Za fotografe, amaterske, profesionalce II

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Evo en video iz Planice. Glavni "igralec" je naš Dizzy je na par posnetkih
smile-1.gif
.
Jutri pa upam, da bo že pripravljen video iz viktorjev.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Pri takih fotografijah še vedno obstaja manjša možnost, da ni popolni fiasko.
Nekaj posegov v programu lahko zadeve vsaj izboljša, čeprav popolnoma popraviti seveda ni mogoče, oziroma je za boljši rezultat treba več časa.
To mi je vzelo nekaj minut dela:

popravljena.jpg

Kaj sem naredil: interpoliral na višjo vrednost, popravil barve in kontraste, ostril v avtomatiki nato pa še posamezne dele ročno, zmanjšal in to je to.
Kakor sem zapisal - daleč od kvalitete, pa vendar ne popolni fiasko.

P.S.: Mišik se pa nisem lotil, tam so drugi v pristojnosti
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.392
5.673
113
ksz

evo jaz sem pa danes slikal nekaj za diplomsko
smile-1.gif

gre se za kolonijo neke bakterije. oprema pa budget
smile-1.gif

nikon d40, objektiv 50 2.8 carl zeis tessar jenna, in pa makro tube.
petrijevka postavljena na prozorno plastično posodico, spodaj beli list, na flashu bounce card (usmerjen tako da je nekako pokrilo in odboj in direkt svetlobo.

jaz sem navdušen nad rezultati
smile-1.gif

aja še to, ta kolonija je v resnici premera nekje 3-4mm.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ni problem obrazložitev, večji problem je, da uporabljam bolj redko uporabljan program - Corel PhotoPaint.

Če bo komu koristilo:

-interpolacija, iz prvotne velikosti 800x600 na dvojno velikost, torej 1600x1200
- popravilo barv in kontrastov za nekako desetino vrednosti, torej +10 podprogram ima ime 'Image adjustment lab' in omogoči spremembo temperature, kontrasta, barvitosti, senčenja itd...
- ostrenje s funkcijo 'Adaptive unsharp', 80%
- ročno ostrenje s čopičem in približno 50% močjo (transparency na 50) in vklopljenim 'antialiasing'
- pomanjšanje na manjšo vrednost od začetne, v prikazanem primeru je to na polovico, torej 400x300, šlo pa bi tudi nekaj več, recimo 600x450
- še enkrat rahlo ostrenje z 'adaptive unsharp', nekje do 30%
In to bi bilo lahko dovolj.

Žal pa ne znam povedati, kako bi to šlo z PS-om, čeprav zanesljivo tudi ni problem, ker je PS precej močnejši od mojega PhotoPainta.

LP

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
noro dober filmček.
smile-1.gif
svaka čast res. mi je edino malo žal, da nisem šel za tabo, ker si očitno imel precej boljšo lokacijo, jaz sem bil mogoče malce previsoko, tam, kjer bi bila pa idealka, sta pa že bila dva fotografa, se pa res, vsak meter full pozna, ker kolega je stal eno stopnico nižje kot jaz, pa je imel total drugačen kader, samo takrat se ni melo več smisla premikati ...

tudi jaz bi se zahvalil za pomoč NPS Slovenija, ki so mi res priskočili na pomoč in sem tako Viktorje kot Planico delal z Nikonom D700, ter lečami 14 - 24 f/2,8 (za katero moram potrditi, da je res the sharpest lens ever), 24 - 70 f/2,8 (podobna zadeva, kot Canonova, le da je lažji in mogoče malce hitrejši), 70 - 200 f/2,8 (nova generacija, dobil sem popolnoma novega, dela kot treba) ter 400/f2,8, s katero pa sem delal že v Mariboru na Zlati lisici (pa tudi nimam kaj za reči, razen, da imam več sreče kot pameti, ker sem šele ko sem domov z Viktorjev prišel opazil, da VR sploh ni bil priklopljen - očitno imam res mirne roke
grin1.gif

p.s.: vsake toliko se mi je naredilo, da D700 ni hotel rafalirati vseh 8 posnetkov na sekundo, pa sem potem na koncu spoznal, da sem imel ves čas priklopljen bracketing in ga je to precej bremzalo ... očitno ...

evo, par fotk (Huggy, ene par jih mava istih
grin1.gif
)

jm100001.jpg

Thomas Morgenstern visoko nad velikanko (Nikon D700 + Nikon 14 - 24 f/2,8)

jm100002.jpg

Robi Kranjec tik pred pristankom (Canon 1Ds mkII + Canon 70 - 200 f/2,8)

jm100004.jpg

Robert Hrgota v zaletni smučini (Nikon D700 + Nikon 70 - 200 f/2,8)

jm100005.jpg

Martin Schmitt, gentelman v zraku (Nikon D700 + Nikon 70 - 200 f/2,8)

jm100006.jpg

Adam Malysz - the legend (Nikon D700 + Nikon 70 - 200 f/2,8)

jm100007.jpg

Bjorn Einar Romoeren - svetovni rekorder (Nikon D700 + Nikon 70 - 200 f/2,8)

jm100008.jpg

Portret Bjorna Einarja Romoerena, z njegovo čelado s potiskom 239 (Nikon D700 + Nikon 14 - 24 f/2,8)

vmes sem dal še fotko narejeno z mojim starčkom, pa moram reči, da nekih velik razlik niti ne opažam, mogoče le, ko pride do dela s flešem.

lp, Dizzy

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
po moje se ni za bat.
smile-1.gif

bistvo je končni produkt - fotka. to pa itak moraš dobit, ne glede na to, kaj maš v rokah.

je pa bilo zanimivo, ker fotografi, ki me poznajo, vedo, da sem čisti Canonaš, pa so me kar malo postrani gledali z vso Nikonovo opremo. pa mi je bilo kar fajn v kompliment vprašanje - a te ni nč strah, ko nisi vajen opreme - oprema je oprema - nastavitve so enake - npr. 1/160, f/3,2 in ISO 1600 - to je enako pri Canonu in Nikonu - na tebi je, a boš ujel dan trenutek.
grin1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Ni čist tko...ISO 1600 nikon pa canon je vsaj v času 30d bila razlika, saj je pri rdečih 1600 bila dejansko 2000. pa dali so ti najbrž fleš SB 900, vsaj upam. Drugače pa fajn fotke.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
no, okej, to je mogoče (bilo) res, samo point moje izjave ti je verjetno jasen.
grin1.gif

imel SB-800, čez glavo dober.
smile-1.gif
zelo zadovoljen. se pa vidi, da morata nekaj in body in flesh skupaj špičit, ker je včasih vsaka fotka bila drugače osveteljena - no - objekt normalno osvetljen, ozadje pa enkrat malce temnejše, enkrat svetlejše ... pri rafalu v istih pogojih, ko se ozadje ne spreminja. to ma Nikon dobro softwersko poštudirano ...

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
Pa nista problem samo ti dve. Tudi tiste, ki so vsaj v fokusu, so slabe. Ali ni nicesar gor, ali so podosvetljene ali so gor moteci objekti,...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
64675118_dsc_0102.jpg

64675116_dsc_0097.jpg

hysterical-1.gif

Pomojem je pozabil preklopit fokusiranje na AF in je bilo non stop na MF, ročno pa ni popravljal.

Citat:
Če fotografa še niste odpustili, mu plačajte tečaj fotografije.
Citat:
Pozdravljeni!
Opravičujemo se za slabšo kvaliteto fotografij.
Hvala za razumevanje, MMC

okej, sem rekel, da se zaradi profesionalnosti ne bom mešal v debato ... ampak okej. poznam novinarko, ki ima to za delati in takole bom rekel - svaka ji čast!! resno! loviti je morala ljudi za izjave, vmes fotkati in vmes še zapisovati, da je lahko na koncu spisala članek. nekaj, kar meni ne bi uspelo narediti. sicer sem ji pri izjavi Buliča povedal, da ji kamera ne dela dobro, ker je bila slika total meglena, pa je poštimala, ampak za fotke pa ... se zgodi.

sem se ravno v Planici pogovarjal z dvema novinarjema MMC-ja, ki sta sama potožila, da tako ne gre - da se oni res potrudijo za napisano in video prispevke, ampak fotografija sama ni tako enostavna kot zgleda. in da se borijo za to, da bi prišli tudi na MMC-ju do outsourcinga (upam, da izberejo kakšno fotoagencijo, recimo nas
evil.gif

p.s.: in ja, sumim, da ji je pri vsem menjavanju "orodij" skočil gumbek za focus na MF in je imela pizdarijo. časa pregledovat fotke ni imela, skozi okular ta malih ne vidiš, a je ostro al ne. pa še obe fotki, ki sta izbrani, sem jaz postavil ...
grin1.gif

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.