TMC v SLO?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
A je v praksi tako, da če TMC sporoči IGO programu med navigacijo, da so zapore na cesti - a ti glasovno vodenje to opozori in predlaga kak drugi odcep? Ali moreš sam klikat med navigacijo da ti najde drugo pot?

Kako to deluje med navigacijo v praksi?
Npr damo primer, da se peljemo iz Medvod proti Ljubljani čez Medno, ob štartu v Medvodah mi zazna preko TMC, da popravljajo cesto v Mednem, mi bo samodejno prikazalo na navigaciji IGO?
In mi bo tista teta, ki te vodi povedala, da so dela na cesti
smile-1.gif
?
Ali BO sam preračunal drugo pot (čez Pirniče) in podobro?

Je to tako? Ali morem sam ko vidim, da je opozorilo na ekranu in da so dela na cesti kliknit na POT - spremeni pot.

Hvala in lp
cheer.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Meni se je danes na poti izrisovala ovira, ves čas, par metrov pred mano...dokler nisem kliknil "izogni se". Me je pa zapeljalo na napačn izvoz in uvoz tudi, a na srečo takrat več kolone ni bilo. Čigava napaka je bila tole pa ne vem, ali napačn TMC podatek, ali je pa iGo narobe izračunal (kar sicer dvomim), lahko da ima tudi mapa napačne parametre.

Bo še potrebno več testiranja.

Če so pa kakšna zvočna opozorila, pa sem pozabil preveriti, ker imam večino časa na tiho.

voznikvozniku

Fizikalc
3. okt 2007
398
31
28
Tole s TMC-jem v Sloveniji bo pa še smešno. Država oz. Ministrstvo za promet ima tam celo ekipo, ki je želela pripraviti zadevo...sedaj pa so privatniki iz Madžarske zadevo deloma sami naredili. Kakšna blamaža za ministrstvo. Kot mi je znano sedaj Madžari TMC tabelo Slovenije še dopolnjujejo, njihov interes pa je, da bodo ostali ponudniki navigacij npr. Garmin, Mio...od njih kupili narejen TMC za Slovenijo. Podatki o zastojih se zaenkrat še ne prenašajo direktno iz prometnega centra na DARS-u, ampak naj bi jih ročno vnašali v sistem, zato bo verjetno kar precej zanimivih podatkov, ki bodo zastareli..ampak to trenutno nikogar ne zanima..čakamo prve pritožbe uporabnikov, ki jih lahko naslovijo kar na DARS ali pa na DRSC.

Glede prometnega radia na RSi pa je zraven veliko politike, zato o tem ne bi razpravljal..če samo povem, da trenutno ta radio ni dosegljiv v nobenem avtocestnem predoru in na večini primorske avtoceste npr. od Postojne do Kopra, potem vam je lahko jasno, zakaj je toliko reklame za ta radio, ki ima sedaj nekje okoli 1% poslušalcev.

Sicer pa naj država pove koliko bo plačala za zamenjavo vseh prometnih tabel z zdajšnjimi frekvencami za Val 202 z novimi za RSI. Kakšen mio evrčkov bo spet šel...

voznikvozniku

Fizikalc
3. okt 2007
398
31
28
Raje ne bi o tem...bomo videli kako se bodo zadeve razvijale naprej..me sedaj zanima kako bodo na privatni TMC reagirali na Ministrstvu za promet. Imajo dve varianti: lahko delajo svojega preko novega razpisa ali pa kupijo že narejenega od Madžarov. Po mojem mnenju bi morale te zadeve ostati v državni lasti, ker so to le informacije pomembne za vse državljane.

Me pa tudi zanima kdaj bodo recimo v TMC sistemu take zapore kot npr. zapora na Kongresnem trgu v Ljubljani, sobotna zapora ceste čez ljubljansko tržnico. To so zadeve, ki se dajo s TMC podatki zelo lepo reševati. Vneseš samo sobotno zaporo v določenem terminu in če si slučajno na tem območju v soboto, te navigacija lepo pelje po drugi cesti do parkirišča.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Zanimivo, da skozi tunele ni TMC, čeprav je tam not val 202?

drugače pa je danes kr solidno deloval TMC v navezi z iGo.

Virtus

Zelenc'
2. jun 2009
15
0
1
Danes sem se peljal iz Ljubljane v Maribor in obratno. Pri šempetru sem že na poti proti Mb. opazil po mojih ocenah vsaj 3km dolg zastoj. Ko sem se vračal, em je navigacija opozorila zgolj na delo na cesti na tistem območju in na morebitne zastoje.
Očitno je, da so stvari še v testni fazi (upam).

Bi bilo pa recimo priporočljivo, če bi na vinjetno nalepko napisali številko kam lahko ljudje sporočajo informacije o zastojih. menim, da bi se pri zastojih vedno našel kdo, ki bi sporočil, če že sami ne opazijo. Če imajo lokalne radijske postaje te info....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Ob cesti so table, modre barve, kjer je napisana frekvenca RADIA SLO, hkrati pa je napisana brezplačna 080 številka, kamur se lahko pokliče in pridobi prometne informacije.

voznikvozniku

Fizikalc
3. okt 2007
398
31
28
To je sicer testna faza..pa še faza, ki bo trajala še naslednjih nekaj let, o tej problematiki sem pisal nekaj strani nazaj. TMC ne more vedeti koliko je kolone iz sporočil, ki jih pošilja promet.si, samo trenutni primer za zastoj pri Vrhniki, ko je kolona dolga 6 km:
1. Na avtocesti Ljubljana - Koper med priključkom Logatec in priključkom Vrhnika v smeri Ljubljane je zaradi prometne nesreče oviran promet.
2. Na avtocesti Ljubljana - Koper med priključkom Logatec in priključkom Vrhnika v smeri Ljubljane je gost promet z zastoji.

Problem je tudi ker sta za isto točko narejena dva dogodka, pojma nimam kaj potem naredi TMC. Sicer pa sedaj to delajo še ročno, ko pa bo avtomatizem, potem pa bo veselica...bogi delavci na prometnem centru, ker jih boste vsi zasuli s klici za napačne podatke
10.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
na iGo izriše pač dve ikonci. Ena je za delo na cesti, druga je pa za zastoj.

slako

Pripravnik
22. okt 2007
208
0
16
vrhnika
pri nas je problem, ko voznik pojkliče da javi zastoj rabijo na radiju tudi pol ure predno javijo obvestilo. jaz sem uporabnik "voznik vozniku" in se mi jedostikrat zgodilo ,da sem bil že doma ko so šele javili da je nesreča. tako da sedaj redko kličem ker se mi zdi brez veze nekaj sporočat če se potem ne objavi.

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
ja s tem se pa strinjam...2x sem klical na en radio in sporočil zelo gost promet verjetno zaradi prometne nesreče...radio je zelo poslušam pri nas v sloveniji in tudi 20 minut kasneje niso povedali mojega sporočila
bonk.gif

brezveze klicat...ker itak pustijo glasbo da se predvaja naprej namesto, da bi prekinili glasbo in takoj sporočilo novico, ki jim sporočamo.

Frko

Pripravnik
24. jan 2008
649
0
16
Sem vesel da nisem samo jaz imel take probleme , navzlic večkratni razlagi odgovornim, da tako Voznik vozniku ne doseže svojega namena, zato sem zaprosil, da me črtajo iz članstva.

Pa lepe pozdrave, čeprav je to malo mimo TMC teme!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Saj pa na AC bi moral imeti DARS nadzorne kamere in spremljat promet in ne voznik vozniku? Ali ne?

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Saj pa na AC bi moral imeti DARS nadzorne kamere in spremljat promet in ne voznik vozniku? Ali ne?
Saj tut krast ne bi smeli pa vseeno. Briga njih.

Frko

Pripravnik
24. jan 2008
649
0
16
Klub Voznik vozniku je bil ustanovljen ravno zaradi tega, da vozniki sporočajo posebnosti ne glede na kategorizacijo cest, tako da bi bile spremenjene razmere posredovane v čim krajšem času (mislim da v roku 5 minut po prejemu) tako da sem bil tudi sam razočaran, da kot je bilo že omenjeno, so raje neprekinjeno vrteli glasbo da si res prispel že domov in tudi eventualna informacija je bila zastarela.

Tudi AMZS jeodlično poročala preko radijskih valov o vsakovrstnih zastojih, tako da sem tudi tja namesto na Voznik vozniku javil dogodke na cesti in so bili v prvem njihovem javljanju upoštevani .

LP

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.