Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Se mojih 5 centov... NAjprej pa disclaimer - govorim o resnih sluzbah, ne o obiranju sadja. To, da bi sla najprej v Evropo je smotrna odlocitev iz vec razlogov, prvi je ta, da je zaradi pravil EU sluzbo najlazje dobiti, drugi pa, da nikoli ne ves kaj tebe ali deklico kaj prime, in hoceta na vsak nacin takoj nazaj - niso vsi primerni za to, da zivijo dalec od druzine (se posebej pa ne mi Slovenci, sorry). Veliko ljudi ima ideje o Avstraliji in Novi Zelandiji - kar je sicer cisto vredu, vendar, ce nisi kader, ki dobil nad 100 tock (raje 120) na
testih nimas prav veliko legalnih moznosti.
Se strinjam z napisanim. Slovenci smo preveč domotožen narod. Kar se tiče pa testov pa bi jih bilo potrebno rešiti. Pravzaprav sploh ne vem kako izgledajo.
Preko EURESa bos dobil bore malo spodobnih zaposlitev. V kolikor se nikoli nisi iskal sluzbe v tujini (kar pomeni da nimas kontaktov pri headhuter firmah) sta verjetno najboljsa ideja monster.com in linkedin.com (dobro je, ce imas kaksno referenco).
OK!
Nikjer nisi napisal kaksen profil sta (IT je zelo siroko podrocje), in na kaksni stopnji v karieri si. Ker za kemijo nimam pojma lahko dam samo tebi kaksen nasvet, ampak, spet, odvisno od tega kaj delas in znas. Za "resen" IT - da bo jasno, govorim o dobrih, izobrazenih (formalno ali neformalno!) kadrih, ne tistih ki sestavljajo racunalnike in spilajo "sistemec" za podjetje z 25 zaposlenimi - je zelo dober headhunter Emerald Technology (oni so mene pred 6 leti nasli za trenutno firmo) - trenutne sluzbe so na:
http://www.emerald-technology.com/candidates/current-vacancies/
Sam imam formalno in neformalno izobrazbo iz IT-ja, organizacije in managementa ter ekonomskih ved. Detajle pa na privat, če že.
Se ena dobra ideja je Reed -
http://www.reed.co.uk/ - ki ima precej vecjo izbiro ko Emerald, so pa tudi precej manj specializirani. Za vec mi bos moral pa (lahko tudi na privat) povedati kaj delas in isces.
Preden gresta... Splaca se vama v Sloveniji narediti vsaj enega, definitivno pa cimvec resnih (op.a.: mednarodno priznanih) certifikatov. To, da si pet let hodil na Uni-LJ FRI (recimo) je popolnoma neuporabna informacija za tujce. Da imas pa - spet, recimo - kot ITjevec narejen ITIL v3 Foundation, pa recimo PMP (projektno vodenje), ali nekaj pojma o SCRUMu/AGILE ce si razvijalec, si kdaj slisal kaj o "Six Sigma", imas narejen kaksen Ciscov/Avayin/Extremov, itd. certifikat... je pa druga zgodba. Slovenska ideja "jaz mam pa diplomo, se pravi vem vse" je nerealna. Vecina delodajalcev bo pogledala kaj si naredil, kaj na tvojem CVju prepoznajo kar Uni-LJ ne bo), za koliko denaja si bil odgovoren, koliko denarja si prinesel, in koliko ljudi si imel pod seboj - ponavadi v tem vrstnem redu.
O certifikatih sem že razmišljal, vendar se tega še nisem lotil. Imam polno glavo obveznosti s službo+faksom, vendar se bo na zimo umirilo in se bom lotil še tega. V planu sta vsekakor IPMA D in C, za PMP me vleče, ker mi je zadeva blizu (uporabljam dnevno), vendar je kar trd oreh! Je potrebno PMBOK vedeti kot pesmico pa še kaj zraven. Izziv indeed!
SixSigma ni zame nič kaj novega, poznam zadeve, isto velja za ITIL. Vendar kot pravim, nisem certificiran. Imam pa tudi namen v prihodnosti pridobiti certifikat iso 9001/2000.
Moving on. Definitvno bosta rabila par 1000 EUR za zacetek (brez tega se sploh ne lotit iskanja!!) tocna cifra je pa odvisna od drzave. Selitev, stroski papirjev, depozit 2-6 mesecev za stanovanje, vsi stroski do prve place... Prav tako bo kar nekaj denarja slo za intervjuje. Ker (sklepam) da nista v tocki v karieri, kjer bi vama potencialni delodajalec placal pot bosta morala stroske enega do dveh osebnih intervjujev kriti sama.
V to ne dvomim. Začetni kapital je potreben. Samo potem se vprašam; ali je bolje da za ta denar ustanovim d.o.o v SLO ali "spokam" v tujino? Bo potrebno narediti malo kalkulacije.
Zdaj pa "the bad part"... Dobrodosli v krizo! Zakaj bi Nizozemec najel Janeza Kranjca iz Slovankije, ki je svoj CV poslal v na pol polomljeni anglescini, in sploh ne zivi na Nizozemskem (zdaj mu bomo pa mi se vizo rihtal, ja!)? Pri OGROMNO (90+%) sluzbas bosta letela v ta okrogel fascikel ze samo zaradi tega, ker se nista tam. Tvoja ideja o tem, da gres najprej gor kelnarit, pa potem isces pravo sluzbo ni slaba, ampak se prepricajta, da lahko vsaj pol leta prezivita s tem kar zasluzita in kar imata prisparano.
CV daj pregledati nekomu tretjemu - sestricna od tete ziher pozna koga v kadrovski kaksne multinacionalke v Sloveniji. V skrajenm primeru je tudi na netu (povej ce bi priporocilo) veliko ljudi, ki ti na novo napisejo CV; le poceni ni - 400 EUR oz. tam nekje. Prav tako se prepricaj, da je CV v primerni, cisti in slogovno ustrezni anglescini - in NUJNO, tudi ce sam ne znas jezika lokalne drzave, ga daj prevesti (pa ne z Google Translate) v lokalni jezik.
Good point!
In se zadnji komentar v tem postu... Zahodna Evropa je sicer "all nice and well", ampak obogatel ne bos nikoli.
Now, on the other hand... S kolegi v trenutni firmi (Telecoms multinacionalka na Fortune 500 spisku) dobimo po dve -tri resne ponudbe za 15.000+ USD na mesec, vsi stroski, vkljucno s stanovanjem in prevozom placani, pot domov placana dvakrat a leto, 2 meseca dopusta, pogodba za 2 leti. Edino lokacije so zabavne. Afganistan, Kongo, Čad... V tem je OGROMNO denarja, je pa res, da moras biti tip cloveka za kaj takega (kar jaz nisem, pa se zena bi me ubila). Bivsemu sodelavcu je sluzba dopizdila, vzel eno od teh ponudb, dve leti vodil klicni center v Kandaharju (za 15k na mesec), sel domov v ZDA za pol leta, zdaj je pa v Ruandi direktor klicnega centra, CEO je pa moj bisi sef iz casov, ko sem bil se v Sloveniji
Malo manj ekstremisticno, pa tudi tezje za dobiti, ampak zelo financno ugodno ce ti uspe najti kaj primernega so
sluzbe v Ukrajini, Romuniji, Bolgariji, Egiptu, Alziriji... Kjer iscejo Evropejce za middle-management pozicije. Kaj je bolje, da si na nizozemskem se en jebeni vzhodnjak "from Serbia", ali v "tretjem svetu" spostovani gospod Evropejec?
Uh... dosti bo, moram v sluzbo
)