trenja danes

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ha, to je zadnjič dojela tudi moja mati - je vidla, da se ji bolj splača vzet ena bagueto, ki je cenovno enaka žemlji, je pa ekvivalent trem žemljam
grin1.gif

lp
Peter

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.475
1.847
113
na temni strani lune
ksz....

No pa dajmo še eno tukaj rečt. Kdor trdi da slovenija nima "Mallov" je po mojem mnenju [censored] al pa slep. Po velikosti in ponudbi trgovin je že skoraj vsak supermarket "mall". V tujini kolikor sem jo do sedaj prepotoval še nism videl česa približno podobnega tega kar se dogaja pri nas. Samo v ljubljani poglejmo koliko imamo nakupovalnih tržišč. V BTC ju imamo praktično neverjeten nakupovalni center. Pozor v ljubljani z dobrimi 250.000 prebivalci. Katero približno podobno veliko mesto v tujini ima kaj podobnega. Luksuz stane to vemo vsi, ampak da imamo ene najbolj luksuznih trgovin v evropi(vsaj po izgledu, da se ne bo kdo vtaknil), ne briga nobenega, ker to sploh ni strošek ane, montažna gradnja z nekaj neonkami.

Dosti tujih nakupovalnih centrov v tujini izgleda kot skladišče (kovinski regali, med njimi vozijo in nalagajo blago z ročnimi viličarji). Cene izdelkov so pa seveda temu primerne. Pri nas pa če ni nevem kako super duper se trgovine niti ne povoha.

Glede na naš standard imamo zelo visoke cene hrane. In neizpodbitno dejstvo je da se bo hrana še dražala, dokler bo nakupovanje športna disciplina v tejle naši državici, ki ji pravimo dom.

Glede trenj pa mislim da bi potrebovle novega malce bolj karizmatičnega in bolj razgledanega voditelja.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Citat:
Uporabnik MMslo pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Perla je bila tudi ta, da bi Hofer znižal ceno kruha, če bi bilo notri toliko prostora.

Mislim, da ima Hofer kar nizke cene kruha (0,85 EUR za 800g belo štruco , 0,45 EUR za 500g bagueti) in v primerjavi 3 najmočnejšimi trgovci ne vidim razloga,da bi znižali cene.
Pri najboljšemu sosedu dajam po novem 0,80 EUR za veliko žemljo (recimo da ima 200g)!?!

sem zadnjič kupil 2 bagueti v Hoferju za 0.9€ in čeprav bi naj bile sveže so bile iste kot če kupim v Mercatorju in jih imam doma 1 dan...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

In zdaj se sekiramo zaradi delničarjev, al kako?

Ti naj rešujejo svoje probleme (da jih management, ki so ga nastavili, pelje scat - ali pa tudi ne, ker je lahko to tudi čisto načrtno firziranje, da se v javnosti ohrani lepa, napol socialna slika za ovce a'la ti, ki nasedajo takim cifram), mi bomo pa svoje, kapiš?

Aha, vidim das tule ne splača debatirat. Mi ubigi kupci, oni (delničarji) svinje kapitalistične.

Sorry, jaz sem oboje . kupujem v trgovinah in imam tudi kako delnico. Zato znam in zmorem problem pogledat z obeh strani.

Kaj si pa ti kisliš o mojem pozavanju enkonomije in rfačunovodstva, se mi pa j... DOkler mi služita dovolj dobro, da me zaradi "neznanja" ne mečejo iz službe, ta očitno OK.

O dividendah, dobičku in vsem ostalem pa: lahko bi začela razpravljat zelo natančno, ampak 99% ljudi tukaj (in v RL) razume samo osnove oziroma zelo poenostavljeno. In ker tule stvari večinoma ne napišem zato,d a bi se s kom pričkal, ampak da probam komu kaj pojasnit, je pač treba preprosto pojasnit. In preprosto bistvo je simpl: več dobička, več dividend. Več naložb - manj dobička - manj dividend (seveda pa v končni fazi višja vrednost podjetja, delnice in več dobička ob prodaji - ampak beseda ni tekla o tem, pa tega nisem pisal).

Kako pa papirnato zmanšaš dobiček, je pa jasno vsakemu dobremu financarju. In zato večina firm počne enako. In še zmeraj imajo potem nekater precej višji ROS ...

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
ksz....

No pa dajmo še eno tukaj rečt. Kdor trdi da slovenija nima "Mallov" je po mojem mnenju [censored] al pa slep. Po velikosti in ponudbi trgovin je že skoraj vsak supermarket "mall".
Nima. Kaj je en pravi velik pokriti šoping center (čemo ameri, ki so si to izmislili, rečejo mall), si lahko greš pogledat v Celovec, Zagreb, Trst, Reko; Graz ...
Slovenija ga nima - recimo, da je nekako najbližje Citypark, ampak premajhen ...
(če ap rečeš nmall vsakim trem štacunam pod isto streho, jih pa imamo, ja, ampak potem filiš bistvo) ...

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
1. to niso mall-i
2. podobne ali boljse trgovske najdes po celem Balkanu. Kaj je tako ekstra cudovitega na Sparu? Oblika? Kvaliteta? Cene?
stupid-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

.... Mi ubigi kupci, oni (delničarji) svinje kapitalistične....

Bistvo kapitalizma je individualizem.

Prevod v ljudski jezik, ki ga boš razumel celo ti: brigaj se za svojo rit.

Mene briga, kaj misli Laško o donosu (ja, donosu - NE dividendah = če po kakšnem čudežu razumeš razliko
smirk-1.gif
) delnic merkatorja. Če mu ne bi bile všeč, bi delnice prodal (kar najbrž ti, super truper kapitalist - veš) - JIH JE PA PRED KRATKIM KUPIL!

Če si pa ti tak bedak, da se v kapitalizmu sekiraš, kaj bo dobil lastnik firme (pa ta lastniki nisi ti ali tvoja mat ali žena), ti pa bog pomagaj...
smirk-1.gif

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Sorry, jaz sem oboje . kupujem v trgovinah in imam tudi kako delnico.

Čestitam, velekapitalist.
smirk-1.gif

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Kaj si pa ti kisliš o mojem pozavanju enkonomije in rfačunovodstva, se mi pa j...

Jasno se ti. Saj se ti mora. Sicer bi se še lahko kaj zgodilo tvojemu želodcu od psihičnih traum, kako zelo pojma nimaš in to ve cela Slovenija.

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

.... Več naložb - manj dobička - manj dividend (seveda pa v končni fazi višja vrednost podjetja, delnice in več dobička ob prodaji - ampak beseda ni tekla o tem, pa tega nisem pisal).

Seveda ni tekla o tem. Tudi o dividendah ni tekla, dokler je nisi ti navlekel v debato.

Pa še enkrat - LASTNIKI se odločajo za naložbe. ČE JIM NE BI BILE VŠEČ, JIH NE BI BILO.

Očitno se trgovina še vedno tako zelo splača, da raje nalagajo keš v prenovo super-truper centrov, kot pa da bi keš potegnili ven in odnesli v Dubai.

Bo šlo?

Najbrž ne.

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Kako pa papirnato zmanšaš dobiček, je pa jasno vsakemu dobremu financarju. In zato večina firm počne enako. In še zmeraj imajo potem nekater precej višji ROS ...

Kot velekapitalist, ki uporablja kupe angleških poslovnih tujk (najbrž zato, da bi ga folk lažje razumel, ne?
stupid-1.gif
) in ga blazno zanimajo dividende, da bi ja bil slišati bolj učeno, bi po parih dneh vseeno lahko dojel, da je "ROS" "bull shit", ker je veliko pomembnejši "ROE" (da boš lažje našel definicijo v wikipediji).

Pa lep dan ti želim.

Nazadnje urejeno:

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Preden zacnes o oh in sploh cudovitih centrih si oglej kako zgleda v manjsem v neki balkanski vukohebini (15.000 prebivalcev):

303821695_67950494fc_m.jpg

Lokacija, razgled, oblika, ponudba, ...? Vse lahko narocis prek interneta, telefona ali dimnih k. signalov in vse ti dostavijo na dom. Cena kruha? 50-60centov
redface-1.gif
Preden lapnes kako podobno neumnost raje 3x premisli...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Tisti, ki pišete, kaj je in kaj ni mall...

Lahko prosim nalepite definicijo? Ker slikca mi nič ne pomaga (tole zgoraj zgleda zelo skromno v primerjavi z malli v ZDA), meni ni uspelo najti nobenega v Celovcu (je res, da me tam ni bilo zadnje tri leta
redface-1.gif
), kao naj bi bilo to nekaj "večjega, kot imamo mi" (pa še vedno ne vem, koliko in v kakšnem smislu večjega) itd.

Še dodatek za telebane (ker se ti vedno in povsod najdejo) - NIKJER NISEM TRDILA, DA MI IMAMO ALI DA MI NIMAMO MALLa. Samo zanima me kriterij, po katerem pišete svoja mnenja. Ja, "mnenja". Ko bom videla kriterij, bom pa to spremenila v "dejstvo"...

Nazadnje urejeno:

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Tisti, ki pišete, kaj je in kaj ni mall...

Lahko prosim nalepite definicijo? Ker slikca mi nič ne pomaga (tole zgoraj zgleda zelo skromno v primerjavi z malli v ZDA), meni ni uspelo najti mobenega v Celovcu (je res, da me tam ni bilo zadnje tri leta
redface-1.gif
), kao naj bi bilo to nekaj "večjega, kot imamo mi" (pa še vedno ne vem, koliko večjega) itd.

Še dodatek za telebane - NIKJER NISEM TRDILA, DA MI IMAMO ALI DA MI NIMAMO MALLa. Samo zanima me kriterij, po katerem pišete svoja mnenja. Ja, mnenja. Ko bom videla kriterij, bom pa to spremenila v dejstvo...

Nisem napisal da je to mall ampak podal primerjavo z oh in sploh slovenskimi trgovinami.... Vecina je bila zgrajena se v bivsi drzavi in oblikovno niso vredne pol k. To predstavljati oziroma prodajati kot nek oh in sploh luksuz je pateticno. Mall je svet v malem, ni smo nekaj nakljucnih trgovin zbitih pod montazno streho.
stupid-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Leclerkove štacune v Franciji so vizualno (sorry, res ne hodim s kladovom preverjat, ali je zadaj beton ali knauf) velikokrat slabše kot naša v Lj.

Isto velja za naš vs. tuji špar. Da o Lidlu sploh ne govorim - ampak OK, te so pri nas na novo odprte. (V SLO Hoferja mi še vedno ni ratalo priti. Izgleda, da bo prej crknil, preden bom jaz našla pot do njega
smile-1.gif
).

V povprečju. Vedno se kje najde kakšen, ki je veliko bolje zrihtan. Kot se pri nas najde kup mercatorjev, ki so pol manj zrihtani od tistega v Domžalah. Ampak v povprečju še vedno drži tisto, kar je napisal trigger - da so pri nas štacune super v primerjavi s tujino, kjer bp. naletiš na štacuno z napol razbitimi policami, razsuto robo in pol negorečih neonk. Pa je folk še vseeno notri, ker ima reči 15-20% ceneje kot pri bolj zrihtanemu Sparu.

Če si pa ciljal na BTC, pa sorry. Ker BTC je pa res bolj težko mall ali luksuz (govorim o tistih pasjih uticah v nekaterih halah, ki se jim reče trgovina).

Nazadnje urejeno:

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Se da debatirati o tem kaj je malo boljse ali slabse ampak si upam trditi da v nobenem primeru ni nek prestizna varianta. Vse to in se vec najdes tudi v veliko bolj zaostalih krajih. Trgovke imajo primerljive (relativno) place, cene pa precej nizje. Nekdo tukaj nateguje na suho... Kdorkoli trdi da so izdelki drazji zaradi oh in sploh standarda v slovenskih trgovinah je zelo zelo... naiven.

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Pozabljaš, da je ceneje zgraditi hišo v Bjelovarju kot pa v Ljubljani in njeni 50 km okolici.

Pa če pri tem uporabljaš povsem enake knauf plošče.

Kaj šele, če sem in tja (sploh ne povsod) namesto knaufa daš kaj drugega.

Ugani, zakaj vse je tako...

Nazadnje urejeno:

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Pozabljaš, da je ceneje zgraditi hišo v Bjelovarju kot pa v Ljubljani in njeni 50 km okolici.
Pa če pri tem uporabljaš povsem enake knauf plošče.
Kaj šele, če sem in tja (sploh ne povsod) namesto knaufa daš kaj drugega.

Ugani, zakaj vse je tako...

To nima veze, strosek izgradnje je skromen glede na vpleten denar. Podobne in boljse centre najdes v Zagrebu, Sarajevu, Beogradu.... Razen ce mislis da je Zagreb n-krat cenejsi od Ljubljane?!

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Tole težko komentiram, ker ta hip nimam natančnih podatkov.

Bi se morala vsesti in pozaugati par LP zadnjih let od Špara, Merca in Leclerka.

Bo malo trajalo za odgovor.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kozarec pravi: "ROS" "bull shit", ker je veliko pomembnejši "ROE"
Ti kar uživaj v svoji nadinteligenci. Samo namignem, da je to odvisno od panoge in tipa lastništva ... In seveda tega, kaj te pri firmi zanima ...

O dividendah, donosu in vsem ostalem pa samo toliko: to, kdi je zakaj kupoil denlnice, (v tem primeru Laško in Mercator) ni odvisno le od ekonomije, ampak ttudi od politike ... Kar pa malega delničarja (o čemer sem v tem priemru govoril, tudi zatos em omenjal dividende in ne donose) bolj malo zanima ...

Travm pa mi objave na forumih ne povzročajo ...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Kot da zgodba o politiki ni zgodba o denarju...
smirk-1.gif

(Pa smo le uspeli notri privleči še politiko. Manjka še 7 palčkov in Pehta, pa bo zgodba - ki je sicer zelo preprosta zgodba o pretirani koncentraciji slovenskega trgovskega trga - popolna...).

Lahko noč.

BTW - Čestitam! Si prvi delničar, ki ga poznam, da kupuje delnice zato, ker ga zanimajo dividende (ne pa donos)...
hysterical-1.gif

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
meni ni uspelo najti nobenega v Celovcu (je res, da me tam ni bilo zadnje tri leta
redface-1.gif
),
V centru (City Arkaden), odprli lani. Ni prav veliko, a še vedno večje od štacun pri nas. Recimio, da je to minimum za Mall.
Kakih 120, 150 štacu plus lokali.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
BTW - Čestitam! Si prvi delničar, ki ga poznam, da kupuje delnice zato, ker ga zanimajo dividende (ne pa donos)...
hysterical-1.gif

Spet nekaj uigibamo? Sem to kje napisal?
Je tako težko razumet, da je v slo ogromno, ampak res ogromno ljudi, ki imajo delnice (dobili, kupili), pa o njih vedo le toliko, da vsako leto (če) nekaj kapne. In sodijo po tem.
Malo si poglej populacijo nad 40, 50 let in kup mlajših, manj izobraženih.
Ne pričakuj, da se ljudje ne le malo, ampak sploh kaj spoznajo na ekonomijo. Če bi se vsaj malenkostno (od štetja evrov z danes na jutri), bi vlade padale po tekočem traku.

Aja, če že zaugaš LPje, potegni še kakega tujega iz trgovske panoge (recimo Tesco) ...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

meni ni uspelo najti nobenega v Celovcu (je res, da me tam ni bilo zadnje tri leta
redface-1.gif
),

V centru (City Arkaden), odprli lani. Ni prav veliko, a še vedno večje od štacun pri nas. recimio, da je to minimum za Mall.

Kakih 120, 150 štacu plus lokali.

Recimo, da vsi skupaj nakladate?

Kot berač, ki pride po 10ih letih spet enkrat v 2 x 2 m veliko sobo, pa se mu zdi, da kar ne ve, kam bi se ulegel od silnega prostora...
hysterical-1.gif

Ker tale konkreten "mall", v meki ogromnih mallov ZDA, živi s samo 63 štacunami:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kennedy_Mall

Tako da se malo skulirajte s tem surrealističnim napihovanjem velikosti tujih centrov.

Nazadnje urejeno: