No, danes je precej bolje kot ob koncu juge. Edino kredite je treba vracat. To je pa slabse.
Saj takrat si jih tudi vracal, ampak je bil stanovanjski kredit v "visini bancne provizije" za placilo poloznice.
In ja starsi ninso imel kredita, jaz ga se nisem imel. In za take je bilo v jugi slabse, sploh ce nisi bil dosleden z markami. Jaz sem bil se v OS, tako da meni je nekaj pozrla inflacija, nekaj pa vem da sem imel v silingih in markah. Za silinge sem si 95 v celovcu kupil rotringe in risalno dilo z ravnili za ss
Zakaj pa misliš da nisi starši imeli kredita?
Ker jih niso talali tako kot si ti misliš, da si šel na banko in rekel, js bi pa za eno ali dve stanovanji kredita, al pa za en luksuzni avto, (kot danes, ko kredite vsepovsod ponujajo).
Dajali so jih strogo namensko (samo za nakup stanovanja ali gradnje hiše), in si za dodelitev moral izpolnit določene pogoje. Ko sem 1982 kupoval stanovanje, (prevzel ga leto kasneje) sem moral imet 30%+ lastnih sredstev - v kešu. Da sem v banki dobil nekaj kredita, sem moral prej tam najmanj 2 leti namensko varčevati v dinarjih (od 1980 do 1982) (ti dve leti mi je inflacija žrla privarčevano, nato sem po 2 letih dobil na privarčevano 2,5%. sem odplačeval, nekaj mi je res odžrla inflacija. Potem drugi kredit sem dobil od službe - ker sem se na lestvici uvrstil dobolj visoko. Ok, sem odplačeval nekaj let, tega mi je malo več požrla inflacija, ampak to je bil pravzaprav v samoupravljanju naš denar delavcev (zato smo imeli manjše plače). Če si bil samski, so ti vse kredite upoštevali na ceno garsonjere, če si kupoval večje stanovanje na metre nad 36,za višek nisi dobil nobenega kredita.
Od leta 1984 dalje so bili vsi krediti računani in odplačevali na podlagi marke, tako da kreditov, vzetih po 1984 ni jedla inflacija.
Inflacija je jedla kredite, vzete v sedemdesetih - 1983, ampak do takrat, ko se je začela hiperinflacija si te kredite v veliki meri že odplačal, eni več drugi manj.
Cena stanovanja, ki sem ga kupil je bila 100 takratnim mojih plač. Danes je glede na plače to stanovanje cenejše za skoraj 50% glede na plačo, In k tem praviš "šenkanim kreditom" lahko mirne duše prišteješ še to, da so bila stanovanja precenjena.
Poceni se je stanovanje kupilo samo po Jazbinškovem zakonu. torej že v Sloveniji. Pa še tam lahko upoštevaš, da je bil lasnik stanovanja npr podjetje, ki je stanovanje kupilo z denarjem na račun nizkih plač delavcev, tudi tistega ki je not stanoval in odkupil.
Ja danes je lahko govorit, si vzel kredit, odplačal si ga pa za gajbo pira. Resnica je precej bolj zapletena in drugačna.
Kaj pa danes? A je kaj drugače? Tud Bavčar, Kordež, Šrot..... so dobili kredite, ki jih nikoli ne bodo odplačali. Tudi danes ti lahko služba kupi stanovanje, in ti računa nizko najemnino. Samo včasih je podjetje kupilo stanovanje (oz.so dali kredit) tudi za delavko v proizvodnji, danes delavka v proizvodnji o tem lahko samo sanja. Pa ni zakonskih omejitev, da nebi smeli. Le da danes lastnik podjetja dobiček vtakne v svoj žep (beri=jahto), včasih pa je bil dobiček od vseh, pa so si ga razdelili tudi v obliki stanovanjskih kreditov.