Tovornjak kontra po AC

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
V obeh primerih gre za povsem isti prekršek. Obračanje na avtocesti in vožnja v prepovedano smer.

Ogrožal pa ni nihče nikogar v obeh primerih, ker takrat ni nihče nasprot pripeljal. "Kaj bi če bi...." je pa vedno možno, kot v domišlijskem spisu.

Torej ti praviš, če grem jaz s kalašnikovom na sredo Prešernovega trga in začnem streljati z njim v vse smeri.
Če ne zadanem nobenega, potem nisem nikogar ogrožal in seveda nisem naredil nič kaznivega.

Je tako, synthman?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
V obeh primerih gre za povsem isti prekršek. Obračanje na avtocesti in vožnja v prepovedano smer.

Ogrožal pa ni nihče nikogar v obeh primerih, ker takrat ni nihče nasprot pripeljal. "Kaj bi če bi...." je pa vedno možno, kot v domišlijskem spisu.

Torej ti praviš, če grem jaz s kalašnikovom na sredo Prešernovega trga in začnem streljati z njim v vse smeri.
Če ne zadanem nobenega, potem nisem nikogar ogrožal in seveda nisem naredil nič kaznivega.

Je tako, synthman?
Ne. samo pravim da boš kaznovan enako, kot če boš s pištolco samo enkrat ustrelil v luft.. če že delaš analogijo.
Vendar primerjava ni preveč posrečena, pri kaznivih dejanjih so kazni od - do, se upoštevajo olajševalne okoliščine, stopnjo tveganja, pri prometnih prekrških pa fiksne. Če pelješ 71 mimo vrca ob treh ponoči ali ob dveh popoldnej bo kazen povsem enaka.

Sem pa tud jaz mnenja, da bi morala kazen sorazmerna s težino prekrška, ampak zaenkrat smo od tega z vsakim zakonom vse dlje.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz tretiram 40 tonski izstrelek, ki potuje proti meni s hitrostjo 210 km/h kot ogrožujočega. Pravzaprav je smrtno nevaren, popolnoma enakovreden s streljanjem s kalašnikovom vsepoprek.

Ti imaš očitno drugače pojme o varnosti. Kdo neki bi bil kriv, če policije ne bi bilo tam, pa bi recimo v ta šlepar nabasal recimo poln avtobus?

Nazadnje urejeno:

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Jaz tretiram 40 tonski izstrelek, ki potuje proti meni s hitrostjo 210 km/h kot ogrožujočega. Pravzaprav je smrtno nevaren, popolnoma enakovreden s streljanjem s kalašnikovom vsepoprek.

Ti imaš očitno drugače pojme o varnosti. Kdo neki bi bil kriv, če policije ne bi bilo tam, pa bi recimo v ta šlepar nabasal recimo poln avtobus?
Tud pištola malega kalibra je lahko smrtna, pa tud za prometno nesrečo s smrtnim izidom ne rabiš šleparja, kakšnemu rata tud s kolesom, al pa na domačem dvorišču pri 5km/h vzratno. Da pa je ustavljanje na avtocesti lahko smrtno nevarno (če nimaš kape seveda) smo pa vidli par dni nazaj na štajerski AC.
Po drugi strani pa nekateri tud leta vozijo pijani nekaj nad mejo, pa ne povzročijo nesreče. Al pa stalno vozijo par km čez omejitev, pa nikogar ne povozijo.

A kdo bi bil kriv, če bi šlepar priletel v avtobus? haha, najbrž šlepar, če bi tudi avtobis peljal po predpisih. Če pa prehitro bi pa kdo že štel, da bi lahko ustavil, ali se vsaj izognil, če bi vozil po omejitvah, pa bi bil tud avtobusar sokriv.
Odvisno al bi avtobusarju lahko kaj zakasirali ali ne.
Če pa bi bil avtobus poln penzionistov bi si vodilni na ZPIZu šampanjce odpirali, verjemi.

Šefa Lipe so obsodili za povzročitev smrti treh deklet, ker ni imel vseh papirjev za lokal, tisti, ki so dekleta pohodili pa so ostali nekaznovani. Tko da če avtobusar ni imel kake prve pomoči ali rezervnih žarnic, bi bil tud lahko kriv, Pri nas je vse možno.

Nazadnje urejeno: