Veselega in zdravega nacionalnega interesa....

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Naj trg naredi svoje tudi pri bencinu bi morali spustiti nadzor nad maržami naj se marži prilagodiju trgu in prav tako delovna sila v trgovinah to je potrebno še močno racionalizirat.
Pri bencinu je določena le najvišja marža, ne pa najnižja, ki jo prodajalci lahko prosto po svoje dajo. Pa ne vidim, da bi trg naredil svoje.
smirk-1.gif

Če bi gornjo mejo skenslali, bi imeli predvsem ob meji z Italijo ter v osrednji Sloveniji gorivo krepko dražje kot danes.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Naj trg naredi svoje tudi pri bencinu bi morali spustiti nadzor nad maržami naj se marži prilagodiju trgu in prav tako delovna sila v trgovinah to je potrebno še močno racionalizirat.
Pri bencinu je določena le najvišja marža, ne pa najnižja, ki jo prodajalci lahko prosto po svoje dajo. Pa ne vidim, da bi trg naredil svoje.
smirk-1.gif

Če bi gornjo mejo skenslali, bi imeli predvsem ob meji z Italijo ter v osrednji Sloveniji gorivo krepko dražje kot danes.

ja verjetno tvoja trditev drži ampak to je ena stran, druga stran pa je da bi videla druga podjetja priložnost za vstop na trg in možnost širjenja dodatnega zaslužka in konkurenčnih cen torej nižjih cen.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
@Vaginko
Če sem Denisa prav razumel (je iz tega hofa in verjetno pozna zadeve), želi povedat, da npr. Mercator plača Ljub. mlekarnam npr. 90 centov za ta jogurt, Leclerc plača LM za isti jogurt 65 centov, Hofer pa ga dobi iz LM za 40 centov...
Torej je Hofer tisti, ki najbolj izžema in izkorišča slovenske kmetovalce in predelovalce mleka.
Je pa res, da je ob isti embalaži prevelika cenovna razlika med Mercatorjem in Leclercom. Kakšna je pa vsebina pri Hoferju, pa ne vem. Čeprav prihaja iz iste mlekarne, še ne pomeni, da je identična vsebina.

Nisem iz živilske stroke in teh zadev ne poznam dovolj podrobno, vem pa, da je v moji dejavnosti podobno...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Uh si trd
evil.gif

Po zdajšnjem sistemu ima edino korist trgovec, ki lahko gradi centre, pridelovalec se pač nekak preživlja, kupec pa preveč zapravi.
Ni prav, da ima trgovec največjo korist.

Tako je. To delajo tujci ( Hofer; Leclerc, Lidl you name it ). Primaren, seveda je zaslužek z indirektno prodajo. Obenem pa kupujejo zemljo in na njej gradijo center; neprimičnino... osnovna sredstva.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
@Vaginko
Če sem Denisa prav razumel (je iz tega hofa in verjetno pozna zadeve), želi povedat, da npr. Mercator plača Ljub. mlekarnam npr. 90 centov za ta jogurt, Leclerc plača LM za isti jogurt 65 centov, Hofer pa ga dobi iz LM za 40 centov...
Torej je Hofer tisti, ki najbolj izžema in izkorišča slovenske kmetovalce in predelovalce mleka.
Je pa res, da je ob isti embalaži prevelika cenovna razlika med Mercatorjem in Leclercom. Kakšna je pa vsebina pri Hoferju, pa ne vem. Čeprav prihaja iz iste mlekarne, še ne pomeni, da je identična vsebina.

Nisem iz živilske stroke in teh zadev ne poznam dovolj podrobno, vem pa, da je v moji dejavnosti podobno...

Če napišejo LM gor potem se nimajo kaj velik za špilet. Če pa piše samo Hofer gor potem je pa nekaj prostora, samo vseeno tudi Hofer verjetno še bolj pazi na svojo znamko kot pa LM na svojo.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
@Vaginko

Močno dvomim da bi LM prodajale indentičen izdelek trem različnim trgovskim verigam, z takšno razliko v ceni.
+ skorajda sigurno ima mercator kot največji kupec zagotovo največji rabat in za liter jogurta plača najnižjo ceno.

Potem je pa samo stvar organizacije in načina poslovanja. Enim je zadosti 50c marže na izdelek, nekaterim je pa 1,5€ premalo.

In aja, vsaka poslovalnica Hoferja je vsaj 5x večja od povprečne lokalne mercator štacune, zaposlenih je pa 3x manj.

Pa še glede razlike v kakovosti, katera naj bi varirala od prodajalca do prodajalca.

Prijateljica je par let nazaj delala pri pekarni Brumat. Ta pekarna je pekla kruh (pakiran v vrečke) za mercator in evrospin.
Masa in peči ter pripadajoča oprema je bila za oba trgovca ista. Pač so najprej spekli 100 komadov za mercator in takoj za tem iz iste mase še 50 komadov za spin, edino dekleracije so lepili druge na pakungo.

Pri obeh trgovcih je bila prodajna cena ista in sicer okoli 25c na komad kruha. V mercatorju je bil ta kruh "sedmih semen" 1,99€, v spinu pa "babičin hlebček" 1,2€. V obeh primerih isti izdelek
sprasujem se.gif

Nacionalni ponos my ass
uf-1.gif

Zakaj mi pri nas prodajajo izdelke, katere dobim iz tujine skupaj z poštnino in carino za 70% cene pri nas
sprasujem se.gif
Pa ne mi sedaj o nekih navodilih in servisih ker to ne oddtehta 50% razllike v ceni napram tujini(pa tudi tam je trgovec nekaj zaslužil, ker redko kupujem direkt pri proizvajalcu)

Aja pa še moj primer: Črna kavčukova verižica za okoli vratu (3mm debela), za raznorazne obeske. Pri nas je bila najcenejša 50€, iz avstralije sem jo skupaj z poštnino dobil za 11€. Sedaj pa razumi kdor more.

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
Ej a ima Mercator kakšen "Mjogurt" pakungo ki je ubistvu isto kot LM jogurt?

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
No to je zame bolj realna primerjava.
Vseeno se pa vidi nacionalni ponos. Ni varjante da leklerk kupuje večjo količino kot M.

A kdo ve če ma Hofer kaj naših izdelkov v trgovinah v tujini ali pa vsaj na balkanskih trgih?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.908
113
teh for je pri hoferju polno. Komot lahko rečemo da je od oka polovica robe prepakirana roba neke druge blagovne znamke. Druga polovica pa delajo druge firme za hofer in kvaliteta je v veliki večini primerov vrhunska. To tudi dokazujejo vip testi vedno znova. Hofer lidl roba je vedno v špici, mercator, tuš špar roba pod njihovo blagovno znamko pa na podnu. Kdor pa trdi da je v hoferju malo slovenske robe pa še tam očitno ni bil.
Nacionalni interes je super zadeva za lupljenje naroda. Eni nasedajo bolj, drugi manj. Hrvatu lahko recimo prodaš pakiran drek, samo da je hrvatski
smile-1.gif
Ko je že nekdo omenjal avstrijce: res je, so nori na made in avstrija, ampak so pri tem zelo pozorni. Pri takem očitnem nategu kot v tem jogurt primeru, bi tudi ini rekli ferpis dih in kupli tistega 1x cenejšega.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Hofer lidl roba je vedno v špici, mercator, tuš špar roba pod njihovo blagovno znamko pa na podnu.
ne-ne-1.gif

Piščančja pašteta s kurjim perjem...
Kisle kumarice s peskom (več kozarcev), ti fajn škriplje med zobmi, ko ješ...
Sardine z velikimi luskami na dnu (več lusk kot sardin)...
cheer.gif

Svinjsko stegno Chira XY porekla samo 2,69 € (400g)... Torej je kilogram 6 €.
tongue-1.gif

Kumarice (dolge) 0,69 € (v nekem kotu čisto na malo piše, da na kos). Sem se enkrat hudo napizdil, ko sem za tri komade kumarc dal več kot 2 €, pa jaz še dobro vidim. Kaj pa kaka oma...
Marketinške fore imajo fenomenalne.

Nazadnje urejeno:

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.908
113
miš v merkator kumaricah?
jasno je da se kaj lahko zgodi pri vsakemu trgovcu, ampak poglej si rezultate ko testirajo robo

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
smirk-1.gif

ja verjetno tvoja trditev drži ampak to je ena stran, druga stran pa je da bi videla druga podjetja priložnost za vstop na trg in možnost širjenja dodatnega zaslužka in konkurenčnih cen torej nižjih cen.
Podjetja imajo priložnost in lahko stopijo na trg goriv s polovično maržo, noben jim ne brani. Ampak ne stopijo, ker so že te maksimalne prenizke za razne Shelle in Exxoje. Ne vem, od kje ti logika, da bi odstranitev gornje meje marže znižala cene.

torek

Pripravnik
28. okt 2007
269
0
16
Jogurta znamke MU in milfina sta100% enaka (razen embalaže). Preverjeno ! Koliko plača zanj Hofer in koliko M sicer ne vem - predvidevam pa da LM niti Mercatorju niti Hoferju ne prodajajo z izgubo.
Gotovo je dejstvo da je Hofer za nižjo ceno sposoben spraviti ta produkt od proizvajalca do potrošnika. Drugega trgovina itak ne dela. Ob tem imajo (kolikor vem) prodajalke v Hoferju višje plače kot v Mercatorju. To preprosto pomeni da so bolje organizirani, bolj produktivni, skratka da delajo bolje.
Hofer in Lidl skupaj imata v Sloveniji že preko 20% tržni delež + imajo proizvajalci potencial da preko mednarodnih trgovcev prodajo kaj tudi v druge države. Dobremu sosedu delež konstantno pada (kar me sploh ne čudi), o tem da bi preko mercatorja karkoli prodali v tujino pa je utopija - razen bivše YU, pa še tega kmalu ne bo več.

Kaj naj bi pravzaprav bil nacionalni interes ? Mogoče to da nekomu za isto storitev plačam 2x več ?

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
beri tisti moj stavek, ko sem napisal da je potrebno v trgovini narediti reeorganizacijo in jih racionalizirat. ampak je to težko pri nas narediti, ko zaposlujemo samo po vezah in poznanstvih in ne na podlagi drugih kriterijev.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
smirk-1.gif

Podjetja imajo priložnost in lahko stopijo na trg goriv s polovično maržo, noben jim ne brani. Ampak ne stopijo, ker so že te maksimalne prenizke za razne Shelle in Exxoje. Ne vem, od kje ti logika, da bi odstranitev gornje meje marže znižala cene.

Še vedno ne razumeš. Torej dokler bo država imela roke nad določanjem marž bomo nezanimivi za multinacionalke ki jih omenjaš, ko se bo to uredilo (mislim, da se tudi tu moralo enkrat urediti) boste LJ plačevali dražji bencin drugje okolici pa se bodo cene prilagajale trgu...

B81

22. jul 2007
37.683
10.966
113
Kje so tile VIP testi, da si pogledam?
smile-1.gif

Glede kvalitete, naš primer v službi: Kakorkoli računamo in obrnemo, ne moremo izdelati izdelka ta tako ceno, ki je njim zanimiva, če je recept za izdelek po standardih, pa imamo pri naših dobaviteljih najboljše pogoje. Ok lahko sicer naredimo, ampak z nižjo ceno strmo pada tudi kvaliteta. Sicer ne vem, kako je pri drugih izdelkih, ampak za teh nekaj izdelkov vem, da je kvaliteta na dnu oz. so vse surovine poden od podna.

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Hofer
Ena fora na količino 1 KAKI 55 centov, ljudje so preslabo brali in so mislil 1kg za 55 centov, na blagajni je blo kr nekai vrečk Kakija.

Majo res dobre mark.fore.

V Mercatorju tega ne doživiš, vedno če nabereš je cena za 1kg.
Mercator sploh ni slab, imajo kr nekaj pocen izdelkov, ampak pr nas itak ne kupujemo kaj več, kot osnovna hrana (kis, olje, sladkor....)...ostalo je itak doma.

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Pa saj piše za kaj je cena, al na kos, al kilogram,... Si si sam kriv če kar nabašeš vrečko brez da bi prebral.