler bo na svetu kapitalizem, kar pa zgleda da bo preživel našo generacijo. Neki odpor proti temu in razlastninjenje bajnega bogatstva nekaterih je edina rešitev.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Primerjaj razvitost Avstrije in Slovenije leta 1945 in leta 1990. Ugotovi politični sistem v obeh državah v omenjenem obdobju in prišel boš do vzroka zaostanka.
Zaostanek se sicer manjša, a pot bo še dolga.

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Problem, ki je pri nas bo ratal povsod, tako da sploh nima smisla kar koli debatirat. Delavec bo samo še ovca v tovarni in bo delal. Z višjimi cenami živil, te enostavno prisilijo da delaš, saj drugače ne moreš preživet. Dones bo težko nekdo pusti službo, ker ga premalo plačajo. Delodajalec se ne bo sekiral, ker je za njem takoj nekdo, ki rabi denar in bo vzel rako službo če hoče ali noče. Ti pa ko boš pustil tako službo boš tenko piskal in če maš zadej ženo in dva otroka boš zelo težko kej tazga naredil. Jest ne bi mogel, že zarad otrok ne.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
KONKURENCNE PREDNOSTI SLOVENIJE OZ. ZGODBA O USPEHU.
====================================================

Svica, Norveska - EEA
Za Ljubljano znasa neto urni zasluzek 4,5 dolarja, najvisji pa je v
Zürichu, kjer znasa 19,5 dolarja, v Zenevi je 18,2, v Oslu pa 17,4
dolarja, kar pomeni, da so prebivalci Züricha v povprecju na uro vec
kot 4,3-krat bolje placani kot Ljubljancani. Vendar to so Svicarji in
Skandinavci, si recemo, ce bi se primerjali z drugimi Evropejci, pa
bi bilo drugace. Zal ni tako.
EU
Povprecni neto urni zasluzek zaposlenega v Berlinu znasa 12,9
dolarja, na Dunaju 12,8, v Madridu 10,1, Atenah 7,6 ter Lizboni 6,1
dolarja.

Nasa neto placa zaostaja torej tudi za placo zaposlenega v grskem
glavnem mestu za debelih 68 odstotkov. Da bi torej neto placa
povprecnega Ljubljancana v desetih letih dosegla atensko, potrebujemo
rast plac, ki za vec kot pet odstotnih tock na leto presega rast
place v Atenah.

Mogoce je vzrok za nizke place manj delovnih ur ter vec dopusta, kot
trdijo delodajalci v Sloveniji? Zal ne. V Sloveniji naredimo 1.756
delovnih ur na leto, v Berlinu pa le 1.611, na Dunaju 1.649, v
Lizboni 1.708 ter Madridu 1.724.

V cem je torej problem?
Mogoce pa je problem v malici
smile-1.gif

P.S.
podatki so uradni in preverljivi na uradnih straneh razlicnih clanic EU

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Še moj komentar glede razlik, naprej glede višine davkov: Meni je popolnoma razumljivo, da so davki tako visoki, saj smo država z 2 mio prebivalcev in od tega je nekje 800.000 tistih, ki plačujejo dohodnino, ostali so upokojenci, delavci z minimalno plačo, študentje, otroci, nezaposleni...

No in teh 800.000 mora vzdrževati celotno državo in če se spomnite stanja v socializmu veste, da je bilo in je še veliko stvari za narediti - ceste, avtoceste (kilometer AC stane povprečno 1 miljardo tolarjev, če se motim me popravite), železnice, bolnišnice...

Še ena stvar pa je, da smo socialno ena najbolj urejenih držav v Evropi (in posledično na svetu): otroški dodatki, študentski servisi, boni za prehrano, socialna podpora, brezplačno šolanje, zdravstvo v primerjavi z Z evropo je praktično brezplačno (samo vprašajte koga v Avstriji, če se že primerjate z njimi, koliko jih stane zdravstvo in boste videli, da naša položnica za zdravstveno zavarovanje naenkrat ni več tako visoka).

Je pa dejstvo, da smo Slovenci že od vedno narod jamračev, kjer je sosedova trava vedno bolj zelena kot naša, nas pa obirajo ali v Beogradu, Ljubljani, Bruslju ali pa kar celo v Washingtonu. Se pa zaradi tega zelo bojim naše prihodnosti, saj mladi neprestano jamrajo, da v Sloveniji ne vidijo nobene prihodnosti in da komaj čakajo, da bodo šli delat v Nemčijo, saj vidijo samo tisto plačo, ostali pa nebi za nič na svetu tam, saj vlada tam še 5x bolj oster kapitalizem. Pri takšnem mišljenju mladine pa se država prav gotovo ne more razviti.

Sicer pa - zakaj se neprestano primerjamo z Z evropo, ki ima v kapitalizmu 60 let prednosti pred nami? Se vam ne zdi, da smo to razliko v 16-tih letih zelo zmanjšali? A nebi bilo boljše pogledati ostale države bivše Jugoslavije in reči - hudiča, smo pa zelo napredovali v primerjavi z njimi!

Evo, takšno je moje (laično) razmišljanje.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Imaš kar prav, je že tako, da je v človeški naravi, da bolje kot gre, več se tarna.

Ker Avstrijo sorazmerno dobro poznam - si že imel to (ne)srečo in bil oskrbljen v kakšni avstrijski bolnici? Kot bi primerjal Trabanta z BMW-jem. Pa še nekaj, ne misli, da te zdravstveno zavarovanje pride samo toliko kolikor plačaš za dodatno(!) zdravstveno zavarovanje. Malo poglej plačilni listek in ugotoci, zakaj se od tvoje bruto plače trga 22,1%

Pozanimaj se tudi, koliko so v Avstriji otroški dodatki!

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Na srečo še nisem bil v njihovi bolnišnici in verjamem, da so lepše opremljene - kot pravim, ne moremo se primerjat z njimi, razlika vedno bo (oz še kar lepo število let), se bo pa manjšala.

Poleg tega vedno primerjamo plačo in cene v trgovini - predvsem mediji radi počnejo to. Nikoli pa se ne primerjajo stroški bivanja pri nas in v tujini. Koliko so v Nemčiji višje stanarine/najemnine, višje zavarovanje, vse storitve dosti dražje (vključno z gostilnami / kafiči)... Na koncu pridete do cifre, kjer Nemec realno zasluži samo malo več kot mi.

Jamralo pa se vedno bo, tudi v Z evropi jamrajo, da jim gre slabo (samo ne vem s kom se oni potem primerjajo
grin1.gif
). In hvalabogu, da se jamra, saj drugače stojiš na mestu.

suicidal

Pripravnik
22. jul 2007
600
1
16
Center
Citat:
Uporabnik ChickenBoy pravi:
Problem, ki je pri nas bo ratal povsod, tako da sploh nima smisla kar koli debatirat. Delavec bo samo še ovca v tovarni in bo delal. Z višjimi cenami živil, te enostavno prisilijo da delaš, saj drugače ne moreš preživet. Dones bo težko nekdo pusti službo, ker ga premalo plačajo. Delodajalec se ne bo sekiral, ker je za njem takoj nekdo, ki rabi denar in bo vzel rako službo če hoče ali noče. Ti pa ko boš pustil tako službo boš tenko piskal in če maš zadej ženo in dva otroka boš zelo težko kej tazga naredil. Jest ne bi mogel, že zarad otrok ne.
Se nikakor ne strinjam. Normalen delodajalec stremi k temu, da svoje zaposlene specializira za svoje potrebe in da mu nosijo mnogo napredka in zaslužka. Kot takega ga tudi primerno plačuje, saj delodajalcu ne bi bilo v korist če bi njegov zaposleni odfrčal h konkurenci. Ne gre pa se samo za plačo, ampak tudi za druge načine motivacije - plačan fitness, bazeni savne, pokojninsko zavarovanje (koliko je pri nas podjetij, ki plačujejo v drug steber pok. zavarovanja?), urejeni delovni pogoji ipd.
seveda sem pisal to za sposobne delavce. Nesposobneže itak noben noče, ok, naša državna uprava jih prav rada zaposluje.

In ne verjamem, da bo ta problem postal povsod, saj je očitno, da so pametni kapitalisti že ugotovili, da je njihv zaposleni investicija, ki se ti lahko vrne s 1000% obresti, le tretirati ga je potrebno kanček bolje kot pri konkurenci. Pri nas se zaposlen tretira kot strošek, ki se ga je treba čimprej losat ali zmanjšat "stroške" na minimum (majhna plača). Le zakaj je potem toliko nezadovoljnih v službah?

Pa še to glede dela: moj profesor je rekel: narobe je če samo delaš, potrebno je NAREDITI. In kot je nekdo prej napisal koliko Slovenci delamo. Ojoj. Delamo že lahko veliko, naredimo pa bolj malo. Tudi tu je razlika.

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Poleg tega vedno primerjamo plačo in cene v trgovini - predvsem mediji radi počnejo to. Nikoli pa se ne primerjajo stroški bivanja pri nas in v tujini. Koliko so v Nemčiji višje stanarine/najemnine, višje zavarovanje, vse storitve dosti dražje (vključno z gostilnami / kafiči)... Na koncu pridete do cifre, kjer Nemec realno zasluži samo malo več kot mi.

Jamralo pa se vedno bo, tudi v Z evropi jamrajo, da jim gre slabo (samo ne vem s kom se oni potem primerjajo
grin1.gif
). In hvalabogu, da se jamra, saj drugače stojiš na mestu.
Včeraj sem govoril z enim Fincem, 19 letni pokavec, ki pravi, da dela montažne hiše z očetom. Plača delavca je mininalno 12 EUR za začetnika. Kruh in mleko sta cenejša. Dražje se plača le luksuz, kot so športni avtomobili, pivo, ter podobne stvari, se pravi ne osnovna sredstva za preživetje.

Delavec začetnik tako dobi 2200 EUR plače, on, ko pa ima delovne dobe že leto pa pol, pa ima že 3000 EUR. Tudi če ima višja zavarovanja za 100% našega, mu še vedno ostane dosti več od plače. Torej?

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
To je to. Plače so višje za 300-400% (tvoj primer iz Finske), medtem ko pa storitve in stroški niso toliko dražji. Ker so storitve dražje, imajo dosti boljšo infrastrukturo in boljšo kvaliteto storitev. Kljub temu jim pa ostane veliko več denarja kot pri nas.

Me pa zanima kako so lahko v Skandinaviji konkurenčni, ko delodajalci izplačujejo takšne plače. Ker to vedno povdarjajo naši delodajalci, da potem ne bojo konkurenčni.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Pri konkurenčnosti je stvar v tem s kom tekmuješ. Oni tekmujejo na višjem nivoju, kjer je visoka dodana vrednost. Mi tekmujemo s kitajci pri robi ki ima bolj skromno dodatno vrednost, to pa zato ker ne investiramo v visoko tehnologijo, ampak umetno držimo pri življenju propadla podjetja, ki nimajo svetle prihodnosti.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
jest tud mislim, da bomo čez kakšnih 10 let začeli lovit EU standard. Glede delavcev in plač... te ne bojo še dolg višje, ker na veliko uvažajo slovake, poljake, bosance ki delajo za 400€... Se pravi da delodajalcem se itak ne gre tok za kvaliteto, pač pa za proizvodnjo in prodajo po nižji ceni, ker hkrat zarad tega tud ljudje nimajo tok denarja in iščejo cenejšo robo - tud manj kvalitetno če je treba. to je vse povezano! in zadnje čase gre v sloveniji samo navzdol... Inflacija so bo marca umirila, kaj pa do takrat? vsak mesec 1% več? in pri nas si vsak direktor nagrabi kolikor si le lahko, in to je to! tud če firma propade, on odstopi in gre na vikend, in uživa! Ce imamo srečo, lahko pa gre v drugo podjetje in še tam krade dokler lahko! ni nobenega nad njimi, oz. nobenga nadzora nad direktorji in njihovimi financami! In ni res, da direktor vlaga v svoje delavce in jim omogoča boljše delovne pogoje! mogoče v dobro stoječih firmah, v manjših in slabše stoječih je pa žalostno!
sej bo v kratkem zihr kdo odprl temo o božičnicah... tud tam se bo videlo! in bili bi konkurenčni! oz. smo! sam oni nam mečejo pesek v oči! slovenci smo znani kot pridni in kvalitetni delavci! sam uni zgoraj skoz govorijo, kolk je slabo, kok ni dela, da je konkurenca premočna, a on ima še vedno 5.000€ plače! s čim si jo je zaslužil? On ima tako plačo za nagrado, ker je pripravil delavce da delajo za 400-500€ in so tiho!

jest pravim, naj ima šef 10.000€ plače, samo potem, ko bodo vsi v podjetju zadovoljni in veseli...

in pač smo slovenčki taki, da tukaj jambramo, na ulice pa ne gre nihče... vsak sam za svojo rit skrbi! in si misli - sej jest sm kr zadovoljen, kaj me briga za tiste reveže... Ampak lahko bi šli njim podporo izkazat, ker bodo lahko tudi oni na njihovem mestu