Veganka na pikniku

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ne, da se dobi veliko energije s maščobami, maščobe so telesu najbolj prijazen vir energije. Zakaj pa misliš, da telo shranjuje energijo, kot maščobe, verjetno ne "kar tako"? Pa še to...1 g maščobe nanese 9 kcal, medtem ko 1g beljakovin ali OH nanese zgolj 4kcal
wink-1.gif

Glede holesterola pa...če se ti da brat
wink-1.gif

http://paleodietlifestyle.com/cholesterol-is-not-bad/

Drugače pa ne se bat, nihče na tem svetu ni nezmotljiv strokovnjak, kar se tiče prehrane, ker nihče niti točno ne ve, kako deluje prebavni trakt in z njim povezani procesi v naših telesih.

Drugače pa danes naletel na eno zanimivo študijo, glede kalcija. Kalcij namreč veliko "strokovnjakov" svetuje za dobre kosti, pa je čisto možno, da sploh nima neke veze s tem, nekateri celo pravijo, da škodi. Je pa koristen za "odvajanje" fata:

Observational studies have found that dietary calcium intake is inversely related to body weight and body fat mass.

PS, glede vlaknin pa se ne bom ponavljal
wink-1.gif

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ogrožanje samega sebe je tudi nekaj, kar ne bi smelo biti družbeno sprejemljivo. Recimo alkoholike se pošlje na zdravljenje, če pride tako daleč bolezen. Eni pa s hrano delajo še večjo škodo lastnemu telesu, ali pa svojim otrokom...

Pod to se lahko podpišem in se absolutno strinjam.

Ni pa samo ogrožanje sebe, amak je tudi ogrožanje drugih. Alkoholiki ogrožajo sebe, kadilci ogrožajo marsikoga, nestrpni in prehitri vozniki tudi ogrožajo vse okoli sebe... Absolutno se strinjam da je potrebno takim ljudem nudit vso pomoč.

Kar se pa hrane in otrok tiče, bi bilo pa potrebno spremenit marsikaj v glavah staršev. Nekateri ne zastopijo da imajo otroci navade iz časov rane mladosti da isto počnejo še na stara leta.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Seveda so, otrok ni sposoben sprejemati racionalnih rešitev, tam do ene...no...vsaj 14 let. Do takrat ga morajo voditi starši, v večini primerov pa še dlje. Saj če starš nekaj ne "naredi", to tudi pomeni, da je on kriv, ne samo takrat, ko nekaj "naredi".

Itak je rekla pumax, da je odločitev njene kolegice, posledica travme iz otrošktva.

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Seveda so, otrok ni sposoben sprejemati racionalnih rešitev, tam do ene...no...vsaj 14 let. Do takrat ga morajo voditi starši, v večini primerov pa še dlje. Saj če starš nekaj ne "naredi", to tudi pomeni, da je on kriv, ne samo takrat, ko nekaj "naredi".

Itak je rekla pumax, da je odločitev njene kolegice, posledica travme iz otrošktva.

Ja, težko smo mi sedaj pametni...

Jaz sem pač moji obe sestrični spremljala od otroštva.
V družini so trije otroci, živeli so malo ven iz mesta, kjer so bile od časa do časa pač tudi kake koline (ne pa pogosto!).
1. Najstarejši je bratranec in je vse,...kot tudi oba starša
cool-1.gif

2. Tale srednja sestrična je od dejansko malega vegetarianka. VSE finte smo poskušali, da bi pojedla vsaj malo mesa... a zastonj. Parkrat je šlo že tako daleč, da je bruhala...
Potem pač ne moreš več silit otroka v nekaj! pred kar nekaj leti pa se je (že polnoletna) odločila, da bo VEGANKA.
Zopet ne moreš nič... Pa nima take družbe, ki bi bili vegetarianci, vegani...starši jedo meso, starejši bratranec poje "pol pujsa" na dan...
evil.gif

3. Najmlajša sestrična je tudi že od malega vegetarianka. Ker pač je videla sestrico, da mesa ne je in ker je bil "bogi piščanček"
uf-1.gif

Zopet smo se trudili... Včasih otroci raje poslušajo tete, strice, bratrance, sovrstnike... jaz sem se trudila z njo. A zopet ni šans, da da meso v usta.

Tako, da včasih vse te naše "formule" o tem, kako so starši krivi, prijatelji, okolica,... odpovedo in ne veš več kaj narediti...

Na srečo sta obe normalno zdravi (tu in tam kaka gripa, kar pa itak imamo vsi). Stari sta toliko, da sedaj ju pa itak v nič več ne moreš prepričati...
Verjetno bo tako, da če bo tale veganka res kdaj zbolela, se bo šele takrat vprašala o "ne/zdravih" posledicah veganstva.
To se pa dogaja tudi nam.
Naprimer pretirano debel človek: kdaj mu klikne, da ne živi zdravo? VEČINI takrat, ko se začno problemi z zdravjem...
Žal tako deluje velika večina ljudi!

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz

Mene pri teh "prežvekovalcih" moti to, da se mormo vedno mi njim prilagajat.
Vrjetno je že vsakdo kdaj imel kako "dieto" za kg gor al pa dol spravt. Pa je bil povabljen na piknik, rd..., pa dam roko v ogenj, da ni težil gostitelju, da ona pa tist dan sam "divjega lososa je" pa pije "evian" vodo, pa če bi mu lahk to prštimu.
Greš na piknik, ješ kar ti odgovarja, če ti nč ne, si sam kriv in boš šel lačen domov.
Res fajn, da ima gostitelj pol z enim človekom več dela kot z ostalimi 39.

Tut jst če bi bil povabljen na vegi piknik, ne bom težil, da mi morjo meso spečt.

Hvala, ker ste prebral, mogu sem izlit iz sebe:))

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
ksz

Vrjetno je že vsakdo kdaj imel kako "dieto" za kg gor al pa dol spravt. Pa je bil povabljen na piknik, rd..., pa dam roko v ogenj, da ni težil gostitelju, da ona pa tist dan sam "divjega lososa je" pa pije "evian" vodo, pa če bi mu lahk to prštimu.
Greš na piknik, ješ kar ti odgovarja, če ti nč ne, si sam kriv in boš šel lačen domov.

Tut jst če bi bil povabljen na vegi piknik, ne bom težil, da mi morjo meso spečt.

Pa kaj pa vem... jaz pa mislim, da so te dogaja več tako kot pred leti, ko je bilo vegetarianstvo MODA !!
Takrat so najedali tisti, ki so hoteli biti "IN"... in mogoče imamo še mi v glavi to od takrat!?!?

Tile dve nikoli nič ne najedata ali težita. Tole, ki je veganka, sem 2 dni prej vprašala, kaj bo ona jedla na pikniku? Pa je odgovorila, da je navajena, da si s seboj prinese svoje sendviče, tam pa bo piknila kako zelenjavo, pa ajvar.
Čisto moja odločitev je bila (ker sem imela en večer prej čas), da sem nekaj spekla posebej zanjo!!

Prav tako imam kolega, ki je vegetarianec in greva parkrat na mesec na malico skupaj.
Kadar on povabi, greva ponavadi v vegetariansko restavracijo (ne vedno!), kadar pa jaz povabim, greva vedno v običajno restavracijo in nikoli ne teži nič.

Se pa strinjam, da sigurno obstajajo tudi še taki, ki morijo s tem na mrtvo. Takih ljudi tudi jaz nasplošno ne maram...

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Ne nakladaj, je PumaX že zdavnaj povedala, da je njena sestrična že od rane mladosti vegi, starši pa ne, tako da za vse tudi niso krivi starši.

Nisi me zastopil kaj sem hotel povedati, ali pa se nisem dobro izrazil.

Niso krivi starši, bi pa starši morali upoštevati želje otroka, v tem primeru vegetarijanstvo/veganstvo in temu prilagodit jedilnik, da otrok dobi vse potrebne stvari ki jih rabi za zdravo prehrano.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
ksz

Saj je prav da poveš svoje mnenje, smo pač različni, mnenja drugih nas bogatijo, čeprav se morda ne strinjamo.

Meni je užitek da naredim kakšno uslugo komu, tudi pečenje mesa je usluga in se vsak potrudi po najboljših močeh ali znanju.

Osebno mi odgovarja da je vedno tudi kakšna popečena zelenjava na žaru. Saj praktično vzame isto časa da spečeš meso ali pa zelenjavo. Malo mešane hrane ne škodi, in vsem ki sem jim pekel so bili zadovoljni. Pumax je pač vprašala za kakšen nasvet kaj se da nerediti z zelenjavo. Mislim da je njen priostop do ''gostov'' podoben kot moj.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.785
6.173
113
blizu močvirne prestolnice
Kako bo hrenovke jedla, če sploh ne je mesa in mesnih izdelkov, se pa strinjam s tistim kar je napisal Fusion. Sicer pa pohvala tudi PumaX, da je svojo sestrično tako pogostila.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.977
7.315
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Kako bo hrenovke jedla, če sploh ne je mesa in mesnih izdelkov, se pa strinjam s tistim kar je napisal Fusion. Sicer pa pohvala tudi PumaX, da je svojo sestrično tako pogostila.

Ti pa teli deklini tako očitno lezeš v rit. Sem že parkrat opazil da ti zelo diši. Pa poročen si, pacek ! V takih trenutkih pozabiš na vero in božje zapovedi?

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.785
6.173
113
blizu močvirne prestolnice
Ne nakladaj, jo ne poznam in jo tudi ne bom spoznal, razen če pride na srečanje. In tudi če bi jo spoznal jo ne bi naskočil, saj imam ženo. Te še kaj zanima? Aja včeraj smo bili na Bledu!

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.977
7.315
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Ne nakladaj, jo ne poznam in jo tudi ne bom spoznal, razen če pride na srečanje. In tudi če bi jo spoznal jo ne bi naskočil, saj imam ženo. Te še kaj zanima? Aja včeraj smo bili na Bledu!

Jaz tudi