Za fotografe, amaterske, profesionalce II

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

piXi

Pripravnik
20. avg 2008
244
0
16
primozfidersek.blogspot.com
dizzy tak te je navdušil video :p ?
smile-1.gif

ja pri fotkanju ptic je veliko faktorjev, da ne govorimo kolko potrpežljivosti je potrebno,
včasih prideš s terena s prazno kartico, včasih ti pa v 2 urah uspe jo lepo nafilat.

Zanimive fotke z digiskopijo, vendar pogrešam, tehnično kvaliteto, kar je žal pomanjkljivost digiskopije.
Verjamem pa da je še toliko težje delat s tem saj je potrebno manual fokus etc. In zadeva pri kaki akciji odpade

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik piXi pravi:
Zanimive fotke z digiskopijo, vendar pogrešam, tehnično kvaliteto, kar je žal pomanjkljivost digiskopije.

Ali lahko, prosim, nekoliko bolj podrobno zapišeš, kaj je narobe?

Hvala!

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
definitivno mi je modrina čisto premočna, tudi ostale barve. mogoče samo malo omiliti.
smile-1.gif

@Oriolus: tehnično mogoče res malce škriplje digiskopija, osebno meni predvsem zato, ker mi globinska neostrina deluje preveč plastična. npr. če bi obstajala dostopna leča istih milimetrov, mislim, da bi bila fotka še bolj dih jemajoča, kot je. če sem bil razumljiv ...
redface-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:@Oriolus: tehnično mogoče res malce škriplje digiskopija, osebno meni predvsem zato, ker mi globinska neostrina deluje preveč plastična. npr. če bi obstajala dostopna leča istih milimetrov, mislim, da bi bila fotka še bolj dih jemajoča, kot je. če sem bil razumljiv ...
redface-1.gif
Hvala za pojasnilo!
Problem globinske ostrine pri digiskopiji je prav nasproten od pričakovanj glede na milimetre in uporabljen fotoaparat, večinoma je namreč DOF-a le nekaj centimetrov.
Leča s temi milimetri (1000+) pa je nedostopna, vsaj zame
wink-1.gif

Zgornji dve fotografiji sem objavil predvsem zaradi majhne oddaljenosti od ptice, kar je pri digiskopiji redkost.
Pa tudi portret male bele čaplje je bolj kot ne redek, moj pa sploh prvi.

LP

Nazadnje urejeno:

piXi

Pripravnik
20. avg 2008
244
0
16
Tehnične pomankljivosti:
- slabša ostrina
- slabši bokeh
- slabša kotrastnost
- ni toliko detajlov

To so pač problemi digiskopije je pa res da lahko bistveno bolj približaš

pici mile zelo všeč fotke, tudi modrina neba

drugače sam sem v nedeljo prvič delal speedway, pa še odlično vreme je bilo:
nekaj fotka pa se najde na blogu

67592_1659680698368_1427687412_31741478_5507838_n.jpg

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
no, lepo si zapisal, kar pa sicer ne pomeni, da so fotke zato kaj manj spoštovane - nasprotno, še vedno mislim, da so tovrstne fotografije ptic, sploh pa portret čaplje, res tiste posebne fotografije in zato imajo vseeno večjo težo.

kar se tiče pa panninga - zelo lep panning, edino malce bolj bi lahko pogledal, kaj bi lahko bilo na ozadju - je pa res, da nimaš nekaj velike izbire, vem. ampak če obstaja lepše ozadje, dodaš prihodnjič še to in si ga zmagal na celi črti ...
wink-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Hvala za pozitivno mnenje, DizzyReed!
Gre pa še za nekaj več - silno redki so profesionalni fotografi ki res razumejo bistvo digiskopije in očitno si eden takšnih.
Da obrazložim: pri digiskopiji od vseh začetkov, torej pred 11 leti ne gre v prvi vrsti za fotografijo v tehničnem smislu, temveč za ohranjanje pogleda na - večinoma - ptice in druge zanimive objekte pri veliki oddaljenosti. Poenostavljeno povedano - najprej objekt, potem tehnična dovršenost. Idealno bi bilo seveda oboje, kar pa uspe le redkokdaj, večinoma zaradi omejitev ki jih predstavlja zajem na kompaktnem digitalnem aparatu, včasih pa svoje pripomore tudi okular spektiva.
Vem, da je večini pravih fotografov težko razumeti, da lahko tudi posnetek, ki tehnično ni uspel, avtorja zelo razveseli, vendar tako pač je. Tisti, ki verjetno to moje veselje še najbolje prikaže, je samica kragulja, ki je pravkar ujela fazana.
Dogodek izpred nekaj let se je zgodil kakšnih 50m stran od mene in če bi ga ne posnel, bi ostal v spominu le bežno, tako pa je vseeno nekaj videti, seveda s kupom tehničnih pomanjkljivosti, pa vendar:

kragulj.jpg

Upam, da sem uspel pojasniti, kje je razlog, da kljub tehničnim pomanjkljivostim zame digiskopija še vedno predstavlja nekaj več.
Kar pa ne pomeni, da se ne strinjam tudi z mnenjem piXi-ja, kar se tehnike tiče, seveda.

LP

Nazadnje urejeno:

piXi

Pripravnik
20. avg 2008
244
0
16
No mogoče sta malce narobe razumela, vsekakor spoštujem. digiskopijo, ker vem kako težko je živa bitja v njihovem okolju fotografirat.
Za spomin tudi sam delam posnetke ki so včasih močno kropani, a je vsebina tista, ob kateri se spomnim glej to je blo tam in tam. Kasneje se pa trudiš tehnično še zadevo popravit.

Sploh pa ko si zamislim kako je vse manualno z digiskopijo - kapo dol .

@ dizzy hvala, se strinjam ja tisto črno tudi meni ni všeč, ampak me je tukaj omejevalo sonce , saj je za ql osvetlitev prišel samo ta ovinek prav, v tadrugem sem imel kontra sonce. Morda na kakšni drugi progi uspe kaj več. Sem pa zadovoljen za prvič

bmwm3csl

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
21. jul 2007
1.430
0
36
32
Domžale
Nekaj strani nazaj, sem pisal o napaki pri Olympusu E-400. No nekaj časa je še vstrajal, zdaj je pa počasi že res postal neuporaben.
cry12bpy.gif

Po obisku servisa in hitrem pregledu, smo ugotovili, da je odpovedal zaklop ( oziroma včasih še deluje, ampak recimo enkrat na deset slik ), na kar je @DJ_Beat najprej posumil. No popravilo bi stalo nekaj čez 200€, kar pa se pri ceni novega bodya E-450 ne isplača. Seveda niti nimam volje, na popravilo čakati približno en mesec. Sedaj me pa zanima, kje se bi dalo ugodno dobiti E-450 body (bi šel na kaj boljšega, vedar je za nas dijake to malce prevelik stoške - tako, da je to najboljša alternativa prejšnemu, kaj boljšega pa bo tudi še čas kupit.) ? Se splača nakup opraviti v tujini, ali najti kakšno ugodno ceno doma ?

Za primerjavo: v Nemčiji sem ga našel za 260€, v Sloveniji so redne cene od 320-355€, v LJ so mi ga pri uradnem serviserju (3A Foto) ponudili po 312€. Poslal sem tudi e-mail na Olympus Slovenia, da vidim, če so slučajno pripravljeni ponuditi po podobni ceni, kot so v tujini, vendar še nisem dobil odgovora.

Lp, Gašper

bmwm3csl

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
21. jul 2007
1.430
0
36
32
Domžale
Kot kaže, sem našel najbolj ugodno ponudbo. Po dveh napisanih mailih, mi je zastopnik za Olympus Slovenia ponudil zelo ugodno ceno, po vsej verjetnosti, pa bo fotoaparat kupljen še na firmo, tako, da bo nakoncu cena novega bodya le malce višja od popravila starega.
smile-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net

kot ponavadi, zelo impresivna serija, zgornji dve pa sta mi definitivno totalna zmaga, res. sicer bi bilo dobro nekega iti skozi fotke, eno pa po eno, ker so na nekaterih mali detajlčki, ki motijo, in če bi se opozorilo na njih, recimo, bi bile fotke samo še boljše.
smile-1.gif

pri tej zadnji fotki me edino še zanima, kako bi zgledala fotka, če bi bil fokus na spečega zadaj ...

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.