Voznja brez cevljev

masevc

Guru
2. sep 2007
3.513
892
113
ksz

tole je iz enega drugega foruma

Citat:
Odgovor: Zakon o varnosti cestnega prometa (ZVCP) nikjer ne predpisuje obleke ali obutve za vožnjo avtomobila, torej vožnja z natikači ni prepovedana. Leon Keder, predstavnik policije za odnose z javnostmi, pa pojasnjuje, da je tako početje lahko v nasprotju s prvim odstavkom 72. člena ZVCP, ki pravi, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Če torej policist ugotovi, da neprimerna obutev (natikači) zmanjšuje zmožnost obvladovanja vozila, oziroma ugotovi kršenje omenjenega člena, lahko v skladu s četrtim odstavkom istega člena voznika kaznuje z globo 83,46 evra. Ne glede na ZVCP pa policija svetuje, da ste med vožnjo primerno obuti, natikači pa med to obutev ne sodijo. Obuvalo se namreč lahko sname z noge in zagozdi pod pedal zavore ali sklopke in s tem prepreči pravilno ukrepanje voznika v morebitni kritični situaciji, kar lahko povzroči nesrečo. Vira: ZVCP, policija

očitno je odvisno od plavih

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Verjetno gre bolj za to, da te "na suho" zaradi tega ne bo nihče zafrkaval, če pa pride do nesreče, te pa poleti verjetno tudi v noge pogledajo - in če imaš na nogah natikače ter si se hkrati v koga zabil, verjetno sledijo kakšne dodatne snakcije ("voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal....zmožnost obvladovanja vozila.")

@crnobog: na kratke razdalje (nekaj minut) gre, pa še to bolj izjemoma izvajam

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Kak pr hudiču vas ne zebe v noge. Sam niti pomislim ne na to da bi vozil bos, saj bi bil po malo daljši turi verjetno napol krumpast. A imate vsi avte brez klim al kaj?

pa sej ne laufaš klime do minimuma
ne-ne-1.gif

kajn

Guru
5. okt 2007
2.777
1.611
113
Iskajoč brata
jest se zmeraj ful veselim pomladi, da lahk prvic flake obujem, da pol lahp bos vozim
cheer.gif

je pa ful zanimiv jesen, al pa sred poletja, ko vozis s cevlji. Kar nec ti ni jasn, zgubis obcutek

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik afroC pravi:
2x

Poleti vedno vozim bos, zaviranje mi še nikoli ni povzročalo težav (tudi če je bila kakšna kritična situacija - glede na obnašanje voznikov na naših cestah se le-te v vsakodnevnem prometu kar vrstijo
bonk.gif
).
.
Jest pa včasih peljem pijan, pa mi tud zaviranje, refleksi in ostalo še nikoli ni delalo težav. (tudi če je bila kakšna kritična situacija - glede na obnašanje voznikov na naših cestah se le-te v vsakodnevnem prometu kar vrstijo
bonk.gif
).

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Za vožnjo vozila potrebujete obutev, ne smete voziti bosi, ker mora biti "kao" trd podplat zaradi pritiskanja na pedala. Obutev prav tako mora biti zadaj na zapenjanje, ker vam obutev lahko zdrsne z noge. Se pravi kakšne japonke in natikači in cokli odpadejo.

Tolk se spomnim ko sem izpit delal
smile-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Evo iz bmw foruma sem kopiral odgovor z ministrstva glede obutve:

V pozitivni zakonodaji o obutvi voznika enoslednega motornega vozila govorita Pravilnik o avtošolah (Ur.l. RS, št. 114/2005) in Pravilnik o vozniškem izpitu (Ur.l. RS, št. 29/2006). Pravilnik o avtošolah v tretjem odstavku 7. člena v povezavi z usposabljanjem kandidatov za voznike vozil podkategorije A1 in kategorije A in H določa, da mora kandidat med usposabljanjem imeti zaščitno obutev. Pravilnik o vozniškem izpitu pa v Prilogi št. 7, v poglavju 3.1.1. Priprava na vožnjo in tehnična preveritev vozila podkategorije A1 in kategorije A, v tretji alineji določa, da si mora kandidat znati pravilno namestiti zaščitno opremo, kot so med drugim škornji, v poglavju 3.6.1. Priprava na vožnjo in tehnična preveritev vozila kategorije H pa tudi v tretji alineji, da si mora kandidat znati pravilno namestiti zaščitno opremo, kot so med drugim škornji oziroma primerno obuvalo.

"Pozitivna zakonodaja obutev voznikov dvoslednih motornih vozil nikjer ne omenja ali obravnava. Dejstvo pa je, da je primerno obuvalo pomembno za prometno varnost, ker vpliva na reakcijske sposobnosti voznika, in za preprečevanje poškodb pri vožnji enoslednih vozil. V praksi se zahteva med usposabljanjem ali preverjanjem znanja vožnje motornih vozil podkategorije A1 in kategorij A in H motoristične škornje oziroma vsaj zaprto obuvalo, nikakor pa se ne dopušča obutev, kot so natikači, cokle in podobno."

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
rad vozim bos, imam boljši občutek za pedala + vroče ni na dolgi vožnji

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
čudil se nebi če nebi blo dovoljeno in bi inkasant spisal kaj v obliki 80/40...

Poleti skoz sezujem japanare, ne da bi me motli ampak da sem komot, tako recimo na morje furam 350km v eno bos, enostavno boljše je. Recimo na daljso furo v .de recimo se sezujem in furam v zoknih, tempomat in gremo. Malo da je komot, vecina pa da mmi noge ne danfnejo
smile-1.gif

Thesmos

Pripravnik
15. dec 2010
391
0
16
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Evo iz bmw foruma sem kopiral odgovor z ministrstva glede obutve:

V pozitivni zakonodaji o obutvi voznika enoslednega motornega vozila govorita Pravilnik o avtošolah (Ur.l. RS, št. 114/2005) in Pravilnik o vozniškem izpitu (Ur.l. RS, št. 29/2006). Pravilnik o avtošolah v tretjem odstavku 7. člena v povezavi z usposabljanjem kandidatov za voznike vozil podkategorije A1 in kategorije A in H določa, da mora kandidat med usposabljanjem imeti zaščitno obutev. Pravilnik o vozniškem izpitu pa v Prilogi št. 7, v poglavju 3.1.1. Priprava na vožnjo in tehnična preveritev vozila podkategorije A1 in kategorije A, v tretji alineji določa, da si mora kandidat znati pravilno namestiti zaščitno opremo, kot so med drugim škornji, v poglavju 3.6.1. Priprava na vožnjo in tehnična preveritev vozila kategorije H pa tudi v tretji alineji, da si mora kandidat znati pravilno namestiti zaščitno opremo, kot so med drugim škornji oziroma primerno obuvalo.

"Pozitivna zakonodaja obutev voznikov dvoslednih motornih vozil nikjer ne omenja ali obravnava. Dejstvo pa je, da je primerno obuvalo pomembno za prometno varnost, ker vpliva na reakcijske sposobnosti voznika, in za preprečevanje poškodb pri vožnji enoslednih vozil. V praksi se zahteva med usposabljanjem ali preverjanjem znanja vožnje motornih vozil podkategorije A1 in kategorij A in H motoristične škornje oziroma vsaj zaprto obuvalo, nikakor pa se ne dopušča obutev, kot so natikači, cokle in podobno."

1. Navedel si dolocbe iz pravilnika in ne zakona. Sploh pa ta pravilnik ureja obutev kandidatov v avtosoli.
2. Zgoraj vam je nekdo ze podal odgovor, policisti kaznujejo po 72. clenu ZVCP, je pa res da bi bila stvar na sodiscu zelo tesko dokazljiva in bi policist moral zapisati tehtne razloge zakaj je voznja z bosimi nogami tako zelo ovirala nekoga pri voznji.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
nemci so ravno to zandjič meli po tv (sicer ni enako kot pri nas, ampak vseeno)

in so povedali, da lahko voziš kakor koli hočeš, ampak poklicni šoferji pa morajo bit primerno obuti, torej razni japanki in bosa noga za kamionđije odpadejo

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Za vožnjo vozila potrebujete obutev, ne smete voziti bosi, ker mora biti "kao" trd podplat zaradi pritiskanja na pedala. Obutev prav tako mora biti zadaj na zapenjanje, ker vam obutev lahko zdrsne z noge. Se pravi kakšne japonke in natikači in cokli odpadejo.

smile-1.gif

Policijski čevlji Ivan ravno ustrezajo. Tanek trd gumi podplat, ravno za sklopka/plin in ne morejo zdrsnit iz noge.
cheer.gif

Žal so pa samo za pomlad in jesen...

Maraton Nero pa še niso bili preizkušeni v avtu... Niti ne bodo do jeseni...

Pa še avto vedno uboga in se ne upira. Ko avto vidi, da je namesto superg policijski čevelj na plinu, je zelo ubogljiv in poskočen
evil.gif

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
Jaz sem že poizkusil vozit bos, pa mi taka vožnja ne sede kaj preveč, se mi zdi, da nimam pravega občutka za sklopko plin in zavoro. Tudi če bi bilo treba močneje zavirati, bi znala biti kriza.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

Mors met zascitno obutev ze zarad sebe. Ce se zgodi nekaj kar te zaboli ali podobnega, bos popustil pritisk na pedalko zarad bolecine. Isto kot bi hodil bos in stopis na nekaj ostrega ki se tam pojavi.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Citat:
Uporabnik gasdopodna pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:

smile-1.gif

Policijski čevlji Ivan ravno ustrezajo. Tanek trd gumi podplat, ravno za sklopka/plin in ne morejo zdrsnit iz noge.
cheer.gif

Žal so pa samo za pomlad in jesen...

Maraton Nero pa še niso bili preizkušeni v avtu... Niti ne bodo do jeseni...

Pa še avto vedno uboga in se ne upira. Ko avto vidi, da je namesto superg policijski čevelj na plinu, je zelo ubogljiv in poskočen
evil.gif

Preizkušeno tudi v tovornjaku...
cheer.gif

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.137
314
83
Da ne odpiram nove teme.
Po nekaj letih bolečine v prstih desne noge grem letos slikat sklep.
Diagnoza: obraba sklepnega hrustanca na prstu desne noge.

Postal sem pozoren, kdaj se bolečina najbolj izrazi. Po dolgih vožnjah.
Ugotovil sem, da na stopalko za plin pritiskam le s prsti (palec) na nogi.
Odkar pritiskam s celim stopalom (in ne obremenjujem palca) je bolečina izginila.

O tem tudi nekaj na netu.
http://www.advancedfootanklewi.com/PainInformation/DriversFoot

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Počakajmo še par let, pa bo za vsak čevelj potrebna homologacija, da lahko voziš z njim. Tu se še da nekaj €€€ postrgat.