Toyota Auris se poslavlja prihaja Corolla

mtl

Guru
19. jul 2007
11.250
870
113
Kras
www.mtl.si
Tega pa ne bom trdil, to vprašaj inženirje (ali pa beancounterje) od Toyote. :valjamse:
Jaz vem, da se bo v tem avtu olje menjavalo kot je predvideno. Pa tudi v novem bi se.
Strošek tega olja je dobesedno bagatela pri Toyoti, vsaj po mojem mnenju. K sreči lahko sam menjam, tako da je potem celoten strošek praktično smešen.
In sam premorem toliko sočutnosti do mehanike, da pač tako delam z avti.

• Všeč mi je
Reactions: tony in Marxon

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.920
4.632
113
Sej če nima olje nobene druge funkcije kot da maže in hladi je vseeno če je mazut noter. Ne vem pa zakaj je toyota šla v ATF tip olja ker ga realno ne potrebuje. Mislim vem zakaj, iz istega razloga kot so dajali 0W-16 župo v hibride, ker je tako najmanj trenja in je ekonomija najvišja. Samo za mazanje je dobra vsaka mast oz. v klasičnih zobniških prenosih se praviloma uporablja težka/gostejša olja (70-90W) ker imajo precej boljše mazalne lastnosti in so manj občutljiva na staranje. ATF ima W-rating tam med 10-20W (skratka župca).

mtl

Guru
19. jul 2007
11.250
870
113
Kras
www.mtl.si
Tudi to je vprašanje za Toyoto. Jaz se s tem ne bom ukvarjal, ker je strošek olja bagatela in ga bom pač zamenjal. Vse ostalo je izguba časa in mojih resursov.
Vsekakor pa ni variante, da bom z menjavo za kvazi boljše olje praktično eksperimentiral neke teoretične zaključke na delu pogona, za katerega je vsesplošno znano, da praktično nima težav in dela do večnosti in nazaj.
Za piko na i je pa še menjava preprostejša kot menjava motornega olja pri marsikaterem drugem motorju. No, razen tistih Toyotinih plastičnih zatičev za plastično zaščito motorja. :obesise: :obesise:Inženir, ki je to spravil skupaj, bi moral iti sedet za par let. Ali še bolje, šraufat to zadevo gor dol na 15 let starem avtu, 8 ur na dan.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.491
910
113
EU
Kakšen je zdaj naš alter konsenz? Da pol menjamo olje menjalnika pri 60k km? Ostali pač kasneje, ker smo že zamudili ta moment? Ali da je načeloma vseeno, razen če nisi ravno taksist ipd.? :sprasujemse:

mtl

Guru
19. jul 2007
11.250
870
113
Kras
www.mtl.si
Ni konsenza, naredi pa tisto, kar misliš, da je tebi prav.
Kaj bi jaz naredil sem pa zapisal. Samo nisem Toyota inženir, pa tudi strokovnjak za olja ne. :valjamse:
Upam pa, da ti bo moja praktična izkušnja (vključno s fotko) pomagala pri odločitvi.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

Marxon

Majstr
24. feb 2009
850
458
63
Sej če nima olje nobene druge funkcije kot da maže in hladi je vseeno če je mazut noter. Ne vem pa zakaj je toyota šla v ATF tip olja ker ga realno ne potrebuje. Mislim vem zakaj, iz istega razloga kot so dajali 0W-16 župo v hibride, ker je tako najmanj trenja in je ekonomija najvišja. Samo za mazanje je dobra vsaka mast oz. v klasičnih zobniških prenosih se praviloma uporablja težka/gostejša olja (70-90W) ker imajo precej boljše mazalne lastnosti in so manj občutljiva na staranje. ATF ima W-rating tam med 10-20W (skratka župca).
Hlajenje MG1 in MG2,... tista župa ne sme biti prevodna, zato imajo tudi "svoje" olje,...

tony

Guru
23. jul 2007
10.795
1.806
113
EVClinic se sicer spozna, je pa tudi "drama queen" glede ostalih vozil. Poznam nekaj ljudi, ki res poznajo Toyotin sistem v praksi. In v praksi skoraj ne poznajo težav z baterijami. Poleg tega je (če so izpolnjeni pogoji za jamstvo) celoten hibridni sklop pod jamstvom do 10 let (oziroma xx kilometrov).
Moja teorija je, da je delanje drame rezultat izgorelosti. Kar ni čudno, sploh če daš zraven še širitev firme v Berlin (meni recimo ni jasno, zakaj tako daleč, in čemu ne raje najprej v Muenchen, ki je precej bližje?)...

Je pa mtl odkril še del odgovora: v praksi težav nimajo ali pa ne zaznavajo obični ljudje, ki ne odpirajo baterije in sploh ne vejo, da jim je po 10 letih jamstva uradni servis že več celic potiho zamenjal.

Težav tudi ne opazijo tisti, ki prevozijo 15k km letno... Taksisti v bolj vročih podnebjih (Grčija) pa težavo poznajo in celo z OBDjem med vožnjo ves čas spremljajo temp. baterije in po potrebi ročno sproti prižgejo ventilatorje baterije na najvišjo stopnjo...

tony

Guru
23. jul 2007
10.795
1.806
113
Samo pri 300k bo moral EV prisilno odpeljati na odpad, ker najbrž ne boš dal toliko denarja za novo baterijo, medtem ko ti hibrida še ni treba odverči zgolj samo zaradi cene nove hibridne baterije. Sej morda bodo leta 2035 baterije tako poceni, da to sploh ne bo vprašanje :sprasujemse:
a) Če se ne motim, bo avto delal tudi ob bateriji ki je (skoraj?) čisto fuč, tako da ni panike.

b) EV clinic je pisal o strošku 2 ali 3 jurjev (po spominu) za novo yotino hibridno baterijo, kar spet ni konec sveta. Če je pa preveč, pa preostane še popravilo za pol tega zneska...

Takšna je pač cena napredka, špraranja z gorivom in nižanjem emisij v zrak. Zastonj kosila tudi tu ni...

tony

Guru
23. jul 2007
10.795
1.806
113
Kakšen je zdaj naš alter konsenz? Da pol menjamo olje menjalnika pri 60k km? Ostali pač kasneje, ker smo že zamudili ta moment? Ali da je načeloma vseeno, razen če nisi ravno taksist ipd.? :sprasujemse:
5 let ali 60k km. Če si že mimo, vseeno menjaj. Strošek je minimalen.

Obenem poišči še mtljev video o sesanju hladilnih kanalov baterijo na dni zadnje klopi. Morda boš tam še več koristnega naredil za avto...

tony

Guru
23. jul 2007
10.795
1.806
113
Moja teorija je, da je delanje drame rezultat izgorelosti. Kar ni čudno, sploh če daš zraven še širitev firme v Berlin (meni recimo ni jasno, zakaj tako daleč, in čemu ne raje najprej v Muenchen, ki je precej bližje?)...

Je pa mtl odkril še del odgovora: v praksi težav nimajo ali pa ne zaznavajo obični ljudje, ki ne odpirajo baterije in sploh ne vejo, da jim je po 10 letih jamstva uradni servis že več celic potiho zamenjal.

Težav tudi ne opazijo tisti, ki prevozijo 15k km letno... Taksisti v bolj vročih podnebjih (Grčija) pa težavo poznajo in celo z OBDjem med vožnjo ves čas spremljajo temp. baterije in po potrebi ročno sproti prižgejo ventilatorje baterije na najvišjo stopnjo...
Pa še nekaj je: yota je sistem premeteno zasnovala: uporabnik pri vožnji skozi leta verjetno sploh ne bo opazil, da recimo avto dela z le polovico kapacitete baterije, ker je po 15ih letih pol baterije fuč... Avto na videz dela povsem normalno, to ni Mercedes, ki obrne counter in ne vžge več, češ: "jebi se, dej 30 jurjev za popravilo... Dej dnar, če ne te bom udaru!"

Aemona

Zelenc'
14. jan 2026
3
0
1
Ima kdo izkušnje z 2.0 motorjem in opaznimi vibracijami ter "rjovenjem" mašine okoli cca. 3800 obratov? Čuti se tako na pedalu za plin, kot čez tla/steno kabine proti motorju. Nad in pod 3800 obratov se avto obnaša normalno. Obnašanje ni v nebo vpijajoče, je pa dovolj opazno, da me moti in skrbi. Gre pa za novo Corollo TS. Na Toyoti me skušajo prepričati, da je zadeva sicer presenetljiva, toda znotraj dovoljenih odstopanj - vsaj tak odgovor naj bi prejeli od uvoznika. Vzrok težave jim sicer ni znan, so pa potrdili moja opažanja. So pa menda vse zategnili okoli motorja in težave s tem niso odpravili. Za njih je zadeva sedaj končana, mene pa še vedno v slabo voljo spravlja.

In še eno vprašanje - je kdo kdaj zaznal vonj po kemikalijah iz zračnika levo od volana? Včasih je vonj prisoten, ko vstopim v avto. Ni zares močan, je pa dovolj da ga prepoznaš ob vstopu. Tekom vožnje vonj izgine. Sedaj pa ne vem, koliko jim naj "težim" še za to reč.

Hvala vsem v naprej za opažanja in pomoč. Bom zelo vesel vaših odgovorov! :)

tony

Guru
23. jul 2007
10.795
1.806
113
Glede vibracij preglej gibljivo cev auspuha in vijake izpušnega kolektorja, če ni kakšen odpadel... Ampak avto je verjetno veliko prenov za take reči... Za avto s CVTjem so to precej visoki obrati in prekomeren hrup je tam, žal, precej običajen... :sprasujemse:

Za natančneže, ki jih take reči motijo so BMWji in Lexusi :D

"In še eno vprašanje - je kdo kdaj zaznal vonj po kemikalijah iz zračnika levo od volana? Včasih je vonj prisoten, ko vstopim v avto. Ni zares močan, je pa dovolj da ga prepoznaš ob vstopu. Tekom vožnje vonj izgine. Sedaj pa ne vem, koliko jim naj "težim" še za to reč."

Koliko je star avto?

Aemona

Zelenc'
14. jan 2026
3
0
1
Nosilec motorja???
So omenili kot možen razlog, pa očitno ni bil pravi.
Glede vibracij preglej gibljivo cev auspuha in vijake izpušnega kolektorja, če ni kakšen odpadel... Ampak avto je verjetno veliko prenov za take reči... Za avto s CVTjem so to precej visoki obrati in prekomeren hrup je tam, žal, precej običajen... :sprasujemse:

Za natančneže, ki jih take reči motijo so BMWji in Lexusi :D

"In še eno vprašanje - je kdo kdaj zaznal vonj po kemikalijah iz zračnika levo od volana? Včasih je vonj prisoten, ko vstopim v avto. Ni zares močan, je pa dovolj da ga prepoznaš ob vstopu. Tekom vožnje vonj izgine. Sedaj pa ne vem, koliko jim naj "težim" še za to reč."

Koliko je star avto?
Avto je star par mesecev. Prej sem imel 16 let staro Škodo, tako da je tale Corolla kot vesoljska ladja v primerjavi. :D Oba z mojo sva sicer zelo zadovoljna z vozilom. Ker je pa avto nov sem vseeno mnenja, da do zgoraj opisanih težav ne bi smelo prihajati...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.920
4.632
113
So omenili kot možen razlog, pa očitno ni bil pravi.

Avto je star par mesecev. Prej sem imel 16 let staro Škodo, tako da je tale Corolla kot vesoljska ladja v primerjavi. :D Oba z mojo sva sicer zelo zadovoljna z vozilom. Ker je pa avto nov sem vseeno mnenja, da do zgoraj opisanih težav ne bi smelo prihajati...
Kako pa dosežeš točno 3800rpm na eCVT hibridu? AC pri konstantni hitrosti?

Glede na dlakocepsko stevilko 3800rpm je čisto možno da gre za normalni pojav, si stestiral kakšen isti avto pod istimi pogoji? 2.0 motor mislim da preklaplja med atkinson/otto ciklom, najbrž vezano na obrate, druga stvar je VVTi ki je na sesalni strani kot gledam še vedno mehanski. Skratka čisto možno da motor v tej točki obratov preklopi enega od režimov delovanja.

Aemona

Zelenc'
14. jan 2026
3
0
1
Kako pa dosežeš točno 3800rpm na eCVT hibridu? AC pri konstantni hitrosti?

Glede na dlakocepsko stevilko 3800rpm je čisto možno da gre za normalni pojav, si stestiral kakšen isti avto pod istimi pogoji? 2.0 motor mislim da preklaplja med atkinson/otto ciklom, najbrž vezano na obrate, druga stvar je VVTi ki je na sesalni strani kot gledam še vedno mehanski. Skratka čisto možno da motor v tej točki obratov preklopi enega od režimov delovanja.
Dosežem jih redkokdaj, v praksi ob močnejšem pospeševanju. Vem, da čutim vibracijo na pedalu iz smeri motorja okoli 3800 obratov, ker sem ob odkritju pojava začel vozilo testirati. Nastavil sem si tahometer med vožnjo in ugotovil, da če dosežem ali držim na 3800 obratih, bo problem vedno viden, brez izjeme. Je pa v nekaterih primerih manj, v drugih bolj opazno.

Če bi zadeva bila res posledica preklopa med Atkinsonom in Millerjem, potem bi tudi vsi vi kdaj čutili vibracije na pedalu med vožnjo. Sklepam, da temu ni tako? Sicer pa sem bil pod vtisom, da motor preklopi v Millerjev način ko iz ECO vstopiš v POWER cono v ECO metru, kar se zgodi pri dosti nižjih obratih, če se ne motim.
Za hrup ne vem, ampak vsi novi avti smrdijo...
Če imaš v mislih tisti vonj po novem avtu - ta meni diši in mi je prav prijeten.

Ta pojav nekega kemičnega vonja (spominja me na hladilno tekočino, toda nisem prepričan) se je pojavil šele po dveh mesecih lastništva. Zato tudi sumim, da gre za neko odstopanje od normalnega delovanja.