Uporabniki avtoplina (LPG)?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.402
5.682
113
Citat:
Uporabnik miklavz pravi:
Enkrat crknila bencinska pumpa -
LPM

načeloma crkne pumpa, ko je premalo bencina v keslu in se pregreva. Pri LPG naj bi blo vsaj 1/4 poln bencin kesl. več je pa seveda bolje.

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Pumpa je crknila ker je skoz delovala, ni imela tlačnega stikala. V keslu je bilo dovolj bencina.
LPM

luka51

Guru
16. avg 2007
14.402
5.682
113
Citat:
Uporabnik miklavz pravi:
Pumpa je crknila ker je skoz delovala, ni imela tlačnega stikala. V keslu je bilo dovolj bencina.
LPM

jaz ti samo povem. večina pump skos deluje in zato morejo bit vedno v benzu, ker se na suhi pregrevajo.

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Xantia ni imela v originalni pumpi presostata; skoz je delovala, benz se ni porabljal; posledično je crknila. Torej, ne pametovat. Moj avto, vem kaj in zakaj.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
jaz sem z polotom prevozil 50000km in je bil prihranek več kot 50%, pri majhnih avtih je prihranek večji kot večjih, meni je pil 1l plina več kot bencina, pri večjih avtih kolikor sem slisal pa kar 3l ali se več zato takšna razlika

lp

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Še povej kje si tankal, da je bila cena LPGja več kot pol manjša od bencina, ker drugače tale tvoj izračun ne drži vode.

buggy

Pripravnik
23. sep 2007
198
0
16
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
jaz sem z polotom prevozil 50000km in je bil prihranek več kot 50%, pri majhnih avtih je prihranek večji kot večjih, meni je pil 1l plina več kot bencina, pri večjih avtih kolikor sem slisal pa kar 3l ali se več zato takšna razlika

lp

...ajoj kera logika
bonk.gif

mali podhranjen avto - poraba bencina 6 litrov - plina 7 (1L vec)
cenovno: bencin: 6*1.5€ ~ 9€ ; plina 7*0.75€ ~ 5,25€; RAZLIKA 3,75€

velik mocan avto - poraba bencina 12 litrov -plina 15 (3L vec)
cenovno: bencin 12*1,5€ ~ 18€; plina 15*0,75€ ~ 11,25; RAZLIKA 6,75€

mali avto na 100km prihrani 3,75€ velik avto 6,75€...ali sokra 100% vecji prihranek pri vecjem avtu...si se vedno preprican da je pri tvojem malem jajcku prihranek pri tekocih stroskih vecji kot recimo enem V6?

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Saj ne vem kateri ima bolj zmešano logiko... Prihranek se vedno računa glede na vožnjo na bencin z ISTIM avtom in mogoče za primerjavo še na enak avto z primerljivo močnim smrduhom (dizlom).

Imam že tretji avto na plin. Lažite si kolikor hočete, realen prihranek z upoštevanjem hladnih zagonov, flash lube, servisov... je 30-35% glede na bencin. Če imaš kratke razdalje je lahko še manj, z upoštevanjem vsega pa tudi pri daljših in če je res vse v nulo ne prideš dosti čez 35%. S 50% nategujejo samo prodajalci.

Prednost pred dizlom je predvsem v nizki nabavni ceni rabljenega (sploh močnejši bencinarji so poceni), imajo večinoma pol manj kilometrov, boljšo opremo in so manj zdelani ter manj crkujejo. Pa kakega konjička več si običajno privoščiš... Pri meni konkretno imam 35km več kot najmočnejši dizel, porabo stroškovno pa cca 10% manj kot če bi imel dizla, kar je zanemarljivo. Je bil pa avto 40% cenejši od najcenejšega dizla z 100% več prevoženimi kilometri...

buggy

Pripravnik
23. sep 2007
198
0
16
saj je menda logicno, da je razlika oz procentualni prihranek med porabo bencina in plinom za ISTI avto pri obeh primerih ista (seveda ce je sistem optimalno nastavljen ...torej cca 15% vecja poraba plina). Ko stejes se porabo bencina pri hladnih zagonih se sicer razlika lahko manjsa a ne tako drasticno, da bi pretehtalo kakrsnokoli odlocitev.
Jaz sem se obregnil zgolj ob dejstvo, da je bil sestavek napisan v smislu, da se predelava bolje obrestuje pri vgradnji v manjse avtomobile, ce sem kaj narobe razumel pa tudi mozno
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Tako je, relativni prihranek je enak pri mlinčku in mrcini. In prihranek pri trenutnih cenah niti teoretično ne more biti 50 %, kaj šele večji. Zagotovo je prihranek manjši od 40%. Mislim da bo 30 - 35 % kar realna ocena.

Seveda je v absolutni količini precej večji prihranek pri mrcinah kot pa pri mlinčkih.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Saj ne vem kateri ima bolj zmešano logiko... Prihranek se vedno računa glede na vožnjo na bencin z ISTIM avtom in mogoče za primerjavo še na enak avto z primerljivo močnim smrduhom (dizlom).

Imam že tretji avto na plin. Lažite si kolikor hočete, realen prihranek z upoštevanjem hladnih zagonov, flash lube, servisov... je 30-35% glede na bencin. Če imaš kratke razdalje je lahko še manj, z upoštevanjem vsega pa tudi pri daljših in če je res vse v nulo ne prideš dosti čez 35%. S 50% nategujejo samo prodajalci.

Prednost pred dizlom je predvsem v nizki nabavni ceni rabljenega (sploh močnejši bencinarji so poceni), imajo večinoma pol manj kilometrov, boljšo opremo in so manj zdelani ter manj crkujejo. Pa kakega konjička več si običajno privoščiš... Pri meni konkretno imam 35km več kot najmočnejši dizel, porabo stroškovno pa cca 10% manj kot če bi imel dizla, kar je zanemarljivo. Je bil pa avto 40% cenejši od najcenejšega dizla z 100% več prevoženimi kilometri...
467716-post_slo.gif

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
Citat:
Uporabnik monaco pravi:

467716-post_slo.gif

čisto z vsemi točkami se strinjam. mam plin 4 leta.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Imam avto na plin 2 mseca in vse kalkulacije kažejo kot si povedal.
467716-post_slo.gif

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Tudi sam sem popolnoma istega mnenja in izkušenj. Na plin pa se vozim že skoraj 5 let...

Sedaj se igram z idejo, da bi obstoječo plinsko inštalacijo prenesel v drug avto.
Moram preračunati, kaj bi se meni splačalo...

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.830
2.083
113
Tukaj se debatira, če je 30% realen prihranek smiselen, obenem se pa vozite v Avstrijo, kjer je 10centov cenejši bencin/nafta? :D

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Ker že ravno meni pišeš...
Vsak prihranek je smiselen, samo od vsakega posebej je odvisno za kak % prihranka se mu splača narediti kaj extra.
Če so ljudje v bližini meje z Avstrijo ne vidim razloga, da ne gredo tankat tja, kjer je ceneje. Tudi sam tankam na Hrvaškem poleg plina še bencin, če ga potrebujem...
Cent na cent, pa je minus manjši
smile-1.gif

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Torej, predelava te stane 1200 EUR, ker pro 1600 l dobiš nazaj 16 %, je to preračunano 200 EUR. Če imaš srečo, se ti nič ne zgodi in dejansko pokuriš tistih 1600 l, potem plačaš pravzaprav 1000 EUR.
Mislim da ti Siniša iz Postojne vgradi Lovato za 1100 EUR.

Oodvisno kak avto imaš in koliko dobro plinsko inštalacijo bi rad, a jaz bi šev v Novi Sad vgraditi STAG sistem za 500 EUR namesto Lovata pri Petrolu.
http://www.autogas.rs/cenovnik-cene-ugradnje-autog

V primeru da imaš dobro vozilo in bi rad res kvalitetno inštalacijo, pa bi za praktično enak denar raje vgradil vrhunski BRC sistem pri Boyskemu v Opatiji:
http://www.boyski.hr/faq.html
BRC je enakovreden Prinsu, kateri pri nas stane čez 2000 EUR, če se ne motim. Opatija ni daleč, problemov z birkoracijo pa ne bi bilo, saj je Hrvaška v EU.
Konec koncev pa lahko vidiš tudi ceno vgradnje enakega Lovato sistema pri Bosykemu.

LP