Zakaj sem drugorazredni državljan kljub dobri službi in lastniški nepremični?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.754
7.221
113
Mislim, en si tudi 5min ni cajta vzel, da bi vsaj na svoj izpisek pogledal, a kdo drug racune placuje.

Najemnik ne placuje nuzsja, izslo bi se, ce bi rekel, da namesto najemnine placuje kredo.

Super, da janez ne kupuje sladkih pijac, ampak potem bo moral doma vodo odpreti. Komunale ni nikjer. Telefon in internet gresta v stroske, ki se jim lahko ognes. Ceprav se jim tezje, kot avtu v ljubljani...

Sicer pa, Ljubljancani so ene s'rote drgač. Ja najvisja placa na papirju v sloveniji, ampak ne toliko kot so stroški življenja visji - dejanski in "keeping up appearances". Fasada overachieverja iz LJ stane. Kar se pokaze koj, cim je treba prazen tosl odpret za yet another thing, ki bi jo imeli...

Je pa res, da se malenkost sestevajo. Z zadnjim odstavkom se cist strinjam. par evrov pri banki, par evrov pri zavarovanju, par evrov pri fasngi, par evrov tu pa tam, pa se nabere teh kavic lahko kar nekaj na mesecni ravni. Pri 1500 place 50€ spet ni tok mal...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.754
7.221
113
Zdej si pa ze tok casa na svet, da bi lahko vedel. Kar nekaj se ga nameni za stvari, ki je prav da so in so nujne za delovanje neke drzave in druzbe, nekaj se ga izgubi, ker je ucinkovitost zanic (price performance nima mesta v velikih aparatih), nekaj se ga pokrade. V vsaki drzavi je tako, razmerja so različna, koliko je v startu denarja, je pa tudi razlicno.

Davkom se ne ognes, pac tko je. Kar jaz vidim, da je skoda pri tej vladi je, da hlasta po njih, se preden na TRR tega Janeza pride. Ker pobrala bi ga vedno, pa preko stortitev in nakupov, janez itak vse zapravi in vse je obdavceno. Pa zadovoljen bi bil, ceprav bi na koncu itak vse to drzavi dal, sam ce das korak ali pa dva vmes, ne porajta.

sad

Guru
24. avg 2007
21.563
10.246
113
V bistvu je to samo stvar dogovora. Ali je NUSZ v višji najemnini ali pa ga direktno plačuje najemnik, je praktično vseeno. Definitivno pa je najemodajalec butelj, če ga vključi v višino najemnine in ne zaračuna kot strošek. Seveda pa ga mora razdeliti po mesecih, če najemnik ni celo leto noter.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.371
3.173
113
Jabe
Nusz po zakonu placuje uporabnik
Najemnik je uporabnik.
Vecna vprasanja po forumih in fb, ker se najemniki nikakor ne morejo sprijazniti s tem.
Povsem natančno:

Lastnik ali uporabnik nepremičnine je lahko zavezanec za Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljevanju: NUSZ).

Odmera NUSZ​

V zvezi z NUSZ davčni organ izvaja odmero in pobiranje te dajatve za občino. Finančna uprava odmeri NUSZ v roku treh mesecev po prejemu podatkov, ki mu jih posreduje občina. Odločba se izda po uradni dolžnosti (zavezancu ni potrebno vložiti napovedi) enkrat letno. Zavezanec za plačilo NUSZ je neposredni uporabnik nepremičnine. Praviloma je to lastnik, lahko pa je tudi najemnik.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.371
3.173
113
V bistvu je to samo stvar dogovora. Ali je NUSZ v višji najemnini ali pa ga direktno plačuje najemnik, je praktično vseeno. Definitivno pa je najemodajalec butelj, če ga vključi v višino najemnine in ne zaračuna kot strošek. Seveda pa ga mora razdeliti po mesecih, če najemnik ni celo leto noter.
NUSZ ne moreš upravičevat kot strošek pri napovedi davka od oddaje, če to misliš, torej je precej bolje, da ga (skladno z najemno pogodbo) plačuje najemnik.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.754
7.221
113
Se pardoniram. Sem mislila da je plačnik nusz lastnik, ne uporabnik.

P.s.
Torej, da ga placa najemnik, je jasno, samo sem mislila, da je račun in doticna postavka vedno izdana lastniku.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in Hanzi