U 3PM pa ta država z DURS-om na čelu

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.687
237
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
mene pa ena druga stvar zanima - koliko časa hodijo obvestila o dohodnini?

na uradni strani Dursa mi namreč Lepa Vida pove, da je bila pošiljka z mojo dohodnino odpremljena 31. 3. 2011, a je še nisem dobil. so ti podatki, podani s strani Dursa oz. Vide 100% ali gre lahko tudi za pomoto?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Uh...mam za plačat skoraj 70€
shocked-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Tudi meni ni jasno...pravi naša računovodkinja, naj kličem na davčno....ona je pa tle za okras ali kako? Svašta.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Jebemtiš...jaz pa 120...pa ne vem, zakaj.
Zato, ker ti je nekdo prenizko obračunaval akontacijo med letom. Če bi prek leta plačeval 6 EUR akontacije več, bi ti bili sedaj dolžni 2 EUR.

Kaj vam res nikoli ne bo jasno, da gre pri obvestilih samo še za poračun davkov? In vsi tisti, ki morate doplačati, ste pravzaprav lahko veseli, saj vam je država nudila brezobrestni kredit.

B81

22. jul 2007
38.150
11.276
113
To mi ni jasno. Nimam otrok pa tega...podpisal sem tisti list, da mi trgajo med letom...pa moram vsako leto plačat, peesdo...
včasih je to mama računala doma, ampak neke znanosti tukaj itak ni...

I

Izbrisan uporabnik #488

Tako je kot pravi NigelM.
Pravilno obračunavanje bi moralo biti pa bi imeli 0, kar je edino normalno, plačaš sproti dohodnino vsak mesec. Folk pa se veseli, da dobi nazaj... to samo pomeni, da je preveč plača in da so ga "okradli" med letom.

Zanimivo, da pa meni vrnejo okol 120 EUR kolikor vidim na E-davkih.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Za samsko osebo brez otrok, v rednem delovnem razmerju, izračun akontacije res ne bi smel biti taka znanost, da bi bila potrebna vračila/doplačila.

Kaj pa, če se ti med letom dvignil dohodek (napredovanje?), prihodki iz najemnin, avtorske?

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.137
72
48
123
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
mene pa ena druga stvar zanima - koliko časa hodijo obvestila o dohodnini?

na uradni strani Dursa mi namreč Lepa Vida pove, da je bila pošiljka z mojo dohodnino odpremljena 31. 3. 2011, a je še nisem dobil. so ti podatki, podani s strani Dursa oz. Vide 100% ali gre lahko tudi za pomoto?

Isti problem, sem že premetal vse reklame, 6x pregledal kupček s pošto... Kam se sploh obrniti v takem primeru?

LP

koliko

Guru
21. avg 2007
4.457
2.580
113
SV SLO
Imam občutek da so vse skupaj poslali s polžjo pošto. Prej pride pismo iz Avstralije kot pa izračun dohodnine od DURS-a.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ni čisto tako, odkar se obračunava dohodnina po Bajukovo... Če ti med letom plača niha (razni poračuni, varijabile...) ti lahko delodajalec do pičice natančno odvaja prispevke in dohodnino, no Bajukova iznajdba pa je, da se na koncu izračuna povprečje čez 12 mesecev... In te mirno lahko prestavi v višji (ali nižji) dohodninski razred z doplačilom ali vračilom dohodnie... Se je sestrična (finančna revizorka) ukvarjala prvo leto tega zakona s tem, ker ji nikakor ni potegnilo zakaj mora pri pravilnem vsakomesečnem plačilu dohodnine na koncu doplačati...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pa tudi od regresa se plača akontacija dohodnine. Pa sej je čisto enostavno... Pred tem si imel mesečno plačo in od nje akontacijo dohodnine. Če je zadeva špilala je bilo stanje na davčnem računu 0. Naslednje leto so pri obračunu dohodnine preverili koliko si vsak posamezen mesec zaslužil (dobil), koliko pačal. Če je na mesečnih nivojih klapalo je bilo stanje na tdavčnem računu 0. Sedaj pa ti pogleda zaslužek na letnem nivoju, te spredalčka v razred in določi davčno obveznost. Preveri vplačano akontacijo. Potem pa, ojoj, dobil si regres, pa en kvartal si bil nadpovprečno produktiven in si dobival višjo plačo... Ker si zaposlen v normalnem podjetju so ti od vsake plače in regresa pravilno nakazali akontacijo dohodnie... Ampak ojoj, sedaj se ti je na letnem nivoju zvišal skupni dohodek, padel si v nov, višji razred in pravilno plačana akontacija dohodnine ne zadošča več za stanje 0 na davčnem računu.
In to je milo rečeno prikriti rop, kateregavavtoroz. podpisnik je Bajuk.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Še vedno nisem dobil, pa pravi Vida, da sem v prvem paketu
tongue-1.gif
Tudi mati je, pa je šele danes prejela...

Sigurno niso poslali vseh 31.3., ker če lahko Pošta na isti dan dostavi reklame na isti dan za celo SLO, potem bi tudi to lahko.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.781
4.456
113
No pri meni so že tak kot vsako leto pihnili v temo. Eh bo treba pritožbe pisat.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Pa tudi od regresa se plača akontacija dohodnine. Pa sej je čisto enostavno... Pred tem si imel mesečno plačo in od nje akontacijo dohodnine. Če je zadeva špilala je bilo stanje na davčnem računu 0. Naslednje leto so pri obračunu dohodnine preverili koliko si vsak posamezen mesec zaslužil (dobil), koliko pačal. Če je na mesečnih nivojih klapalo je bilo stanje na tdavčnem računu 0. Sedaj pa ti pogleda zaslužek na letnem nivoju, te spredalčka v razred in določi davčno obveznost. Preveri vplačano akontacijo. Potem pa, ojoj, dobil si regres, pa en kvartal si bil nadpovprečno produktiven in si dobival višjo plačo... Ker si zaposlen v normalnem podjetju so ti od vsake plače in regresa pravilno nakazali akontacijo dohodnie... Ampak ojoj, sedaj se ti je na letnem nivoju zvišal skupni dohodek, padel si v nov, višji razred in pravilno plačana akontacija dohodnine ne zadošča več za stanje 0 na davčnem računu.
In to je milo rečeno prikriti rop, kateregavavtoroz. podpisnik je Bajuk.

Vidim, da imaš en poseben fetiš na Bajuka.

Pred njim (in Simičem) smo dohodnino v večini primerov dobili vrnjeno, kar pomeni, da smo brezobrestno kreditirali državo - kot kaže si to rad počel in si to smatral za dobroto države. Sicer se pa v pri izračunu z zadnjo reformo akontacije ni spremenilo prav ničesar, razlika je samo v tem, da je uvedena večja splošna davčna olajšava, ni pa več olajšav za zdravila itd. in stanovanje. V prejšnjem načinu so imele spremembe dohodka popolnoma enak vpliv na dohodnino. Noben izračun akontacije ne more predvideti napredovanja, recimo v septembru, temu ustreznega povišanja plače in če si bil prej na robu, po novem padeš v višji razred. Tega pogleda v prihodnost ne zmore noben izračun akontacije - tako je bilo prej in tako je sedaj.

Rop so naši visoki davki, visoki prispevki. To, da je pa potrebno dohodnino doplačati je pa veliko bolje, kot če jo dobiš vrnjeno.

Ampak nekateri zblojenci (to ne leti nate) so svojo davčno obrementitev sposobni presoditi samo na podlagi vračila/doplačila dohodnine
bonk.gif