Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Na "kratko":
PMP je vreden (od oka, op.a.) 7k pri letni placi za zacetnika. PgMP (ki se ga jaz zdajle lotevam in se tolcem po glavi kaj mi je bilo tega treba je ene 15k - no, pri meni bo manj, ker ga firma placa), ITIL v3 Foundation je ene 4k (Master je, recimo, okoli 12k), ostali pa po jurja do tri, odvisno od certifikata.
KOt zanimivost, pri nas ima SixSigma Black belt okoli 65-70k place, Master Black belt pa ene 100k. Aja, pa govorim o cifrah za UK in DE.
Definitivno se ti SPLACA investirati v to, ampak samo, ce mislis resno in za dlje casa "skakati" po tujini. V Sloveniji teh cifer ne bos nikoli videl, pa tudi vecini (90+%) podjetij, in njihovim "kadrovskim sluzbam" (ki so po vecini v resnici univ.dip.psih ali univ.dip. um. zgodovinar, oz. kaj podobno butastega, in pac sedijo v kadrovski, ker za to pa "res ne rabis posebnega znanja" - ja, seveda) so cisto brez pomena, ker itak ne vejo kaj to je.
Zakaj sem takega mnenja? Ker so me par let nazaj klicali iz ene slovenske "zaposlovalne agencije" - "Sem videla da imate certifikat iz projektnega vodenja, ja to je pa dobro, veste, imamo projekt kjer je treba za firmo z 75 zaposlenimi narediti celo novo infrastrkuturo za mrezo in telefonijo, pa 25 jurjev je placa!" - ja, ITAK da sem za to PMP delal gospa, a ste sploh pogledali moj CV, ali me probate "uzalit", ali samo res ne veste kaj piše na papirju?
Skratka, investicija je (lahko tudi) precejsnja, ampak se hitreje poplaca kot (recimo) MBA na IEDC, ki je "v tujini najbolj poznan in priznan podiplomski studij v sloveniji" - kar je sicer popolnoma res, ampak nisem ziher, da se poplaca prej kot v 7-10 letih, ce si ga sam privoscis.
Vmes bi imel samo en prijazen nasvet: komentarjev kot je " SixSigma ni zame nič kaj novega, poznam zadeve, isto velja za ITIL. " bi se jaz, predvsem na intervujih s potencialnim delodajalcem na dalec ogibal. Bo interviewer "zloben" (oz. hotel samo preveriti koliko v resnici ves in razumes), in bo vprasal kaj v stilu "Aha, krasno, dajte mi povedat kako vi gledate na sinhronizacijo Six Sigme in koncepta "Kaizen" v proizvodnji, ter kako bi vi, na osnovi trenutnega poznavanja nasega podjetja, med seboj sinhronizirali osnovni PDAC nase proizvodnje in Six-Sigmin DMADV v razvoju?" Potem si pa v kurcu.
Ali znas, in imas za to certifikat, oz. si sposoben odgovoriti na 95% vprasanj, ki ti jih clovek zna postaviti glede na to kar si mu rekel da znas, ali pa reces, "I am familiar with the concept and can understand the underlying principles, and am able to use some of it in my daily work, however, I would require guidance and coaching in my initial use of the process, and would very much like to enhance my knowledge by getting formally certified." Vecina ljudi o, ce reces da nekaj znas, pa potem ne znas (koherentno!) odgovorit na srednje-zahtevno vprasanje nadaljevala z plehkimi vprasanji, in potem ko bos odsel iz pisarne CV vrgla v kos. Zadnjic je ena na sprasevala, kako bi se ona nekam v tujino "uvalila" - FAIL. S takim pristopom bos takoj razocaran.
Pa da ne bo zvenelo, kot da ti solim pamet - prakticni primer! V teku imam pogajanja s potencialnim novim delodajalcem. Proces (do danes, ko cakam na ponudbo) je bil:
1) Dobili smo priporocilo, prosimo dostavite CV vasemu bodocemu sefu.
2) Prvi intervju po telefonu s potencialnim sefom
3) Drugi intervju z Kadrovsko, ce vsaj priblizno izpolnjujem pogoje
4) Tretji intervju v zivo s potencialnim sefom in "the most senior" zaposlenim v istem oddelku
5) Cetrti intervju z glavnim prodajalcem za account za katerega sem bil intervjujan
6) Peti intervju z glavnim kadrovikom glede place
7) Cakajoc na ponudbo
--- do tukaj smo prisli, caka me pa se: ---
8) Pogajanja o ponudbi
9) Varnostni pregled, ki traja 3-4 tedne in 2 intervjuja s specializirano firmo, kjer preverijo VSE o tebi, kar si napisal v CV (ke bi imel opravka z zaupnimi podatki koncnih strank)
10) Ce prestanem security check, podpis pogodbe in selitev
OK, za "prvo" sluzbo ne bo vseh teh štal, ampak - spet, iz lastnih izkusenj - intervjuji za velike tuje firme in "velike" slovenske firme so kot noc in dan.
Zdaj pa, Slovenija vs. tujina... Odlocitev je na koncu tvoja, in sam ves, kaj se ti bo najbolje izplacalo. AMPAK, par let izkusenj v tujini, na "svojem" podrocju ne skodi, se posebej pa ne v Sloveniji... Ko sem bral "Competitiveness report" za letos sem se skoraj malo zjokal, koliko "senior managerjev" v Sloveniji ima mednarodne izkusnje.
International Experience of Senior Managers - za nami sta samo Bolgarija in Hrvaska. :S KAZAHSTAN je pred nami. VENEZUELA(!!!!) je pred nami. Priznam, malo sem se zjokal.
Bi te pa na nekaj opozoril, ce se odlocis ustanoviti svoje podjetje - ker si drzavljan EU, in ustanavljas podjetje v EU pride v postev "prosta ustanovitev sedeza". Bi res na vsak nacin rad placeval slovenske davke? Ne? Ustanovi podjetje na Slovaskem, in uzivaj v 19% davku.
Zdaj grem pa res delat
Dobro si tole napisal in se strinjam z napisanim. Če rečem, da nekaj znam, to potem dejansko znam - kar pomeni odgovoriti tudi na zahtevnejša vprašanja iz tematike. Če sem z nečim seznanjem, pomeni, da zadeve poznam in seveda, kot si napisal, bi potreboval nek začetni support in pomoč.
Da pa certificiranje v SLO nima neke veljave pa je jasno in žalostno obenem. Kadrovske službe so po večini manj sposobne, da ne bom rekel nesposobne.
Pogajanja oz. vrstni red razgovorov, ki si jih navedel (in jih "prestajaš") je pa kar konkreten, vendar se za dobro plačano službo in službo, ki je zahtevnejše narave to nekaj normalnega. V Sloveniji je pa običajno tako, da se delajo tough in pametni, potem ko jih kaj sam vprašaš na razgovoru pa nimajo pojma o čem govoriš ali pa ne vedo kaj bi ti odgovorili, obenem ti pa na zadnjem razgovoru (po vseh testih) ponudijo še mizerijo od plačila, da ne veš če bi se smejal ali jokal. Se mi je zgodilo, da so me vprašali koliko bi rad... in sem povedal trenutno situacijo in koliko dobim pri firmi za katero delam in zavladala je tišina. Valda. Če so pa imeli pripravljen 3x manjši znesek.
Sem potem izrecno povedal, da vzamem delo le začasno in zato, da si pridobim na izkušnje, ker če bom gledal finančno so pravkar dobili zavrnitev. In tako je tudi bilo - sem delal zaradi izkušenj...