UPORABA meglenk po ZAKONu!

top_shit

Pripravnik
13. maj 2011
555
0
16
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:

Ne morm verjet kakšne stvari vas spravijo iz tira. Persen pomaga

Točno to sem pomislil tudi sam .... in post z enako temo bomo brali tudi naslednje leto .... zgleda, da majo nekateri avtomatske opomnike, kdaj prožit katero temo
wink-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Saj sem rekel, tolk se vozim po megli, ampak pravo Meglo (pisano z veliko), sem videl pa samo enkrat. Ko/če jo boš, boš že vedel.
wink-1.gif

Da se peljat tudi v taki. Meglenke svetijo ene 5 metrov (po občutku). Zdaj, vsaj ene 15 km/h se da peljat v takem in upaš da ima on pred tabo vkjučene zadnje meglenke.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik kamela213 pravi:
no ja no, kar se tega zadnjega tiče, se strinjam s synthmanom. če je res huda megla, včasih bolje vidiš z ugasnjenimi lučmi kot prižganimi. samo problem je potem ta da tebe nihče ne vidi in prakticiranje tega zato ni varno.
Zdej vidiš kako je lahko neka izjava za nekatere čist resnična, za druge pa butasta da bolj ne more biti. Še čudno da ni kdo napisal da spet lažem. A bova morala zdej tole dokazovat s kakšnimi študijami, diplomskimi, raziskavami... al bo zadostovalo če napiševa da sva to na lastne oči vidla?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.561
113
Marlbor
ksz

V teh meglenih dneh me ne motijo meglenkarji, bolj me motijo lastniki VAG vozil z vklopljenimi dnevnimi lučmi (kar pomeni izklopljene zadnje luči). In okrog 16h je kombinacija megla in ko delno že prehajamo v mrak super zadeva za avtoceste.
bonk.gif

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.102
45
48
synthman, jaz ZAHTEVAM da to potrdiš s študijo, oz. vsaj z fotografijo, da meni ne bo treba
smile-1.gif

sicer je pa to taka stvar, ki jo lahko vsak brez problema preizkusi sam.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Nimamo jajc cele tablice napisat?

Imamo, pa se ne spomnim cele od začudenja, da mi v koloni prižge zadnjo meglenko.
To pa razumem. Meni jo je včeraj en srebern ali siv Berlingo sredi Tržaške v Lj, ker se je prvi kosem megle pokazal. Zapomnil sem si le LJ in vrhniški grb, ostaleg nisem niti dobro videl ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
V torek podnevi fura proti obali zvecer pa nazaj. Proti vrhniki, logatcu si videl 500+m dalec (stacionazna tablica) pa je narod kar z meglenkami vozil. V logatcu se je razjasnilo pa so meglenke kar ostalo. Zvecer enako. Ce se da (na AC ponavadi da) se postavim red njega in se mi vidljivost naenkrat bistven poslabsa, ce pa ostanem za njim, pa sem na varnostni razdalji da dolge luci pridejo do izraza-pa upam da nima samozatemnitvenih ogledal

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
No, tega jaz ne počnem, ker bi še bolj ogrožal promet okoli naju s takim motenjem. Če naletim na takega, mu poblendam parkrat s sprednjimi meglenkami. 20% normalnih voznikov se spomni, da je pozabilo ugasnit meglenke in jih ugasnejo, 80% nevarnih nesposobnih voznikov, pa nič ne bo premaknilo, z dolgimi lučmi za sabo bodo pa res naredili še kako kapitalno napako. Pač potrpiš na varni razdalji zadaj in greš mimo ko/če se da.

Na AC se pa sploh ne ukvarjam s takimi pacijenti, če le ni prilepljen na prehitevalnem pasu.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Kogar motijo prižgane sprednje meglenke, naj obišče optika/zdravnika in se da testirati za nočni vid, kjer se lepo pokaže, koliko razločiš stvari, ko si "zaslepljen".
Pravilno usmerjene prve meglenke osvetljujejo krajši pas kot pa kratke luči in po tej logiki bi take morale motiti tudi kratke luči. Vsaj pri meni predvsem osvetlijo levo in desno stran vozila. Da si bolj viden kot pa s kratkimi (v megli ali pol megli), pa vsaj po moje ne drži. Vidiš pa sam bolje, predvsem ko se pred tabo znajde kakšen kolesar z brljivko ali pešec.
Zadnjo prižgano meglenko pa opaziš definitivno prej, je pa seveda zelo moteča, ko voziš za takim.

Ampak, kaj pa taki, ki se ustavijo pred semaforjem ali kaj podobnega... pa kar držijo nogo na bremzi?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Eh ja, meni pravis, morda me pa ravno zaradi tega moti...20/10 imam vid.

Tukaj poteka debata ali je zakonsko upraviceno se voziti z meglenkami kakor komu pase! Ni! ZATO IMAMO ZAKONE, DA SE BALKANCI razlikujete od nas NORMALNIH LJUDI.

In ja jezi me, ker dobim 300 eur, ker se vozim 56kmh namesto 50kmh, meglenkarje pa spuscajo naprej.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.715
9.919
113
40
MB
Citat:
Uporabnik scorpion pravi:
Kogar motijo prižgane sprednje meglenke, naj obišče optika/zdravnika in se da testirati za nočni vid, kjer se lepo pokaže, koliko razločiš stvari, ko si "zaslepljen".
Pravilno usmerjene prve meglenke osvetljujejo krajši pas kot pa kratke luči in po tej logiki bi take morale motiti tudi kratke luči. Vsaj pri meni predvsem osvetlijo levo in desno stran vozila. Da si bolj viden kot pa s kratkimi (v megli ali pol megli), pa vsaj po moje ne drži. Vidiš pa sam bolje, predvsem ko se pred tabo znajde kakšen kolesar z brljivko ali pešec.
Zadnjo prižgano meglenko pa opaziš definitivno prej, je pa seveda zelo moteča, ko voziš za takim.

Ampak, kaj pa taki, ki se ustavijo pred semaforjem ali kaj podobnega... pa kar držijo nogo na bremzi?

gre se za odboj svetlobe od mokrega vozišča, ne da bi meglenke direkt slepile
smirk-1.gif

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Tudi hitrosti so določene po zakonih in z neprimerno hitrostjo definitivno bolj ogrožaš ostale kot pa s prižganimi meglenkami.

Sicer pa ima vsak svobodno izbiro, ali bo vozil po zakonih (takšnih in drugačnih) ali ne. Če ga ne ustavijo, bo pač imel srečo, če pa ga, bo pa sam kriv za to in bo sam nosil posledice.

In kot si napisal, da se prištevaš med normalne ljudi... pa vendar tudi ti kršiš zakone s prekoračitvijo hitrosti in te potem take kazni jezijo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
Ravnam se tako kot sta vidva napisala, cepra sprednje meglenke pri belem dnevu?
Koliko vec vidis?
Pred semaforji lahko buljis v semafor ali pa v srnico na plocniku in ne v rit pred tabo stojecega. Med premikanjem tako zijanje ni priporocljivo. Sicer pa redko drzim bremzo pred semaforjem. Zato obstaja rocna ce je potrebno. Pa mislim da so stop lampe manj ubijajoce kot meglenka.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali žaromete za meglo (meglenke) ali kombinacijo teh luči.
A potem ob zmanjšani vidljivosti pod 50m lahko voziš samo z meglenkami (ob ugasnjenih zasenčenih ali dolgih) ????
Še vedno me zanima, če ob zmanjšani vidljivosti pod 50m smeš vozit samo z meglenkami (ob ugasnjenih zasenčenih ali dolgih), me zanima tako za podnevi, kot za ponoči.
Zna kdo odgovorit?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.704
1.355
113
1. Uporabo sprednjih meglenk zaznavate vi samo, ko so meglenke ločene od kratkih luči. Če so v isti vrsti pojma nimate, da so prižgane in se niti ne razburite.
17758-icon_confused.gif

2. Potem se najdete flešerji, ki še vedno ne veste, da imajo mnoga nova vozila ločene dnevne luči spodaj in veselo blendate, ker mislite, da se ljudje vozijo s prižganimi meglenkami in s parkirnimi lučmi.
hysterical-1.gif

Ah
smirk-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Zadnje meglenke vsi vemo, da so moteče, kadar ne opravljajo svoje funkcije. Upam da se vsaj tu strinjamo.

Pri sprednjih pa ... Za druge ne vem, jaz jim ponavadi poblendam samo takrat ko me motijo. To pa je ponoči ob mokri cesti. Če jih imajo čez dan prižgane ali ponoči ko je suho, mi je prav vseeno. Ne zaslepijo nikogar, veliko pa povedo o samem vozniku. Zdaj, al je tolk nesposoben da ne ve, da jih je prižgal, al pa tak velik "frajer", da pokaže da jih ima.
Ne razumem pa zakaj bi blendal avtu, ki ima dnevne luči na mestu meglenk? Te luči svetijo naprej po cestišču in niti malo ne motijo voznikov nasproti, tudi na mokri cesti ne.

Fetici

Fizikalc
1. feb 2008
550
36
28
Sam sem samo 1X doživel tako meglo, da niso pomagale niti meglenke niti navadne luči! Ko sem imel prižgane samo meglenke je bilo najbolje! Sem šel pa iz gostilne Zajc na Pšati. Bilo je tolk hudo, da je kolega hodil pred avtom (na cesti ni bilo nobene črte) in govoril kje naj vozim. Za nekaj KM sva porabila skoraj eno uro!

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
UPORABA TUDI ZGOLJ PREDNJIH MEGLENK NI DOVOLJENA DOKLER JE VIDLJIVOST VECJA OD 50m. NIKOLI! TUDI, CE PADA DEZ IN IMAS SPORTNEGA RENO MEGANA.

Zanimivo, imamo ravno obraten problem.

Meni se namreč precej večkrat namesto, da bi me motile, zgodi, da jih pogrešam. V močnem nalivu na avtocesti včasih kakšne brljivke vidim šele, ko sem avtomobilu čisto za ritjo, s prižgano meglenko pa je vidljivost avtomobila prece, precej boljša. Upam, da ni to posledica forumske gonje proti meglenkam in jih vozniki ne upajo več prižgati.,
grin1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Ampak se mi zdite vsi malo prevec obcutljivi na te meglenke in ni dvakrat za rect da vas res moti to da jih vcasih niste mel ko ste druge gledal z prizganimi. Mene nic ne motijo, sicer ji sam uporabim samo v megli in se to zato da me druga teleta vidijo. Sicer si jih pa dostikrat prizgem ko peljem malce hitreje po gizdnih poteh da bolje vidim stvari ob straneh, se najbolj zaradi divjadi.

Vecji problem so razstelane luci m dolge, ali pa prevec nalozen avto

KAALman

Pripravnik
10. jan 2008
751
2
18
Prekmurje RepubliQ
Obišči stran
jaz sem par let nazaj iz vljudnosti in zaradi opozorila blendal meglenkarjem in tudi tistim, ki se vozijo brez luči podnevi... pa ponavadi ni bilo pametnega odziva, zato jih zdaj ignoriram, in mi je življenje mnogo lepše... me pa vedno znova preseneča, da nekateri v megli in v temi sploh nimajo luči prižganih... zadnjič je bil v megli zvečer ob šestih tako traktor s prikolico na regionalki, k sreči ga je voznik pred mano dovolj zgodaj opazil...

še vedno trdim, da je bolj nevarno voziti brez osvetljave, kot pa s prižganimi meglenkami... in tudi za ostale udeležence v prometu je slednje manj nevarno kot prvo...