Za fotografe, amaterske, profesionalce II

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kostevc

muhar
24. jul 2007
1.364
2
38
Kostel
kostevc.blogspot.com
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Po EXIFu sodec, si uporabljal AV (cas se je prilagajal blendi). To je ta Sigma 100-300 f4?

Ce ze nimas nastavitve kelvinov, daj WB na koncertih na "lucko". Bo WB bolj pravi, kot pa na avtomatiki. Saj nekatere je kar zadel, samo dolocene so pa "pretople".
Si sum naknadko kaj popravljal? Ker ene se mi zdijo precej speglane, ene pa kar SUMijo
smile-1.gif

Ma malo sem eksperimentiral, samo mislim da je bila večina Tv. Ne, Sigma ni fiksna - je čisto "plastik fantastik" varianta ...

Meni se zdijo barve kar dobre, naj se vidi osvetlitev odra ...
tongue-1.gif

Šum sem moral odstraniti, saj je ISO 1600 pri mojem Samsungu kar problem ...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ja, neka ideja je bila, da ne bi naredil tega standardnega efekta, ko se lepo z zoomiranjem med ekspozicijo pač naredi ta zoomefekt, al kako nej mu rečem, ampak sem hotel, da je vseeno videti nekaj v fotki - se pravi hiše, da so nakazane, ampak vseeno, malo zabrisane. žal mi ni ratalo tako, da bi se videl jasneje tudi Ljubljanski grad, ker ko se je Ljubljanski grad videl, sta bili hiši v ospredju čisto prekurjeni ...
grin1.gif

malo smo se igrali, pa uživali ob kuhančku spotoma.
grin1.gif

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
dizzy, eno vprasanje. kdaj se naj uporablja flesh in kdaj ne? ta vikend sem bil v münchnu in sem fotkal s 350D. dnevne slike so kr ok, tiste ponoci na ulici in v muzejih pa so bolj tako tako, sem slikal na TV, spreminjal iso in sem ocitno cas zaklopa zaslonke imel prevelik(?), ampak bi slike bile drugace pretemne. tako so sicer dovolj svetle in barvite, jih je pa dost stresenih oz. meglenih, zdaj pa mi je zal da nisem dal kar vse skupaj na auto funkcijo s fleshem (kar vrjetno na daljavo itak ne bi pomagalo, na auto je iso vrednost 100, pol pa bi blo tak vse pretemno)

seveda sem malo zasral vse skup, ampak iz inata nisem hotel na auto slikat. ker mi je blo res ql se tako igrat, ceprav rezultati niso najboljsi. fotk pa raje ne bi limal
redface-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Odvisno kaj fotkaš. Pri gibajočih se motivih itak nimaš kaj veliko izbire v slabi svetlobi in moraš upoabljat flash. Za razne stavbe ali muzeje se da tudi brez, ob pogoju, da imaš relativno mirno roko ali stativ. Tudi če bi ti slikal na avtomatskem načinu s flashem ti ne bi kaj veliko pomagalo pri bolj oddaljenih stvareh. Sam večinoma slikam v Av načinu. Nastaviš zaslonko na minimum, naviješ ISO in potem upaš na čim boljše čase. Ponavadi za kakšne nočne "panorame" še spustim exposure za -1 do -2 EV. Čeprav so slike malce temnešje je še vedno bolje, kot da bi bile močno zablurane. Če imaš pa stativ lahko pa še spustiš ISO in po želji nastaviš zaslonko.

Mnenje amaterja, če imate boljše ideje me popravite
grin1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
nočne slike so najboljše na stojalu, to brez dvoma. sicer tovrstnih fotk ne delam prav veliko, oz. jih zelo redko, ampak načeloma se jih dela s stojalom. zadnjič sem začel z roke, vendar, ko sem naredil prvo fotko s stojalom, je bila razlika res ko noč pa dan.

če drugega ne - nekdo je omenil, da blendo čimbolj odpret - napaka, zapret. ISO čimnižje in cajt našponat. določene fotke na blogu iz Ljubljane so delane tudi na 20 sekundah, nekje na f/10, ISO 100. če bi bil iso višji, se pojavijo tudi anomalije v fotkah (long exposure noise), ampak to ni bistvo, tega se načeloma niti ne opazi - fino je to, da se vse luči, ki svetijo vate, spremenijo v lepe zvezdice - zaprta zaslonka to naredi, kot so me poučili. in fotka s temi zvezdicami izgleda neprimerno bolj atraktivna, kot tista, ko so samo pač, luči.
smile-1.gif

še ta nasvet - ko delate z dolgimi ekspozicijami - dajte ugasnit IS (VR), skratka stabilizacijo v objektivu - ker bo fotka vseeno stresena, ker IS vseeno dela ...
wink-1.gif

fleš pri tovrstnih fotkah se ne uporablja, ampak ... lahko ga pa uporabiš, za kaj ekstra ...
smile-1.gif

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
no, kako pa potem recimo ponoci fotografirati iz roke, da nimas stojala zraven? da si na ulici med ljudmi, pa da hitro fotknes, brez da je zblurano. vrjetno drugega kot iso nabit ne mors?

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
tam pa itak fleš obvezno. drugače ne gre.

sej maš ravno na mojem blogu ene dve taki fotki. drugače ne gre, včasih so tudi s flešem vred časi precej dolgi, je pa res, da sem tu dolg čas uporabil ravno zaradi tega, da se izrazi praznična osvetlitev.

poznam pa ljudi, ki v čisti temi, s flešem, fotkajo na ISO 100, 200, časih 1/200 in f/5. pa so fotke čist okej, samo za fotkanim objektom je popolna tema, kar pa meni ni najbolj všeč.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
višji ko je ISO, večja je možnost anomalije, trust me ...
wink-1.gif

Že, že. Ampak ti si napisal:

Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
...če bi bil iso višji, se pojavijo tudi anomalije v fotkah (long exposure noise)...

Torej, če je ISO višji, se pojavi long exposure noise. Long exposure noise se pojavi (kakor namiguje ime) pri dolgi osvetlitvi, high sensitivity noise pa (kakor namiguje ime) pri visokem ISO-tu. Itak pa če imaš dolgo osvetlitev, imaš ISO na 100 (ali pa 200 pri aparatih, kjer ne moreš nižje...), torej anomalij zaradi povišanega ISO-ta ne more bit.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48

evo, tale je uspela

evo...

(ne vem, kako sem imel tukaj nastavljeno)

(spremenil, se mi zdi da je uspelo)

(vecina pa je ratala tako
crazy1.gif
)

(ali pa tako...)

hja... kaj hocemo, iz napak se ucimo. sem pa ugotovil, da je prav fina zadevica to, te prav not potegne in mi porazne slike niso volje zbile
smile-1.gif

aja, pa mislim da nisem tu nikjer flesha uporabljal

Nazadnje urejeno:

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Ce imas recimo nizek bel strop (ali pa malo rumen -- nastavis pravilen WB), potem fles usmeri gor, da se ti lepo "razprsi" po prostoru in enakomerno osvetli objekt.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.