Varčevanje

Batate

hepan
21. jul 2007
240
0
16
Kar sn htel reči je to, da če celi trg zraste za X %, da ni na totem trgu noben problem naredit podobni donos. Kupiš malo ene pa malo druge delnice pa gledaš, kak raste (in kak pada, če tui trg pada). Za zadnjih 11 let bi še jaz lahka naredo skoro 1000% donosa pri nas, samo delnice indeksa SBI20 bi si vkup nabral.

Slikica SBI20 in Rastko

Za zmirom vaš, Batate

Nazadnje urejeno:

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik Batate pravi:
Kar sn htel reči je to, da če celi trg zraste za X %, da ni na totem trgu noben problem naredit podobni donos. Kupiš malo ene pa malo druge delnice pa gledaš, kak raste (in kak pada, če tui trg pada). Za zadnjih 11 let bi še jaz lahka naredo skoro 1000% donosa pri nas, samo delnice indeksa SBI20 bi si vkup nabral.

Slikica SBI20 in Rastko

Za zmirom vaš, Batate

No, sej zdej sva malce zašla ... Če se vrnem k izvirnemu grehu; nekega dne se zbudiš in si rečeš, da bi v skladih varčeval ... to je tisti moment, ki ga moraš izkoristiti, iti in vplačati. Danes lahko ure in ure govorimo o tem, kako je NLB Sklad slovenskih delnic zrastel v niti enem letu za ulala procentov in da bi še moja sestra, ki je precej mlajša od mene znala to spraviti skozi. Bistvo je, da nekje obstajajo neki ljudje, ki se na te zadeve spoznajo malo bolj kot midva in so ustanovili ta sklad, ker je mogoče tisti en "mulac" imel idejo o tem, da bo pa leta 07 slovensko gospodarstvo rulalo. Konec koncev morajo pa tudi oni kupovati delnice ... in zaenkrat sem sam zadovoljen (z njimi in z mojo izbiro). Je pa res, da bi bil car tisti, ki mi bo povedal, kdaj bo te rasti konec.
wink-1.gif

Pa še malce provokativno: Zakaj pa tega nisi naredil? Če bi se osebno poznala, bi ti pa mogoče še pomagal.
smile-1.gif
("samo" za 500%)

Batate

hepan
21. jul 2007
240
0
16
Ma takrat sn bil še malo premladi, no ampak saj se je tui meni kasneje posrečilo kaj naredit. Sn prišo od jeseni 2003 do dans na skoro 400% donosa (pred davki), ampak vem, da tega nebi mogo naredit še taki strokovnjak, če ne bi celi trg tak zrasto. Je to tukaj bil večji faktor ko pa kerakoli strokovnost, kar poglej mene laika.
smile-1.gif

Za zmirom vaš, Batate

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik Batate pravi:
Ma takrat sn bil še malo premladi, no ampak saj se je tui meni kasneje posrečilo kaj naredit. Sn prišo od jeseni 2003 do dans na skoro 400% donosa (pred davki), ampak vem, da tega nebi mogo naredit še taki strokovnjak, če ne bi celi trg tak zrasto. Je to tukaj bil večji faktor ko pa kerakoli strokovnost, kar poglej mene laika.
smile-1.gif

Za zmirom vaš, Batate

Važno je, da si upamo. Sreča je na strani hrabrih.
wink-1.gif

slo91

Pripravnik
26. jul 2007
435
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Manc pravi:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
ammm ker smo v EU.. .mam eno vprašanje....

a lahko greš prek meje v Avstrijo in začneš tam nalagat v kakšen sklad? ker recimo mogoče ( nimam pojma ) v Avstriji ni tistih 20% na dobiček?
confused-1.gif

Načeloma bi morali poročati našim davčnim organom. Kako je pa v praksi je pa drugo vprašanje. Ta tema je zelo občutljiva ... Kot slovenci, ki delajo v Italiji, slovenci, ki delajo v Avstriji ... Slovenska zakonodaja si je hrbet zavarovala s tem, da od zavezancev "zahteva" poročila o vseh dohodkih. (ZDoh-2 6.člen - stalno bivališče v Sloveniji) Če povzamem: nekdo, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji (je rezident Slovenije) mora poročati davčnemu organu o vseh svojih dohodkih.

p.s. Morda bi bilo bolje nalagati v državi, ki ni v EU in tudi ni trenutna kandidatka. (npr. Švica)

Avstrijski zakoni to dovoljujejo oziroma ne poročajo našim davčnim organom, tako da je to bolj preprosto kot pa recimo Švice...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.745
6.743
113
pri taščici
pozanimaj se v katerih skladih je možno kar preko trajnika vsak mesec vlagat. Vzemi čim bolj razpršeno naložbo da te ne bo bolela preveč glava.
Pa začni čim prej s čim večjimi zneski, ker ko boš jemala kredit za flat ti bo vsakega evra škoda ki bi ga sedaj lahko privarčevala.

Ko boš pa prodajala (recimo čez pet, deset let) boš pa prodala najprej tiste sklade kjer boš imela najmanj donosa in boš plačala najmnj davka. Vsaj jaz sem tako naredil lani. Dva donosna sklada sem pa obdržal in nemsto njiju raje vzel kredit, ker je bilo ceneje kot pa da bi davek plačeval (dane govorim koliko bi pušnil donosa do letos).

Ne vem če se splača za vlaganje cca 300€ na mesec iskat luknje v tujini. Razen če imaš kake ljudi v tujini ki bi ti lahko konkretno svetovali. Da pa bi šla na svojo pest v neznano pa....jaz ne, hvala lepa.

Batate

hepan
21. jul 2007
240
0
16
Jaz zaj nič nea zastopim. Prasíca (_inside
smile-1.gif
Ker tak ko sn si jaz malo prečital, fsi pravijo, da so na bolj kratki rok skladi (oni ko nalagajo bolj v delnice) tvegani pa da pretekli donosi nena garantirajo nič za naprej, pa da tam ko je garantirana naložba, da nea moreš sploh veliko donosa naredit.

Kak gre to zaj to skup?

Za zmirom vaš, Batate

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik slo91 pravi:
Citat:
Uporabnik Manc pravi:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
ammm ker smo v EU.. .mam eno vprašanje....

a lahko greš prek meje v Avstrijo in začneš tam nalagat v kakšen sklad? ker recimo mogoče ( nimam pojma ) v Avstriji ni tistih 20% na dobiček?
confused-1.gif

Načeloma bi morali poročati našim davčnim organom. Kako je pa v praksi je pa drugo vprašanje. Ta tema je zelo občutljiva ... Kot slovenci, ki delajo v Italiji, slovenci, ki delajo v Avstriji ... Slovenska zakonodaja si je hrbet zavarovala s tem, da od zavezancev "zahteva" poročila o vseh dohodkih. (ZDoh-2 6.člen - stalno bivališče v Sloveniji) Če povzamem: nekdo, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji (je rezident Slovenije) mora poročati davčnemu organu o vseh svojih dohodkih.

p.s. Morda bi bilo bolje nalagati v državi, ki ni v EU in tudi ni trenutna kandidatka. (npr. Švica)

Avstrijski zakoni to dovoljujejo oziroma ne poročajo našim davčnim organom, tako da je to bolj preprosto kot pa recimo Švice...

A ti to resno?! Zdej mi pa reci da tudi Italija ne poroča in smo zmagali ...

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Italija se ni nikoli smatrala za državo v kateri bi shranjeval svoje prihranke. Ko odpiraš račun v Avstriji je osebni dokument povsem dovolj, ker nobenega ne zanima tvoja davčna številka. Žabarji so pa že malo čudni, vem samo, da trenutno nobena avstrijska ne sporoča podatkov Sloveniji. Niti želijo niti so dolžni.
cool-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.936
113
v lokalni ostariji
skladi gor skladi dol...

imam en obcutek da je zadeva mickeno prevec napihnjena... samo vprsanje casa kdaj se bo tale "pravljica" koncala... 40% donosi bodo kmalu samo se sanje (oz so ze) sem nekje gledal da kar nekaj skladov ze proizvaja -...

na koncu bo isti smorn kot "zivljenjska nalozbena zavarovanja"... katera so obljubljala raj na zemlji za mala vplacila... realnost je bila pa na zalost precej drugacna (nekateri se se danes po glavi tolcejo zakaj so pred 20. leti zacel vplacevat...)

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Mi smo kar se tiče skladov za Evropo cca. 10-15 let pa v zahodnem svetu še vedno poslujejo zelo dobro. Je pa vedno neko tveganje, ki pa se ga ljudje žal premalo zavedamo, zato je zelo pomembno razpršiti svojo naložbo, ker lahko kaj kmalu kratko potegnemo. So pa skladi sigurno bolj varni ter manj zahtevni kot pa direktno vlaganje v delnice.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Manc pravi:
Če sklade vodi mularija in ta mularija nima pojma, katere delnice naj kupuje (govorim o delniških skladih), potem mi res ni jasno, zakaj na letni ravni dosegajo v povprečju vsi 30, 40 ali več %-ne donose.
wink-1.gif

Ti donosi so namaštani (prevod - papirnato kalkulativni, pogosto celo umetno napihnjeni na datume bilanc) - če bi jih hotel realizirati (cel sklad skeširati), niti slučajno ne bi dosegel takega donosa, zelo verjetno bi padel celo minus. Stvar bo funkcionirala le v primeru, če se bo skeširal zelo majčken delček prortfelja. Če se pa na trgu slučajno kaj zgodi, so pa ti "donosi" manj vredni kot pi**** d**.

Konec koncev pa vse zanima, koliko bodo dobili ven, ne pa koliko imajo "naračunanega" bogastva, kaj ne?

Da skrajšam - NO FREE LUNCH.
wink-1.gif

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Saj jih pred dvajsetimi leti ni bilo, tisti ki pa so 20 let nazaj zaceli vplacevat v klasicna ZZ pa se sigurno ne tolcejo po glavi ker so imeli imajo oz bojo imeli kmalu dozivete!

Sefan

Pripravnik
22. jul 2007
249
0
16
40
SG
Samo en popravek: 200€ v petih letih z 5% obresti je na koncu 13.563€

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.936
113
v lokalni ostariji
Matej... koliko si kej star oz koliko so tvoji starsi stari? ker jih poznam veliko ki so "varcevali" na isto risanko (takrat ni bilo skladov ampak je bila modna muha ZZ ki je pa ISTO obljubljal ogromne donose (ista risanka samo imenovanje je drugo) in vse bla bla bla... pa kako bodo potem uzival bla bla bla... in nekaterim so se ze iztekla ta varcevannja... ko so pa vn potegnil denar so ugotovil da nimajo pokritih niti zadnjih 10 let (ko je bil "trdna" valuta...) v glavnem ugotovili so da bi bilo bolje danar na banko nalozit ali pa kaksn kredit vzet... bi vsaj neki imel...

tako da...

ni vse zlato kar se sveti... res se bojim da se bodo teli skladi tudi razblinili... oz bodo donosi isti kot npr. na banki...

dokler se ne bo zacelo masovno izplacevanje bo dougcajt... ko bo treba denar vn dobit (Se pravi cez 20 let cca ce se gremo nekaj dolgorocnega kar vecina pocne (penzija)) bo pa zanimivo ratalo:)))

Sefan

Pripravnik
22. jul 2007
249
0
16
40
SG
ŽZ in varčevanje prek skladov ni isto. Sorry, bi več napiso pa se mi mudi.

Ajd

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.936
113
v lokalni ostariji
tocno to nas prepricujejo... da ni isto... da to je pa cisto nekaj drugega boljsega 100X vecjega... bla bla bla.... na koncu je to ista vsebina samo drugo pakovanje...

ti vlagas denar zato da ga bos cez 20 let imel veliko vec... tu ni neke znanosti ŽZ in ostali produkti zavarovalnic pa so poleg tega ponujale se "jamstvo" ce se ti kej naredi (ali boh ne dej) da te pobere...

summa summarum... zdajle cvetijo skladi (non stop reklame, polno zastopnikov) me pa zanima kako bo cez 10,20 let... kot bo zadeva zrela za crpanje...

a bo tak donos? itak povsod pise da zdajsnji donos NI garantiran tudi v prihodnje...

res se bojim da se bomo spet opekli... ker moramo se zavedat da skladi so zadeva za mnozice... tist ki je sposoben pa zna denar obracat ga obraca na borzi sam...

Sefan

Pripravnik
22. jul 2007
249
0
16
40
SG
Pa da razložim...sicer bolj po kmečko ker drugač ne znam pa upam, da me bo kdo popravil v primeru napačnih navedb:

Bistvena razlika med skladi pa ŽZ je v tem, da pri "varčevanju" preko ŽZ gre kar nekaj denarja za riziko, ki ga sprejme zavarovlanica, ki te zavaruje za določeno vsoto za primer smrti. Se pravi, da določen del vloženega denarja popušiš. Nadaljne imaš možnost priključitve nezgodnega zavarovanja, ki se pravtako ne varčuje ampak ostane izključno zavarovalnici. Šele ko se zaveš koliko denarja si pustil zavarovalnici, lahko prideš do nekega pprocenta mesečnega vložka, ki se dejansko varčuje (varčevalni del). Ta varčevalni del se obrestuje po RELATIVNO nizki obrestni meri. Zakaj? Zato, ker večino tega denarja ostane na zavarovlanici in ga lahko razporejajo v nepremičnine, obveznice in ostale nerizične naložbe.
Ker tako omenjaš tistih 20 let... Tudi če bi bli nevemkolk veliki % obresti je bila v zadnjih 20 letih inflacija veliko večja kot pa so bili dejanski donosi pri ŽZ (spomni se Markoviča in njegove inflacije). Marsikdo, ki je v začetku devedesetih prekinil to ŽZ je dobli vn za jogurt pa sezamovo štručko
uf-1.gif

Pri varčevanju preko skladov pa ta denar ne ostaja pri borzno-posredniški hiši ali zavarovalnici (ker večina nima niti svojh skladov), ampak se ta denar prerazporedi v naložbe v gospodarstvo. Seveda je od sklada do sklada različno kam in kako razporeja sredstva (geografsko, panožno, rizičnost...). Tvoj denar torej ni na nekem računu kjer bi stagniral, ampak s pomočjo upravljalca postaneš solastnik določenega števila podjetja z logično sorazmernim deležom in posledično si pravtako upravičen do sorazmernega deleža dobička.

Upam, da sm zadel bistvo. Prosim za popravke in dopolnitve, da lahko končno razjasnimo razliko med ŽZ in skladi.

Ajd

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Precej drži (pozabil si, da skladi računajo provizijo za upravljanje - na pač razno razne načine), ne drži pa tole...

Citat:
Uporabnik Sefan pravi:

...Ta varčevalni del se obrestuje po RELATIVNO nizki obrestni meri. Zakaj? Zato, ker večino tega denarja ostane na zavarovlanici in ga lahko razporejajo v nepremičnine, obveznice in ostale nerizične naložbe.

...

Zavarovalnica lahko to naloži kamor hoče (govorim za točno tale produkt). Običajno ponujajo - enako kot skladi - različne kombinacije (delniški, obvezniški, rizični, nerizični,... azija, balkan, hitro rastoči trgi,...). - pač odvisno od preferenc stranke. Zato so tudi donosi različni (in niso nujno enaki sezamovi štručki z jogurtom
grin1.gif
).

Še ta pristavek - ŽZ z naložbenim tveganjem ni nujno tako slab produkt. Obstajajo ljudje - običajno mladi starši - ki jim je ta produkt lahko zelo zanimiv. Hipotetično - recimo da skleneš tole in čez pol leta umreš. V primeru ŽZ dobiš (pardon, tvoji svojci
grin1.gif
) ven zavarovalno vsoto za primer smrti, ki je ohoho večja od tistega kar si dosedaj uspel vplačati. V primeru sklada pa dobiš ven tisto, kar si vplačal +/- morebitne donose na ta drobiž, če jih je slučajno kaj ratalo nastati.

Nazadnje urejeno:

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Italija se ni nikoli smatrala za državo v kateri bi shranjeval svoje prihranke. Ko odpiraš račun v Avstriji je osebni dokument povsem dovolj, ker nobenega ne zanima tvoja davčna številka. Žabarji so pa že malo čudni, vem samo, da trenutno nobena avstrijska ne sporoča podatkov Sloveniji. Niti želijo niti so dolžni.
cool-1.gif

Italijani imajo mafijo. Zato imajo tudi finančno policijo z mitraljami v rokah. Ko jih zagledaš, misliš da si prišel v kak Irak.
bonk.gif

Ogo