trenja danes

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Citat:
Uporabnik kozarec pravi: "ROS" "bull shit", ker je veliko pomembnejši "ROE"

Ti kar uživaj v svoji nadinteligenci. Samo namignem, da je to odvisno od panoge in tipa lastništva ... In seveda tega, kaj te pri firmi zanima ...

Lastnika vedno zanima samo ROE.

Pa je vseeno, ali je lastnik kioska s cajtngi ali naftne ploščadi.

ROS prav nič ne pove, če nimam hkrati tudi ROE.

ROE mi pa VEDNO zelo veliko pove.

V bistvu skoraj vse, kar hoče lastnik vedeti.

In to je, koliko dobim na določen vložek.

Vsak, ki ima 5% pameti, bo zato prej gledal ROE kot pa ROS.

Kdor se pa želi ukvarjat s "pikami in vejicami", bo pa seveda globoka sporočila našel tudi v kazalcih, kot so "asset turnover".
smirk-1.gif

Ampak običajno je, da za celo sliko bolj koristi pogled na gozd, kot pa pogleda na ukrivljenost posamezne veje na enem drevesu.

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
meni ni uspelo najti nobenega v Celovcu (je res, da me tam ni bilo zadnje tri leta
redface-1.gif
),
V centru (City Arkaden), odprli lani. Ni prav veliko, a še vedno večje od štacun pri nas. recimio, da je to minimum za Mall.
Kakih 120, 150 štacu plus lokali.

Recimo, da vsi skupaj nakladate?

Kot berač, ki pride po 10ih letih spet enkrat v 2 x 2 m veliko sobo, pa se mu zdi, da kar ne ve, kam bi se ulegel od silnega prostora...
hysterical-1.gif

Ker tale konkreten "mall", v meki ogromnih mallov ZDA, živi s samo 63 štacunami:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kennedy_Mall

Tako da se malo skulirajte s tem surrealističnim napihovanjem velikosti tujih centrov.
V ZDA rečejo že 5 štacunam pod eno streho mall. In jih majo (od najmanjpših do največjih) na desettisoče. Pa vseeno tule vemo, o čem govorimo: pravem, orenk velikem šoping centru. Ki ga pri nas (še) ni, pri sosedih (na vse strani) pa so ...
Skratka, prostora je dovolj ...

ROS vs. ROE: še enkrat: odvisno tudi od dejavnosti. V nekaterih je ROE lahko krepko popačen. In itak nista "primerljiva", pri enem gre za firmo kot celoto, pri drugem za njeno (recimo) produktivnost ...
ROS sem na začetku omenil zaradi preprostega citata (nekoga iz mercatorja v trenjih): na 100€ prodaje imamo 1,9€ dobička ...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ja, sem pričakovala nekaj takega, da "paradajz v bistvu ni čist paradajz, ampak kumara"

Patetično.
smirk-1.gif

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

ROS vs. ROE: še enkrat: odvisno tudi od dejavnosti. V nekaterih je ROE lahko krepko popačen. In itak nista "primerljiva", pri enem gre za firmo kot celoto, pri drugem za njeno (recimo) produktivnost ...

ROS sem na začetku omenil zaradi preprostega citata (nekoga iz mercatorja v trenjih): na 100€ prodaje imamo 1,9€ dobička ...

hysterical-1.gif

Ja, valda so spet bedarije. Posebej ta, da je ROE "krepko popačen v nekaterih dejavnostih", mi je še posebej všeč.
hysterical-1.gif

Kot za ROS ni.
hysterical-1.gif

Pa zdaj smo dobili notri še produktivnost.

Najbrž za dobro vago v tej mineštri izrazov.

Ko gospod še osnovnega ne razumete...
smirk-1.gif

Se mi niti ne da več razlagat. Naj kdo drug.

Ja, seveda je dečko navedel ROS. Ker je pač nizka cifra. Če bi bilo kaj drugega nižje, bi pa mahal s tistim.

Ampak mene tako politično mahanje s prikladnimi ciframi še nikoli ni zavedlo. Tebe (in 99,99% folka) pa pač zavaja. Ker nimate pojma o stvareh.

Nazadnje urejeno:

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
o blagi vezi govori oseba, ki niti s sodelavcemi ne zna rešiti odprtih vprašanj, da ne govorimo niti o odnosu z nadrejenim, ve pa seveda vse od a do z vključno s stomatologijo na kateri je celo tako domača da lahko sodi trdnost korenin posameznega človeka in seveda strokovnost stomatologa... skratka wunderkind za vsa področja - v blagi obliki bi ti lahko rekli običajna branjevka...

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
@kozarec: ne da se mi več, tokrat res. Mogoče se na to (o čemer je tekla debata) res spoznaš bolje od mene (znam mirno priznat, da obstajajo taki, pa še zelo malo jih ni, in me ne to ne moti), ampak vedno znova dokazuješ, da ne znaš stvari pojasnit na preprost način in s preprostimi (pa četudi "tehnično" morda napačnimi) izrazi. Strokovnjaki, ki nivoja razlage ne znajo spustit na nivo okolja, v katerem razlagajo (pa naj bo to oddaja za stare mame in fizične delavce, kot trenja, ali pa strokovni posvet s kolegi), pač niso ravno strokovnjaki, ki bi jih cenil. Na žalost (vsaj glede na napisano, in nenehno spotikanje ob poenostavitve in posploševanja, ki so pač včasih potrebna) sodiš v prav to kategorijo ... Do tule sem se sodb o tvojem znanju (za razliko od tebe) izogibal, tule se pa ne bom: morda poznaš pomeni izrazov, morda jih znaš tudi izračunat, celo razumet v računovodskem pomenu, dvomim pa, da jih znaš povezati z ostalimi dejavniki ... Še več, glede na napisano, mi je jasno, da ne znaš (ali pa znaš, pa se delaš norca, kar pa o tebi ne pove nič lepega) ...
Kar pa se tiče mojega (po tvoje ne)znanja, pa le tole: doslej mi je dobro služilo in ne dvomom, da mi bo tudi naprej.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
@netko - kaj konkretno si me v zvezi s temo hotel vprašati?

@SJTV1 - Tvoji teksti so običajno taki - z levo roko namečeš trditev, običajno v enem do največ dveh stavkih (tudi o metanju sortiranih odpadkov spet na en kup, npr.). Običajno v tej trditvi daš vedeti, da imaš neke mednarodne izkušnje (to narediš tako, da vanj nalepiš tujko, ali kraj ali s kaj drugega). Včasih upravičeno, velikokrat pa niti ne. In se od izhodiščne trditve (nametane z levo roko) ne umakneš, pa če ti folk vmes napiše ne vem kaj.

Zdaj si pa užaljen, ker ti je nekdo povozil z dokazi. To je vse, kar jaz vidim v tvojem užaljenem tekstu.

Ker ROS (angleško kratico si v to debato - po stari dobri navadi
smirk-1.gif
).

In število štacun v "mall-u" smo spet obdelali z dokazi (ko sem neke konkretne parametre končno dobila po dveh dneh prosjačenja - kot branjevka pač ne morem kar nekaj "na splošno" debatirat
grims-1.gif
). Potem se pa hvataš na neko posušeno slamico, da si ti nekaj drugega mislil.

Če že hočeš, pa se dajmo pogovarjat "na tvoj način": Zame osebno ni noben "mall", če nima vsaj taužent štacun. Zato lahko mirno proglasim, da takih "mall-ov" nima nihče okoli nas. Niti ZDA ne. Imajo jih samo Kitajci.

In tako se lahko je.bemo v nedogled. Po branjevsko, kot je kolega pravilno ugotovil.

Bo treba splezati iz plenic.

Pa brez zamere.

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Mi je zelo žal, ampak če se loviš za neobstoječe definicije (vsaj jaz ne poznam definicije za mall, koliko šratacun naj bi to bilo, recimo), vsi pa vemo, v kakšnem kontekstu je bial beseda uporabljena, ni moj problem, da ti dela težave malo bolj široko razmišljanje.
Angkleško kratico sem pa uporabil le zato, ker slovenske ne poznam ... Ti bom hvaležen, če jo napišeš.
Kdo bi bil ta največji agrarni ekonomisr, stalno na TV, ne vem, ker TV večinoma ne gledam ob urah, ko se ta gospod očitno pojavlja ,,,
In čisto nič nisem užaljen, ne vem od kod ti ta ideja. Očitno ti gre ugibanje o tem, kajke volje je kdo, ko kaj napiše, izjemno slabo od rok.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ne lovim se na neobstoječe definicije. To ste začeli sami z nekimi primerjavami med domačimi in tujimi centri.

Kot da ostali pa še nikoli nismo pogledali 5 km izven rodnega Horjula in nimamo blage veze, da tudi tam ni vse tako, kot se je tu na veliko nakladalo. Zato sem pa vse skupaj konkretno prizemljila. Če bi napisala kar koli drugega, bi vi še vedno na pamet pisali oslarije in trdili, kako ostali nimamo blage veze.

Ena izmed takih okoliščin, ki nikomur ni padla na misel, je tudi to, da imamo mi poleg enega City parka par velikih hangarjev pasjih utic z kupom trgovinic - res sicer niso pod eno streho, a vseeno zelo konkretno dokazujejo, da ni treba imeti ravno "mall-a" (kar koli že to je), da bi trdili, da se zdaj pa res zapravlja v štacunah. Tudi brez mall-a se da zapravljati konkretne vsote - in to celo večje, kot če bi vse tiste hangarje podrli in namesto njih postavili en "mall", ki ima 120 štacun. A kdo je tako nor, da bi si delal brezvezne stroške samo zato, da bi se lahko potem bahal, da zdaj pa imamo "mall"?

Dobičkovnost prihodkov poslovanja. Če sledimo terminologiji, ki je postavljena v SRS 29.33.

Lahko tudi dobičkonosnost prihodkov od prodaje. Nihče se ne bi pizduliral, če ne bi bilo čisto v nulo po stadardih.

Približno v tej smeri bi bilo čisto OK. In vsakemu delavcu celo na prvo žogo razumljivo.

Pa saj bi bilo OK, če bi razložil, zakaj si skočil na ROS (vsaj na začetku bi lahko izpisal to angleško kratico - return on sales - vsem se pač ne sanja, kaj naj bi ROS pomenil). Pa se nisi posebej mučil s takimi banalnostmi, kaj ne? Ker je tako fino, če se sliši učeno? Pa četudi je v resnici en banalen ulomek, ki ga je sposoben izračunati vsak mehanik...

O ugibanju pa ne bi. Te že dolgo berem. Vem, kako pristopaš k zadevi. In včasih bi bilo dobro, če ne bi.

Nazadnje urejeno:

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.475
1.847
113
na temni strani lune
@all k mislijo da slovenci nimamo mallov in tebi

kaka je univarzalna formula da lahko rečemo trgoviini mall. Dej ga no srat, veleblagovnica je vsaka trgovina ki pod isto streho združuje več trgovin in lokalov.

Tisti k pa praviste da gradnja megacentrov ne vpliva na marže ste pa tudi smešni. V vsaki vasi pa po en megacenter. Sej je normalno da morejo stroške nekje noter prnest. In v razmislek: zakaj ima lahko evrospin cenejši kruh kot merkator, čeprav imasta istega dobavitelja.

gresum

Zelenc'
26. avg 2007
16
0
1
Joj, tebi pa ne seže nihče do kolen. V vsaki temi vse veš, ostali pa ne samo, da nimamo nobenega znanja, niti brati ne znamo. To je kratek povzetek tvojih sporočil.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
@trigger & kozarec:
Kakorkoli obrnemo, pri nas še ni takih šoping centrov kot so NEKATERI (da se ne bo spet kdo obešal na mojie besede) zunaj (dovolj, da gledamo samo sosede), pa naj bodo pokriti ali odkriti. V to, ali jih rabimo ali ne, se že od začetka ne spuščam. Jih pa ni, edini, ki, je kolikortoliko blizu, je BTC oz. Citypark. Kolikpšna štacuna je dovolj velika, da lahko konkretno zapravljaš, je pa itak čisto odvisno od tega, koliko ma kdo za zapravit.

@kozarec: hvala za termin, a obstaja kratica? Da na začetku nsiem pojasnil ROS, je res moj kiks ... Zakaj sem ga pa navedel, se mi je zdelo jasno - ker je bil omenjen že od začetka, samo ne s to kratico.
Pa en nasvet: če se človek ne obeša na vsako besedo, ker pač ni 100% natančna (je pa sicer v kontekstu pravilna), če ne poskuša biti ves čas pokroviteljski (tudi če ima prav) in če ne poskuša ves čas celemu svetu dokazat, da je najpametnejši (ne glede na to, ali je ali ne), ne izpade zatežen. Think about it ...

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
"kot so NEKATERI v tujini" ?

jaz res ne vem kakšne še hujše centre bi ti rad?!? Ampak moram te spomniti da naše največje mesto je glede na druga mesta v tujini kot en ušiv pi*kin dim! Naše prebivalstvo vse skupaj je za kakšno srednje predmestje prestolnice in sedaj na teh predpostavkah mi povej: koliko velik mega-mall bi pa ti rad!? tak ki zajame pol ljubljane?! Glede na to, da samo v radiju 20km, dobiš 7+ megacentrov (od tega vsaj 3je za osnovne potrebščine) ti je lahko jasno kolk fu*ked up je vse skupaj...
btw: a sploh veš koliko štacun ima recimo nakupovalno središče btc?! pa ne mislim samo halo A....
smirk-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Ljubljana je večja od Trsta, Celovca, tudi Gradca, Reke ipd ... In vsi imajo večje POKRITE šoping centre (kar pomeni,d a so upoarbni, tudi ko je slabo vreme) ... BTC ni pokrito nakupovalno središče (City park pa je). 7 megacentrov? Kje si jih pa našel? Merkator v šiški, leklerk, špar na viču in podobno so pač navadne štacune s špecerijo, ki so jim dodali še par trgovin ...

@kozarec: tak odgovor sem pričakoval ... Poznam ta tip človeka. Uživaj še naprej ...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Seveda ga poznaš.

Vsak dan ga gledaš v ogledalu.

Uživaj tudi ti.
smile-1.gif

(Ne vem, odakle ti ideja, da se moramo vsi, ki ne padamo na kolena pred svojo kozmopolitnostjo, samokritično kesati, tebi se pa ni treba, ker "se ti zaradi svojega pisanja na forumu, pa res ne misliš sekirati". Boš že sam našel pot do svojih miselnih "umetnin". In ja - itak boš spet izjavil, da "si to kar nekaj zmišljujem in da ti nikoli nisi tak". Prihrani si čas za kaj bolj pomembnega. Ker tule nas je žal kar nekaj, ki tega tvojega votlega celofana pač več ne kupujemo.).

Nazadnje urejeno:

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.475
1.847
113
na temni strani lune
Sej konec koncev niti ni važno ali so vse štacune pod eno streho, važno je da so na kupu. Kar se tiče pa manjšh mest, še posebej trsta, kje ima večjo blagovnico kot jo ima ljubljana. Pa ne mi omenjat torri d'europa, k ma "sam" 120 trgovin kot citypark in se ne šteje kot "mall"

Glede na kupno moč imamo slovenci presenetljivo veliko prodajnih površin, in isto bi se lahko reklo da imamo neverjetno veliko nakupovalnih površin glede številnost prebivalstva. In zakaj to, zato ker veselo kljubujemo ekonomskim zakonitostim potrošništva in še naprej treniramo v naši paradni disciplini NAKUPOVANJU. Pa ne mi rečt da to ni res ker kljub vsem podražitvam so vozički in trgovine še vedno polni, potemtakem imamo še preveč denarja če nas podražitve za 20% niti malo ne streznijo in ne zmanjšajo zapravljanja po trgovinah.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Za konec pa še to:

Hala A - torej SAMO ENA HALA znotraj kompleksa BTC, v celoti pokrita s streho (neverjetno, ne?) ima 160 trgovin/lokalov!

http://www.mladina.si/tednik/200104/clanek/mermal/

(bi zlistala BTC spletno stran, pa hudič trenutno ne dela).

Res - najbrž nima prave barve ploščic po tleh. Nima kvadratastega tlorisa. Nima verjetno prave barve neonk. Najbrž nima še marsičesa, na kar se bodo romantiki, ki si želijo 100% kopijo Amerike, obesili, ko bodo trdili, da to pa ni "mall".

Pri tem pa ne gre pozabiti, da je v radiusu 1 km od te hale še cca 300 trgovin/lokalov!!!

(konkretno samo City park jih ima 89 - med njimi tudi tiste s hrano, ki so locirani na zelo podoben način, kot ameriški "food court"-i)

http://www.citypark.si/zgodovina.php

Bi rada videla ameriški mall, ki ima v radiusu 1 km naokoli še tristo takšnih in drugačnih trgovin(ic) oz. gostinskih lokalov.

BTC velja za enega največjih nakupovalnih središč v srednji Evropi. A kaj bi to, če je pa pri sosedih trava vedno bolj zelena (kot je spirit prav povedal).
smirk-1.gif

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:... ker "se ti zaradi svojega pisanja na forumu, pa res ne misliš sekirati".

Daj že nehaj bedarije trest in si izmišljevat (nakladanje in zavajanje ti gre očitno izredno dobro od rok). Kje sem napisal, kar trdiš?

Tule?

Citat:
Travm pa mi objave na forumih ne povzročajo ...

Nakako iz tega stavka ne znam prebrat, da se mi jebe, kaj napišem (kar trdiš ti) - in iz konteksta je bilo jasno, da sem mislil na tuje (predvsem tvoje) objave? Aja, seveda, abstraktno, šire razmišljanje ti je (kot sem že dojel) tuje ...

Priporočam vklop možganov pred vklopom računalnika. Če bo sploh pomagalo...

Kje je tule gumb ignoriraj uporabnika?

EDIT: že našel ...
cool-1.gif

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
I lav ju tu. Že dolgo.

Ker kljub neskončni širini razmišljanja, ki je ostali baje nimamo, nisi dojel.
smirk-1.gif

Nazadnje urejeno:

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Za konec pa še to:

Hala A - torej SAMO ENA HALA znotraj kompleksa BTC, v celoti pokrita s streho (neverjetno, ne?) ima 160 trgovin/lokalov!
http://www.mladina.si/tednik/200104/clanek/mermal/
(bi zlistala BTC spletno stran, pa hudič trenutno ne dela).

Res - najbrž nima prave barve ploščic po tleh. Nima kvadratastega tlorisa. Nima verjetno prave barve neonk. Najbrž nima še marsičesa, na kar se bodo romantiki, ki si želijo 100% kopijo Amerike, obesili, ko bodo trdili, da to pa ni "mall".

Pri tem pa ne gre pozabiti, da je v radiusu 1 km od te hale še cca 300 trgovin/lokalov!!!
(konkretno samo City park jih ima 89 - med njimi tudi tiste s hrano, ki so locirani na zelo podoben način, kot ameriški "food court"-i)
http://www.citypark.si/zgodovina.php

Bi rada videla ameriški mall, ki ima v radiusu 1 km naokoli še tristo takšnih in drugačnih trgovin(ic) oz. gostinskih lokalov.

BTC velja za enega največjih nakupovalnih središč v srednji Evropi. A kaj bi to, če je pa pri sosedih trava vedno bolj zelena (kot je spirit prav povedal).
smirk-1.gif

Točno to, ampak neeeee, folk enostavno ne dojame kako velike nakupovalne površine (odprte ali zaprte!) imamo v sloveniji...
zdej samo še čakam, da bo nekdo prjavu da slovenija sploh nima nobene štacune...
crazy1.gif