Trboveljski dimnik

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #9334
  • Začetni datum

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.084
16.244
113
Hm hm a se mi samo zdi ali smo točno tale video že enkrat 'mel v paci tu na Alterju?

Dobra sta drgač. Jaz sem pred časom tudi zabluzil na ene par dimnikov in je kr pestro takole gor na robu. Zame ni pogojev, da se še mal norca zraven delam, imam preveč strahu oz. strahospoštovanja pred višino hehe.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N
I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz se še spomnim, kako je prej večkrat smrdelo po žveplu in dimu pri nas, od trenutka ko so zgradili tale dimnik, pa nikoli več. To je bilo v južni smeri od dimnika, preko Kuma.
Medtem ko so pa sedaj ( s tem novim dimnikom ) ravno v vzhodni smeri, to je v Gorah in na Kovku, doživljali stalen smrad in ožige na rastlinju, dobivali so rento za to.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.930
113
pri taščici
Veš kaj
Glede na kondicijo današnje mladine, bi tale podvig bil obvezen da dokoncas srednjo solo. Ce ne celo OS.
Tudi ti trije so se kar nadihal

I

Izbrisan uporabnik #9334

Vsem tistim, ki tako ognjevito zabavljajo čez nekdanjo državo :

- Postavili so ga v dveh letih!
Če bi ga šli zidat danes, bi ga zidali 20 let, tako kot Noe barko ... :oops1:

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in erikson

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
Saj je turistična destinacija. Samo ne spustijo vsakega gor ker rabiš dosti kondicije. Da ne ostanes na sredini... Tako da demz nisi nič novega odkril;)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.930
113
pri taščici
In kako preverijo kondcijo?
Cakam nasledniega, ki bo s padalom sel navzdol. Edino res ne vem kje bo pristal. Na tirih ne more zaradi zic, v Savi tudi nekoliko tezje, ostane mu se cesta.
Pa padalo gor prinest bo tudi zalogaj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
In kako preverijo kondcijo?
Cakam nasledniega, ki bo s padalom sel navzdol. Edino res ne vem kje bo pristal. Na tirih ne more zaradi zic, v Savi tudi nekoliko tezje, ostane mu se cesta.
Pa padalo gor prinest bo tudi zalogaj.

Če pogledaš na vrhu dimnika obstaja sistem škripcev, tako da če se komu ne da hodit gor al pa ima kaj večjega za znosit tja ni noben problem.

Mene bolj zanima kdo garantira da je tale dimnik, ki je bil narejen na silo v zlati dobi jugo gradnje (pol materiala za dimnik je najbrž vgrajenega drugje) varen. Ker ta stvar je statično hudo obremenjena, brez rednega vzdrževanja (popravljanje vrhnjega sloja betona) je pa samo vprašanje kdaj se bo vse skupaj podrlo. Glede na strukturo in zunanje dejavnike pa se bo najprej začel luščit zunanji sloj, kar pomeni da se tiste na pogled "varne" lojtrce lahko samo odlepijo s površine skupaj s kakšnim adrenalinskim odvisnežem.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Ja ampak če gledam ko plezajo je beton silno porozen za nek armiran (vibriran) beton. Zgleda slabše kot doma "zašolana" betonska škarpa. Barva se očitno sploh proti vrhu lušči, torej voda prehaja vsaj skozi vrhnjo površino. To ko enkrat pride do armature samo še poči vse skupaj.

Enako gledam sidra za ograjo, pri vrhnjih se vidi deformacije na stikih in sumljivo rjo. Ograja je cinkana kar daje lažni občutek da je ok, kaj veš kako zgledajo sidra. Pa to je je bil raufk, na vrhu se vidi kaj naredi žveplova kislina, celo beton je razžrt na nekaterih mestih. Če je kje vmes prebilo šamotno tuljavo in je prišla kislina do armirnega železa se bo samo prelomilo vse kupaj. Šamotna tuljava recimo na vrhu je že vidno počena.

I

Izbrisan uporabnik #9334

No ja, če bi se mu utrgala lojtra kje pod vrhom, za en očenaš ga pa je, tegale raufenka. Morda tudi za očenaš in pol, ko se ti takrat bolj mudi :valjamse:

• Všeč mi je
Reactions: Matey
22. jul 2007
13.561
1.746
113
124
Dokler se nobenemu nič ne zgodi je ok, ko bo pa en dol padel pa se bodo vsi spraševali kako je sploh mogoče da na takšen objekt lahko lazi vsak kateri ima 5 minut .

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco in Matey