Venezuela

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
KSZ

Lahko nekdo razloži, kako v resnici izgleda term "zda se vmešava zaradi nafte"?

Sam si to predstavljam nekako takole: povzročijo udar v državi in se z novimi carji izpogajajo za ugoden odkup nafte oz. skoraj na pol zastonjski odkup nafte...
al kako to zgleda?
Prosim, poglejte si tale film v kinih. Res je dober:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
KSZ

Lahko nekdo razloži, kako v resnici izgleda term "zda se vmešava zaradi nafte"?

Sam si to predstavljam nekako takole: povzročijo udar v državi in se z novimi carji izpogajajo za ugoden odkup nafte oz. skoraj na pol zastonjski odkup nafte...
al kako to zgleda?
Ne za odkup. Sami bi tudi vrtali, novim carjem dali milijonsko podkupnino, raji pa prst v rit. :jok:

B81

22. jul 2007
37.009
10.539
113
Aha. Torej se to dogaja v iraku, libiji itd..? Mislim zanima me, kje ima zda dejansko korist od nafte (razen verjetne nizke cene), ker sam sumim, da bolj zelijo povzrocat razseljevanje narodov...

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
kje ima zda dejansko korist od nafte
Dick Cheney je bil, preden je postal Vice President of USA, CEO Haliburtona.

Malo razišči, kakšne bajne dobičke je delal Haliburton z vojno v Iraku. Delnica je poskočila za 500%. Pa to je samo Haliburton. Ameriške naftne firme so si razparcelirale Irak še preden je do napada prišlo in s tem načrtom do prišli do Dickey-a.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Si dobival takrat plačo?
Izvoli uradno črno na belem:
https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/4926
Sem dobival plačo in imam tudi plačilne liste spravljene. Pa tudi spomnim se, da tako nizkih povprečnih plač pa res nismo nikoli imeli.
Naprimer gledam svojo plačilno listo za april 91 sem zaslužil 21500 din neto, po tečaju 13,5 din za marko (tečaj iz linka ki ga navajaš) je bilo to 1600 DEM, kar znaša 800 eur.
Tisto pisanje o 43€ povprečne plače je debela laž. Zlagana vsaj za kako ničlo zadaj.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Ne za odkup. Sami bi tudi vrtali, novim carjem dali milijonsko podkupnino, raji pa prst v rit. :jok:
Mhm. Vrtali v ruskih vrtinah. :nigladek:
Milijončki so pa smešni priti ruskim milijardam v Venezueli.
Prst v rit ste pa od Trumpa dobili ker ne bo več dajal 100 milijard za podnebna blebetanja plastičnih vrečk katere boš sedaj moral kupovat.

• Všeč mi je
Reactions: zobatec

Peter Klepec

Majstr
24. jan 2019
3.081
434
83

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.238
1.016
113
Aha. Torej se to dogaja v iraku, libiji itd..? Mislim zanima me, kje ima zda dejansko korist od nafte (razen verjetne nizke cene), ker sam sumim, da bolj zelijo povzrocat razseljevanje narodov...
Koristi so predvsem v vplivu na poslovanje, cena, ameriške družbe imajo posel, še največja pa je, da po večini teh držav, katere so rušile, je hotelo trgovat z nafto v drugih valutah, to pa si ZDA ne morejo privoščiti (inflacija $, ameriški dolg....), in vsak ki je prišel na kakšno podobno idejo jo je skupil. .

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Zanimivo, da so včeraj poročali, da naša vlada ni priznala Guaidoja za predsednika države, ampak ga je samo prepoznala na tem mestu.
Danes se je pa Guaido zahvalil za priznanje.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
membrain
tisti časi so bili tako konfuzni kar se financ tiče, da prav gruntam kako in kaj. Priznam pa, da se je tudi meni zdel znesek sumljivo nizek.

tole sem še našla

https://pxweb.stat.si/pxweb/Databas...DOLOCENE-POKLICE-REPUBLIKA-SLOVENIJA-1991.pdf

in tole

https://www.bsi.si/statistika/deviz...e-kovine/zgodovina-deviznih-tecajev-1945-1998

žal zdaj nimam časa raziskovati, me pa reč resnično zanima. Mogoče se oglasi še kdo, ki se spomni tistih časov.
Ja ti tvoji linki o plačah (v din) in menjalnem tečaju samo potrjujejo kar pišem.

Ampak hotel sem samo pokazat, kako nam brezsramno lažejo o Jugoslavili, da bi nam dopovedali, v kaki bedi smo živeli, in kako smo v demokraciji napredovali od takratnih 43€ povprečne plače na današnjih 1200€ al koliko je že.
Nam v obraz lažejo, pa se starejši še napamet spomnijo menjalni tečaj Markovičevih 7 din za marko, imamo shranjene plačilne liste, tećaji so na netu.....
Kako nam šele lažejo o Venezuleli, da bi dokazovali isto ? Pa o Koreji pomoje ni nič drugače. Noben ni tam bil, pa vsi vedo povedat, kako ljudje crkavajo.

• Všeč mi je
Reactions: bizi, Gatto in muho

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
membrain
Ja spomnim se tecaja 7din za marko. Samo povej kje si lahko kupil marke po tem tecaju?
Prvih 50 mark sem kupil za en teden dela med zimskimi pocitnicami (v ex jugi). Res da sem bil se cisto otrok, ampak tistih 50 mark sem imel do okoli leta 2000, ali pa celo do same menjave v evre.
Lep spomin na tezak kruh pri privatniku.

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
sfrj1.png

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
Ja ti tvoji linki o plačah (v din) in menjalnem tečaju samo potrjujejo kar pišem.

Ampak hotel sem samo pokazat, kako nam brezsramno lažejo o Jugoslavili, da bi nam dopovedali, v kaki bedi smo živeli, in kako smo v demokraciji napredovali od takratnih 43€ povprečne plače na današnjih 1200€ al koliko je že.
Nam v obraz lažejo, pa se starejši še napamet spomnijo menjalni tečaj Markovičevih 7 din za marko, imamo shranjene plačilne liste, tećaji so na netu.....
Kako nam šele lažejo o Venezuleli, da bi dokazovali isto ? Pa o Koreji pomoje ni nič drugače. Noben ni tam bil, pa vsi vedo povedat, kako ljudje crkavajo.
Dobr ti zdej govoris kot da je bila jugoslavija samo leta 91 in se to le takrat ko si ti dobival 800 eurov place...