Za fotografe, amaterske, profesionalce II

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
15 min do Bleda... No way :D 15 min do Kranja in se kulturno udejstvovat? Ja
wink-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Jaz sem se tud kulturno udejstoval. Šel na res dobro kavo v Vilo Prešern na Bledu, šel na steak v gostilno Julija v Lj. in se še sprehodil po prešercu.
grin1.gif

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
1. opcija je bila obala, samo je bilo megleno.

crazy1.gif

no, jaz pa tega nisem vedel...

Strunjan. Včeraj. Popoldan. Ne, Photoshop ni kriv. Je blo tok megleno.
uf-1.gif

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Ja doma je bilo čist jasno, dol ob obali pa tema. Od sedaj naprej niti v štacuno ne grem več, ne da bi pogledal webcam
wink-1.gif

Sicer pa je blo glede fotkanja kar zanimivo, saj so fotke z morja običajno tipično plavo nebo, sonček, pesek... tole je pa malo za spremembo (se tolažim)...

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.765
546
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
16 stopinj in poledenelo jezero. Weird
grin1.gif

Se večkrat to zgodi ker je voda bolj mrzla kot okoliški zrak in se naredi mrena sam po tej se ne da hodt.
Okej perenjad lahko ker je peresno lahka
grin1.gif

Pa ponavadi je za valentinov skok v jezero tud mal ledene mrenice.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
lej zarad tega se to težko naredi, če ni od prej zrmznjeno ali pa je imel zrak ponoči negativne temperature potem ne more bit zmrznjeno

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.159
341
83
39
lepe
cheer.gif

se eno vprašanje... a je kakšna razlika, če slikaš črnobele slike že v fotoaparatu ali če jih potem pretvoriš na pcju v črnobele?

lp

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Razliki sta dve. Če fotografiraš ČB, potem nimaš več barvne fotke. In včasih je to nerodno, ker se lahko zgodi, da bi bila tudi barvna fotka uporabna.
Kot drugo, v Photoshopu lahko natančno kontroliraš kako se barve spremenijo v sivine. Za vsako barvo lahko po želji izbereš kako temna ali svetla bo. Fotoaparat pa naredi črnobelo fotko po svoje.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:
Razliki sta dve. Če fotografiraš ČB, potem nimaš več barvne fotke. In včasih je to nerodno, ker se lahko zgodi, da bi bila tudi barvna fotka uporabna.

Pri DSLR aparatih Sony/Minolta (za ostale znamke ne vem) obstaja varovalka - RAW+jpeg posnetek je v jpeg-u črno bel, RAW je pa kompleten, torej tudi z barvami. Verjetno so vsi RAW-i takšni
sprasujem se.gif

Se mi je že nekajkrat zgodilo, da sem naknadno 'potegnil' barvno verzijo iz RAW-a, prav zaradi tega, ker je bila barvna na koncu bolj primerna.

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
RAW so surove informacije direktno s senzorja. In ker je le-ta praviloma barven, je tudi RAW v barvah. Zaradi tega lahko pri RAW tudi naknadno spreminjaš white balance.

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Ja, to velja tudi za Canona. Verjetno tudi Nikona. Se vidi, da do sedaj nisem naredil več kot 10 čb fotk direktno iz fotoaparata (sem prištevam tudi dve, ki sem jih ravnokar naredil testno).
smile-1.gif

Verjetno je odvisno od tega kako je posameznik navajen delati. RAW+BW jpg se meni zdi grozno odveč. Je pa res, da če fotkaš v barvah, ne moreš točno vedeti kako bo fotka zgledala BW. Po drugi strani pa tudi scene, ki jo fotografiraš, ne vidiš črnobelo (razen če si popolnoma barvno slep).

Do sedaj sem delal na le enem projektu, kjer sem že vnaprej vedel, da bodo vse fotke izključno ČB in nisem niti razmišljal o tem, da bi fotkal ČB ....

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
gre se za to, da se meni ne da potem 1000 posnetkov na računalniku obdelovat, in je to potem "varovalka"

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.