Vinjete 2010 ... ???

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Zakaj neumnost?

Vinjeta ni poštena. S tem se strinjamo vsi. Ker pa redni uporabniki AC z njo vozijo bistveno ceneje kot prej, se je oklepajo kot hudič križa. Kljub temu, da se strinjajo s prej napisanim. To veliko pove o osebni integriteti posameznika.

Ima seveda tudi dobre lastnosti. Ampak zaradi poštenosti volje sem proti njej in bi rajši videl satelite, ABCje, kakšne druge mikrovalove, hrčke, ki štejejo kilometre... v glavnem plačevnje po prevoženem km. Pa čeprav sem pred uvedbo vinjet na ABCju mesečno kuril skoraj toliko, kot je po novem letna vinjeta.
Poštena šmoštena. A je pošteno, da za 18. rojstni dan nisem dobil bemfera, sin sosedovega privatnika pa je?

Sam se vozim po avtocesti enkrat na tri mesece, pa se skoraj klanjam bogu kar sred ulice za vinjete.

Je sicer res, da je tedenska vinjeta predraga, ampak to pomeni, da je tedenska vinjeta predraga. Ne, da je ideja vinjet napačna.
Hvala zapufanemu DARSu/SCT-ju/politikom al kar so že ...

Sicer pa se 100% strinjam z maddog-om
wink-1.gif

PS: Pa poskušam zapustiti temo, preden začne kdo tujce ali cigane za slabe vinjete krivit...
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

To je večna debata pavšali vs. pay per use.

Zakaj je pa pavšal pri zdravstvu dober?

Pobiranje smeti? (pa nekateri mečejo bolj strupene odpadke v kante kot drugi)

Internet?

RTV naročnina?

...

Pavšalov je malo morje, kot tudi pay per use zadev. Enostavne definicije, kaj je v splošnem dobro ali slabo pa po mojem ni.

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ok, pa obratno sorazmerno.

Sicer pa se pravičnost vinjete konča že pri njeni ceni - če je letna 95€, zakaj potem mesečna ni 7,9€? Ali tedenska 1,75€? Pa tudi če par centov prištejemo zaradi cene same vinjete, smo še vedno daleč od postavljenih cen.

Potem vprašaj tudi sosede avstrijce zakaj pri njih pri njihovi ceni 72,6€ za letno nimajo dvomesečne za 12,1€ (namesto 21,8€ kolikor je sedaj) in trodnevne za 0,6€ (namesto sedanjih 7,6€)

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
pavsali niso posteni in ce se ne veste, bo potrebno kmalu tudi v blokih namestit stevce za vodo in ogrevanje

internet nikakor ni pavsalen, kajti na izbiro imas nebroj razlicnih ponudb

RTV narocnina je pa davek na davek

za zdravstvo je obvezni prispevek+ dopilnilno kdor pac zeli

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pay-per-use zdravstvo pošteno? Well... finančno gledano res. Samo ne si želet tega...

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
ne zelim si tega,
mogoce bi moralo biti obratno,
torej, da se placa vsak obisk pr zdravniku, potem pa vsak posameznik uveljavlja zahtevek pri zavarovalnici

najbrz bi bilo precej manj "nepotrebnih" obiskov pr splosnih zdravnikih

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ksz

sam sem proti pavšalom socializma.

1. cestino pri reg naj povečajo za 100e po avtu in bo vsak kupil vinjeto, ne bo jamral, kontrolorji bodo delali bolje itd. in zakon ja zahteva vinjeto, 100€ za vsakega tujca. pika. nbene diskriminacije nič. lahko kupiš samo to. sem hodil,v grčijo čez srbjio, colal x krat več za AC kot domačin, plačal x dem zavarovanja.. bi šel na trajekt, pa bi se izognil.

2. naj se za vsak avto preveri kje stanuje lastnik in kje dela..pa se reče..ti si lj-mb..ne more bit vinjeta tok k mb - mb

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

To je večna debata pavšali vs. pay per use.

Zakaj je pa pavšal pri zdravstvu dober?

Pobiranje smeti? (pa nekateri mečejo bolj strupene odpadke v kante kot drugi)

Internet?

RTV naročnina?

...

Pavšalov je malo morje, kot tudi pay per use zadev. Enostavne definicije, kaj je v splošnem dobro ali slabo pa po mojem ni.

Če že ukinjamo pavšal za vožnjo po ac ker ni fer do tistih ki se po njih ne vozijo veliko a morajo vseeno plačati polno ceno mislim da je edino prav da odpravimo pavšal tudi za vožnjo po navadnih cestah. Ne vem kje je logika, da jaz ki imam od hiše do ac pol kilometra od ac do službe pa še nadaljnjega pol tako da gledano na letni ravni naredim na avtocestah nekaj tisočkrat več kilometrov kot po navadnih plačam za njihovo uporabo ravno toliko kot nekdo ki vsaj dan pridno nabira veliko kilometrov na njih...rav tako internet...jaz si na vsake pol leta potegnem dol tisto sezono top geara, drugace pa niti ne rabim možnosti prenosa neomejene količine podatkov (forumi na srečo na pretečene podatke vplivajo minimalno). Zakaj plačama za uporabo isto jaz kot nekdo ki si v tem času na računalnik pretoči na terabajte wareza? Popolnoma nepravično, mislim da se vsi strinjamo ane?

Odpravit vse pavšale, pa naj pri vsaki stvari vsak plača točno toliko kot porabi! Če se gremo pravico se pojdimo orenk, ne pa na pol malo tu malo tam!

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Moongoose pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ok, pa obratno sorazmerno.

Sicer pa se pravičnost vinjete konča že pri njeni ceni - če je letna 95€, zakaj potem mesečna ni 7,9€? Ali tedenska 1,75€? Pa tudi če par centov prištejemo zaradi cene same vinjete, smo še vedno daleč od postavljenih cen.

Potem vprašaj tudi sosede avstrijce zakaj pri njih pri njihovi ceni 72,6€ za letno nimajo dvomesečne za 12,1€ (namesto 21,8€ kolikor je sedaj) in trodnevne za 0,6€ (namesto sedanjih 7,6€)

Daj mi cifro od Heinza Fischerja, pa bom vprašal
rolleyes-1.gif
Jaz sem dal primer, da vinjete že pri sorazmerju cen niso pravične. In ne vem zakaj bi morala biti tedenska dražja od letne. Takšnih nesorazmerij pri količinah nima nobena trgovina, pa jim ZPS nonstop išče napake.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Pay-per-use zdravstvo pošteno? Well... finančno gledano res. Samo ne si želet tega...

Mešaš hruške in jabolka. Tule gre za zavarovanje, v ostalih naštetih primerih za pavšal s katerim plačuješ porabo (smeti, neta, tv programov...) V slednjem primeru je to slabo (da ne bomo nonstop govorili o nepoštenosti), ker povzroča neracionalno trošenje.

Je pa res, da je v zdravstvenem zavarovanju tudi del "pavšalizma". In naj bo tako, če smo odločeni, da sta človeško življenje in zdravje najvišji vrednoti. Plus - bolnik z redko in nevarno boleznijo bo deležen dragega zdravljenja, kar bi v nesolidarnem sistemu moral kriti sam (oz. bi krila samo visoka premija, ki je večina ne zmore). Minus - prispevek za osnovno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji enak za vse. Ne glede na življenjski slog. S tem se jaz ne strinjam - ker "odgovorni" vsaj deloma plačujejo tudi za "neodgovorne". Diferenciacija zavarovancev na osnovi teh kriterijev pa je druga zgodba. Zelo kompleksna in zapletena, v katere kislo jabolko še nekaj časa ne bo upal ugriznit nihče. In smo spet pri tistem - kdaj pavšali? Takrat, ko pay-per-use ni mogoč oz. zelo otežen, predrag...
(oboje v primeru zdrav. zavarovanja v rahlo prenesenem pomenu - ampak itak razumeš)

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tudi en trgovski potnik je sedaj deležen možnosti vožnje po avtocesti z vinjeto, kar bi v nesolidarnem sistemu moral kriti sam.

Niso hruške in jabolke, ampak samo različne sorte jabolk. Zdravje je vrednota, torej naj bo pavšal (zavarovanje je v tem primeru samo drugi izraz za to). E, mobilnost pa ni, zato naj vsak plačuje po porabi. Ta logika mi ne potegne najbolj.

Oziroma drugače - če je zdravje tak ideal, kaj pa je pravica do zdrave in kvalitetne hrane? Heh, pa smo tam...

Še enkrat... kaj je pavšal in kaj pay-per-use niti pod razno ni logično določeno in ločeno. Pač malo zgodovina, malo javno mnenje in veliko politika. Ne pa se slepit, da je tu notri kakšna logika, kako bi "moralo" biti.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Meni se tudi jebe koliko je,samo da v miru furam. Če je 95€ problem, potem naj pa folk pač nima avta al neki.
Vsi bi mel avte, pol pa ni za gume, ni za vinjeto, ni za servis... Zakaj si folk ne kupi za jurja cenejši avto, pa ti stroški ne bi bili problem. Ampak ne, treba je še par jurjev več kot se zmore.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Pa kje je pravzaprav problem? Kdor se redno dnevno vozi MB-LJ bo ZELLLLLLLO profitiral, če pa greš 1x na leto iz MB v Portorož na morje pa idi po navadni cesti. Jaz ne razumem kje je sploh problem? Ko sem šel včasih v Celje in sem imel preveč časa sem v Slovenski Bistrici šel dol in ga kruzno po stari cesti do Celja in prišparal tistih 5€. Ni bilo težave, vozil po predpisih, avtomobil mi je še celo manj porabil...

absistem

Pripravnik
3. sep 2008
550
0
16
Ljubljana - Vič
ksz..

Ene res ne razumem, za avto in gorivo imate €, da ne omenjam registracije in zavarovanja, tukaj pa jokate za 100€. Stari, če imate za avto, IMATE tudi za vinjeto. To mi pa ne bo noben izpodbijal. Samo jamrate.

Govorite kot da vam vinjeta predstavlja letni proračun. Samo smejem se vam lahko. Kupli ste avto in vedli ste da avto prinaša stroške s seboj. Glupani glupi. Tepu bi nekatere.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik Evrokrat pravi:
kaksne neumnosti pa ti pises?

zdej pa naj npr. za 3krat letno od LJ do morja palcam letno vinjeto
bonk.gif

Pa kdo hudiča te sili da idi po avtocesti? Kaj pa ko avtoceste še ni bilo? Torej če te prav razumem, se ti avtocesta zdi fajn in fina, rad bi koristil, nebi pa plačal oz. se ti zdi predrago? Glej meni se tudi zdi v Mariboru pod Pohorjem fino stanovanje z 94m2 in lastno teraso s pogledom na Pohorje ampak ker nisem pripravljen toliko odštet zanj ga pač nimam. Zelo enostavno. To ni nobena dobrina potrebna za tvoje preživetje. Boš pač 40 min kasneje prišel na obalo saj zato plačuješ cestnino ali ne?