Tiskarji

slo91

Pripravnik
26. jul 2007
435
2
18
Ljubljana
Trenutno iščemo tiskarja za naročilo vizitk, dopisnega papirja in kuvert v vrednosti cca. 500€. Ko sem jim povedal, da želimo imeti 1 testno kopijo za predogled (1 vizitka, 1 dopisni papir in 1 kuverto) to vsem skupaj predstavlja velik problem. Od tega da mi za to želijo računati 70€, do tega da tega pač ne morejo narediti.

Če sem jaz tiskar in lahko dobim povpraševanje podjetja s katerim še ne sodelujem in bi naročalo od mene niti ne razmišljam in jim to brez problema naredim. A je moje videnje tiskarskega posla popolnoma napačno in je to normalna praksa?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Sem prepričan, da ti bodo dali na vpogled primere že natisnjenih vizitk, papirja, kuvert... da lahko oceniš kakovost njihovih izdelkov.

Če pa želiš 3 custom izdelke v omejeni seriji enega primerka, pa se mi zdi normalno, da to tudi plačaš. Ti bo kak tiskar povedal koliko ima s tem dela in stroškov. Kvečjemu bi si lahko izpogajal, da ti del plačila za testne izdelke priznajo kot dobropis pri kasnejšem naročilu.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.015
1.827
113
Emona / Carnium
Tiskarji so si med seboj zelo različni. V ceni, v pristopu, v zanesljivosti,...Včasih je dobro imeti več kot enega, če tiskaš različne zadeve. Da ne govorim o različnih tehnikah tiska. Nekateri imajo v ponudbi vse, potem pa določene tehnike tiska outsourca-ajo in se pozna na ceni.

Ko praviš, da bi ti brez problema naredil, potem ne vidim problema: plačaš 70€ in če si z rezultatom zadovoljen, se dogovoriš, da ti to odštejejo od naročila. V čem je problem?

EDIT: no, je že blazko napisal rešitev
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Poglej, cisto odvisno je od tehnike tiska. Ce gre za digitalni tisk, potem ne vidim problema. Ofset pa vseeno dvomim, da bi delal za tako kolicino.

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Če bi tiskarni tako delovali, kot ti razmišljaš bi bili vsi v stečaju. Res pa je da ne vem tehnike tiska katere želite tiskati pa vseeno ponavadi glede na količino bi bil to digitalni tisk razen na tvoje zahteve offest tehnika.

Samo za primerjavo glede tvoje želje in offest tiska. Recimo pošlješ pripravljeno datoteko da gre direktno na CTP. Potem mora človek ki upravlja tiskarski stroj samo zate menjati plošče, pripraviti barvo (upam da nimaš še različnih barv ter 2/1; 3/1; 4/1 itd...itd.. tisk...čistiti stroj v primeru mešanih barv itd... Strošek 100 € zato da boš imel ti 3 vzorce? Če hočeš imeti vzorce plačaj 70 € pa mir..

Nazadnje urejeno:

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
ksz.

Lahko se izdela tudi proof printe, ki jih stranka pregleda in potrdi in se potem dajo tiskarju na offset mašini, kateri bo poskrbel, da bo offset izdelek zelo približal proofu.

To je edina cenovno sprejemljiva varianta, če je v igri offset.
wink-1.gif

l.p. Z

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
ksz:
Zakaj bi sploh želel testno kopijo? Naroči, in ko bo stiskano, poglej. Če ti kvaliteta ne bo OK rečeš hvala in greš k naslednjemu.

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Daj tiskat na Print24 . Mi smo prej tiskali pri naših tiskarjih, še bolj kot cena so bili problem dobavni roki, izgovori,.... Ti imajo pa cenovno ugodno, rokov se 100% držijo od cc. 30 naročil niti eno ni prišlo kasneje, kvečjemu dan prej kot je bilo napisano. Pisarno imajo sicer v Londonu, lahko jih pokličeš, če ne znaš dobro angleško, imajo administratorko, ki govori slovensko. Aja pri prven naročilu lahko dobiš 250 kosov zastonj za test.

Nazadnje urejeno:

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Ni glih tako. Proofi se delajo ne na kr enih laserjih ampak na proof printerjih. In če ti je vzorec všeč in ga potrdiš, lahko to potem predložiš offset tiskarju, ki bo izdelek iz offseta totalno približal proofu. Se pravi bo offset izpis isti kot proof. Kje je potem problem?

Itak se pa vizitke in podobne niskonakladne zadeve danes vse tiska digitalcih, tam pa ni problem narediti vzorca za stranko.

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Citat:
Uporabnik _BANDIT_ pravi:

Itak se pa vizitke in podobne niskonakladne zadeve danes vse tiska digitalcih, tam pa ni problem narediti vzorca za stranko.

Kr ne bo držalo. Je dosti odvisno od dizajna vizitke. Malce bolj komlicirane zadeve na digitalcih izpadejo katastrofalno.

Da bi pa iz ofseta nekdo šel delat testni odtis bo pa težka. Stroški so prakticno enaki ali naredis 1 list ali 500.

Ampak če je tiskar dober se ni za bati. Bolj je provlem ko ti pripravo baredi en "znalec" in je potem stiskano vse čudno.

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Mogoče nekomu ki ni iz stroke je isto ja, meni ko pa reciva da poznam grafiko ter vse vrste tiska kar dobro, od offset, digi. sito, tampo itd..pa ni vse isto oz. podobno
smile-1.gif
Sicer pa sploh ne vem zakaj ljudje komplicirajo. Naročiš tisk , in izraziš željo da hočeš biti zraven pri tisku in stvar rešena. Papir je papir, glede barv pa bo lahko na licu mesta izrazil mnenje..

Pred leti v drugem podjetju smo delali za farmacijo (Krka..itd..) poterm ti je jasno če si iz te stroke kaj pomeni kompliciranje
smile-1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.680
6.443
113
Raje čas porabite za dober CRM, kvalitetno mailing listo in izdajanje računov v elektronski obliki.

Da od tiskarja zahtevaš vzorec pomeni, da ne zaupaš v kvaliteto njegovega dela, tako da raje potem vzemi nekoga, ki ti ga drugi priporočajo. Če ne bo v redu, boš pač ob prevzemu zavrnil.

Od našega tiskarja nikoli nisem zahteval vzorcev in vedno je kvalitetno naredil. Vem tudi, da obstajajo na trgu cenejši. Ampak nimam časa, da bi se ukvarjal s testiranjem, vzorčnimi tiski in reklamacijami.

slo91

Pripravnik
26. jul 2007
435
2
18
Ljubljana
Problem se je pojavil, ker gre tukaj za specifičen odtenek, ki do zdaj skoraj še pri nobenem tiskarju ni prišel ven takšen kot bi moral biti.

Pri drugih projektih kjer delam še nikoli nisem potreboval vzorcev, pa smo delali že ogromno stvari.

Direktno v tisk in kasneje zavrnili jih pa nismo zato, ker se mi ne zdi pošteno, da nekomu oddaš naročilo v vrednosti 500€ in potem zadevo preprosto zavrneš zaradi napačnega odtenka.

Smo uredili, tako da hvala vsem za komentarje.

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
To imamo najraje, 10 postov nabijanja kako in kaj, potem pa avtor teme napiše, da je uredil in izgine. A, da bi pa povedal kje in kako, da bi se potem še drugi lažje odločili to pa ne.

Nazadnje urejeno:

slo91

Pripravnik
26. jul 2007
435
2
18
Ljubljana
A pričakuješ, da bom pisal day-to-day progress kaj mi je kdo od tiskarjev odgovoril, kaj sem mu odpisal in kaj smo se odločili?

Rezultat napišem, ko vse skupaj zaključimo....kot kaže to spet ni logično vsem...