Višina plačila za vrtec in premoženje na s.p.-ju

problemout

Pripravnik
21. feb 2012
432
0
16
kot smo povedali, problem je če tega ne poveš in oni to pogruntajo...

upoštevaljo pa praktično vse, katastrski dohodek, premične, nepremične.. Majo neko kvoto, zato morš napisat kok je avto vreden.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Razumem da upoštevajo vse, še vedno pa ne vem kako. Ali dejansko tako, da se vse tvoje izračunano premoženje obrestuje, kot da bi bilo vezano z depozitom?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.948
113
pri taščici
Nisem bral nove zakonodaje, najbrz pa je kaj takega kot pri MOL pravilniku. Nepremicnina v kateri zivi druzina se ne steje (mogoce so dali neko velikost glede na stevilo clanov). Vse ostalo se steje kot premozenje (depoziti, vikendi delnice) in za neko mejo pades en razred visje . Pri MOLU je je bilo to cca 40ke. In sedaj familija zivi na 25m2, ima nek solastniski delez katerega ne uziva (+1 razred), ima nekaj prihrankov za vecje stanovanje (+1 razred). Skratka celo premozenje je vredno pol spodobnega stanovanja v LJ, pa bo zaradi tega placevala 2 razreda vec ali se vec. Welcome to the babica...oziroma varstvo v vasi, bloku....pa bo se nekaj vzgojiteljic brezposelnih...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.948
113
pri taščici
Koliko vas je ze dobilo nove odlocbe? Ce mi samo obresti pristejejo k dohodku ni panike,, ce mi pa se depozit stejejo k premozenju pol pa... Bova prijavila razlicne naslove....

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
Razumem da upoštevajo vse, še vedno pa ne vem kako. Ali dejansko tako, da se vse tvoje izračunano premoženje obrestuje, kot da bi bilo vezano z depozitom?
Kaj naj bi obrestovali? Samo pri depozitih jemljejo obresti kot prihodek, ostalo pa zračunajo koliko je vredno in te po tablicah treščijo v predalček, kamor dajo še tvoje prihodke in iz tega ladlca potem dobivaš položnico. Če je tvoje premoženje 1 mio, je meni jasno, da bo vrtec dražji, kot pri tistem, ki ima 500€ na mesec in najemniško stanovanje.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Ok, pomoje mi je sedaj jasno.

"Torej če ste 4-članska družina do 130m2 uporabne površine ne bo upoštevano kot premoženje in prav tako avtomobil do vrednosti 6457,08€"

Vse kar bo več , se šteje kot premoženje. In vse skupaj, vključno z tvojim depozitom, lastniškimi deleži, plovili, itd bojo obrestovali z 3,41% (podatek za 2010) in iz tega dobili tvoj fiktivni dohodek iz premoženja. Ne greš več avtomatično v drug razred zaradi premoženja, pač glede se samo dohodek na člana.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Citat:
Kaj naj bi obrestovali? Samo pri depozitih jemljejo obresti kot prihodek, ostalo pa zračunajo koliko je vredno in te po tablicah treščijo v predalček, kamor dajo še tvoje prihodke in iz tega ladlca potem dobivaš položnico. Če je tvoje premoženje 1 mio, je meni jasno, da bo vrtec dražji, kot pri tistem, ki ima 500€ na mesec in najemniško stanovanje.

Ampak lestvica glede na vrednost premoženja ne obstaja, obstaja samo za dohodke na člana? Torej kam me bodo uvrstili za vrtec, če imam hišo vredno 1M€?

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:

"Torej če ste 4-članska družina do 130m2 uporabne površine ne bo upoštevano kot premoženje in prav tako avtomobil do vrednosti 6457,08€"

Vse kar bo več , se šteje kot premoženje. In vse skupaj, vključno z tvojim depozitom, lastniškimi deleži, plovili, itd bojo obrestovali z 3,41% (podatek za 2010) in iz tega dobili tvoj fiktivni dohodek iz premoženja. Ne greš več avtomatično v drug razred zaradi premoženja, pač glede se samo dohodek na člana.
Tega nisem vedel, a je to novo? Mogoče sem pa jaz kaj narobe razumel, ker tole ma kar nek smisel.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:

Od kje ti ta podatek?

Koliko je pa meja za 3 člansko družino? Bo treba "odpisat" pol bajte se mi zdi...

Torej meje za pihranke ni in nema veze, če imaš trenutno 15-20k na računu?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.948
113
pri taščici
Stalni nasov na vikendu in tako vikend ne bo vec premozenje, ampak nepremicnina v katerem zivim. Sicer pa moram na PC enkrat prebrat te kriterije . Ce se ne uposteva premoeznja potem bodo privatniki z mercedesi in minimalcem spet lahko v prvem azredu. Nekdo z jurja in pol mesecnega druzinskega proracuna pa v kasnem 5 razredu.

Sicer pa mol lani ni uposteval premozenja ce ga nisi prijavil

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Citat:
Uporabnik patriot pravi:

Od kje ti ta podatek?

Koliko je pa meja za 3 člansko družino? Bo treba "odpisat" pol bajte se mi zdi...

Torej meje za pihranke ni in nema veze, če imaš trenutno 15-20k na računu?

Recimo tule http://www.mddsz.gov.si/si/uveljavljanje_pravic/nova_socialna_zakonodaja/

Primeri velikosti primernega stanovanja oziroma stanovanjske hiše

1-članska družina 60 m2
2-članska družina 90 m2
3-članska družina 110 m2
4-članska družina 130 m2
5-članska družina 150 m2
6-članska družina 170 m2

Za vsakega nadaljnjega člana gospodinjstva se površine povečajo za 12 m2.

Prihranke ti bojo obrestovali, obresti pripisali k tvojim dohodkom in to vzeli za osnovno za izračun dohodkov na osebo.

Za hišo pa bojo pomoje odšteli 110m2 od dejanske površine, ostalo pa pomnožili z "posplošeno tržno vrednostjo " in s tem dobili vrednost, ki jo bodo prišteli k vsem ostalemu.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Citat:

Ampak lestvica glede na vrednost premoženja ne obstaja, obstaja samo za dohodke na člana? Torej kam me bodo uvrstili za vrtec, če imam hišo vredno 1M€?

Po vsem napisanem sklepam, da bo to štelo kot da imaš (samo na račun hiše, če recimo štejem da ima hiša 400 kvadratov, ti pa 3-člansko familjo) kaka dva jurja mesečnih prihodkov ...

Nazadnje urejeno:

corsol

Guru
11. mar 2010
3.082
1.038
113
smo dobili odločbo, dobro da se na Alterju dosti izve,...npr ni mi bilo jasno zakaj se stanovanje kjer živimo ne upoštevajo vse ostalo pa se,....no zanimivo se mi zdi tudi, da upoštevajo depozite otroka.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Zakaj jih pa ne bi, a ne živijo v istem gospodinjstvu? Tut od babice bi jih verjetno lahko, če bi živeli skupaj. Nč bat, to so prebrisani tiči, do zadnjega beliča nas bodo obrali.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.948
113
pri taščici
Zaradi tega ima depozit babica in ne otrok, ceprav sem s tem namenom odprl trr.
Corsol: lahko kaj vec napises?
Obresti na depozite so ti dali med prihodke, depozit pa v premozenje? No tega niso uposteval da obresti depozita marsikdaj niti inflacije ne pokrijejo. Vsaj tiste dejanske.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
Če oddajaš (uradno prijavljeno na DURS-U) drugo nepremičnino se šteje to kot premoženje ali se šteje kot dohodek zgolj najemnina?

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Jaz bi ugibal takole, ti boš pa povedal, če je bilo prav
smile-1.gif

Najemnino ti bodo šteli kot dohodek

"3. Dohodek, ki se upošteva

12. člen

(1) V dohodek, ki se upošteva, se štejejo dohodki in prejemki vseh oseb, in sicer:

1. obdavčljivi dohodki po zakonu, ki ureja dohodnino, ki niso oproščeni plačila dohodnine;"

vrednost hiše pa ti bodo dali med premoženje, obrestovali in še to prišteli med dohodek.