Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
za prvi koncert, čist okej. par nasvetov pa tu:
- nekatere fotke so preveč tople - pazi na belino. se pravi, da jih preko WB nastavitev pohladiš, ko zadaneš pravo belino, poleg lepših in naravnejših barv zgubiš šum, plus da fotografije avtomatsko zgledajo svetlejše. al je pa to samo moje oko.
- izogibaj se žabje perspektive - tudi sam sem jo imel rad, potem pa sem ugotovil, da človek tako ne izgleda ravno najbolje ...
- išči akcijske kadre, tiste tipične pevke, ko se skozi grla vidijo škrge in podobno.
- pri koncertih dejansko pomaga samo eno - čimveč koncertov dati skozi. in pa seveda opažanje dogajanja na odru - ne samo skozi objektiv, temveč tudi nekako mimo fotoaparata. šport in koncerti mislim, da so edine zvrsti fotografije, v katerih gledam z obema očesoma ... drugje, ali še nisem zverziran al pa enostavno ne nucam. koristi pa, definitivno.
just keep on shooting.
p.s.: najboljši koncerti za piljenje forme, so ravno takšni, kot je bil ta. slaba luč, težki pogoji. ampak, ko znaš narediti dobro fotko v slabih svetlobnih pogojih, verjemi, da bo v dobri luči toliko lažje ...
preden sem šel na svoj prvi "veliki" koncert, sem dal skozi vsaj 10 koncertov, kjer bi nujno moral uporabljat fleš - pa sem bil trmast in ga nisem. potem pa sem na tem koncertu le naredil tako, kot je treba.
in dejstvo je, da je fotografija, ne samo koncertna, ampak fotografija na splošno takšna zvrst, kjer ne moreš reči - zdej pa vse znam ...
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Zakaj nisi pustil EXIFa?
Kot ti je omenil ze Dizzy, pazi na WB. Tukaj so, kot si verjetno ugotovil, vse fotke pretople (prevec rdece). Za koncerte uporabi "zarnico". Bodo bolj realne.
Ce se ne motim, si tole fotkal s 40D. Imas 10mpix, uporabi cropSicer pa ze na terenu kadriraj, tako, da imas v postprodukciji cim manj dela.
Suma ne obdeluj... za net to ni potrebno. Do ISO1600 je cisto ok. Sicer ne vem, s cim si pomanjseval fotke, ampak ko jih, jih se malo poostri. Tvoje so vse "mehke".
Sicer pa... VAJA, VAJA, VAJA...
Ko resizas, ostris. Prej ti nic ne pomaga...Citat:
Uporabnik WhiteCell pravi:
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Zakaj nisi pustil EXIFa?
Kot ti je omenil ze Dizzy, pazi na WB. Tukaj so, kot si verjetno ugotovil, vse fotke pretople (prevec rdece). Za koncerte uporabi "zarnico". Bodo bolj realne.
Ce se ne motim, si tole fotkal s 40D. Imas 10mpix, uporabi cropSicer pa ze na terenu kadriraj, tako, da imas v postprodukciji cim manj dela.
Suma ne obdeluj... za net to ni potrebno. Do ISO1600 je cisto ok. Sicer ne vem, s cim si pomanjseval fotke, ampak ko jih, jih se malo poostri. Tvoje so vse "mehke".
ja zanimivo da so mehke...v RAW so ql...potem mi jih pri resizu in pretvorbi v jpeg zablura....
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Luka D.?
se pravi najprej crop, nato resize...šele potem sharpening....thx...Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Zakaj nisi pustil EXIFa?
ja zanimivo da so mehke...v RAW so ql...potem mi jih pri resizu in pretvorbi v jpeg zablura....
Ce smo cisto natancni... Najprej obdelava (vedno delas s full size oz. ti si tako RAW imel), potem pa crop, resize, sharp (sam uporabljam USM).Citat:
se pravi najprej crop, nato resize...šele potem sharpening....thx...Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Zakaj nisi pustil EXIFa?