Današnji cviček je pač povzel ime po tistem starem cvičku, ki ga omenjaš. Včasih so ljudje na dolenjskem temu vinu pač tako rekli, ker so skupaj zmešali vse grozdje kar so ga imeli pa še kakšno jabolko so zraven zmešali. Ta pijača je bila zvarek vsega sadja kar ga je kmet imel. Nekaj so morali pit. Včasih ni bilo kokakole, oranđade in podobnega sranja. Ljudje so pač naredili pijačo iz sadja in po večini je bila ta pijača kisla ker ni bila dobro in prav skladiščena. Ta pijača je ciknila. Cik je napačno vretje. Ampak stari ljudje se niso s tem kaj dost ukvarjali, važno da so se odžejali in potem imel lepo.
Dnašnji cviček nima s tem nobene zveze, razen tega, da mu je enako ime pa da je narejen iz več sort grozdja, današnji vinarji pa danes to pridelujejo/mo strokovno.
Res je nekoliko kislejši, ker je to suho vino in ker ima ta sorta grozdja pač več kislin. Ampak to ne pomeni da je zato zanič.
Enako kot bi trdu, da je eno pivo zanič, ker je bolj grenko, drugo pa je dobro ker ni tako grenko. Stvar okusa.
In več kot očitno veliko ljudem okus cvička odgovarja, sicer ne bi bil tako popularen.