trenja danes

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.546
2.934
113
v lokalni ostariji
berem in berem in berem...

kozarec itak ve vse povsod o vsem... (oz. samo isce varitanto da malo podjebava....) sej morda se bo decko enkrat malo zresnil...

drugace pa: trgovci dobro vedo da lepo privablja... zato pa so taki centri kot so... in tudi v teh centrih se da najti poceni stvari (mimogrede: upam da veste da so dolocene poceni stvari rahlo"skrite" v policah... drage oz take pri katerih ima trgovec najvec marze pa tako da so dobro vidne...)

in noben mi ne bo rekel da ce bi bili shoping centri narejeni po vzoru negaterih grosisticnih centrov v tujini, kjer se med kupci sprehajajo tudi skladiscni manipulanti in pripravljajo odpremne komisionem, da bi bila hrana oz vse veliiiko cenejse... ker ga ni heroja ki bi ceno "dobrovoljno" spuscal... vsi bi radi cimvecje dobicke... in dokler raja placuje pa naj... ok vracajo ji pa s lepimi, bogatimi centri (kateri spet privabijo vec ljudi, ker je notri vec ponudbe se vec proda, vecji dobicki...) vprasanje je samo kje je plafon... kje se bo vse skupaj koncalo... ko bo imel citypark 10, 12, 20 nadstropen parking... kdaj...

vsi samo jodlate naredite pa nic ne...

l...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Če izvzamem trditev, da kozarec vse ve (najbrž te trditve nisi izpeljal samo na osnovi te teme, ali pač?
smile-1.gif
), se s prispevkom strinjam.

Bi bilo pa s slabšimi prostori veliko težje napihovati stroške (tiste, ki niso hkrati tudi izdatki). Situacija na trgu trgovine pač je, da imamo poleg koncentracije panoge tudi koncentracijo lastništva. Ko je pa enkrat nekdo 50 ali več odstoten lastnik, pa izkazovanje dobička v tej konkretni trgovini ni več prioriteta. V bistvu je celo problem, ker od tega jaz (večinski lastnik) samo plačujem davke in ga moram še deliti s kupom upokojencev, ki imajo po 5 delnic. Zakaj bi to, če pa lahko dobiček skrijem v firmi oz. ga prenesem nase preko transfernih cen?

BTW: Kako veš, da mi (torej tudi jaz) ne naredimo nič?
smile-1.gif

(PS - slučajno mi v jetrih sedijo ljudje, ki gostilniško vsevedno gobcajo o nečem, o čemer vedo samo na osnovi jutranjega diagonalnega prelistavanja časopisov. Stvar pa po golem naklučju spada v področje, s katerim se ukvarjam za ljubi kruhek. Priznam, da mi taki osebki gredo res nekam (dodaj poljuben del telesa), kesam se pa niti ne. In se prav nič ne sekiram, ker zato ne bom najpopularnejša oseba leta. Ker hvala bogu nisem v politiki - in upam, da me tam tudi nikoli ne bo.).

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.546
2.934
113
v lokalni ostariji
hmm

v slo imamo 3 velike playerje... SPAR (lastnik tujec), TUS (lastnik slovenec), Merckator (slo)... in mislim da istrabenz ni kaj veliko povezan s sparom (v lastniski strukturi) oz tusem... vsaj zagotovo ne 50%... isto PLG (pivovarna lasko group)... enako Mirko ni povezan kaj veliko z merkatorjem (ce sploh kaj)..

torej? ali sem narobe zastopil?

to da kozarec "ve" vse je znano iz vec tem...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Brkaš mojo zagriženost na nekaterih temah s tem, da se baje povsod oglašam.
Paranoja?
smile-1.gif

Zakaj bi moral biti Mirko povezan s Šparom?

Ali mora biti pepca (fizerstvo d.o.o.) povezana z janezom (prevozništvo s.p.), da bo slednji skrival dobiček pred državo?
Ali to ni pretirano nujen pogoj?

Ločiš med izrazom "en lastnik" in "isti lastnik"?

Ker spet ne bi rada izpadla vsevedna samo zato, ker se tule nakazuje, da ne razumete, da sploh ni nujno, da mora biti isti lastnik.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.596
344
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
ksz

Marža za trgovce bo zmeraj premajhna! Zakaj imajo samo 1.8% dobička?! Zato ker zapravljajo za bedarije! Kdo jim brani imet 50% dobička!? Nobeden! Znižajo naj njihove nepotrebne stroške (gradnje super-mega-giga centrov na N kreditov), pa bodo imeli večji % dobička.
Khm, deloma drži.
Drugi vidik pa je, da VSI tuji trgovci v Sloveniji pustijo MINIMUM dobička, kar je s transfernimi cenami otročje lahko. In dobiček spravijo v države, kjer je obdavčitev občutno manjša kot pa pri nas.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.546
2.934
113
v lokalni ostariji
no kozarec potem me pa razsvetli kaj si mislil? i ja povsod se oglasas kjer mislis da bi morda lahko izpadel pameten (ni pa nujno)...

ajde razlozi mi... jaz res nimam pojma... torej?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
no kozarec potem me pa razsvetli kaj si mislil? i ja povsod se oglasas kjer mislis da bi morda lahko izpadel pameten (ni pa nujno)...

Počasi. Preveri moje poste. Preveri seznam tem, ki jih ima alter. Se ti zdi, da jih je tako malo?

Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
ajde razlozi mi... jaz res nimam pojma... torej?

O čem?
O mojem oglašanju?
Da sem baje pametna?
O lastništvu v štacuni?

Sorry, blage veze nimam (ne boš verjel
tongue-1.gif
), kaj te zdaj muči.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.546
2.934
113
v lokalni ostariji
muci me radovednost ker si rekel nekaj o lastnistvu v stacunah, dobickih etc... ajde lepo lepo prosim daj zdaj vse detailno razlozi...

ni jih malo ampak kjer se da se ti vtaknes... pa pametujes... toliko casa da vsi ostali obupajo...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Dečko, ne morem pomagat. Če je zunaj dan, je pač dan. Lahko mi pulite nohte, pa bo zunaj še vedno dan.

Je.ba, vem. Ne morem si pomagat.

Imaš trgovino - recimo da si manager v firmi s 100 lastniki. Vsak ima 1% lastniški delež. Pride leto naokoli. Čas, ko je skupščina. Kaj boš naredil? Če jim ne boš všeč, te utegnejo celo nagnati. Pa se sprašuješ, kaj jim je všeč. Običajno so jim všeč lepi poslovni rezultati. Ker dajejo slutiti, da gre njihovi naložbi fino. Pa narediš lepe poslovne rezultate. Četudi bo to za seboj potegnilo davke. Pa saj davke ne plačuje manager, ampak firma, ki jo vodi (posledično lastniki). A ti ponavadi tega ne vedo.

Kaj pa naslednja situacija. Si še vedno manager. Imaš 50 lastnikov. Eden ima 51% firme, ostalih 49 pa po en procent. Pride skupščina. Se boš še vedno sekiral, kaj misli tistih 49, ali pa te bolj skrbi, kaj misli tale eden? Tale ima dovolj moči, da preglasuje vse ostale. Torej te zanima tale. Običajno ta tudi določi pravila igre v firmi. Kaj pa ta osebek z 51% lastništva razmišlja - razmišlja takole: firma je zaslužila 100 mio. Če sem pošten, dobim sam 51 mio, ostalih 49 pa moram dati drugim. Kaj če bi jaz mojega managerja (ki sem mu itak jaz zrihtal službo s svojimi 51% glasov na skupščini) prepričam, da tole malo zniža? Recimo s kakšnim vezanim poslom (trgovina naredi posel s točno določeno pravno osebo doma ali kje v tujini - pač po potrebi tega 51% lastnika), s katerim bomo tale dobiček lepo zmanjšali na 20. Tako bodo ostali dobili le 9,8 mio, jaz pa 90,2 (10,2 + 80, ki sem jih odpeljal na varno, ven iz te trgovine). Pa še Slak me ne bo žrl, kako veliko zaslužimo v štacunah (to je pa tista poanta, zakaj tista 1,5% cifra mogoče pa le ni tako nizka).

To je en tak primer.

In pri nas je je.ba točno zato, ker imajo vsi ta veliki trije (plus palčka Hofer in Lidel), točno na ta način skoncentrirano lastniško strukturo (ali še huje). Poleg tega imajo pa še praktično cel trgovski trg v rokah.

Še vedno brez veze pametujem?
smile-1.gif

(ni tako zelo veliko tem, v katere se vtaknem. Ko se pa vtaknem, se pa ponavadi konkretno vtaknem - to je pa res).

Nazadnje urejeno:

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
ksz

Marža za trgovce bo zmeraj premajhna! Zakaj imajo samo 1.8% dobička?! Zato ker zapravljajo za bedarije! Kdo jim brani imet 50% dobička!? Nobeden! Znižajo naj njihove nepotrebne stroške (gradnje super-mega-giga centrov na N kreditov), pa bodo imeli večji % dobička.
Khm, deloma drži.
Drugi vidik pa je, da VSI tuji trgovci v Sloveniji pustijo MINIMUM dobička, kar je s transfernimi cenami otročje lahko. In dobiček spravijo v države, kjer je obdavčitev občutno manjša kot pa pri nas.

Seveda. Določene transferje pač tu prikažejo kot strošek. kam grejo ti transferji pa je vsem prekleto jasno.

Jaz sem bolj mislil - Realni dobiček. Ne prikazani. Prikazani je dejansko nekaj čisto nasprotnega od realnega čistega dobička. Sej vsi vemo kako gre stvar: čim manj prikazat pa čim manj davka plačat.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.596
344
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Ares pravi:Jaz sem bolj mislil - Realni dobiček. Ne prikazani.
Kaj si ti mislil žal ne vem. Komentiral sem tisto, kar si napisal.
Citat:
Prikazani je dejansko nekaj čisto nasprotnega od realnega čistega dobička.
A dej ga lomt no? No, dej povej kaj si tukaj mislil, da te ne bom spet narobe bral.
evil.gif

Pa ne da se mi več s tem.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Recimo prikazani dobiček je to, kolikor ga ti prikažeš davčni upravi. realni je pa to koliko si ga resnično dobil predno si nanj obesil razne "stroške" ki so ga zmanjšali na prikazani dobiček.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.596
344
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
Recimo prikazani dobiček je to, kolikor ga ti prikažeš davčni upravi. realni je pa to koliko si ga resnično dobil predno si nanj obesil razne "stroške" ki so ga zmanjšali na prikazani dobiček.
Bom ponovno citiral in odebeljil, kaj me je zmotilo, pa izvoli še enkrat se izprsit in povedat, kaj si mislil.
evil.gif

Citat:

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
majhen <> velik.....bo sedaj?

nisem govoril o negativnosti in pozitivnosti ampak o velikosti.

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.596
344
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Ares pravi:

Torej še enkrat: lepo si napisal le naslednje: prikazani dobiček JE DEJANSKO nekaj ravno NASPROTNEGA od dejanskega.
No, pa mi povej, kako lahko enostavno iz izgube prikažeš dobiček?

Ni point v temu, da vsi zbijajo dobiček, zato da bo manj davka, z dodatnimi stroški. Point je v tem, da ti trdiš, da sta si dejanski in prikazani dobiček dejansko v NASPROTNEM razmerju. Tukaj si ga pa posral. Razen, če si spet kaj ''mislil'', napisal pa kaj drugega.
grims-1.gif

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik mtl pravi:

Citat:
Uporabnik Ares pravi:

Torej še enkrat: lepo si napisal le naslednje: prikazani dobiček JE DEJANSKO nekaj ravno NASPROTNEGA od dejanskega.

No, pa mi povej, kako lahko enostavno iz izgube prikažeš dobiček?

Ni point v temu, da vsi zbijajo dobiček, zato da bo manj davka, z dodatnimi stroški. Point je v tem, da ti trdiš, da sta si dejanski in prikazani dobiček dejansko v NASPROTNEM razmerju. Tukaj si ga pa posral. Razen, če si spet kaj ''mislil'', napisal pa kaj drugega.
grims-1.gif

očitno ti res ne potegne, da nasprotja niso samo negativen in pozitiven! Lahko je tudi majhen in velik - sta oba pozitivna.

bo sedaj šlo v glavo? Ti bo bolj všeč če rečem da sta si različna kot noč in dan!?
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.596
344
83
Kras
www.mtl.si

Hm. Tukaj piše ČISTO NASPROTNO. Torej ne morda ravno nasprotno, temveč 100% nasprotno
grims-1.gif

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik mtl pravi:

Hm. Tukaj piše ČISTO NASPROTNO. Torej ne morda ravno nasprotno, temveč 100% nasprotno
grims-1.gif

"nasprótje -a s (ọ̑) 1. pojav ali stanje, ko se kaj po bistvenih lastnostih razlikuje od določenega:"

bo sedaj šlo? če se realni dobiček bistveno razlikuje od prikazanega je to NASPROTJE!

in nehaj zdej smetit z je*enim offtopicom ker bom spet poslušal da spemam.
jezen.gif

Nazadnje urejeno: