V ZDA debelost registrirana kot bolezen

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Pohvalno
wink-1.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

guardy, po določenih kriteriji je vse nad 15% maščobe "debelo" (moški), kar je po ITM nekje 21 (tako čez palec).

No to definitivno ni res.

Imam ITM 25,2 in kao delež maščobe malo pod 20. S tem, da je zvečer ta zadeva obrnjena, teža malo gor, maščoba pade malo nad 18%. Po športu je pa itaq delež maščobe še manjši (recimo po 10km teku padem v rang normalnih tudi po ITM)

Sam se imam še zmeraj za debelega (čeprav sem od septembra dal dol 20 kil), drugi pravjo, da sem "skumran". Počas pa ziher.

Sem pa tudi pri 103 kilah pretekel 10km BP in imel več kondicije, kot večina.

igi

Guru
13. okt 2007
5.594
1.201
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Verjetno je zato pri nas pomemben podatek še obseg pasu.

Drugače pa mi ni jasno, zakaj se res ne šteje odstotek telesne maščobe, in se to jemlje kot referenco.

guardy, po določenih kriteriji je vse nad 15% maščobe "debelo" (moški), kar je po ITM nekje 21 (tako čez palec). Jaz bi rekel, da po neki logiki bi se morala začeti debelost takrat, ko bi le-ta začela vplivati na zdravje posameznika in njegovo mobilnost. Kdaj je to, prepustim strokovnjakom, ampak jaz sem pri ITM 26 že imel kar orenk trebuh in maščobe okoli pasu, ne bi rekel, da sem si bil v ponos, čeprav mogoče za marsikoga sploh ne debel.

Zelo podobna izkušnja... pri ITM 26 me je zadeva okoli pasu začela "motiti" (pa načeloma še ni blo neke panike) in sem se odločil ter dal dol 10kg. Zdaj sem že lep čas na ITM23 in se počutim čisto OK. Kvečjemu kdo reče, da sem preveč shujšal. Da bi pa prišel pod 21 se mi zdi pa skoraj hm... kaj naj rečem nemogoče? pa ne da nebi uspel, teh 7 kil hitro dol ruknem, sam nekako mislim, da ni potrebe
smile-1.gif

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
ITM imam 26 (torej predebel), odstotek telesne maščobe 14% (izmerjeno na profi napravi v ZD). Sem precej aktiven, vsak teden pretečem 21 kilometrov v kosu, enkrat tedensko pa manj. Brez težav naredim 100 sklec naenkrat ali vsaj 10 sklec na eni roki. Mislim, da sem za svoja leta v kar dobri formi. Opravil sem tudi test hoje, po katerem sem fizično bolj v moškem spolnem organu
smile-1.gif

Glede na ITM in rezultat hoje sem v slabem telesnem stanju. Dvomim pa, da je to res.
EDIT: obseg okoli pasu 84 cm.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Pozabil si še na to:

Citat:

Določa se po indeksu telesne mase (ITM) in obsegu pasu.

Torej koliko imaš obseg pasu?

Tako, informativno, koliko pa lahko narediš recimo zgib?

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Če dlani obrnem prosti sebi, potem jih naredim vsaj 30 naenkrat, če so dlani obrnjene naprej, pa malo manj, ampak ne manj kot 20.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Pošteno, ampak ugibam, da obsega pasu nimaš preko 95cm, potemtakem ne padeš v "koš" zraven debelih
wink-1.gif

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Pošteno, ampak ugibam, da obsega pasu nimaš preko 95cm, potemtakem ne padeš v "koš" zraven debelih
wink-1.gif
smile-1.gif

Res je, sem popravil prvi post. Obseg imam 84 cm.

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Bilo je 2 kilometra hoje, pri katerem so nam merili čas in pulz na koncu testa. Izračunali so nam nek index, kateri je bil pri meni 88, za normalno stanje pa se šteje nad 90.
Sem pa bil napoten preko moje zdravnice v nek program za "zmerne bajsije", kjer sem med samimi penzijonisti in dvema "konkretnima" mladenkama okoli 40 let.
evil.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Zgleda kot VO2MAX test ja.

Ampak vo2max nima neke veze s debelostjo, še ena cvetka naših dohtarjev, ali pa je bil kdo pač površen?
(oz ima vezo, ampak zgolj v extremih, tako kot je vsakemu jasno, da bajsek 150kg+ ne more laufat 20km, za kaj se niti ne rabi testa delat)

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz da bi prišel na ITM 21, bi moral shujšat za dobrih 15 kg. Se mi ne sanja, kaj bi potem ostalo od mene.
confused-1.gif

Dejansko imam v planu mogoče celo kako kilo pridobit, bo šel ITM mogoče še za kako stopnjo gor. Pač vse za nevarno športno življenje.
evil.gif