Varnost kupovati avto pri dilerjih

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
Zanima me, kakšno varnost ima kupec, ki kupuje avto pri firmi in ne od fizične osebe.

Konkretno:

Nagledal sem avto, vendar je diler-firma BIL davčni dolžnik, občasno blokiran račun itd... Kako sem lahko ziher, da bom avto dobil (avto je na zalogi in to ni kupovanje po naročilu) in da mi ga ne bo prišla davčna uprava (čez 1 dan, mesec, leto) zarubit zaradi dolgov/stečaja itd. te firme, od katere sem ga kupil. Sicer me je minilo poslovanje s takim, ampak, ni rečeno, da se ne moreš zajeb.. kje drugje.

Kako sploh poteka nakup avtomobila pri dilerju? Po moje bi bila najbolj ziher možnost, da greš naredit prepis na UE - dilerju najprej pokažeš denar, in ko je prepis dejansko narejen tam na licu mesta odkartaš eure. Če na avtu "visi" kako breme (npr. neplačani davki itd.), ti verjetno ne morejo nardit prepisa, vendar denar je še pri tebi in na varnem.

Kako se maksimalno zavarovati, saj država očitno dopušča vse mogoče, narod pa plačuje.

Nazadnje urejeno:

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
Uh, toliko ogledov, pa nobenega odgovora....

Torej, ko enkrat kupiš avto in narediš prepis, je kakšna šansa, da ti ga zaradi nečednosti dilerja vzamejo (npr. da gre v stečajno maso ali podobno).

luka51

Guru
16. avg 2007
14.495
5.790
113
pri dilerju ne delaš prepisa, ker ti račun. s tem računom registriraš.

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
SPZ

Posebni primeri pridobitve

64. člen

(1) Lastninska pravica na premičnini se pridobi, tudi če prenosnik ni imel pravice razpolagati s stvarjo, če je pridobitelj v trenutku izročitve v dobri veri in če je pridobil stvar na podlagi odplačnega pravnega posla in so izpolnjeni drugi pogoji iz 40. člena tega zakona.

(2) Lastninska pravica se pridobi na način iz prejšnjega odstavka samo, če je bila premičnina prodana na javni dražbi, če prenosnik daje v okviru svoje dejavnosti takšne premičnine v promet ali če je prenosnik pridobil premičnino v posest po volji njenega lastnika.

(3) Če je bila izročitev opravljena s posestnim konstitutom, pridobitelj pridobi lastninsko pravico takrat, ko mu prenosnik izroči stvar v neposredno posest, razen če takrat ni več v dobri veri.

(4) S pridobitvijo lastninske pravice po določilih prejšnjih odstavkov ugasnejo vse druge pravice na stvari, če je pridobitelj v dobri veri mislil, da te pravice ne obstajajo.

(5) Prejšnji lastnik lahko v enem letu od prenehanja lastninske pravice zahteva od pridobitelja, naj mu premičnino proda po prometni ceni, če ima ta zanj poseben pomen.

Tu bi na tvojem mestu preveril samo, če avto, ki ga kupuješ, ni bil zarubljen - kar se vidi v registru neposestnih zastavnih pravic.

Glede blokad računov pa boš imel težave z morebitnim uveljavljanjem stvarnih napak na vozilu (zmanjšanje kupnine, popravila, odškodnina, ipd).

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Dnarja tudi ne moreš več kar tako odkartat ker je šivilja omejila na 5000 gotovinsko , prej je bilo 15000. Tako da si tudi to varnost izgubil

jello

Guru
22. sep 2008
10.271
3.906
113
Spomnim se zasegov avtomobilov (izpred 10 in več let), ki so bili registrirani s pomočjo ponarejene uvozne dokumentacije. Ne vem kako je s tem danes, ampak če je firma davčni dolžnik lahko sklepaš od kot davčni dolg. Prvo težavo vidim pri tem da če ti kaj odjebe ti (že v normalnih razmerah precej izmuzljiva) garancija ne bo koristila. Drugo stvar je DMV in to bi preveril osebno na davčni preden tak avto registriram oziroma preden ga plačam. Da bi ti ga kdo pustil registrirat preden ga plačaš pa ne verjamem.

sad

Guru
24. avg 2007
21.191
9.818
113
Če te skrbijo zgolj plačani davki za konkreten avto zahtevaj od dilerja, da ti izroči potrdilo o plačanih davkih za avto in ga potem preveri na davčni. To bi verjetno moralo zadostovati.
V kolikor ti bo začel z x izgovori, zakaj ga nima se samo obrni in pojdi.