Seveda internet bojevniki in strokovnjaki, najbolj vejo kakšne odločitve bi morala sprejeti Ecb in Ek In
Kakor koli si zatiskate oči, gre še kako za našo vojno. Rusija je z ”specialno operacijo” v Ukrajini pokazala sredinec EU državam in pričakovala, da se bodo na podlagi izsiljevanja z energenti Eu politiki uklonili in nastavili rit, kot že toliko krat do zdaj. Seveda je Eu končno pokazala pokončno držo in sedaj vam to no po godu, ker bo v tem trenutko to nekaj stalo. Dolgoročno nam bo pa to prineslo neodvisnost od lažnivih in zahrbtnih Rusov.
Ja vse ima svojo ceno, resnično pa verjamem da bo v prihodnosti Eu prosperirala in Rf šla nazaj v kameno dobo, kamor tudi spada.
Lahko mi pa vi rusofili poveste, kako ste si zamislili prihodnost in povezavo z državo kjer so človeške pravice, demokracija in sama integriteta države ostale na ravni srednjega veka.
Ne vem kake ukrepe naj bi ECB in EK morali sprejeti. Komentiram pač posledice. Sam nisem noben finančni guru, vendar mi je bilo že lani in predlani jasno, da take količine dodatno "dotiskanega" denarja razdeljenega na "lepe oči" ne pomeni nič dobrega. Lockdowni in zapiranje gospodarstva ter poceni denar sta pa ekonom lonec gospodarstva potisnili preko vseh meja. To kar trenutno gledamo je ekonomija na rdečih obratih. Ko bo pa počilo, zna biti pestro.
Glede "naše" vojne. Ja je evropska vojna. Ni pa naša, niti od EU. Evropsko gospodarstvo in ekonomski uspeh temelji na poceni energentih. Večina le teh za EU trg je iz rusije. Alternative trenutno preprosto ni. Gospodinjstva so minoren problem, tudi če bo cena 200-300% višja. Količine potrebne za gospodinjstva se bo še dalo "zrihtati". Gospodarstvo.....tam je pa zgodba drugačna. Alternative enostavno ni. Večina političnih floskul je sicer v smeri.........bo, imamo dogovorjeno, alternative so......... . Ko bo enkrat pritisnil mraz, pa ne dvomim da bo enako kot je bilo z evropsko solidarnostjo med kovidom......izparela bo.
Celo uporabniki tu na forumu so že pisali o problemih v proizvodnji zaradi predragega plina (ustavljanje proizvodnje). Je bilo ceneje samo plače izplačevat, brez dejanske proizvodnje. V nemčiji so že objavili redukcije za zimo. Fantastično kajne? Strinjam se, da bi se bilo potrebno odcepit od rusov. Samo ne na pamet in takoj. Je imela EK desetletje in več časa, da se pripravi oz odstavi od zize iz rusije. Kaj so storili? Sedaj pa čez noč in na horuk.
Rus že sedaj z manjšo količino prodanega plina/nafte zasluži več.
Glede pokončne drže EU, pa počakaj še par mesecev. Bomo videli takrat. Razpoke v enotnosti in podpori se že kažejo, pa do dejanskih problemov še prišlo ni.
Bomo videli je rekel slepi. Moje mnenje je, da v kolikor bo EU uspela uspešno prebroditi zimo in zagotoviti konkurenčno delovno okolje, bo OK. V kolikor bodo cene poletele v nebo in bodo redukcije v industriji in gospodinjstvih, potem pa zna biti zanimivo za prihodnost EU kot take.
Kaj so storili z evrom je pa itak kriminal svoje vrste. Brez zadostnih lastnih virov energije, vse kar kupimo od nerusov je v dolarjih. Kaj to pomeni z šibko lastno valuto je pa vsem jasno. Ruskoti so nam plin prodajali v evrih (do sankcij), kar bi takoj znižalo ceno za skorajda 20%. Če bi ne drekali z sankcijami, nebi povzročali pretresov na svetovnih borzah in cene nebi norele. Rus bi služil enako, samo dostaviti bi moral večje količine. Kdo je potem tu nor?
Rus kateri služi več z manjšo prodano količino, ali mi, kateri plačujemo veliko višjo ceno za manjše količine?
Meni osebno je to pač butalska logika na nivoju tega, da če te boli noga, jo je potrebno odrezati. Česar nimaš te ne more boleti.