Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
@Vaginko
Če sem Denisa prav razumel (je iz tega hofa in verjetno pozna zadeve), želi povedat, da npr. Mercator plača Ljub. mlekarnam npr. 90 centov za ta jogurt, Leclerc plača LM za isti jogurt 65 centov, Hofer pa ga dobi iz LM za 40 centov...
Torej je Hofer tisti, ki najbolj izžema in izkorišča slovenske kmetovalce in predelovalce mleka.
Je pa res, da je ob isti embalaži prevelika cenovna razlika med Mercatorjem in Leclercom. Kakšna je pa vsebina pri Hoferju, pa ne vem. Čeprav prihaja iz iste mlekarne, še ne pomeni, da je identična vsebina.
Nisem iz živilske stroke in teh zadev ne poznam dovolj podrobno, vem pa, da je v moji dejavnosti podobno...
Močno dvomim da bi LM prodajale indentičen izdelek trem različnim trgovskim verigam, z takšno razliko v ceni.
+ skorajda sigurno ima mercator kot največji kupec zagotovo največji rabat in za liter jogurta plača najnižjo ceno.
Potem je pa samo stvar organizacije in načina poslovanja. Enim je zadosti 50c marže na izdelek, nekaterim je pa 1,5€ premalo.
In aja, vsaka poslovalnica Hoferja je vsaj 5x večja od povprečne lokalne mercator štacune, zaposlenih je pa 3x manj.
Pa še glede razlike v kakovosti, katera naj bi varirala od prodajalca do prodajalca.
Prijateljica je par let nazaj delala pri pekarni Brumat. Ta pekarna je pekla kruh (pakiran v vrečke) za mercator in evrospin.
Masa in peči ter pripadajoča oprema je bila za oba trgovca ista. Pač so najprej spekli 100 komadov za mercator in takoj za tem iz iste mase še 50 komadov za spin, edino dekleracije so lepili druge na pakungo.
Pri obeh trgovcih je bila prodajna cena ista in sicer okoli 25c na komad kruha. V mercatorju je bil ta kruh "sedmih semen" 1,99€, v spinu pa "babičin hlebček" 1,2€. V obeh primerih isti izdelek
Nacionalni ponos my ass
Zakaj mi pri nas prodajajo izdelke, katere dobim iz tujine skupaj z poštnino in carino za 70% cene pri nas
Pa ne mi sedaj o nekih navodilih in servisih ker to ne oddtehta 50% razllike v ceni napram tujini(pa tudi tam je trgovec nekaj zaslužil, ker redko kupujem direkt pri proizvajalcu)
Aja pa še moj primer: Črna kavčukova verižica za okoli vratu (3mm debela), za raznorazne obeske. Pri nas je bila najcenejša 50€, iz avstralije sem jo skupaj z poštnino dobil za 11€. Sedaj pa razumi kdor more.