Vprašanje Canon 1d mkII N ali

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Pri 40D je po mojem mnenju problem v tem, ker je "preview" fotka premalo kvalitetna in potem pri zadnjih stopnjah zoomiranja predogleda izgubi na kvaliteti in ne moreš opazit razlike med ostro in delno ostro fotko.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Pri 40D je po mojem mnenju problem v tem, ker je "preview" fotka premalo kvalitetna in potem pri zadnjih stopnjah zoomiranja predogleda izgubi na kvaliteti in ne moreš opazit razlike med ostro in delno ostro fotko.

jp res je...jest sm obupal nad tem :p
pač na sfotkiču preverim samo še osvetlitev in kompozicijo...otrino gledat je brezvzeze

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Ja - "modrina" je problem tistih zelo starih LCDjev. Tudi 1D classic ima precej moder/zelen zaslonček. In seveda nobenega povečevanja ...
evil.gif

Skratka - za fokus moraš skrbeti sam, preveriš pa komporzicijo in histogram.

Ravny

Pripravnik
23. avg 2007
667
3
18
Ampak verzija 1D mk II N pa ima možnost povečevanja slike na LCD zaslonu. Samo se mi pa zdi čudno da bi bil LCd pr verziji mk II boljši kot pa pri N. No ja je pa res da Canon včasih novejšo serijo naredi slabšo.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
poanta je v tem, da ima mkII ekranček 2,0", z 230.000 točkami, mkIIN pa 2,5" s prav toliko točkami. zato se ostrina porazgubi.
smile-1.gif

ekranček 40D ima 3,0" ekran, z enakim številom točk. in tukaj se potem izgublja ostrina fotke.
smile-1.gif

Ravny

Pripravnik
23. avg 2007
667
3
18
Ja na to pa sploh nisem pomislil, da ima 2,0 in 2,5 inch enako število pik na ekranu. sej ni čudno da potem na 40D ki ima 3,0 incha ekran ne vidi ostrine.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
16 - 35 f/2,8

no, pa 70 - 200 f/2,8 IS. nekak tudi odvisno od situacije.

če mam pa čas in se mi ne mudi, pa dam gor 50 f/1,8 in se malo igram.
smile-1.gif
takrat ponavadi vedno rata kaj pametnega.

moram pa reči, da na Ds izredno paše 24 - 105 f/4 IS, ne vem zakaj, ampak bokeh, barve, ostrina, sedejo skupaj, da ni za verjet.

skratka v tobri vedno 16 - 35 f/2,8, 70 - 200 f/2,8 IS in 50 f/1,8, kadar pa imam občutek, da rabim nekaj srednjega tudi še, pa vzamem še 24 - 105 f/4 IS.

Ravny

Pripravnik
23. avg 2007
667
3
18
Evo še eno vprašanje kako pa uporabljaš WB ali maš na auto oziroma ali spreminjaš npr. tungsten,cloudy,.... ali custom WB. Oziroma kaj imaš ali je to čisto odvisno od situacije koncert, sport indor, ...
confused-1.gif

Hvala

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Če te ne moti, če odgovorim tudi jaz ...

Sam vedno uporabljam AUTO, vendar tudi vedno delam v RAW zapisu. Če gre za "normalne" fotografije, potem je to vse in po potrebi popravljam - da pač dosežem tisto, kar želim.
Če pa gre za bolj precizno fotografijo oz. če imam čas, pa uporabljam WhiBal kartico. Tako imam natančno informacijo o temperaturi barve v določenem trenutku. Potem pa - če mi je všeč, jo ohranim, če ne, pa še vseeno spremenim po svoje. Imam pa natančno izhodišče.
zmaga.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
jaz pa odvisno ... včasih na koncertu samo pogledam luč, aha, 6000K, puf, aha, mal je še rumena, 5600K aha, kul, zmaga.

čeprav, več ali manj WB zelo lepo zadane, moram reči. zadnje čase sem primoran veliko delat kar v JPEG-u, predvsem se JPEG-a poslužim, kadar ni treba fleširat, ker moji fleši so pa zmešani še bolj kot jaz, pa je potem bolje v RAW-u delat, ker včasih podosvetli za pol blende, včasih preosvetli za pol, kar se pa v RAW-u da lepo rešit.

danes recimo sem imel 2 intervjuja, dovolj luči, sem ju naredil na JPEG, ker nisem rabil fleša, luč sem pa tudi v prvo nastavil, sem kar zadel ( je pa res, da je bila bela stena in je bilo lažje nastavit).

so pa situacije, kot ti ne vem kakšen merilnik WB-ja ne pomaga, ker so barve čisto zmešane ...

skratka, grem nazaj v fotke ...
tongue-1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Jaz sem bolj naravoslovni fotograf - no, pa kakšne poroke in podobne dogodke fotkam - ampak tega vseeno ni toliko kot narave. In moram reči, da ga Canon DSLRji najpogosteje pihnejo pri WB v sencah, če je okoli zeleno (recimo poleti popoldan pod drevesi ...). V RAW sicer ni panike, vendar WB lahko zelo pomaga. Je pa res, da človek lahko nastavi le eno temperaturo (če ne pretiravamo z obdelavo) - torej ali senco ali sonce (ki v ozadju kje zagotovo osvetljuje kakšen del). Takrat je res težko ujeti zadevo - ampak ni druge rešitve.

Ravny

Pripravnik
23. avg 2007
667
3
18
Se pravi da večinoma uporabljaš auto WB in slikaš v raw zapisu. Ko pa uporabljaš Wibal pa daš to sivo kartico pred fotoaparat in klikneš set WB ? Zanimivo se mi zdi da je sive in ne bele barve. Ali imaš potem majhno ali veliko tole Wibal, ker sem videl da obstaja tudi taka, ki se jo lahko obesi na ključe.

whibal_psk_main_300.jpg

whibal_kc_sbiner_255x160.jpg

Ali barvni prostor kaj vpliva, če slikaš v raw načinu ali samo, če slikaš v jpg ?

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Tisto, ki je na zgornji sliki na desni
rolleyes-1.gif

Točno tako - zadeve je odlična referenca. Točno to in nič več. Še vedno občasno sam spremenim WB - če mi je tako pač všeč. Imam pa s tem točen začeten WB.
Postaviš na del, ki je osvetljen tako, kot želiš (recimo, če je bistven del slike v senci, potem naj bo WB na senco in ne na sonce
grims-1.gif
).
Moram enkrat zadevo opisat na blogu in pokazat primere.

Ravny

Pripravnik
23. avg 2007
667
3
18
Sem malce pogledal tale Whibal in moram reči da na njihovi strani prezentacije izgledajo po koncai obdelavi v enkaratno s tem mislim barve noro siva pač ni siva ampak so vse barve na tej ploščici ....

Drugače pa sem nabavil mk II N in dela mašina

Se pa moram navadit gumbov ki so malce drugace postavljeni ..... k pri mk IV je jojsik

Krava a ti pa delaš pri delu ?

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik Ravny pravi:
Sem malce pogledal tale Whibal in moram reči da na njihovi strani prezentacije izgledajo po koncai obdelavi v enkaratno s tem mislim barve noro siva pač ni siva ampak so vse barve na tej ploščici ....
Tega pa ne razumem - kakšne barve so na ploščici. Na originalni Whibal je siva, črna in bela. Obstajajo pa še drugi tipi raznih kartic - tudi takšne z barvami. Za WB povsem zadošča prava sivina.

Citat:
Uporabnik Ravny pravi:
Se pa moram navadit gumbov ki so malce drugace postavljeni ..... k pri mk IV je jojsik
Uf, super mašina - če je le dobro ohranjena.
Gumbi so še stari sistem, v zadnjih letih so pri Canonu malo spremenili zadevo (na bolje). Ampak ni sile, se boš navadil.
Ne - fotografija mi je predvsem hobi. Razen kakšna poroka, dogodek, tečaj ali prodaja fotografij malo pokrijejo stroške.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Citat:
Uporabnik krava pravi:

Citat:
Uporabnik Ravny pravi:

Uf, super mašina - če je le dobro ohranjena.
Gumbi so še stari sistem, v zadnjih letih so pri Canonu malo spremenili zadevo (na bolje). Ampak ni sile, se boš navadil.

joystick pogrešam tudi sam, ampak mi je pa to dvoprijemsko upravljanje dosti bolj všeč, ker se mi je in na 40D in na mkIII dogajalo, da sem kaj ušpičil nehote ...
grin1.gif

je pa kar se funkcionalnosti, uporabnosti in funkcionalnosti mkII/N za moje pojme najboljši fotič ... no, res pa je, da z mkIV še nisem nič delal, mkIII zna človeka precej zmesti ...
tongue-1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Meni osebno so zadnji Canonovi DSLRji res ergonomsko zelo dobro zasnovani. Sploh ta joystick ... ampak možno, da ti ne sede.

Ravny

Pripravnik
23. avg 2007
667
3
18
No včerraj sem slikal eno prireditev in moram reči fotoaparat sede v foko k ata na mamo. Je pa res da se moraš navaditi se še navajan, da je potrebno stisniti dva gubma za eno nastavitev pa recimo zoom ko gledaš sliko en koleščen levo desno drugi pa gor dol. Slika na LCDju se mi zdi kar realna, ker na mk IV recimo vleče na rdeče oziroma so barve premočne.