Usb priključki v avtomobilu

koli9999

Zelenc'
1. okt 2014
27
4
3
Pol tega ne rabiš.
SD kartica za kaj že? telefon konektaš prek BT isto kot imaš za prostoročno.
HDD je ok, audio cdje pokneš gor. Imam 40gb hdd (10 let star avto) pa je fajn.
USB pa tudi če ni, lahko vtakneš pretvornik tam kjer čike prižigaš...

Tudi jaz imam Superb L&K pa pride SD kartica še kako prav, na njej imam namreč muziko (128GB) v FLAC.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.072
113
Sam ti USBji v avtu so predpotopni. Povečini danes dajo od sebe 5V@2A (tudi samo 1A ni redkost) kar sodobni telefoni prebavijo ravno kot gol minimum za polnjenje. Quick charge polnilci so pa različnih tipov in predvsem se razvijajo ene 3x hitreje kot se avti starajo. Tako da čez 5 let bo tistih 5 USB prikjučkov nek tak relikt kot CD changer v prtljažniku. USB ima še to slabost da je ponavadi vidna luknja in kvari vizualni izgled ter nabira prah.

Primer za laike:
5V@2A = 10W
9V@2A = 18W (QuickChargeTM 3)
4.5V@5A = 22.5W (SuperchargeTM)
10V@3A = 30W (QuickChargeTM 4+)

To je samo tehnologija za telefone, z novimi USB PD standardi se bo polnjenje preko USBja preselilo oz. se že zeli tudi na prenosnike in podobne naprave. USB priklop kot tak tehnično že zagotavlja do 100W moči, torej ene 10x toliko kot omogoča USB luknja v vozilu danes.

• Všeč mi je
Reactions: Generik

koli9999

Zelenc'
1. okt 2014
27
4
3
jaz mam muziko ali na hdd ali pa na telefonu. No, sicer pa vsak posameznik ima drugačne preference :)

Normalno. Sam stremim k temu da se izogibam kablom kar se da. Telefon se polni brezžično, povezan je z modrim zobom, in glasba je na SD kartici.

P.S.: Imam inštaliran tudi AndroidAuto ampak ga ne rabim, medtem ko bo imela žena na novem le AppConnect, brez navigacije. Je možno da teče Android Auto brez žične povezave?

• Všeč mi je
Reactions: Generik

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
2A je že kar lepo polnjenje. Večina ljudi uporablja 1A polnilce. Je pa tudi za baterijo boljše malo počasnejše polnjenje. Občasno pride opcija hitrega polnjenja prav, za vsakodnevno pa jaz tega ne bi uporabljal.

Sicer sem pa imel zdaj par dni doma zadnji model Leon-a in je imel 2X SD (eno za karte, drugo recimo za muziko), 4x USB (od tega dve polno funcionalni, recimo za Carplay in dve na zadnjih sedežih samo za polnjenje), brezžično polnjenje v predalčku na sredinski konzoli (začuda je predalček celo dovolj velik za velikega XS max) ter mislim da vsaj 3 12v vtičnice (spredaj, zadaj ter v prtljažniku).

Priklopov torej dovolj, a mi smo mulariji med vožnjo prepovedali buljit v elektronske naprave, po tem ko je eden zaradi tega fajn bruhal (če ne gledaš okoli ti je hitro slabo).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.072
113
Večina sodobnih midrange dalje telefonov uporablja enega od hitrihTM standardov. Če jih sam ne uporabljaš to ne pomeni da drugim ljudem ne koristijo.

Nek sodobni flagship telefon z 4000mah baterijo se fila do 80% na 2A 2h ali več, medtem ko se na najsodobnejših tehnologijah za 80% nafila v 30 min. Če se voziš vsak dan 2h jasno ni problem, če se voziš pa s šihta v bife 15 min je pa precej uporabno da nafilaš 50% baterije (namesto 15%) v avtu in ti potem žena celo noč lahko teži ko si za šankom (ali pa ne).

Pa offtopic; sodobne tehnologije hitrega polnjenja so dejansko boljše za baterijo kot generični 5V polnilec. Recimo Huawei Supercharge polni z napetostjo ki ustreza polnilni napetosti baterije in tako ne rabi transformacije oz. "polnilnega vezja" ki je glavni krivec za segrevanje telefona med polnjenjem kar je tudi glavni krivec za uničevanje baterije. Se pravi kjub hitrejšemu polnjenju (3x hitreje od navadnega 2A polnilca) se bo baterija manj uničila.

22. jul 2007
13.416
1.666
113
124
Normalno. Sam stremim k temu da se izogibam kablom kar se da. Telefon se polni brezžično, povezan je z modrim zobom, in glasba je na SD kartici.

P.S.: Imam inštaliran tudi AndroidAuto ampak ga ne rabim, medtem ko bo imela žena na novem le AppConnect, brez navigacije. Je možno da teče Android Auto brez žične povezave?
Zaenkrat ne, v USA sicer obstaja možnost na aftermarket radijih.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
No, v Passatu je samo en USB (v sredisnkem predalu). Debilno za popizdit, ker bi ga rabil enega vsaj za LTE modem in drugega za CarPlay, če pozabim na polnjenje naprav in muziko. Da je mera polna se CarPlay upira vsem oblikam USB hubov. Preko carplay connectiona avto seveda ne zna na net. Preko bluetootha tudi ne.

Rešitev za sconnetat avto je samo Acces point na telefonu.
Bi se bilo za sekirat, če bi bile vse tiste "aplikacije" ki jih VW ponuja vredne pol pasjega dreka. Pa niso.
V 4 leta starejšem Golfu sta bila 2 USB porta.
Jaz imam doplačan AppConnect in sem se navadil, da za vsako pot v službo in iz nje ob zagonu avta polnim telefon preko USBja, hkrati pa imam Google navigacijo na zaslonu avta, kar je za ljubljanski ring v rush hourjih kar okej.
Je sicer bedno, ker rabiš vsakič s kablom povezovat telefon, ampak hkrati se polni telefon in ga sedaj doma in v službi praktično ne polnim več.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si

Ne, za AA in za Applov carplay rabiš žico.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Ja, samo problem je v tem, da samo par avtomobilov podpira to (nekaj BMW-jev, kak Audi, mislim da celo novi "A", potem je pa počasi že konec). Naj bi se pa v letu 2019 to precej popravilo.

Je pa res malo bedasto: avto ima recimo brezžično polnjenje, Bluetooth povezavo, nekateri celo Wifi, za tisto osnovo od Carplaya ga je treba pa povezovat na žico.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Trenutno nima še nobeden. Razlog je simpl: carplay porabi veliko štroma, tako da bi bila baterija hitro prazna. Brzžično polnjenje sicer pomaga, ampak: že zaradi carplaya se zna telefon gret, dodaj še gretje, ki ga povzroča brezžično polnjenje, pa je jasno, da bi znala biti reč hudo nerodna.

22. jul 2007
13.416
1.666
113
124
Ja tudi med uporabo Android auta, se telefon dobro segreva.
Imam pa občutek, da ta usb ne dohaja potrebe po energiji med delovanjem.
Bom to moral testirati med eno daljšo par urno vožnjo, da vidim če res to drži.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
Androida dohaja. Jaz ko ga odklopim je vedno na 100%, pa ga nikoli nisem polnega gor priklopil