TMC v SLO?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Virtus

Zelenc'
2. jun 2009
15
0
1
Prometne informacije na večini GPS naprav šele jeseni

Uporabniki navigacijskih naprav v Sloveniji še ne bodo mogli tako kmalu uporabljati storitve prometnih informacij, vsi vozniki, pa bodo jih bodo lahko poslušali prek radijskih obvestil

Z današnjim dnem je uradno začel delovati nacionalni radijski prometni servis, ki so ga pripravili na RTV Slovenija v sodelovanju s prometnim ministrstvom, direkcijo za ceste in Darsom. Hkrati že poteka tudi testna različica obveščanja vseh voznikov, ki med vožnjo uporabljajo navigacijsko napravo, ki jo omogoča podjetje TrafficNav. Vendar pa slednja storitev, ki se uradno začne izvajati v ponedeljek in bo brezplačna, ne bodo mogli uporabljati vsi uporabniki navigacijskih naprav.

Garminovi uporabniki bodo imeli popolno različico šele jeseni

Namreč trenutno lahko storitev uporabljajo le tisti vozniki, ki imajo navigacijsko napravo znamke Navon oziroma uporabljajo druge navigacijske naprave z naloženimi kartami Monolit. Kot je povedal izvršni direktor TrafficNava Laszlo Heckenast, morajo ostali proizvajalci navigacijskih naprav in tisti, ki uporabljajo navigacijske karte ostalih ponudnikov, svojim uporabnikom omogočiti kompatibilnost teh kart za določeno območje.

Uporabniki denimo navigacijske naprave Garmin, ki uporablja karte Navteq, bodo morali tako počakati na svojo različico zemljevidov, da bo možen prejem prometnih informacij. Torej storitev bo omogočena takoj, ko bodo proizvajalci posodobili zemljevide. Kot je povedala predstavnica Garmina, bodo uporabniki lahko naložili najnovejše različice zemljevidov, ki bodo omogočali uporabo prometnih informacij deloma konec leta, v celoti pa jeseni.

Heckenast pa je še dejal, da obstaja verjetnost, da storitve ne bodo podpirali vsi ponudniki navigacijskih naprav in pri izpostavil predvsem najcenejše navigacijske naprave.

Storitev prek navigacijskih naprav bo prilagojena uporabniku

Storitev sistema TMC oziroma "Traffic message channel" omogoča nenehno posodabljanje prometnih informacij v navigacijski napravi. Prednost storitve je, da je neodvisna od jezika, saj uporabnik prejme prometno informacijo v tistem jeziku, v katerem je nastavljeno delovanje navigacijske naprave, kljub temu, da se mogoče nahaja v popolnoma drugi državi.

Prav tako so posredovane le tiste informacije, ki so relevantne za območje, kjer se voznik nahaja. Denimo, voznik, ki se vozi v Kopru tako ne bo več prejemal informacij o zastoju na mariborski obvoznici, temveč le tiste informacije, ki so relevantne za območje, v katerem se nahaja. Prav tako omogoča tudi bolj podrobne lokalne informacije, ki jih radijske postaje v rednih prometnih informacijah ne sporočajo, denimo zaprtje ceste ali začasna preusmeritev in podobno.

Poleti prometne informacije v vsaj dveh tujih jezikih

Vsem voznikom pa je na voljo tudi nacionalni radijski prometni servis, ki bo deloval v sklopu Radio Slovenija International (Radio SI). Tu bodo prometne informacije predvajali ažurno, štirikrat na uro in predvsem takoj, ko bodo prišle. Radijske prometne informacije bodo podajali v slovenščini, nemščini in angleščini.

Sicer boste redne prometne informacije lahko slišali tudi na drugih radijskih postajah, na Radiu Slovenija pa bodo od konca junija do konca avgusta predvajani v treh jezikih, angleščini, nemščini in italijanščini. Po besedah odgovornega urednika Radia SI Srečka Trgleca, je prednost prometnega servisa predvsem v tem, da so informacije javnosti posredovane takoj in ne šele po koncu nekega programa.

Prometne informacije tudi prek spleta in telefona

Sicer pa je predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec povedal, da lahko vozniki še vedno spremljajo prometne informacije na spletnih straneh info@promet.si, na glasovni postaji 080 22 44, prek plačljive telefonske številke 1970 in prek teleteksta ter kratkih sms sporočil. Na Prometno - informacijskem centru je trenutno zaposlenih devet ljudi, ki skrbijo za čim boljšo ažurnost informacij in jih posredujejo javnosti.

Dare1

Pripravnik
20. jul 2007
524
2
18
Danes sem spet probal, če slučajno dela TMC v iGO 8. Na telefonu SE X1 z instaliranim HyperGPS beta 5 dela odlično. Dela pa samo z Monolitovo mapo.
Še screenshot:
684426-Screen03_resize.png

Priponke

• 684426-Screen03_resize.png
    92,5 KB · Ogledi: 275
Nazadnje urejeno:

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Dare1 povej mi kako si naštimal tale hypergps ker meni napše, ko hočem inštalirat, da nimam pravih nastavitev in nimam dovolj pravic
confused-1.gif

Poznaš kako rešitev?

pred mesecem dni sem imel inštalirano alfa3 verzijo in mi ni delala..zato sem tudi odstranu in sedaj mi tale beta5 ne dela
frown-1.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik sylver pravi:
Dare1 povej mi kako si naštimal tale hypergps ker meni napše, ko hočem inštalirat, da nimam pravih nastavitev in nimam dovolj pravic
confused-1.gif

Poznaš kako rešitev?

pred mesecem dni sem imel inštalirano alfa3 verzijo in mi ni delala..zato sem tudi odstranu in sedaj mi tale beta5 ne dela
frown-1.gif

A maš WM5? Tale tanova beta je za šestko in se jo na petko ne da namontirat, vsaj jaz je nisem uspel. Če kdo ve kako, se toplo priporočam al pa če ma kdo kakšno prejšnih verzij, ki delajo na Navigonu 2110 max z iGo8.

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
ja imam 6.1WM na svojemu htc hd original nisem nič nadgrajeval..

res čudno da noče...na nekemu forumu sem prebral, da morem iz direktorija windows izbrisati 2 datoteki, vendar jaz teh 2h datotek sploh nimam
smile-1.gif
lol

Teddy

Pripravnik
10. jun 2008
568
0
16
Ljubljana
Tist poročil gor sm prebral in ne vem zakaj bomo za Garmina mogl naložit nove karte, če pa že te podpirajo TMC
sprasujem se.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Se ti da napisati katero verzijo igo pa imaš, ker meni še kar ne izpiše dogodkov v prometu, mi pa najde TMC postaje.

In pa točno katera lokacija in frekvenca?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Jebemo sunce!!! Ves ta čas sem imel (pre)staro verzijo iGo programa in sicer iz aprila 2009.

Zdaj sem dal gor verzijo od Maj 2009 in dela zadeva super!

*thumbs up*

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
če ti PNA zazna tvoj TMC modul potem ne rabiš nič drugo.
Predvsem, če iGo zazna protokol, ki ha original kišta uporablja. Meni na Navigonu 2110max ga recimo ne.

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
A ni fora v temu, da če nastaviš v temu hyper gps frekvence od 87 - 107, da ti bi SAM mogu iskati med navigacijo TMC prometne informacije?

Ali moreš vedno ročno nastavit na RADIO SLOVENIJA?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Ne. hypergps nič ne najde, najde potem igo. v hypergps imaš le opcijo "test", kjer lahko sam iščeš skozi postaje in gledaš, če je kje kak TMC signal.

Kako hitro pa bi se naj nalagali ti TMC podatki?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.