Za fotografe, amaterske, profesionalce

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Sony je samo kupil Konico...

no, saj Sonyju gre čisto okej, ampak mam občutek, da ne tako zelo dobro kot Konici. in glede na to, da gre za nove zadeve, imam jaz raje malo preizkušene stvari...
wink-1.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Odvisno, kaj želiš od fotografije. Ne vsiljuj drugim umetniškega videnja, še posebej, ker ga sam še nisi našel.

hysterical-1.gif
o tem kaj sem jaz našel ali iščem mi pa ti res ne moreš pridigati, žal. Tako da bolje da nehaš.
in ja do razne (šprotno)reportažne fotografije ala fuzbalerji in podobno, mi je toliko kot do pregovarjanja s tabo
rolleyes-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Evo, Pakul, posebej zate sem našel tole, kar v intervjuju pravi Aleš Fevžer.

"Ne morem pa biti zadovoljen, da se ljudje, ki imajo opremo za recimo 300€ drenjajo pred mano zato, da so zastonj na tekmi in mi kradejo prostor. Meni je fotografija kruh, njim je pa fino, da so pod košem v Hali Tivoli, daj ih mogoče vidijo znanci. Konec koncev bo tista njegova slika uporabno samo za v družinski album in še tam bo en zmazek. To vem, ker tudi če bi jaz vzel tisti njegov aparat v roke, pa imam potrebno znanje, ne bi mogel narediti zadovoljive slike za objavo ."

Vir: http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1583&z=1

O tem, kdo je bolj kompetenten, fevžer ali neki pakul, pa mislim, da je odveč izgubljati besede.

Oprema je zelo pomembna in le kdor je prišel v položaj, ko zaradi opreme ni mogel narediti tistega, kar je imel namen, mu je to jasno.

Razumem pa, da vsak berač hvali svojo malho in tako nek fotografski analfabet seveda modro ugotavlja, da je 600 m objektiv 'brezveze' in da se da narediti takšno fotko tudi s kit objektivom. Potem pa taisti stoka, ker z manualnim objektivom ne uspe narediti fotke, ker je motiv prehiter...ko zmanjka argumentov, se pa zatekamo k 'umetnosti.' Ah ja...
rolleyes-1.gif

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Kot bi se kregala kaj je bilo prej. Jajce ali kokos
smile-1.gif

Vsekakor je dobra oprema pomembna. S pravo opremo lahko naredis dobro fotografijo prakticno kjerkoli. Z neko poceni zadevo pa lahko naredis dobro fotografijo samo v dolocenih pogojih. Na dolocena podrocja sploh ne mores priti. Ampak da se tudi s poceni opremo, ce so okoliscine prave.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Točno tako, kot si napisal. Ampak pakul tega ne želi razumeti in je neskončno užaljen, ko mu povem, da si z njegovim pentaxom ne morem kaj dosti pomagati pri stvareh, ki jih delam. Da bi bila stvar še bolj tragikomična, zatrjuje, da profi fotografi nujno potrebujejo ff senzor. Na žalost so to modro misel očitno spregledali vsi profiji, ki se sedaj nerazsvetljeni mučijo na 1,3 in 1,5 cropu in tako naprej.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
edini pravi FF reportažni fotoaparat, je trenutno Nikon D3. Mark FF je preveč občutljiv, niti pod razno ga ne vzamem na teren.

reportaža pa pomeni, da ti mašine ne zmede prah, voda, dež, sneg... megla...

žal ti kompakt že v malo dima ne bo pomagal priti do dobre fotke, ti bo pa v danih trenutkiuh lahko nardil veliko lepšo fotko na hitro, kot DSLR...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
ksz...

Danes prišel z ene delavnice, kjer smo se malo zabavali s fleši
smile-1.gif

Za prvič se mi zdijo vredu, pa vam ?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Hja, razloži to pakulu. S tem, da za reporter fotko praviloma ne potrebuješ ff niti neke mega resolucije...je pa izredno fino, če dež ne skensla takega fotkiča, se zelo strinjam.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Bil kdo danes na Impoljci? Adijo pamet in eco norme, ko stare škodičke začnejo nabijati gas v štartu
smile-1.gif

img_9608_re.jpg

img_9610_re.jpg

img_9641_re.jpg

img_9652_re.jpg

img_9669_re.jpg

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.884
626
113
Včeraj sem testiral Olympus 550UZ, ker se je kolega pritoževal da ne dela ok.
No meni se zdi da dela solidno:
grin1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.884
626
113
Jeb*ena skipta, ki pomanjšuje fotke. Najboljš, da bi jih pomanjšalo na 3x4 pixle.
uf-1.gif

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
sam opažam, da so te Minolte res nenormalno dobre mašine... škoda, da je ni več med nami... verjetno bi potem bil na Konici, če bi še bila...

skratka, eno vprašanje glede teh macrotov - s kakšne daljave? aja, fokusiraš na roke?

Razdalja je odvisna od predlece. Cel metulj je bil slikan z dcr-150 in sem bil oddaljen cca 20cm (fokus na neskoncno). Da sem dobil celo glavo na sliko pa sem uporabil dcr-250 in slikal iz nekje 8cm (fokus na minimum). Podobno tudi pri kobilici.

Pri zadnji sliki je bil f8, iso400, 1/128 in cist mal flesa. Pri ostalih dveh pa iso200, f22 in f32, 1/125

Fokusiranje je rocno, ker af nima moznosti, da bi tko hitro ostril kot se meni roka trese ;-) Ko si tako blizu je 1mm dofa pravo bogastvo in ze majhen premik ali veter ti naredi bokeh na objektu.

Sicer pa prvo slikanje letos, tko da upam, da bo boljse v prihodnje...in manj vetra

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
škoda da ti je pr unih bočnih mal sfalil zadka, drgač so mi pa precej všečne fotke...
smile-1.gif

vse tele zadnje dodane!
aplauz.gif

@Stieber: res je - celo manj ko je pikslov, skoraj boljše je, ker hitrej požira kartica...
wink-1.gif
lahko več narediš, preden mrkne buffer...

@DJ Beat: res je, meni je tudi 350D tako spucavalo...
grin1.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik slvn pravi:
S pravo opremo lahko naredis dobro fotografijo prakticno kjerkoli.

Se pravi imaš markeca ali D3 in že delaš dobre fotke?? Lepo vas prosim no. Vsak resen fotograf da pri dobri fotografiji oprema ni na prvem mestu, razen seveda če sedite za igriščem in pritiskaš na refal..ampak o športni fotografiji sem že zgoraj povedal koliko mi je do nje.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Točno tako, kot si napisal. Ampak pakul tega ne želi razumeti in je neskončno užaljen, ko mu povem, da si z njegovim pentaxom ne morem kaj dosti pomagati pri stvareh, ki jih delam. Da bi bila stvar še bolj tragikomična, zatrjuje, da profi fotografi nujno potrebujejo ff senzor. Na žalost so to modro misel očitno spregledali vsi profiji, ki se sedaj nerazsvetljeni mučijo na 1,3 in 1,5 cropu in tako naprej.

užaljen jaz,
hysterical-1.gif

In s tvojim citamo si povedal točno to kar sem ti tudi sam povedal, da z xy opremo ob igrišču fuzbalerjev ne moreš streljati, torej zakaj trud v citat če mene ponavljaš. Pa res ne da se mi s tabo ubadati ker ne vem kaj te muči, ker trdim nekaj kar tebi ne gre v glavo. in vse kar sem jaz kdaj trdil je to da je lahko tudi Sony Oly ali Pentax več kot odličen aparat za hobi ali napredne fotografe, ne pa za profi (in ja takrat sem omenil da predvsem zaradi senzorjev). Če res nekaj tako narobe vidiš v točno tej izjavi prosim pojdiva na pivo da se umiru pomeniva oz. predebatirava okoli tega ker mi gre na jtra to tvoje pikanje in obračanje mojih besed sebi v prid. nisem nek pokovc od včera in znam objektivno gledati na vsako stvar. lahko pa se nam pridužiš tudi v foto klubu pa bomo še v večjem številu predebatirali o tvoji usmerjenosti da če niamš aparata ki strelja z vsaj 5 fps, ne moreš delati dobrih fotk. Ja? Pivo pa jaz plačam sam da mi daš mir.

pa moderatorja prosim naj vsaj ta post pusti, potem dam pa res mir.

Nazadnje urejeno:

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Še vedno ne razumeš...ustrezna oprema je pogoj, kot je pogoje tudi fotograf, ki ve, kaj dela. Pa najsibo športna ali pa modna fotografija. Edino pri 'umetniški' je oprema nepomembna. Če je fotka zmazana, je to pač umetniški učinek.
hysterical-1.gif

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.