V ZDA debelost registrirana kot bolezen

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Mislim, da pri nas tudi ze velja za bolezen. Vsaj zavarovanje ti krije zdravljenje, ce se ne motim.

chili

Pripravnik
26. feb 2009
53
15
8
Se še spomnim pri izpitu interne medicine, da je bilo vprašanje če je debelost bolezen (tricky question).
smile-1.gif

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.981
351
83
tam ko se terc po tori rola
Ni čisto tako. Zavarovanje ti krije zdravljenje, če imaš dalj časa enormno težo. Ne vem koliko čez 100 kg in kako dolgo. Potem krijejo nekaj na želodcu - prevezovanje ali zmanjšanje želodca. Se spomnin enega modela (kombi je vozil k nam), debel po moje 150 kg. Čez čas ga pa vidim normalne postave... So mu pol želodca odrezali, da je prej sit.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Mislim, da ce dobis potrdilo zdravnika, ti zavarovanje krije operacijo zelodca.

Da dobis to potrdilo pa moras pokazati, da si poskusal shujsati, vendar je bilo vse neuspesno. Na forumu je sigurno kdo, ki to pozna iz prve roke.

chili

Pripravnik
26. feb 2009
53
15
8
Določa se po indeksu telesne mase (ITM) in obsegu pasu. Ampak baje ITM ni vedno pravi pokazatelj debelosti in se debelost računa s pomočjo puste telesne mase (brez maščevja, samo kosti, organi, mišice).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Kolikšne pa so cifre v primeru ITM ? Je > 25 že bolezen? Ker 150kg je mena ITM tam preko 50, kar pa je že...bizarno
smile-1.gif

Ampak zanimivo, kako se po TV reklamira anti alkohol in anti tobako lobij, anti debelosti pa nisem kaj preveč zaznal, pa bi rekel, da je zaradi slednjega več smrti, kot prvih dveh.

Še najbolj pa me razjezi to, da je debelost pri nas družbeno sprejemljiva in da je celo "nesramno" nekomu reči, da je debel...no...saj po eni strani me ne čudi, tudi prekomerno pitje in kajenje je čisto OK.

Ah...dolga pot še čaka to našo družbo...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ITM ni edini kazalec, saj so mišice dosti težje od špeha. Mislim, da je tako kot je bilo prej napisano, povezano tudi z obsegom trebuha. Ampak tu govorimo o ekstremni debelosti, ne o 20kg preveč pri 190cm tipu.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
No, v ZDA so zdaj sprejeli, da je debelost že pri 25 ITM in več, kar pa lahko prec pomeni, da je kak športnik predebel. Seveda, hvalabogu, kot pri vsaki diagnozi, je zraven zdravnik, ki bo takoj uvidel koliko je ura.

Kar se mi zdi dokaj OK, 25 je že kar debelo, mi smo se nekako navadili, da samo tistim res špehnatim rečemo, da so debeli, bi pa jim morali že veliko prej.

Malce me sicer čudi, kako to, da ni kazalec % telesne maščobe, kar bi bilo še najbolj enostavno? In tudi različne telesne tipe lahko na tak način zaobidemo.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Kar se mi zdi dokaj OK, 25 je že kar debelo, mi smo se nekako navadili, da samo tistim res špehnatim rečemo, da so debeli, bi pa jim morali že veliko prej.

Te bom prtegnu
grin1.gif

Če je 25 zate debelo, potem ti ni pomoči....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Verjetno je zato pri nas pomemben podatek še obseg pasu.

Drugače pa mi ni jasno, zakaj se res ne šteje odstotek telesne maščobe, in se to jemlje kot referenco.

guardy, po določenih kriteriji je vse nad 15% maščobe "debelo" (moški), kar je po ITM nekje 21 (tako čez palec). Jaz bi rekel, da po neki logiki bi se morala začeti debelost takrat, ko bi le-ta začela vplivati na zdravje posameznika in njegovo mobilnost. Kdaj je to, prepustim strokovnjakom, ampak jaz sem pri ITM 26 že imel kar orenk trebuh in maščobe okoli pasu, ne bi rekel, da sem si bil v ponos, čeprav mogoče za marsikoga sploh ne debel.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hja, menda se v današnjem svetu odvisnost itq šteje za bolezensko stanje. (prekomerna) debelost je pomoje v večini odvisnost od hrane.

Imaš kje kako "lestvico" kako se obseg pasu gleda? Čisto iz firbca, ne da bi se dejansko sekiral za svojo kilažo, ker sem z ITM 25 trenutno povsem zadovoljen, je pa res, da sem ga imel pred par leti malo čez 30
tongue-1.gif

Lp

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.260
152
63
Čakamo napise o škodljivosti (tako kot na cigaretih) na sladkorju, olju, sadnih sokovih, alkoholu, kruhu, krofih...?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ne tako kot na cigaretih, cigareta škodi vsaka. Ampak tako, kot je pri alkoholu, torej da prekomerno pitje...tako bi recimo moralo pisati da prekomerno nažiranje vodi v debelost, ampak to lahko potem na vsaki hrani piše, edino na solati ne
wink-1.gif