Varčevanje

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Citat:
Uporabnik Sefan pravi:
hja... Mene tut ful navdušuje ideja, da bi začel varčevat v AUT, sam mi ideja o preselitvi oz. urejanja dokumentov ne diši preveč. Se rajš peljem do Pliberka pa je. Še manj pa mi diši, ker mi zaekrat noben ne more zatrdit, da po izteku tega obdobja, da ne rabijo posredvat podatkov DURSu, ne bojo terjali davka za nazaj. Ker če bojo pol terjali za nazaj je pa to pol še slabš ko pa če bi direkt pr nas investiro (še posebej pr meni, ko ni nekih velkih €)

V primeru, da se naša preljuba državica Slovenija spomne pobirati davke za nazaj, sicer ne vem kateri zakon sploh velja za nazaj, vendar ker je pri nas vse mogoče ti povem, da bo takrat nastal puč. V Avstriji se obračajo msatni denarci velikih živin. Me prav zanima kdo bo prvi imel jajca.
grims-1.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
a koncu je to ista vsebina samo drugo pakovanje...

Ojoj, svetujem ti (za začetek), da predelaš stran www.financna-tocka.si. Malo preveč poenostavljaš vse skupaj.
Naložena ŽZ je eno, naložbe v sklade pa drugo. Prvo skleneš zaradi enega razloga, drugo pa zaradi povsem drugega. Dobro, naša davčna zakonodaja NŽZ precej pomaga, ker so skladi (donosi) tako nesramno dolgo obdavčeni, NŽZ pa so po desetih letih že "frej".

halo007

Pripravnik
15. avg 2007
176
0
16
Življenjsko zavarovanje je jasno kaj je.
Naložbeno življenjsko zavarovanje je pa zame le zelo drago življenjsko zavarovanje.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Lepo prosim da vse vzdrzis takih mimosunjenih izjav, ce pa temu ni tako, te lepo prosim da nam razlozis kaj si hotel s tem povedat.

Ker ZZV lahko dolocis s faktorjem 0.3 do 2.0, torej je lahko to poceni zz in varcevanje.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Lepo prosim da vse vzdrzis takih mimosunjenih izjav, ce pa temu ni tako, te lepo prosim da nam razlozis kaj si hotel s tem povedat.

Ker ZZV lahko dolocis s faktorjem 0.3 do 2.0, torej je lahko to poceni zz in varcevanje.

Mogoče pa njegova izjava ni bila mimosunjena. Razloži uporabniku svoje mišljenje, četudi je njegovo drugačno. Čigavo je pa pravilno bo pa stvar debate. Mene bi pa konkretno zanimalo tole o faktorjih ... Glede na to, da se kar nekaj debat prepleta v tej temi, postaja zelo zanimiva.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Citat:
Uporabnik Sefan pravi:
hja... Mene tut ful navdušuje ideja, da bi začel varčevat v AUT, sam mi ideja o preselitvi oz. urejanja dokumentov ne diši preveč. Se rajš peljem do Pliberka pa je. Še manj pa mi diši, ker mi zaekrat noben ne more zatrdit, da po izteku tega obdobja, da ne rabijo posredvat podatkov DURSu, ne bojo terjali davka za nazaj. Ker če bojo pol terjali za nazaj je pa to pol še slabš ko pa če bi direkt pr nas investiro (še posebej pr meni, ko ni nekih velkih €)

V primeru, da se naša preljuba državica Slovenija spomne pobirati davke za nazaj, sicer ne vem kateri zakon sploh velja za nazaj, vendar ker je pri nas vse mogoče ti povem, da bo takrat nastal puč. V Avstriji se obračajo msatni denarci velikih živin. Me prav zanima kdo bo prvi imel jajca.
grims-1.gif

Eni jih že imajo, jajca namreč. In to tisti, ki ne poročajo našemu DURS-u. Bo pa zanimivo videt, kako bodo tudi tisti najbolj jokali takrat, ko jih bodo, če jih bodo, "rubili". Spet bodo zgodbe v stilu: "Nisem vedel, nisem bil obveščen, sedaj sem pa izbrisan." (samo za primerjavo, da se ne bi kdo preveč ognil ob ta primer)

halo007

Pripravnik
15. avg 2007
176
0
16
Pred nekaj časa je bla pri nas ena agentka, ki trži ta 'naložbena' življenjska zavarovanja vezana na vzajemne sklade (G80) za Triglav prek neke agencije. In sem mal gledu publikacijo.V tabeli pričakovanih donosov (gre za mesečno vplačevanje po 100 eur, s predpostavko 10% letnega donosa) za varčevalno dobo 10 let.
To skupaj znese 12.000€ plus 'obresti' glede na omenjene predpostavke 4.974€. Ker gre tudi za zavarovanje, je v primeru smrti zavarovanca v času teh 10 let pooblaščenec upravičen do teh 12.000€, oziroma če se vmes nateče že več denarja pač do tistega zneska.
Poglejmo informativno na NLB, varčevalni kalkulator. Isto 10 let, nominalna (fiksna) obrestna mera je 4,2% letno. po desetih letih dobiš 14.872,13 EUR, se pravi glavnica + 2.872€ obresti.
Se pravi, da na banki dosežeš slabih 58% donosa.
S tem, da NLB ni ravno znana po najvišji obrestni meri, ampak pustimo to.

Razlike:
banka - garantiran donos, zavarovanje - predpostavka 10% letno;
banka - možnost prekinitve po 91 dneh, zavarovanje - če prekineš prej kot v 3 ali 4 letih si na zgubi (pa še davek plačaš);
banka - ni davka na dobiček do 1000€ (oz s tem ne vem točno kako je, če se obresti izplačajo na koncu, naj pove kdo ki ve), zavarovanje - ni davka na dobiček po 10 letih;
plus zavarovanja: sicer mal grdo rečeno, ampak vseeno: če umreš na začetku varčevanja svojci še nekaj dobijo (glede na vloženo) sčasoma pa seveda čedalje manj (spet glede na vložek).
plus banke: možnost za pridobitev ugodnega stanovanjskega kredita po 3h letih.
plus obeh: možnost postopnega mesečnega črpanja po zaključku (čeprav to meni osebno ni všeč).
plus zavarovanj: brezplačen (neobdavčen) prenos sredstev med skladi.
plus zavarovanj: mal neumesna, ampak vseeno: na podlagi življenjskega zavarovanja se da pridobit kakšen komercialni popust na kasko ali kaj podobnega (seveda pri isti zavarovalnici).

Torej ja, tole je zame v prvi vrsti življenjsko zavarovanje. Gre pač za velike uprvljalske provizije (čeprav je agentka rekla, da jih ni
smile-1.gif
). Najbrž gre za najbolj dobičkonosni zavarovalni produkt na trgu trenutno.
Tko, da če bi hotel življenjsko zavarovanje bi mogoče razmišljal o tem, čeprav, v končni fazi 12000 eur ni neko veliko nadomestilo.
Če bi pa hotel varčevati bi pa raje vzel neposredno vplačevanje v sklade, čeprav so tudi tam upravljalski stroški veliki.

PS: Trenutno se oče še odloča med različnimi oblikami varčevanja, tako da bi bil vesel, če me prepričate, da je moje mišljenje napačno ter se 'naložbeno' življenjsko zavarovanje bolj splača
wink-1.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Imam DWS Flexpension pri ZM. Zakaj? Varnost za otroka in ženo, če umrem. Ko bom jemal kredit za hišo, bo to zavarovanje veljalo kot garant (namesto hipoteke). Tudi če zapufan umrem, mojim najdražjim ne bodo vzeli hiše. To sta dva glavna razloga, zakaj.

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Imam DWS Flexpension pri ZM. Zakaj? Varnost za otroka in ženo, če umrem. Ko bom jemal kredit za hišo, bo to zavarovanje veljalo kot garant (namesto hipoteke). Tudi če zapufan umrem, mojim najdražjim ne bodo vzeli hiše. To sta dva glavna razloga, zakaj.

aplauz.gif

Bravo za takšno razmišljanje. Takšno zavarovanje bi res priporočila vsakemu, ki ima kredit. Nesreča namreč nikoli ne počiva in ni fer, da tiste, ki ostanejo, pustimo v pufih.

Sicer pa Bitch, kot sem ti že predlagala: vzajemni skladi.

blackman

Pripravnik
2. sep 2007
230
13
18
Citat:
Uporabnik Tamara pravi:
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:

aplauz.gif

Bravo za takšno razmišljanje. Takšno zavarovanje bi res priporočila vsakemu, ki ima kredit. Nesreča namreč nikoli ne počiva in ni fer, da tiste, ki ostanejo, pustimo v pufih.

Sicer pa Bitch, kot sem ti že predlagala: vzajemni skladi.

Vsekakor mora vsak pri sebi razmislit ali rabi naložbeno življensko zavarovanje ali ne. Zgornji primer je dober primer kdaj ga vzeti. Drugače pa raje tisti del donosa, ki ga pokasira zavarovalnica, raje sam vzamem, seveda ob višjem tveganju, brez zajamčenih donosov ipd.
Osebno zaenkrat zaupam skladom (zaradi razpršenosti naložbe) npr. Ilirike, Publikuma, KD-ja, od delnic pa zaenkrat samo Krki
grin1.gif

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Citat:
Citat:
Uporabnik Sefan pravi:

grims-1.gif

Sicer malo pozno, ampak vseeno
grin1.gif
Naj me kdo popravi če sem v zmoti, ampak ali ni ta zadnja sprememba ZDoh obdavčila vlaganja tudi za nazaj? Po prejšnjem je bilo neobdavčeno nad tri leta, zakon pa je leta 2005 sprejel (mislim da) za naložbe od leta 2001 naprej neobdavčenost po 20 letih.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Sefan pravi:

grims-1.gif

Sicer malo pozno, ampak vseeno
grin1.gif
Naj me kdo popravi če sem v zmoti, ampak ali ni ta zadnja sprememba ZDoh obdavčila vlaganja tudi za nazaj? Po prejšnjem je bilo neobdavčeno nad tri leta, zakon pa je leta 2005 sprejel (mislim da) za naložbe od leta 2001 naprej neobdavčenost po 20 letih.

Ne bereš dovolj pozorno, govorimo za varčevanje v tujini. Slovenija je nekaj povsem drugega.

blackman

Pripravnik
2. sep 2007
230
13
18
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Kam pa po tvojem VS vlagajo sredstva?

Ja jasno da v delnice, pa obveznice, depozite, iz tega sledi da je naložba bolj razpršena, manj nihanj, manj tveganja... Jaz sem z majhnim zadovoljen
grin1.gif

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.219
1.725
113
40
Bitch inside: Ker tvojih "čez nekaj let" verjetno ne pomeni več kot 5 let in se gre za denar ki ga boš takrat (stanovanje) nujno potrebovala bi na tvojem mestu vsaj dobro tretjino vplačal na banko (ali obvezniški sklad), dobro polovico v nek globalno razpršen sklad in (mogoče, a skor raje ne) 10% v kak ožje usmerjen sklad...

Ob drugačni situaciji..recimo da bi vlagala denar, katerega izplačilo bi lahko mirne duše prestavla za leto ali tri in bi bla doba daljša bi lahko več tvegala...

Kozarec:
Glede padca vrednosti skladov zaradi likvidnostnih težav se nebi strinjal (ok, tistih ki predvsem vlagajo v SLO se strinjam)...kak slovenski sklad (še posebej če vlaga razpršeno, na večih borzah..) zaradi svoje majhnosti oz. visokega prometa na borzah nebi mogel zbijat cene posameznim vrednostnim papirjem zaradi nujnega prodajanja zaradi zahtev po izplačilih...

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.219
1.725
113
40
Citat:
Življenjsko zavarovanje je jasno kaj je.
Naložbeno življenjsko zavarovanje je pa zame le zelo drago življenjsko zavarovanje.

Tu si malo zgrešu...

100 EUR mesečno, 10 let:

NLB: 14830 EUR
Naložbeno zav. Triglav (al pa ktera druga zav.) z zav. vsoto 12000 EUR, predpostavka 10% povprečen donos letno - 16984 EUR
Naložbeno Triglav z ZV 3600 EUR (minimum), (10% donos letno) izplačilo - 17327 EUR
Direktno vlaganje v sklade, 10% letno - 19980 EUR

Zavarovanje nekaj stane, manjše je, več kapitala se steka v sklade...ne pa pozabit na davčni vidik, ki lahko dejansko izplačan denar zelo spremeni, v tem primeru bi iz naložbenega zavarovanja dobil napisano stevilko, iz sklada pa 798 eur manj, torej 19182 eur...

Kaj hočem rečt na tvoj citat...ŽZ in naložbeno ŽZ staneta enako, v naložbenem je razlika le v tem, da se "varčevalni" del kapitala steka v sklade, pri "klasičnem" ŽZ pa v hm..pač ne v sklade (nepremičnine, obveznice...)

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
ker si prva.

Citat:
Uporabnik Bitch_inside pravi:
Ok .... situacija je taka .... želela bi dati nekaj denarja na stran vsak mesec, vendar nekam da ne bom preveč omejena, ker bo čez par let itak treba kakšen krediut za stanovanje vzet in te zadeve, tako da najbolje da ni neko predolgo obdobje. Plačo imam povprečæno - nekaj čez 800€ pa me zanima kaj priporočate in kakšen znesek.

Koliko mi to nanese čez par let? Rada bi dovolj visok, a še vedno garantiran donos.

Torej katera banka oz. kaj drugega ipd.

Hvala za nasvete.

glede varčevanja me zanima nekaj:

kako naj navarčujem za npr. garsonjero, če je npr. letna plača 10 -15k€, garsonjera pa se v enem letu podraži za 29k€
stupid-1.gif

1sobna stanovanja imajo podobne cene
tongue-1.gif

in vsako varčevanje se bo počasi obdavčilo (skladi, delnice, depoziti na banki,...)
smirk-1.gif