Ugoden stanovanjski kredit

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Počasi bo treba začet zidat, pa ne veva najbl, kako se sploh lotit tega projekta.

Ubistvu me zanima, kje se zdele dobijo najbolj ugodni krediti, da ne bom hodil po vseh bankah... Ali je mogoče bolje še malo počakati, da mine tale kriza?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.241
113
www.adriamedia.si
Boš moral kar naokoli, ker se pogoji zelo razlikujejo. Ne le obrestna mera, ampak tudi, kaj je treba zanjo naredit. Ptem se pa usest in zgruntat, kaj tebi največ pomeni. Včasih se splača tudi kako doestinko ali pol več požret, če so drugi pogoji boljši ...

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
40
Se strinjam
zmaga.gif

Predvsem bo treba bit pozoren na "akcije"... Predvsem v smislu koliko in katere produkte boš na račun ugodne obrestne mere prisiljen vzeti. Prvo vprašanje, ki se pojavi je ali je to zate sploh primerno/potrebno, drugo še pomembneje pa je kaj se zgodi, če odstopiš od določenega produkta (preneseš plačo na drugo banko, prekineš ŽZ z doživetjem, nehaš vplačevat v sklade...). Ponavadi v teh primerih kreditna pogodba vsebuje določila o zvišanju OM kar pa verjetno vsi vemo, da ni najbolš.

Kredit boš vzel za cca 15-25 let zato naj se ti ne mudi pri zbiranju in primejavi ponudb. Vzami si cajt, obišči vse banke ker se ponudbe res lahko razlikujejo. V 2010 pred koncem leta so banke po zakonu morale začeti izdajati t.i. Splošne predhodne informacije (SPI) v katerih morajo navesti bistvene lastnosti kredita predvsem pa SKUPNI ZNESEK ZA PLAČILO v katerem so poleg anuitete zajeti tudi vsi stroški. Tako vidiš koliko boš dejansko plačal za XY tisoč €. Le-to naj ti bo merilo za primerjavo.

Vlk sreče in volje pri zbiranju informacij in pogajanjih!

GFors

Pripravnik
12. okt 2007
406
0
16
Obišči stran
Najbolj ugodne pogoje ta trenutek nudi BKS banka. Toplo priporočam, da greš najprej k njim in nato z njihovo ponudbo opletaš pri drugih bankah.

Sam sem na koncu vzel pri NLB, kjer so sestavili dokaj zgledno ponudbo (potem, ko sem jim dal BKS ponudbo na vpogled). Ponudba BKS je bila v končnem znesku (= celoten strošek najema kredita) sicer ugodnejša, ampak je bil začetni strošek v mojem primeru za 700 € višji. Poleg tega mi zdaj ni treba menjavat banke (sem komitent NLB), kreditne kartice, elektronske banke... kar tudi potegne za sabo stroške (katerih ti noben ne omeni), čas, živce. Na koncu sem pač požrl tistih nekaj 100€ razlike (= par € na obrok) za ceno tega, da se ne zajebavam z menjavo banke, da imam v štartu 700 € več, kar mi ta trenutek predstavlja veliko denarja, da ostanem na sistemu, ki ga poznam,... NLB sicer ni idealna banka, ampak ko si komitent neke nove banke, se šele tekom poslovanja seznaniš z njihovimi prednostmi, slabostmi in "skritimi" stroški v poslovanju. Za tisto kar jaz rabim, mi pa NLB povsem zadostuje, zato niti nisem čutil potrebe po menjavi banke.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
No me veseli da ste vsi tako zelo prepričani, pa ste 100% da bodo v teh časih našega kamerada msenjura čakali z odprtimi rokami prav v vseh bankah? Jaz nebi bil tako prepričan vsaj na feedback ki sem ga dobil v zadnjih 2 mesecih od nekaterih znancev ki iščejo kredo...

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
No me veseli da ste vsi tako zelo prepričani, pa ste 100% da bodo v teh časih našega kamerada msenjura čakali z odprtimi rokami prav v vseh bankah? Jaz nebi bil tako prepričan vsaj na feedback ki sem ga dobil v zadnjih 2 mesecih od nekaterih znancev ki iščejo kredo...

No, ošabni so bili nekateri bančniki že kakšno leto nazaj, ne vem zakaj bi bilo zdaj kaj drugače.

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.102
45
48
baje, da se da zrihtati kak dodaten popust, ali ugodnost. Če greš z različnimi ponudbami bank na banko pa mal pojamraš da je drugje ta kredit ugodnejši itd. sam tega še nisem probal, sem pa slišal že od večih da so tako naredil in so vsakič našli še kako stvar da je ceneje. probat ni greh.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:

No, ošabni so bili nekateri bančniki že kakšno leto nazaj, ne vem zakaj bi bilo zdaj kaj drugače.

Hmmm, nevem, se mi ne sanja? Morda niso banke tako zelo fejst polne kot so bile včasih? In še manj radodarne? Morda tiste kredite ki jih podelijo jih pač dajo takšnim z vrhunsko boniteto in z 0 tveganja?
smile-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Trenutno hodim po bankah za kredit in jih sploh ne zanimajo konkurenčne ponudbe. Pri nas je toliko, če ti pa ni kaj všeč pa pojdi drugam.
evil.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Saj to sem hotel tukaj povedat ampak nisem hotel na grobo ker če bi bil direkten bi zopet bil največje budalo. Nekateri še pač vedno tavajo v preteklosti v letu 2007/2008 ko so "nas" banke čakale z odprtimi rokami in ko je tudi šlo vse uredit brez raznih kreditnih odborov.

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
40
Je pribitek skrivnost al lahk dobimo info, da vidimo kolk se realno vrtijo zdej?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Citat:
Uporabnik GFors pravi:
Kredit sem podpisal včeraj. Kot vem, se piše leto 2012 in ne 2007/2008.

Super zate ampak se sprašujem čemu si to napisal tukaj gori? Da ti česitamo? Ali...? Ni mi jasno? Nisem napisal da je kredit nemogoče dobit, napisal sem da ga pač ne moreš dobit povsod in po željah.

GFors

Pripravnik
12. okt 2007
406
0
16
Obišči stran
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik GFors pravi:
Kredit sem podpisal včeraj. Kot vem, se piše leto 2012 in ne 2007/2008.

Super zate ampak se sprašujem čemu si to napisal tukaj gori? Da ti česitamo? Ali...? Ni mi jasno? Nisem napisal da je kredit nemogoče dobit, napisal sem da ga pač ne moreš dobit povsod in po željah.

Za čestitat bi mi bilo, če bi lahko zadevo speljal brez zadolževanja
grims-1.gif
. Repliciral sem pa iz razloga, ker pišeš na način, kot da je pridobitev kredita v današnjem času znanstvena fantastika. Banke fino skasirajo na obrestih in vsem balastu, ki ga še zraven zaračunajo, tako da ni ravno praksa, da bi se otepali kreditiranja.

GFors

Pripravnik
12. okt 2007
406
0
16
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Stardo pravi:
Je pribitek skrivnost al lahk dobimo info, da vidimo kolk se realno vrtijo zdej?

Pribitki so šli z novim letom žal gor pri skoraj vseh bankah (vsaj pri tistih, ki so imele pod 2%). Sam sem iztržil 2,2 pri NLB. Pri Hypo so mi ponudili 2,25, itd., BKS pa je z 1,9 trenutno najnižji. Kot rečeno sem ostal pri NLB, ker pri mojem znesku razlika ni tolikšna, da bi se mi BKS toliko bolj splačal, kar sem že zgoraj opisal.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Tudi sam sem se ravno izpogajal za stanovanjski kredit. In najboljša ponudba je bila Hranilnica Lon. Kakšen je bil pribitek še ne bi pisal, ker mi ravno potrjujejo in dokler nimam podpisano ne bom razlagal.
Bi pa omenil, da primerjati pribitek NLB- ja in HYPO ni primerljivo, ker imata različna euribora in je pri istem pribitku Hypo za cca 0,2 točke ugodnejši, kar pa že kar nanese v daljšem obdobju.

lp

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Ja, treba je paziti tudi, kakšen EURIBOR imajo. Jaz imam 6, ena banka je imela poleti 2010 tudi 3, nekatere pa imajo 12-mesečnega. Ta je najvišji.

GFors

Pripravnik
12. okt 2007
406
0
16
Obišči stran
Kje si pa to razliko našel? Euribor je pač euribor in tukaj banke nimajo maneverskega prostora.

Če govorimo o konkretnih številkah, je bil 6M euribor pri NLB v januarju 1,64, popolnoma enak je bil pri Hypu in pri BKS 1,63.
3M pri hypu pa je bil v januarju 1,39, ampak 3M in 6M med sabo ne moreš primerjat.

V februarju je euribor padel in znaša 6M pri NLB 1,425.

BTW... pri kreditu je treba tudi pazit na interkalarne obresti. Če se kredit črpa na začetku meseca so maximalne, če na koncu minimalne.